"יש פה משהו גדול, זו רעידת אדמה". מאור שלמה צילום: באדיבות במצולם
"יש פה משהו גדול, זו רעידת אדמה". מאור שלמה צילום: באדיבות במצולם

״זה היה אמור להיות פרויקט צדדי״: מאור שלמה על הסטארט-אפ שהקים לבד – ותוך חצי שנה נמכר ל-WIX

בלי שותפים, בלי משקיעים ובלי גיוסים: בוגר רשימת הצעירים של פורבס הקים מכר את החברה שלו תמורת 80 מיליון דולר בשיאה של המלחמה באריאן

אם להודות על האמת, הודעה על עוד אקזיט של סטארט־אפ שנמכר תמורת עשרות רבות של מיליוני דולרים, היא לא חדשה מרעישה במיוחד באקוסיסטם של ההייטק הישראלי. קטר הצמיחה הדוהר של אומת הסטארט־אפ, כבר הרגיל אותנו במרוצת השנים לחדשות מעין אלו.

ובכל זאת, המכירה של סטארט־אפ הבינה מלאכותית Base44, לענקית האינטרנט הישראלית WIX, חריגה בכל קנה מידה ומצליחה בכל זאת לשבור שיאים חדשים, גם בסביבה שבה ניפוץ תקרות הפכה לנורמה מקובלת.

נתחיל מהעובדה הפשוטה שסטארט־אפ ה AI־המצליח שייסד מאור שלמה, הוא למעשה אופרציה של איש אחד. שלמה הוא המייסד (ללא שותפים) והמנכ״ל, אשר תיקלט במקביל על כל התפקידים כסמנכ״ל הכספים, ה-CTO ה-CMO וה-CIO של סטארט־אפ הצעיר.

בוטסטראפ (Bootstrap) הוא שם מדויק יותר לתיאור החברה, שכן מאז ההקמה היא מתנהלת ללא משקיעים וללא הון חיצוני. שלמה לא גייס שקל מאז שהקים את  Base44.  וההקמה היתה, יש להדגיש, לפני חצי שנה בלבד. מאז, תוך זמן קצר להפליא, צברה הפלטפורמה – המאפשרת לכל משתמש ליצור תוכנה או אפליקציה – מיליוני משתמשים ברחבי העולם ו־Base44 הפכה במהירות לחברה רווחית עם ARR  (הכנסות שנתיות חוזרות) של מיליוני דולרים ושווי של עשרות מיליוני דולרים. לפחות. 

ענקית האינטרנט הישראלית WIX חיפשה בדיוק את אותה טכנולוגיה חדשנית, שתסייע למשתמשים שלה, חסרי רקע טכנולוגי או ידע מיוחד בתכנות, לפתח תוכנה עצמאית בשפה פשוטה. XIW מיהרה לשים ידיה על החברה, ורכשה את סטארט־אפ הבינה מלאכותית תמורת סכום ראשוני של 80 מיליון דולר.

מה שעוד יותר מדהים היא העובדה שכל רצף האירועים המהיר הזה מתרחש בזמן מלחמה ומגיע לשיאו עם ההכרזה על העסקה, עם פרוץ מבצע "עם כלביא" מול איראן. ״כשנכנסו לתהליך של העסקה, אחרי שחתמנו על מזכר הבנות ועשינו את בדיקת הנאותות, הצוות של Wix ואני הגדרנו לעורכי הדין שלנו באופן ברור: ׳לא משנה מה, ימות העולם – עד חמישי בלילה, אנחנו חותמים׳״, מספר שלמה בריאיון מיוחד לפורבס ישראל.

׳חמישי בלילה׳ הוא הלילה ההיסטורי שבין ה־12 ל־13 ביוני, שבו פתחה ישראל במתקפת פתע על איראן. ״בשתיים בלילה אנחנו עובדים ממש על הליטושים הסופיים של החוזה. סגרנו את כל הפרטים האחרונים ואמרתי להם ׳יאללה תוציאו לחתימות׳״, הוא משחזר. צוות עורכי הדין ביקש הפסקה עד הבוקר: ״הם אמרו לי ׳שמע אנחנו לא רואים בעיניים. נשאר רק לעבוד על הניסוחים הסופיים והליטושים האחרונים׳. אז סיכמנו להתכנס שוב בשישי בבוקר, אחרי שינה קצרה, לסגור את הניסוח הסופי ולחתום. מה כבר יכול לקרות?״.

״התעוררנו אחרי שעה מהאזעקות. באותו רגע הייתי בטוח שהעסקה תתפוצץ״, הוא משתף בחיוך. ״הרי קלאסי שזה יקרה דווקא בלילה שבין לבין. אבל בסוף הכל הסתדר״.

״בחמישי בשתיים בלילה אנחנו עובדים על הליטושים הסופיים בחוזה. אמרתי להם ׳יאללה תוציאו לחתימות׳. עורכי הדין ביקשו הפסקה עד הבוקר: 'אנחנו לא רואים בעיניים. נתכנס שוב בבוקר לסגור סופית ולחתום. מה כבר יכול לקרות?' כעבור שעה התעוררנו מהאזעקות. הייתי בטוח שהעסקה תתפוצץ״

והכל אכן הסתדר. מלחמה או לא, קשה להתווכח עם המספרים שהשיגה Base בזמן קצר כל כך. שלמה, המייסד היחיד ומי שעומד בראש החברה, הוא באופן טבעי המרוויח הכמעט בלעדי מהעסקה, שהניבה רווח של עשרות מיליוני דולרים. סכום ראשוני, שבתוספת תשלומי השלמה (earn־out) ועמידה ביעדים, יכול עוד לגדול משמעותית.

הבטחה צעירה

מאור שלמה (31) נבחר לרשימת הצעירים המבטיחים של פורבס בשנת 2020. הוא היה אז רק בן 26 בלבד וכבר עמד בראש סטארט־אפ מצליח. ב־2017 הקים את אקספלוריום (Explorium) יחד  עם עומר הר (סמנכ"ל הטכנולוגיות) ואור טמיר (סמנכ"ל התפעול). מאז הקמתו, סטארט־אפ הדאטה, שפיתח מנוע חיפוש מיוחד עבור ארגונים וחברות, השלים גיוסים בשווי 125 מיליון דולר מקרנות הון סיכון מובילות כמו Insight Partners ו־Zeev Venture.

ביוני 2022 הודיעה Explorium על קיצוץ של 10% במצבת כוח האדם. כשנה מאוחר יותר, סמוך ל־7 באוקטובר, שלמה, שכיהן באותה תקופה כמנכ״ל החברה, הוריד הילוך והחליף כיסאות עם ה־CTO.

 כשפרצה המלחמה גוייס למילואים ב־8200, היחידה הטכנולוגית שלו. ״מ־7 באוקטובר הייתי במילואים. שנה שלמה,  מתוכה 9 חודשים מאוד מאוד אינטנסיביים של שינה בבסיס״, הוא משחזר. "אחרי תקופה אינטנסיבית של שנה של מילואים הרגשתי שאני מאוד רוצה לחזור ׳לעבוד עם הידיים׳, לבנות, לכתוב קוד  – Explorium כבר גדלה אז יכולתי לשחרר שם קצת.

״זה היה אמור להיות פרויקט צדדי״, מתאר שלמה את נקודת ההתחלה של הסטארט־אפ שהקים לבד והפך להצלחה אדירה. ״בת הזוג שלי ניסתה לבנות אתר ב׳וורדפרס׳ וזה היה גיהינום״.

מאור שלמה בגליון פורבס 30Under30, מחזור 2020 צילום: ניר סלקמן

ממש במקביל פנה אליו בבקשה לעזרה אלעד סנדרוביץ', מזכ״ל הצופים, שם הוא מתנדב עד היום. ״זהו ארגון ענק עם הרבה צרכי תוכנה, בלי מפתחים ועם הרבה דרישות. ראיתי שהם ממש צריכים כלי שיעזור להם לבנות תוכנה״. שלמה הבין מייד את הצורך בפיתוח כלי שיפשט עבור המוני משתמשים תהליכים של בניית אתרים ואפליקציות באמצעות AI. כלי שזמין בכל מקום ולכולם, שלא דורש ידע מוקדם בתכנות. ״בתור יזם מעולם התוכנה אני חושב שאין רעיון יותר מגניב מלפתוח את עולם התוכנה ככה״, הוא מספר בהתלהבות.

״אני בעולם הסטארט־אפים תקופה וגם השקעתי בכמה – ולא ראיתי גידול כזה מהיר״, מתאר שלמה את הצמיחה המהירה של החברה שהקים. ״גם בהכנסות, גם ברווחיות, גם במספר המשתמשים – בכל. בטח כשמדובר על עסק שהוא בוטסטראפ, שלא גייס כלום. זה גידול לא נורמלי״. 

אז למה לא גייסת והמשכת לגדול?

