עזריה דווידוב | צילום: אור דנון

פורץ הדרך המשלב בין עולמות  הסייבר והאנרגיה

עזריה דוידוב לא חיכה להזדמנות – הוא כתב אותה על מפית והתחיל לרוץ. היום, עם אסטוריה סייבר, הוא עומד בחזית של אחת הסוגיות הקריטיות במעבר לאנרגיה מתחדשת: סייבר, יציבות תפעולית, ורווחיות כלכלית | אורי גפן

הוא רק בן 34, אבל חברת אסטוריה סייבר שייסד עזריה דוידוב כבר מנהלת מאות תחנות כוח בישראל ובעולם, ונחשבת לאחת מהחדשניות והמובילות בתחומה. היא מתמקדת באופן בלעדי בתחום האנרגיה המתחדשת, ומציעה פתרונות טכנולוגיים שמספקים מענה הוליסטי – החל מהגנה מפני מתקפות סייבר, דרך שליטה ובקרה, ועד לתחזית אופטימיזציית יצור חשמל.

אסטוריה פועלת בזירה הגלובלית ומלווה פרויקטי אנרגיה מסוגים שונים – מתחנות סולאריות קרקעיות ועד מתקני אגירה מתקדמים – תוך שיתוף פעולה עם רגולטורים, והתאמה לסביבה רגולטורית משתנה. השילוב בין ידע הנדסי, ראייה פיננסית ויכולות סייבר עמוקה הופך אותה לגורם מבדל בענף. “אנחנו רגע לפני השיא של תחום האנרגיה המתחדשת, ואסטוריה מתכוונת להוביל את העשייה”, אומר דוידוב.

להפסיק לדבר ולהתחיל לעשות

דוידוב גדל במשפחת עולים מרובת ילדים. לא חסר לו דבר, אך הדרך להזדמנויות הייתה פחות נגישה. “ההורים שלי אמנם לא הכירו את התרבות הישראלית, אבל הם השקיעו בי ערכים. הבנתי שאם אני רוצה להגיע לאותן נקודות פתיחה כמו ילדים אחרים – אני צריך לעבוד קשה יותר, להבין קודים חברתיים לבד, ולבנות את הדרך שלי. בשירות הצבאי הייתי מתוסכל – הרגשתי שאני רחוק ממה שאני רוצה להיות. אבא שלי אמר לי משפט שלא אשכח: לחופש יש מחיר – תצטרך לשלם עליו בעבודה קשה. המשפט הזה הפך למנטרה”.

דוידוב כתב על מפית את תוכנית החיים שלו: מה הוא רוצה להיות, אילו צעדים עליו לבצע בכל שלב, ומה המטרות שלו לעשור הקרוב. “זו הייתה משימה. הבנתי שאני צריך לדעת מה אני עושה מחר בבוקר, ולאן אני רוצה להגיע בעוד עשר שנים.”

הוא סיים בהצטיינות תואר ראשון במדעי המחשב ומתמטיקה ומיד השתלב בתחום הסייבר, ושימש כמנהל סייבר לתחנות כוח בישראל בחברת האנרגיה הבינלאומית EDF. “הכרתי מקרוב את הרגולציה הישראלית, את הבירוקרטיה, ואת הפער בין טכנולוגיה לתפעול בפועל. שם התגבשה בי ההבנה שאני רוצה להקים מערכת שתבנה גשר”.

בשנת 2018, הקים את  Astoria Cyber – מתוך הבנה שסייבר הוא כלי עבור מטרה גדולה יותר: ״לייצר חשמל בזול ולמכור ברווח. הייחודיות שלנו אינה נעוצה בטכנולוגיה אחת ספציפית, אלא בכך שאנו חברה הפועלת במספר חוליות מרכזיות בתחום האנרגיה המתחדשת”.

בזכות שותפות אסטרטגית עם PowerFactors האמריקאית, הנחשבת לחברה המובילה בעולם למערכות בקרה לאנרגיה מתחדשת, הפכה Astoria לאחד מהגופים המרכזיים בישראל בפריסת מערכות שליטה ובקרה (EMS)  לתחנות היברידיות. המערכות מאפשרות ניהול רציף וחכם של ייצור החשמל, גם בשעות ללא שמש או רוח, בהתאמה מלאה לדרישות רגולציה והנדסה מקומית. במקביל, החברה מפתחת ומיישמת פתרונות הגנת סייבר לתשתיות קריטיות – מתוך הבנה מעמיקה של הסיכונים הספציפיים שנוצרים במעבר לאנרגיה מתחדשת, ולמערכות OT מחוברות-רשת.

באחרונה, הרחיבה אסטוריה את פעילותה לתחום האופטימיזציה ותכנון ייצור חשמל: “פיתחנו מערכת ייחודית המנתחת באופן פיננסי כיצד תחנת כוח צריכה להתנהל כדי להגיע לעלות ייצור מינימלית, תוך מקסום הרווחים שלה ממכירת החשמל”.

מאז הקמתה, צמחה Astoria Cyber מחזון עצמאי למנוע טכנולוגי בינלאומי – עם מאות תחנות כוח תחת ניהולה, ופעילות יומיומית ממוקדי שליטה בישראל, מדריד ופלורידה. החברה פועלת בשווקים מגוונים, תוך שילוב של יכולות טכנולוגיות, רגולטוריות וכלכליות – ומחזיקה יכולת מוכחת לפריסה רחבה ומדויקת.

“אנחנו לא פועלים היכן שהשוק נמצא – אנחנו הולכים לאן שהוא הולך להיות”, אומר דוידוב. “אני נערך כבר לתחנה הבאה – מוקדם, ממוקד ובשקט”. הגישה הזו – לזהות מגמות לפני שהן מתרחשות ולבנות להן מענה – הפכה את Astoria לגורם שמסוגל להיכנס מוקדם לשווקים חדשים, ולהוביל תהליכים שבהם אחרים רק מגיבים.

איך אתה רואה את העתיד בתחום הזה?

“החזון שלי הוא גם אנושי. אני מאמין שדרך חדשנות אמיתית, אפשר להביא לעולם יותר ביטחון, יותר שליטה, ויותר הזדמנויות שוות. בסוף, אני חושב על המשפחות – איך הן מקבלות חשמל, באיזו רמה של ביטחון, ובאיזה מחיר. בעוד חמש שנים, נוכל להשוות מחירי חשמל באפליקציה. זו תהיה מהפכה צרכנית של ממש – ואסטוריה תהיה בין הגורמים הראשונים שיאפשרו אותה. לא רק כי אנחנו יודעים לבנות את המערכות – אלא כי הבנו כבר מזמן את מי הן באמת צריכות לשרת”.


הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן