בבוקר קיצי אחד בהולנד התיישב ג'ונתן מאייר מול המצלמה. שיערו הבלונדיני הארוך אסוף לאחור, עיניו הכחולות מביטות ישירות בעדשה. הוא לא נראה כמו אדם שנמצא במוקד סערה בינלאומית. אבל כשהוא פתח את פיו, היה ברור שמשהו מטריד אותו עמוקות. "נטפליקס שיקרה", אמר בקול רגוע אך נחוש. "הם טוענים שערבבתי את הזרע שלי עם של תורם אחר. זה שקר גס, ונטפליקס תצטרך להסיר את זה או שאגיש תביעה משפטית". מאייר, מוזיקאי ויו־טיובר הולנדי בשנות ה־40 לחייו, הפך בן לילה לנושא שיחה בינלאומי. הסיבה? סדרה תיעודית חדשה בנטפליקס – "האיש עם 1,000 הילדים" – המספרת את סיפורו כתורם זרע פורה במיוחד. אך מאייר טוען שהסדרה מלאה באי־דיוקים ומציגה אותו באור שלילי שלא בצדק.
סיפורו של מאייר מתחיל לפני כמעט שני עשורים, כשהיה בחור צעיר בשנות העשרים לחייו. "חבר שלי לא יכול היה להביא ילדים", הוא נזכר בשיחה עם כתב ה"אינדיפנדנט". "זה נגע לליבי. חשבתי לעצמי, אולי אני יכול לעזור למישהו".
מה שהתחיל כרעיון תמים הפך עד מהרה למסע חוצה מדינות ושנוי במחלוקת לתרומת זרע. מאייר נרשם לבנק זרע מקומי והחל לתרום. "זה היה נהדר. ידעתי שהאנשים שיקבלו את הדגימה שלי יהיו מאושרים מאוד, ויקימו משפחה. זה משהו משמעותי ואמיתי", אמר. בניגוד לרוב התורמים, מאייר בחר שלא להישאר אנונימי. הוא פרסם את תמונתו באתרים הולנדיים, ועד מהרה החלו לזרום הפניות. "תוך שעה כבר היו לי ארבעה או חמישה מיילים", סיפר, "זה המשיך ככה כל היום. לא תכננתי שזה יהיה ככה. חשבתי שאולי אעזור למשפחה אחת או שתיים".
אבל המספרים המשיכו לטפס. ונראה שמאייר התמכר לפעילות. הוא תרם לעשרות בנקי זרע ברחבי העולם, והמשיך לתרום גם באופן ישיר לזוגות שפנו אליו. לפי חלק מההערכות, ייתכן שמאייר הוא האב הביולוגי של אלפי ילדים ברחבי העולם. המשמעויות מרחיקות לכת ומעלות סוגיות אתיות מורכבות, וכמובן את הסיכון לנישואי קרובים בעתיד – על כל המשתמע מכך – לא רק של ילדיו, אלא גם של ילדיהם.
נטלי, אם לסבית שילדה בן מזרעו של מאייר, מספרת סיפור מטריד. "הוא אמר לי שאני המשפחה השלישית שהוא עוזר לה, מתוך חמש בסך הכל", היא אומרת, "רק מאוחר יותר גיליתי שזה לא היה נכון".
ונסה ון אוויק, אם אחרת, מספרת סיפור דומה. "הוא אמר לי שהבת שלי היא הילד השמיני שלו. אחר כך גיליתי שהיו לו כבר יותר ממאה ילדים רק בהולנד".
יותר מ־150 הורים לילדיו של מאייר התחברו באינטרנט ופנו לקרן Donorkind לעזרה. הארגון, המסייע לילדי תרומת זרע לאתר את שורשיהם, קיבל יותר מ־30 שיחות בשבוע אחד מאימהות מודאגות שילדיהן היו מאותו אב, על פי דיווח ב"פיפל".
מאייר אמר כי הוא מאיים לתבוע את נטפליקס על הוצאת דיבה, בעיקר בשל הטענה שהוא החליף או ערבב זרע עם תורם אחר. בראיון ל"אינדיפנדנט", הוא הכחיש שהוא ותורם אחר בשם ליאון ערבבו את הזרע שלהם לפני שנתנו אותו למקבלת כדי לראות של מי "ינצח".
"זה בדוקומנטרי?" הוא שאל את האתר הבריטי. "לא, זו הוצאת דיבה מוחלטת. זה מטורף. למה שאעשה את זה? למה שמישהו יעשה את זה? אם זה בדוקומנטרי, תתכוננו, אני בהחלט אתבע את כל צוות נטפליקס".
מאייר הוסיף כי בחר שלא להשתתף ב"האיש עם 1,000 הילדים", כי זה לא היה לטובת ילדי התורמים. "אני חושב שזה באמת ניצול של המשפחות האלה, שהיו לא פוריות או פשוט רצו להקים משפחות. הם אנשים טובים, אנשים נפלאים, ועכשיו אנשים ישאלו אותם: 'אה, הילד שלך הוא אחד מה-1,000 של התורם מהדוקו?'".
מאייר אמר שנישואי קרובים הם אכן חשש, אך מבקריו "מגזימים" בהערכת הסבירות לכך. "זה מסתכם בשאלה אם הילדים שלי מתרומה יפגשו מישהו שהם לא מכירים, והם תמיד יכולים לשאול", אמר, "כל הילדים יודעים שהם מתורם והם יודעים את השם שלי. זה דבר קטן שהם צריכים להיות מודעים אליו. 'האם אתה מתורם, והאם התורם שלך הוא ג'ונתן?'.
תורמים סדרתיים כמו מאייר מציבים סיכונים משמעותיים, כמו גילוי עריות או נישואי קרובים בין אחים למחצה החולקים את אותם גנים אך אינם מודעים לקשר ביניהם. זה מדאיג במיוחד בהולנד, שם מאייר תרם פעמים רבות באזור גיאוגרפי קטן.
מאייר מודה שלא תמיד היה כן לגבי מספר ילדיו. "לפעמים נסחפתי", הוא אומר בכנות. "הייתי צריך להגיד לעצמי שמספר קטן יותר זה בסדר. אבל החלטתי לפעול לפי ההנחיות הבינלאומיות של בנקי הזרע הגדולים, שלא מיידעים את ההורים על מספר התרומות של כל תורם".
ההנחיות הרפואיות בהולנד מגבילות תורמי זרע ל־25 ילדים בלבד, כדי למנוע סיכונים של נישואי קרובים ובעיות פסיכולוגיות. מאייר חרג מההנחיות בצורה קיצונית, מה שהוביל לאיסור על המשך תרומותיו ב־2017.
באפריל 2023, הגיע העניין לבית המשפט. קרן Donorkind תבעה את מאייר. בית המשפט ההולנדי פסק לטובתם, אסר על מאייר להמשיך לתרום זרע והטיל עליו קנס של 100 אלף יורו על כל הפרה עתידית.
מאייר טוען שהפסיק לתרום ב־2019, אבל השאלות האתיות והמשפטיות ממשיכות להדהד. האם יש לו באמת 3,000 ילדים, כפי שטוענת איב ויילי, פעילה נגד הונאות פוריות או שהמספר קרוב יותר ל־600, כפי שהוא טוען?
בינתיים ממשיכה הסדרה של נטפליקס לעורר דיון ער. מאייר, שבחר כאמור לא להשתתף בה, טוען שהיא מנצלת את המשפחות, שרק רצו להביא ילדים לעולם. וכמובן, הדאגה לילדים: "האם הסדרה הזו באמת תעשה משהו טוב לילדים?" הוא שואל.