בהוטן, אחת האומות המבודדות בעולם, ידועה בנופיה המרהיבים, במנזרים על פסגות ההרים ובאוכלוסייה המאושרת שלה. למעשה, היה זה המלך הרביעי בממלכה שהמציא את מדד האושר הגולמי (אל"ג), השם דגש על רווחת התושבים, לעומת מדדים אחרים המתמקדים בצמיחת הכלכלה בלבד. קשה לדמיין כל קשר בין הממלכה הקטנטונת המבוססת על חקלאות ויערנות – התשתית לטלפונים ניידים קיימת בה רק בשני העשורים האחרונים – לבין הבהלה לקריפטו. ובכל זאת, במהלך השנה החולפת, רכשה "המדינה השמחה בתבל" בחשאי מטבעות ביטקוין ונכסים דיגיטליים אחרים במיליוני דולרים.
בהתבסס על מסמכים שהוגשו לבית המשפט והגיעו לידי פורבס, זרוע ההשקעות הריבונית של בהוטן, המנהלת נכסים בשווי 2.9 מיליארד דולר, הייתה לקוחה של חברות הלוואת הקריפטו פושטות הרגל BlockFi ו־Celsius. דבר שלא דווח עד כה בפומבי מעולם.
חברת דרוק החזקות והשקעות – הקרויה על שם סמלה הלאומי של בהוטן, דרקון הרעם המיתולוגי – מנהלת פורטפוליו של נכסים אזוריים: יצרני גבינה מקומיים, כמה תחנות כוח הידרואלקטריות ואת חברת התעופה רויאל בהוטן איירליינס, שמתהדרת בחמישה מטוסים בלבד. דרוק החזקות והשקעות נוסדה ב־2007 במטרה לשמור על עושרה של המדינה "לטווח הרחוק ולטובת בעלי המניות שלה, אזרחי בהוטן". עובדי החברה, שותפיה ואף החברה עצמה מתארים אותה כקרן עושר ריבונית, על אף שהיא פועלת כמו חברה ממשלתית. כיום, היא מפקחת על 21 חברות מקומיות.
למרות דברים אלה, החל בשנת 2022 (התאריך המוקדם ביותר הידוע לנו, בכל אופן), טיפחה דרוק בחשאי תיק השקעות המוקדש לקריפטו. השקעות האלה היו חשופות לקריסתן של חברות רבות, בהן בורסת FTX וחברת הלוואות הקריפטו Voyager. לא ברור האם דרוק קשורה בתהליכי מודרניזציה אחרים בבהוטן, כמו הפלטפורמה לזיהוי ביומטרי דיגיטלי שהמשתמש הראשון שלה היה יורש העצר בן השבע. כך או כך, המידע הזה מעלה תהיות על הקשר בין האומה המתבודדת לבין תעשיית הקריפטו הסוערת.
חוב סגור?
בחודש שעבר הגישו עורכי דין המייצגים את BlockFi תביעה כנגד דרוק החזקות והשקעות, בטענה שהקרן לא עמדה בתשלומים להשבת הלוואה בשווי 30 מיליון דולר. (BlockFi הכריזה על פשיטת רגל בנובמבר האחרון, ימים ספורים לאחר ש־FTX עשתה זאת). על פי תביעה זו, בפברואר 2022 לוותה דרוק USDC (מטבע דיגיטלי המוצמד לדולר האמריקני) וטרם שילמה הלוואה זו במלואה. לדברי חברת הלוואת הקריפטו, דרוק החזקות והשקעות חייבת להם 820 אלף דולר, אפילו לאחר שימוש בביטחונות (1,888 מטבעות ביטקוין שהיו שווים 76.5 מיליון דולר בזמן ההלוואה).
"אין לנו מה לומר בנושא כיוון שהעניין עם BlockFi יושב. אין ביכולתנו להגיב מטעמים של סודיות", ענה במייל לפורבס מנכ"ל דרוק החזקות והשקעות, אוג'וול דיפ דאהל. דאהל סירב להתייחס לשורת השאלות שנשלחו אליו, בהן השאלה מדוע נזקקה הקרן ל־USDC בשווי 30 מיליון דולר, או האם "יושב" פירושו שההלוואה שולמה במלואה. גם עורכי הדין של BlockFi לא מסרו תגובה לבקשותינו החוזרות ונשנות, והסדר ההלוואה עם דרוק נותר תחת חיסיון.
חודשים קודם לאירוע זה, עם הגשת בקשתה לפשיטת רגל, נחשף כי דרוק החזקות והשקעות הייתה לקוחה מוסדית של Celsius, אחת ממלוות הקריפטו הגדולות בעולם. באוקטובר פרסמה Celsius מסמך בן יותר מ־14 אלף עמודים, המכיל שמות חשבונות, כתובות ופירוט עסקאות – בהן גם כאלו שבוצעו על ידי דרוק. בשלושת החודשים המתועדים במסמך (אפריל עד יוני 2022), משכה דרוק החזקות והשקעות יותר מ־65 מיליון דולר והזרימה כמעט 18 מיליון דולר בנכסים דיגיטליים.
קרן ההשקעות הריבונית של בהוטן סירבה להגיב בנוגע למקור ההשקעות ולאופן שבו השתמשה בהן. Celsius הצהירה כי בכוונתה להפעיל מנגנון השבת תגמולים על הפקדות שבוצעו בטווח של 90 יום מפשיטת הרגל, לכן אין זה בלתי סביר שהדבר יגרור בהמשך פעולות משפטיות נוספות מול דרוק החזקות והשקעות.
מהלך מוזר
בשנת 2020 אירחה חברת דרוק פאנל של תומכי טכנולוגיית הבלוקצ'יין "כדי להעשיר את הידע של בעלי המניות המקומיים"; שנה לאחר מכן, בורסת הקריפטו Ripple הכריזה על פיילוט משותף עם בהוטן ליצירת מטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי. (Ripple נאבקת בשלוש השנים האחרונות עם הרשויות האמריקניות, הטוענות כי מכרה ניירות ערך לא רשומים); זמן קצר לאחר מכן התחילה הממלכה ההימלאית להתנסות עם יצירות NFT.
כשהיא ממוקמת בין סין, נפאל והודו, פתחה ממלכת בהוטן את גבולותיה לזרים רק בשנת 1974 כדי לאפשר לכלכלתה לצמוח. בטרם סגרה זמנית את שעריה כתוצאה ממגפת הקורונה, כבר הייתה התיירות לאחד מענפי הייצוא המובילים במדינה, לצד כוח הידרואלקטרי וחקלאות. סדרת השותפויות שיצרה האומה הזעירה בעת האחרונה, עשויה לרמז כי היא האמינה שלקריפטו יהיו יתרונות דומים.
השקעות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים בקריפטו הן מהלך מוזר לקרן השקעות שייעודה תמיכה בכלכלה אזורית. יותר מכך: אם אכן מדובר בקרן עושר ריבונית, הרי שהיא הראשונה להחזיק באופן ישיר קריפטו.
בתחום ניהול העושר, עולות בשנים האחרונות השערות כי קרנות בגיבוי ממשלתי נכנסות לתחום הקריפטו. אבל לטענת דנקן בונפילד, מנכ"ל הפורום הבינלאומי של קרנות העושר הריבוניות, נכון להיום, העדויות היחידות לכך הן במקרים בהם קרנות עושר ריבוניות רכשו חברות שבבעלותן קריפטו.
בנורבגיה לדוגמה, קרן הפנסיה הממשלתית – קרן העושר הריבונית הגדולה בעולם – היא בעלת מניות בחברת המודיעין העסקי MicroStrategy. כתוצאה מהחזקותיה הענפות של MicroStrategy בביטקוין, הפכה קרן הפנסיה, שלא במתכוון, לבעלים של 600 ביטקוין. גם בנוגע לקרן העושר הריבונית הסינגפורית Temasek עלו השערות כי היא מחזיקה בקריפטו, אך הקרן הכחישה בשנה שעברה את הטענות.
"לא ראינו עניין ממשי במטבעות קריפטוגרפיים כאפיק השקעה, ואנחנו לא מאמינים שמי מחברי הפורום מחפש להכניס קריפטו לפורטפוליו שלו", טוען בונפילד.