אהרון גפני | צילום: אור דנון

לאתגר התעסוקה החרדי הוא ניגש מתוך קושי אישי, ומאז הכל היסטוריה

דור המנהלים כמפתח לשילוב במשק: היזם אהרון גפני פועל להוביל השתלבות חרדים בעולם הכלכלה עם דגש על פיתוח מנהלים ותפקידים בכירים | אורי גפן

בשנים האחרונות ניכרת מגמת עלייה בשיעור החרדים המשתלבים בשוק העבודה, תהליך המתרחש בזכות מדיניות ממשלתית לצד שינויים פנימיים בחברה החרדית. אולם מאחורי הקלעים פועלים גם יזמים המקדמים תוכניות ממוקדות להכשרה ושילוב. אחד מהם הוא אהרון גפני, המוביל יוזמות לפיתוח מנהלים מקרב הציבור החרדי.

“במשך שנים דיברו כולם רק על היקף שיעור התעסוקה במגזר החרדי, פחות באיכות שלה. השיח צריך להתמקד בתעסוקה איכותית ובהשקעה במסלולי הכשרה מואצים. פיתוח דור המנהלים הוא המפתח לשילוב אמיתי”, מסביר גפני בשיחה על פעילותו. “כשיהיו יותר מודלים של מנהלים בכירים נצטרך פחות השקעה בדחיפה לכניסה ראשונית לעולם התעסוקה”.

גפני מביא לתחום את ניסיונו האישי. “גדלתי בבית מעוט יכולת יחד עם 13 אחים. כשיצאתי לשוק התעסוקה, מיד הרגשתי את המלכוד של רבים מהמגזר החרדי שרוצים להשתלב בעבודה איכותית ומעוניינים ללמוד לתואר. לימודים דורשים כסף וזמן. כשאין מספיק כסף נוצר צורך לצאת לעבוד גם בתקופת הלימודים כדי לממן את הלימודים, וכך איכות הלמידה יורדת. זו תקרת זכוכית, מעגל שקשה לפרוץ”.

למרות האתגרים, גפני, נשוי ואב לשלושה מפתח תקווה, השלים תואר ראשון בחינוך וחברה עם התמחות בנוער בסיכון, ותואר שני במנהל עסקים. צבר בעצמו ניסיון רב. בתחילה כמנכ”ל מתחם עבודה משותף ליזמים חרדים, בהמשך רמ”ט לשכת מנכ”ל עיריית בני ברק וכמנכ”ל מרכזי תעסוקה וחדשנות למגזר החרדי והניסיון שצבר הוביל אותו ליצירת פלטפורמות ממוקדות המציעות מענה למסלול הכשרה והשמה בהייטק, מכינות לאקדמיה ומיזמי השמות לבכירים.

כישרון לצד תרומה לקהילה

לפני כשלוש שנים הקים גפני את מיזם “דירקטור” – מיזם להכשרה ופיתוח מנהלים בכירים, עם פיקוח אקדמי מטעם אוניברסיטת בר אילן והקמת קהילת בוגרים תוססת שמשתלבת בעולם הכלכלה. “הבנתי שצריך להשקיע בקטר, בדור המנהלים במגזר, מתוך תפיסה שאם תשקיע בקטר הרכבת תבוא בעקבותיה”, מתאר גפני את הרציונל. “המיזם פונה למנהלים בכירים, כאשר תנאי סף הוא מנהלות ומנהלים בדרג בכיר בסקטור העסקי או הציבורי שמעוניינים לפתח את כישורי הניהול ולתרום מעצמם בחזרה לקהילה ולכלכלה הישראלית”.

לדבריו, “מה שמוביל אותנו הוא לאו דווקא האנשים הכי כישרוניים, אלא מי שיתרום לקהילה וגם ייתרם ממנה. המשתתפים מגיעים ליום למידה אינטנסיבי מדי שבוע, למשך כמעט שנה. הם פוגשים צוות אקדמי בכיר וגם בכירים בתעשייה. הלמידה מתקיימת במודלים שמשלבים למדיה אקדמית אינטנסיבית וחיבור עמוק לעולם הכלכלה והתנסות מעשית בניהול בכיר בעסקים ובחברות גדולות.

כשנשאל לגבי התוצאות בפועל, גפני משיב: “נכון להיום יש לנו למעלה מ-250 בוגרים שהם מנהלים ומנכ”לים ברשויות מקומיות, גזברים, מנהלי חברות גדולות. כחלק מתהליך הלמידה שלהם הם כבר ליוו באופן אישי ארגונים ומיזמים חברתיים ובכך ממשיכים הלאה את האימפקט החברתי-כלכלי”.

הוא מצביע על מאפיין תרבותי שלטענתו תורם להצלחה: “המגזר החרדי הוא מאוד שאפתן, וכמו שבלימודים חשוב לכל לומד להגיע לפסגה ולהיות תלמיד חכם, זה חשוב להם גם או במיוחד כשהם יוצאים לעולם התעסוקה”.

הרעיון הוא להניע את הגלגל באופן שכל בוגרות ובוגרי מיזם דירקטור מחויבים בתהליך הפרקטיקום ללוות מיזמים וארגונים חברתיים. “עד היום עשרות ארגונים שעוסקים בפיתוח כלכלה חברה ותרבות נעזרו בבוגרי המיזם שלנו. את המחזור האחרון הקדשנו לפיתוח וסיוע לארגונים חברתיים שנפגעו במלחמת חרבות ברזל וכן לארגונים המסייעים לאנשי ונשות המילואים”.

גפני מאמין שהשקעה בדור המנהלים תשנה את פני הכלכלה בכלל ואת החרדית בפרט ותיצור השפעה ארוכת טווח: “ברגע שאדם מפתח למידה ומיומנויות בעולם של ניהול ומפתח Networking משמעותי, זה חלק מהסיסטם – היכולת לתרום ולהיתרם. אתה מגיע לעזור ולהיעזר”.

המטרה הסופית, לדבריו, היא לא רק לראות מנהיגות חרדית משתלבת אלא גם מובילה את הכלכלה הישראלית, לא רק במגזר החרדי אלא גם בזירה הכללית. “אני מחפש את הניצוץ, את האדם ההיפר-אקטיבי שבא ליצור שינוי”, מסכם גפני. “אני נותן גשר, והנתונים מראים שהגשר הזה עובד, צעד אחר צעד, מנהל אחר מנהלת, בדרך לשינוי חברתי וכלכלי”.


הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן