חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

מ׳מנצ׳סטר יונייטד׳ עד ה׳לייקרס׳: אלו קבוצות הספורט היקרות בעולם

50 קבוצות הספורט היקרות בעולם | צילום: Shutterstock
50 קבוצות הספורט היקרות בעולם | צילום: Shutterstock
כמה שווה אלופת אירופה בכדורגל לעומת אלופת ה-NBA? כמה נציגות יש לפרמייר-ליג האנגלית בין המועדונים העשירים בעולם? ומי תופסת את המקום הראשון כקבוצה בעלת השווי הגבוה ביותר? דירוג קבוצות הספורט היקרות בעולם לשנת 2022

נתחיל מהשורה התחתונה: קבוצות הספורט היקרות בעולם שוות נכון להיום כמעט רבע טריליון דולר. 222.7 מיליארד דולר ליתר דיוק. זהו זינוק של קרוב ל- 30% בשווי הקבוצות לעומת דירוג 2021 אשר פורסם בדיוק לפני שנה – והגידול החד ביותר בשווי שנרשם בחמש השנים האחרונות.

ה-NFL, ליגת הפוטבול האמריקנית, (National Football League), מחזקת בצורה ניכרת את ההגמוניה הפיננסית שלה בקרב הליגות העשירות בעולם, כאשר לא פחות מ-30 מתוך 32 קבוצות הליגה מדורגות ברשימת 50 הקבוצות העשירות ביותר. ארבע קבוצות פוטבול הצטרפו השנה לנבחרת היוקרתית והן תופסות כעת נתח של 60% מהרשימה. בפעם האחרונה שליגת ה-NFL זכתה לשליטה כזו הייתה בשנת 2014.

זוהי תמונת מראה של המגמה המסתמנת בשנים האחרונות. כמויות ההון האדירות שזורמות אל הליגה העשירה בעולם – בעיקר מזכויות שידור והסכמי חסות – מתבטאת פה ברשימה זו, כך גם המגמה המנוגדת המאפיינת כיום את מועדוני הפאר של אירופה, אלה ששלטו ברשימת העושר בעשור האחרון. בשנת 2013 שלוש הקבוצות העשירות והיקרות בעולם היו כולן מענף הכדורגל – ובאופן לא מפתיע היו אלה ריאל מדריד, מנצ׳סטר יונייטד וברצלונה ששלטו ללא עוררין בפסגה. בדירוג הקודם, רק לפני שנה, תפסה ברצלונה את המקום הרביעי בעולם, ריאל מדריד דורגה חמישית ומנצ'סטר יונייטד דורגה במקום ה-11 בשווי העולמי – מיד אחרי באיירן מינכן, האלופה הגרמנית שמוקמה עשירית בעולם. השנה אף אחת מבין קבוצות הכדורגל המפוארות של אירופה אפילו לא התברגה לעשיריה הראשונה.

כך איבדו מועדוני הכדורגל האירופאיים את ההגמוניה לקבוצות ה-NFL וה-NBA:

הכדורגל מפסיד בנוקאאוט

ריאל מדריד, היא אלופת ה׳לה-ליגה׳, ליגת העל הספרדית, שמחזיקה במקביל בתואר היוקרתי ביותר למועדונים – אלופת הצ'מפיונס ליג, ליגת האלופות של אירופה. קבוצת הכדורגל של מדריד, המעוטרת ביותר ביבשת, היא קבוצת הכדורגל היקרה בעולם עם תג שווי נוכחי של 5.1 מיליארד דולר. זה מספיק לה אגב רק למקום ה-13 בעולם. מקדימות אותה לא פחות משמונה קבוצות NFL, שלוש קבוצות NBA וקבוצת MLB אחת (ליגת הבייסבול האמריקנית) – הניו יורק יאנקיס, ששווה על פי ההערכות כמעט מיליארד דולר יותר.

ריאל מדריד, קבוצת הכדורגל היקרה בעולם, אפילו לא בעשירייה הראשונה | צילום: Shutterstock
ריאל מדריד, קבוצת הכדורגל היקרה בעולם, אפילו לא בעשירייה הראשונה | צילום: Shutterstock

עוד מועדון פאר אירופי ואחד ממותגי הספורט החזקים בעולם היא קבוצת הכדורגל של ברצלונה. הקבוצה הקטלונית שנקלעה בשנים האחרונות למשבר כלכלי אסטרונומי וצברה חובות ענק של כמיליארד יורו, מוערכת כיום בשווי של 5 מיליארד דולר – מה שמקנה לה את המקום ה-15 בעולם. מנצ׳סטר יונייטד, היא הקבוצה בעלת השווי הגבוה ביותר באנגליה ולמרות הישגים דלים על המגרש, שוויה מוערך כיום על ידי פורבס ב-4.6 מיליארד דולר – מקום 19 בין קבוצות הספורט היקרות בעולם.

לכל ליגות הכדורגל הבכירות באירופה (ובעולם) – יש 8 נציגות בלבד ברשימת ה-50 העשירות, כרבע ממספר הנציגות שיש לליגת ה-NFL לבדה. לפרמייר-ליג האנגלית ארבע נציגות: מנצ׳סטר יונייטד (4.6 מיליארד דולר; מקום 19), ליברפול, (4.45 מיליארד דולר; מקום 22), מנצ׳סטר סיטי, (4.25 מיליארד דולר; מקום 24) וצ׳לסי, שנועלת את הרשימה במקום ה-50 עם שווי נוכחי של 3.1 מיליארד דולר.  

ל׳לה ליגה׳ שתי נציגות (ריאל וברצלונה), לליגה הגרמנית, ׳הבונדסליגה׳, נציגה אחת, באיירן מינכן (4.25 מיליארד דולר; מקום 24), כך גם לליגה הצרפתית שמיוצגת ברשימה על ידי פריז סן-ז׳רמן, קבוצתם של מסי, ניימאר ואמבפה, המוערכת כיום על פי שווי של 3.2 מיליארד דולר ומדורגת במקום ה-48. לליגה הבכירה של איטליה, ה-Serie A, הכוללת קבוצות ענק מסורתיות כמו יובנטוס, מילאן או אינטר, אין אף קבוצה בין 50 המובילות בעולם.

אמריקה שולטת

2022 צבועה כולה בפסים כחולים ולבנים, מעוטרת כוכבים. בכל עשרת המקומות הראשונים ברשימת קבוצות הספורט היקרות בעולם מדורגות קבוצות תוצרת ארה״ב, כשהפסגה שמורה באופן בלעדי לליגת ה-NFL, הליגה העשירה בעולם, עם נציגות בשלושת המקומות הראשונים.

במקום הראשון מי שמחזיקה מאז 2016 בתואר ׳הקבוצה היקרה בעולם׳ ניצבת ה׳קבוצה של המדינה׳, הפופולארית ביותר בארה״ב – ה׳דאלאס קאובויס׳, אשר מוערכת כיום בשווי של 8 מיליארד דולר (לעומת 5.7 מיליארד דולר ב-2021). ה׳ניו-אינגלנד פטריוטס׳, שזוכה גם היא לפופולאריות עצומה באמריקה, נמצאת במקום השני בעולם עם שווי של 6.4 מיליארד דולר (לעומת 4.4 מיליארד דולר אשתקד). אלופת הסופרבול לשנת 2022, ה-לוס אנג׳לס ראמס, סוגרת את השלישייה המובילה, עם תג שווי של 6.2 מיליארד דולר (לעומת 4 מיליארד דולר בשנה שעברה).

מלבדן, עוד שלוש קבוצות NFL מדורגות בראש הרשימה המרכיבה את 10 הקבוצות היקרות בעולם, אשר כאמור, לא כוללת אף מועדון אירופי בצמרת האקסקלוסיבית.

הדאלאס קאובויז. הקבוצה היקרה בעולם | צילום: Shutterstock
שווי של 8 מיליארד דולר: הדאלאס קאובויז, הקבוצה היקרה בעולם | צילום: Shutterstock

מועדון סגור

מכירת חסויות וזכויות שידור הוא המנוע העיקרי העומד מאחורי המנגנון הכלכלי האדיר של קבוצות הספורט העשירות בעולם – אך גם רגולציה ומבנה הליגות השונה עומדים במרכז הסיבה לשוני הגדול שנפער בשנים האחרונות בין קבוצות הספורט האמריקניות לאלו האירופאיות. בארה״ב, שלא במפתיע, הכסף הוא חזות הכל והליגות הבכירות שם מתנהלות במבנה סגור וקבוע. אין אפשרות ״לרדת ליגה״ ותמלוגי החסויות והשידור מובטחים שנים מראש.