״כשאתה מגייס, זה מכניס המון לחץ וזאת פוזיציה אחרת של ׳לבנות עסק מאפס׳. אתה חייב להיות הכי גדול ולשלוט על השוק. פה זה שונה – פה רציתי פשוט לחזור לבנות מוצר, משהו שאני מאוד אוהב ולא עשיתי במשך שבע שנים כשהייתי מנכ״ל. רציתי לעשות דברים קצת אחרת ולראות איך זה הולך. הגעתי לזה ממקום אחר של ׳לחזור ולעשות שוב את מה שאני אוהב׳. ידעתי שאני יכול לבנות את זה ולראות איך זה עובד. ואז זה פשוט הלך וגדל.

״גם לא באמת הייתי צריך לגייס. כבר די בהתחלה Base היתה רווחית. לקראת הרכישה היא הפכה למאוד רווחית. שחררנו את הגרסה סביב פברואר וכבר במאי הגענו לרווח של 200 אלף דולר״.

ובכל זאת, לאור הצמיחה המהירה, לא דגדג לך לגייס? לקחת את החברה לשווי גבוה יותר?

״זה חלק ממה שקרה בסוף עם החבירה ל־Wix. הצלחנו מהר מאוד. רעיון חמוד שהרבה שנים רציתי לעשות – ׳לפתוח את עולם התוכנה להרבה אנשים׳ – הפך להצלחה גדולה. 150 אלף השתמשו בפלטפורמה ועשו איתה דברים מדהימים. ואז אתה מתחיל לחשוב ׳בוא נעשה לזה סקייל־אפ׳, להשיג אימפקט גלובלי. כאן נכנסה Wix לתמונה. ישבתי עם אבישי (אברהמי, מנכ״ל ומייסד החברה – א.ז), בהתחלה נטו בשביל להתייעץ. הוא עזר להרבה מאוד חברות בארץ, כולל מאנדי.קום שהתחילו אצלו. ביחד דיברנו והבנתי שהדרך האופטימלית, שממקסמת את הסיכויים של Base להפוך לתופעה עולמית, לחברה גדולה עם אימפקט גלובלי – היא בחיבור עם Wix”.

אתה מרגיש בחוסר תיאבון של משקיעים לקחת סיכון באקלים הנוכחי?

״באחרונה ראינו שהמספרים לא כל כך השתנו יחסית לתקופה שלפני המלחמה. אני בטח לא הרגשתי את זה. Base  היתה מאוד מחוזרת מהרגע הראשון כמעט. אז אני לא רואה המון שינויים״.

אנחנו באמת רואים שעד עכשיו ההייטק לא הושפע באופן דרמטי מהמלחמה. ועדיין, להקים חברה מאפס בתקופה כזו – זה הימור לא קטן. אתה עוזב את אקספלוריום ומתחיל בוטסטראפ חדש, בלי לגייס כסף, בלי עובדים. רק אתה.

״זה נכון. אבל בסוף יש פה משהו גדול יותר. רעידת אדמה שהיא הרבה יותר חזקה. וזה מה שקורה היום עם ה־AI. להקים עסק כמו Base – ובטח לעשות את זה סולו – לא היה בכלל אפשרי לפני שנתיים. אבל היום, אם אתה עובד נכון עם ה־AI, אתה יכול לעשות אוטומציה להמון דברים.

“בחיים לא הייתי מסוגל להגיע לקצב שחרור פיצ׳רים כזה אם לא הייתי עובד ככה. אז יש פה רעידת אדמה שמאפשרת לעסקים כמו  Base לצמוח ממש מהר. אתה יכול להיות מאוד יעיל, לבנות לבד או עם צוות מאוד קטן – ולהגיע להצלחות אדירות. רואים את זה היום גם בחברות הכי גדולות בתחום. Cursor למשל, (כלי לכתיבת קוד של סטארט ־אפ הבינה מלאכותית Anysphere , א.ז) הגיע לקצב הכנסות שנתי של 100 מיליון דולר. הסטארט־אפ הכי מהיר שהגיע לקצב הזה – ואלה חבר׳ה שעד לא מזמן היו צוות מאוד מאוד קטן.

״היום כל אחד, בטח אם הוא יזם, יכול לנהל המון סוכנים של AI ויש פה בשורה ענקית. נכון, המלחמה באמת קשה ובטח לא פשוט לעשות את זה מפה – אבל ההזדמנות שנוצרה היא משמעותית הרבה יותר מהקשיים שיש בהייטק מסביב״

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן