אם להודות על האמת, די נדיר למצוא כאן חברות גלובליות זרות, שדווקא בשנת מלחמה – הכוללת הורדות דירוג היסטוריות, צניחה בהיקף ההשקעות הזרות ואינספור אזהרות שליליות לגבי כיוון המשק הישראלי – דווקא אז בוחרות במסלול ההפוך ומעמיקות את הפעילות המקומית בישראל, מחזקות את הקשר עם ישראל, ועוד מצהירות על כך בפומבי. זה נדיר עוד יותר כאשר מדובר באחת החברות המסתוריות ביותר שצמחו בעמק הסיליקון, שגם בימי שגרה דואגת לשמור על מרחק מאור הזרקורים.
אך זהו בדיוק המקרה של פלנטיר טכנולוגיות (Palantir Technologies), ענקית הדאטה העולמית, אחת החברות המוערכות ביותר בתחומי המידע והבינה מלאכותית, שהציגה בשנים האחרונות צמיחה פנומנלית וגדלה לשווי של עשרות מיליארדי דולרים – ושבכיריה מצהירים בשנה האחרונה, כמעט מעל כל במה אפשרית, על תמיכה בלתי מסויגת בישראל.
קחו למשל את אלכס קארפ, מנכ״ל ומייסד החברה, אותה הקים לפני כשני עשורים יחד עם היזם והמשקיע הסדרתי פיטר ת׳יל. קארפ, שעסקי הדאטה הפכו אותו למיליארדר, מרבה לבקר כאן ולא פוסח על קפיצה לארץ הקודש גם בשנה של מלחמה קשה.
בתקופה האחרונה הפך ״היזם הגאון״, בן לרופא יהודי מפילדלפיה, לאחד הדוברים והתומכים הנלהבים של ישראל בתעשייה. ״אנו תומכים בישראל בכל דרך אפשרית״, הצהיר השנה מספר פעמים ושיתף בגאווה כיצד תוך שבועות ספורים מפרוץ המלחמה, החברה שבראשותו כבר שיתפה פעולה עם גופים ביטחוניים בישראל והייתה מעורבת בפעולות מבצעיות בשטח.
״ב־7 באוקטובר, עוד לפני שבכלל הבנו מה קורה פה, כבר קיבלתי טלפון מהמנכ״ל״, מתארת איילת גילן, מנכ״לית פלנטיר ישראל ומי שאחראית בשנים האחרונות על הפעילות המקומית של ענקית הדאטה העולמית. ״והוא לא מתקשר אלי אישית בכל יום״, היא מדגישה.
בראיון לפורבס ישראל אותו אנו עורכים במשרדי החברה באחד ממגדלי המשרדים של תל־אביב, היא מספרת על השיחה הדרמטית באותן שעות קריטיות: ״הוא ראה קדימה וכבר אז הבין מיד מה קורה. באותה שיחה היתה לו בקשה אחת אלי: נסי להבין איך אנחנו יכולים לעזור לישראל״.
קארפ, באופן אולי מעט אירוני יחסית לדמות כה בכירה העומדת בראש ענקית מידע אפופת מסתורין, אינו נוהג לשמור דברים בבטן. את השקפותיו לגבי חשיבות הקשר עם ישראל הוא משתף תכופות בראיונות שהוא עורך חדשות לבקרים לכלי התקשורת ולא מהסס לתקוף בחריפות קולגות ותאגידים אמריקנים שבחרו לשתוק אחרי מתקפת הטרור הרצחנית ולא להביע תמיכה פומבית בישראל ״כדי לא לפגוע באף אחד״.
״עד כמה שאני יכול לומר, יש רק שלוש חברות שהביעו בפומבי תמיכה בישראל ב־7 באוקטובר״, התריס קארפ בפני מנהלים בכירים בסקטור העסקי, ובראיון לרשת CNBC תיאר את המחיר שמשלמת החברה בגין התמיכה הפומבית בצד הישראלי. ״איבדנו עובדים ואני בטוח שנאבד עוד״, ״אם יש לך עמדה שלא גורמת לך לאבד עובדים אף פעם, זו לא עמדה״, הצהיר באותו ראיון.
ישיבת דירקטוריון בת"א
אך לא נראה שזה מה שיעצור אותו או יפגע בצורה כלשהי בפעילות של פלנטיר כאן. להיפך. בתחילת השנה הנוכחית, בצעד נדיר של הפגנת סולידריות עם ישראל, בחרה החברה הגלובלית, בנוכחות כל בכיריה, לקיים את ישיבת הדירקטוריון הראשונה לשנת 2024 דווקא בתל אביב. זמן קצר לאחר מכן נערכה פגישה של שני הקודקודים הכי בכירים של פלנטיר, המנכ״ל קארפ והיו״ר ת׳יל, עם בכירים בצה״ל, לאחריה הודיעו על חתימת הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי בין הצדדים.
״בחודש שעבר אירח הדירקטוריון של פלנטיר את הישיבה הראשונה של 2024 בתל־אביב״, נכתב בעמודים הראשונים של דו״ח החברה שפורסם לסיכום השנה. ״בעקבות אותה פגישה, פלנטיר הסכימה לשותפות אסטרטגית עם משרד ההגנה הישראלי (משרד הביטחון – א.ז.) לאספקת טכנולוגיה של פלנטיר שתסייע למאמץ המלחמתי של המדינה. אנו גאים לעמוד לצד ישראל, לתמוך בתרבות של חדשנות, טכנולוגיה ודמוקרטיה״, נכתב שם באותיות גדולות.
״זה הסטייטמנט הכי חזק שיש״, קובעת גילן בנחרצות ומספרת בהתלהבות על פעילויות יזומות של פלנטיר לתמיכה במשפחות החטופים ועל פעילות הסברתית להעלאת המודעות של הנושא בחו״ל. החברה פרסמה מודעת תמיכה ענקית בניו יורק טיימס ומפרסמת בכל דוחותיה הכספיים מאז 7 באוקטובר הצהרות תמיכה גורפות בישראל. ״למיטב ידעתי, אין חברה בינלאומית, בטח שלא בסדר הגודל הזה, שהביעה תמיכה כל כך חזקה ומובהקת בישראל״, היא מוסיפה.
״התמיכה בישראל לא נובעת ממניעים עסקיים אלא מתפיסת עולם״, מצהירים בפנינו בשלוחה הישראלית של החברה האמריקנית ומדגישים כי ״פלנטיר היא כמובן חברה למטרות רווח, אבל תמיכתה בישראל מנותקת משיקולים עסקיים כלשהם״. ״שבוע אחרי 7 באוקטובר נשלחו לכאן צוותים מטעם החברה במטרה להציע עזרה לכל דורש, ובמשך חודשים החברה פעלה בהתנדבות. פלנטיר הביעה את תמיכתה בישראל הרבה לפני שחתמה על עסקה בישראל וממשיכה לעשות זאת למרות ביקורת ציבורית קשה מגורמים אנטי ישראליים בחו"ל, שאף אירגנו בשל כך הפגנות נגד החברה״, מבהירים שם.
ידע שווה כסף
את פלנטיר טכנולוגיות הקים אלכס קארפ ב־2003 יחד עם חברו לספסל הלימודים בהרווארד, פיטר ת׳יל העומד כיום בראש הדירקטוריון. אליהם חברו גם ניית'ן גטינגס, ג'ו לונסדייל וסטיבן כהן, המכהן כיום כנשיא החברה.
תוך שנים בודדות הפך סטארט אפ הדאטה לחברה המובילה לכריית מאגרי מידע ענקיים עבור יישומי מודיעין ואכיפת חוק, והצמיחה – כפי שאפשר להיווכח מהמספרים שהציגה החברה בשני העשורים שחלפו מאז הקמתה – היתה מטאורית. השקעה של 2 מיליון דולר, שקיבלו בתחילת הדרך מ־In-Q-Tel – חטיבת הון הסיכון של ה־CIA – הפכה במרוצת השנים לעסק המגלגל מיליארדים ולהנפקה בוול סטריט, שהצמידה לה שווי שוק המגרד כיום מלמטה את ה־100 מיליארד דולר.
עם פריסה גלובלית המקיפה 25 משרדים בעולם ורשימת לקוחות הולכת וגדלה, הכוללת תאגידים וחברות מובילות כמו יונייטד איירלינס, AT&T או BP – סיכמה פלנטיר את שנת 2023 כשנה החזקה בתולדותיה. הכנסותיה הגיעו ליותר מ־2.2 מיליארד דולר ורווח נקי של יותר מ־200 מיליון דולר.
לכך יש להוסיף את טירוף הבינה המלאכותית הגנרטיבית והביקושים הגוברים לביג דאטה ושירותי אנליטיקה, שהפכו את מניית החברה לסחורה החמה ביותר בוול סטריט ודחפו אותה להשלים מהלך עליות של כמעט %002 בשנה האחרונה. הראלי במנייה והנסיקה בשווי החברה הקפיצו את פלנטיר לליגה של הגדולות – מדד ה־S&P500 – כאחת החברות בעלות השווי הגבוה ביותר בשוקי המניות בארה״ב. מאז הנפקתה בשלהי 2020, החברה הנסחרת בנאסד״ק הכפילה את שוויה פי ארבעה והפכה את קארפ לאחד האנשים העשירים ביותר באמריקה, עם שווי נקי המוערך כיום על ידי פורבס בכ־4.5 מיליארד דולר.
״מלכת הביצה״
סוד הצלחתה הפיננסית והניהולית של פלנטיר טמון לא מעט גם ביכולתם של מייסדיה לנתב אותה במיומנות. עם השנים יצאה החברה מעולם הצללים של מרגלים וכוחות מיוחדים והצליחה לכבוש בסערה את אמריקה התאגידית ועימה גם את וול סטריט. כך, למשל, אותם כלים שחזו מראש מארבים בעיראק, הצליחו לסייע לחברות תרופות לנתח נתונים. עובד לשעבר בתאגיד הפיננסי JPMorgan Chase סיפר בעבר בראיון לפורבס כי פלנטיר חסכה להם מאות מיליוני דולרים כשטיפלה במגוון בעיות – מהונאות סייבר ועד למשכנתאות בסיכון.
מה בדיוק עושה החברה? פורבס ארה"ב הגדיר זאת כך: ״פלנטיר הופכת ביצות מבולגנות של מידע למפות מוחשיות, היסטוגרמות ותרשימי קישורים. הפלטפורמה, העומדת בבסיסה, יכולה לסייע במענה לבעיות מגוונות כמו טרור, אסונות טבע או סחר בבני אדם, עם ממשק תוכנה חלק והתאמה אישית לצרכים וללקוחות״.
ועדיין, לא פשוט לתאר, בתוך סבך ענני המסתורין האופפים את פעילותה, מה בדיוק פלנטיר עושה ובאיזה אופן הפוטנציאל העסקי והביטחוני הטמון בטכנולוגיה שפיתחו שם כה גדול. ״אנחנו מייצרים מערכת הפעלה לדאטה״, מסבירה בתמציתיות גילן. ״בדיוק כמו מערכת ההפעלה של ווינדוס – אנחנו מייצרים את התשתית שמאפשרת לנהל את כל המידע הארגוני. בסוף לא באמת משנה אם המידע מגיע מצבא, מהממשלה או מחברה מסחרית. דאטה זו דאטה. לכל אחד אמנם יש את האתגרים שלו, אבל המטרה שלנו לא משתנה והיא – לקחת מידע שנמצא בצורה שאי אפשר לצרוך אותו ולהביא אותו למשתמש הקצה בצורה הכי טובה שיש״.
במילים אחרות, פלנטיר מאגדת בסל המוצרים הייחודי שפיתחה טכנולוגיה מתקדמת משולבת עם כוח אדם מיומן, שיודע לנצל ולמקסם אותה בדיוק לצרכים המיוחדים של הלקוח. המארינס, למשל, הפעילו בעבר את כליה באפגניסטן לניתוח פורנזי של מטעני צד ולחיזוי התקפות מורדים. במקרה אחר סייעה התוכנה של החברה לאתר קרטל סמים מקסיקני, שרצחו סוכן מכס אמריקאי, ועקבה אחר האקרים שהתקינו תוכנות ריגול על המחשב של הדלאי למה.
״הסוד שלנו הוא מה שאנו מכנים ׳התאום הדיגיטלי׳ של הארגון״, גילן מסבירה, ״בצבא ארה״ב, למשל, עשו פרויקטים של עשרות מערכות כוח אדם שלבסוף התמזגו לתוך יישות אחת שתיארה חייל – מה הרקע הרפואי שלו, מה הוא עושה, איפה הוא וכמה הוא כשיר לפעילות. את כל התהליך הזה אנחנו עוזרים לעשות.
״ברגע שמגיעים לשכבה הזו אפשר לעשות דברים הרבה יותר מתוחכמים. להפעיל מודלים של חיזוי או שפה, כדי לצרוך את המידע בצורה טובה יותר או להסתכל על הקונטקסט ההיסטורי ועל בסיס זה לקבל החלטות או המלצות״.
לצוד את בן לאדן
בין יועצי החברה בהווה ובעבר נמנים גם קונדוליזה רייס (מזכירת המדינה לשעבר) וראש ה־CIA לשעבר ג'ורג' טנט, שהודה בעבר בראיון לפורבס, כי ״הלוואי והיה לנו כלי בעל עוצמה כזו״ לפני 11 בספטמבר. הגנרל דייוויד פטראוס, ראש ה־CIA בתחילת העשור הקודם, תיאר את פלנטיר כ"מלכודת העכברים הטובה ביותר״ ומכנה את קארפ, העומד בראשה, ״גאון מוחלט״.
על פי שמועות בתעשייה, הטכנולוגיה שפיתחו בחברה סייעה לאתר את מיקומו המדויק של אוסמה בן לאדן שחוסל במאי 2011 על ידי הכוחות המיוחדים של הצבא האמריקאי.
לאור שיתוף הפעולה המתהדק עם מערכת הביטחון הישראלית עולה השאלה המתבקשת – האם ניתן לעשות שימוש בכלים של החברה גם במצוד אחר מנהיגי חמאס, או האם ניתן היה לאתר את יחיא סינואר, חודשים לפני חיסולו. ״פעילות צבאית מורכבת מכל כך הרבה חלקים, כך שבסוף תשתית טכנולוגית תמיד יכולה לעזור. אם מסתכלים על מה שקרה בלבנון בשבועות האחרונים – זאת מלאכת מחשבת וברור שהטכנולוגיה האיצה את זה״, מתארת גילן, ״הלוואי ותהיה לנו הזכות לעזור ולהביא את ה־Name your person הבא״, היא ממשיכה ומדגישה כי פלנטיר יכולה להיות מעורבת בכל פעילות ביטחונית המבוססת על טכנולוגיה, "בסוף זו תשתית דאטה״.
כל פעילות ביטחונית – ממצוד אחרי מבוקשים ועד מתקפת הביפרים?
״יש לנו תשתית טכנולוגית שמאפשרת לעשות כל מה שאתה רוצה עם דאטה. הלקוח מביא את הדאטה ובוחר את המטרה שלו. ולכן כמובן שאנחנו יכולים להיות מעורבים.
"יש לנו ספציפית הרבה מאוד ניסיון, מכל העולם, איך לייצר את הדבר הזה בפוקוס צבאי־מודיעיני. אז בוודאי שאפשר להשתמש בטכנולוגיה לפעילות הזו, אבל מפה ועד הנקודה שבה באמת בוחרים להשתמש בטכנולוגיה למטרות האלו – הדרך עוד ארוכה״, חשוב לה לסייג, ״שלא יתפרש לכאורה שהיינו מעורבים באחד מהאירועים האלו שהזכרת״.
אבל יש מקרים שגופים ביטחוניים אחרים בעולם השתמשו בטכנולוגיה למבצעים דומים.
״אני מאמינה שכן. פלנטיר עובדת גם באוקראינה – בקונפליקט הכי חם ובזירה הכי אקטיבית שיכולה להיות והיא פרוסה שם בצורה מאוד רחבה. אנחנו מעורבים שם באופן ברור ועובדים עם צבאות בכל העולם המערבי. בסוף בישראל יש פה גם את העניין של כמה סומכים על חברה אמריקאית שתבוא ותיכנס ממש לנבכי התהליכים המבצעיים – וזה חלק חשוב בתפקיד שלי כאן, לייצר ולבנות את האמון החשוב הזה אצל השותפים שלנו פה״.
דלתות נפתחות
את האופרציה של פלנטיר בישראל מנהלת אילת גילן (36) זה מספר שנים, ובעצימות הרבה יותר גדולה מאז 7 באוקטובר.
חודשים בודדים לפני אותה שבת היא חזרה מחופשת לידה והיתה בעיצומה של בניית האסטרטגיה של החברה לשנים הבאות, כשפרצה המלחמה. ״חזרתי לבום. תרתי משמע״, היא משחזרת. ״הביקוש למוצרים שלנו זינק באופן דרמטי. פתאום כל הדלתות נפתחו ויכולנו להתחיל לדבר על דברים שהם יותר בליבת העיסוק שלנו. בגלל הצרכים הביטחוניים, החסמים שירדו והצורך בתוצאות מהירות – נוצרה כאן הזדמנות נדירה לשיתופי פעולה, והצלחנו לייצר מערכות יחסים שהובילו לפרויקטים משותפים״.
עדות לצמיחה המהירה בפעילות המקומית בישראל ניתן לראות במצבת כוח האדם שמעסיקה החברה בישראל והתוכניות להמשך ההתרחבות המואצת בעתיד הקרוב. ״לפני המלחמה, ב־6 באוקטובר, הצוות שלנו כאן מנה 10 עובדים", מספרת גילן, ״גדלנו באופן משמעותי – ואנחנו עוד מגייסים״, היא מתארת וממקדת את קהל היעד לגיוס מבחינתה: ״אנשים שרוצים להשתלב בפעילות מורכבת, עצימה וקשה – אבל מאוד מאוד מספקת״.
בניגוד אולי לאופי הפעילות של רוב ענקיות הטכנולוגיה הגדולות הפועלות בישראל, עיקר הפוקוס של פלנטיר בארץ אינו מתמקד במחקר ופיתוח, אלא דווקא בעבודה מול לקוחות – ארגונים וחברות מהסקטור הביטחוני.
״אנחנו מגייסים בעיקר מהנדסים שיודעים להשתמש במערכות שלנו עבור הצרכים של הארגונים השונים״, היא ממקדת. ״בסופו של דבר המטרה שלנו כאן היא להיות במקום שמשפיע, שמאפשר לישראל להגן על עצמה ולמנוע את המלחמה הבאה. פלנטיר פה בישראל כדי לעבוד עם מערכת הביטחון הישראלית – אם נצליח לייצר עסקים מסחריים זה נהדר – אבל הפוקוס שלנו היה ונותר יצירת שיתופי פעולה מול החברות הביטחוניות ותמיכה בישראל״.
את צעדיה הראשונים בחברה עשתה גילן ב־2017, אחרי שירות ממושך של עשור במערכת הביטחון ובצה״ל, כשאת שירותה הצבאי עשתה ביחידת 8200 – ממנה השתחררה בדרגת סרן כראש מדור מודיעין. גם לאחר שפשטה את המדים ועלתה על אזרחי, נשארה גילן במערכת הביטחונית בארגון בו מילאה ״תפקיד מסווג שאי אפשר לדבר עליו״. היא בעלת תואר שני במנהל עסקים (MBA) מאוניברסיטת תל אביב ותואר ראשון בפסיכולוגיה, אותו השלימה עוד לפני שסיימה תיכון.
חמש שנים בלבד לאחר שהצטרפה לפלנטיר בישראל, מונתה גילן לעמוד בראש הפעילות כאן – ומי שקיבלה אותה לחברה אז היתה מנהלת הפעילות הקודמת, חמוטל מרידור, אותה החליפה גילן בתפקיד. ״מאז 7 באוקטובר חזרנו להיות בקשר צמוד״, היא מספרת על הקשר עם קודמתה, שכיום עומדת בראש סטארט־אפ בתחום הדיפנס־טק.
אז אולי היא מסמנת את המסלול העתידי שלך. את רואה את עצמך מתקדמת באותו כיוון עוד כמה שנים מהיום?
״יש לי את התפקיד הכי טוב בעולם, וכרגע אני ממוקדת להיות פה עוד שנים ולבסס את הפעילות כאן. בסוף אנחנו עדיין בתהליך צמיחה מואץ, והכל מטורף, כך שאני עוד לא חושבת קדימה מעבר לפלנטיר. גם ברמה האישית – זה אולי יישמע כמו קלישאה – אבל התמיכה שקיבלתי כאן, אני והמשפחה שלי היא מבחינתי הכי אישית שיש. בסוף אני גם אמא לשני ילדים קטנים, וכאן נתנו לי המון תמיכה והמון עזרה.
״גם ברמה הערכית – אני רואה את העבודה שלי כהמשך השירות שלי למדינה. למרות שזו חברה עסקית, בסוף אני מאמינה במוצרים של פלנטיר, ואני יודעת שיש לה את הכלים לעזור לישראל בדרכים מיוחדות ומגוונות, כך שתהיה לה את הטכנולוגיה הכי טובה שיכולה להיות כדי להתגונן מפני אויביה״.