בכלל, קבוצות הספורט באמריקה מאורגנות במבנה שונה לחלוטין מאירופה. אלו לא מועדונים (Clubs) המזוהים גיאוגרפית עם עיר או שכונה מסוימת, כמו שנהוג מעבר לים, אלא זכיינים (Franchises), לא שונה בהרבה ממקדונלד'ס או סטארבקס. העסק לא דופק בעיר אחת? פשוט מאוד. מקבלים הצעה אטרקטיבית, אצטדיון חדש ועוברים לאחרת. כך בדיוק הפכו ה- ׳SuperSonics׳ מסיאטל ל- ׳Thunder׳ מאוקלהומה סיטי או ה׳Nets׳ שעברו מניו ג׳רזי לברוקלין. זה בערך כמו שקבוצת הכדורגל של ברצלונה תעבור לשחק עבור מדריד או שליברפול תעתיק את ׳אנפילד׳, אצטדיונה הבייתי מאז 1892 ללונדון או מנצ׳סטר.

הכניסה לאיצטדיון ׳אנפילד׳. איצטדיונה הביתי של ליברפול מאז היווסדה ב-1892 | צילומים: shutterstock, unsplash
הכניסה לאיצטדיון ׳אנפילד׳. איצטדיונה הביתי של ליברפול מאז היווסדה ב-1892 | צילומים: shutterstock, unsplash

מוניטיזציה היא שם המשחק באמריקה ונראה כי במשחק הזה אירופה (למעט אולי ה׳פרמייר-ליג׳ האנגלית), מפגרת כיום מאחור. עסקת המכירה האחרונה עליה חתמה מנהלת ליגת ה-NFL, הליגה העשירה בעולם והפופולארית ביותר בארה״ב – ממחישה את יחסי הכוחות בין הליגות משני צידי האוקיינוס. במסגרת העסקה, הנחשבת ליקרה ביותר בהיסטוריה של הספורט, משלשלות קבוצות הפוטבול האמריקאיות לכיסן 112 מיליארד דולר – יותר מ-10 מיליארד דולר בשנה למשך 11 עונות, בחוזה המובטח עד שנת 2032. מדובר בחוזה עתק ממנו נהנות כל קבוצות הליגה ללא יוצא מן הכלל וללא קשר לביצועיהן על המגרש. איום ירידת ליגה ואובדן הכנסות לא קיים ביקום הזה והלחץ להביא הישגים על המגרש כדי לתרגם אותם באופן מיידי להכנסות בקופה, לא נמצא כלל בלקסיקון של מאמני ושחקני ה-NFL.

קחו למשל את ה- 'Jacksonville Jaguars', קבוצת הפוטבול של ג׳קסונוויל, פלורידה – הנחשבת לאחת מנמושות הליגה. בשתי העונות האחרונות הציגה את הביצועים הגרועים ביותר מבין כל קבוצות ה-NFL. בשנה שעברה צברה 3 ניצחונות בלבד, כשעונה קודם לכן סיימה עם מאזן עלוב של ניצחון אחד מתוך 16 משחקים. יש לה גם את בסיס האוהדים הקטן ביותר מבין קבוצות הליגה (1.9 מיליון בלבד).

ועדיין, מועדון הספורט הצנוע של ג׳קסונוויל, שכמעט בכל ליגה אחרת בעולם היה נאבק על הישרדותו, מוערך כיום על פי שווי של כ-3.5 מיליארד דולר. במילים אחרות, קבוצת תחתית מליגת הפוטבול הבכירה של ארה״ב, שווה יותר מאלופה צרפת המכהנת, פריס סן-ז׳רמן, בשורותיה משחקים כוכבי הכדורגל הטובים והמפורסמים בעולם ואשר זוכה לאהדתם של עשרות מילוני איש.

לברון ג'יימס, כוכב הלייקרס. גם הוא משחק בליגה סגורה ועשירה  | צילום: Flickr ,Erik Drost
לברון ג'יימס, כוכב הלוס אנג׳לס לייקרס. גם הוא משחק בליגה סגורה ועשירה | צילום: Flickr ,Erik Drost

בדומה לפוטבול, גם קבוצות ה-NBA משחקות בליגה סגורה וזוכות להבטחת הכנסה שנתית, ללא איום ירידה או אי העפלה למשחקי הליגה – והן נהנות היום מתגמולים שנתיים בסך 2.6 מיליארד דולר בשנה. ליגת ה-NBA היא לא רק ליגת הכדורסל הטובה בעולם, אלא גם העשירה בעולם ואחת משתי ליגות הספורט בעלות השווי הגבוה ביותר (אחרי ה-NFL כמובן). זה מתבטא כמובן גם ברשימת הנוכחית עם שבע נציגות ברשימה ושלוש קבוצות בעשירייה המובילה.

הניו-יורק ניקס היא קבוצת הכדורסל היקרה בעולם עם שווי של 5.8 מיליארד דולר (מקום 5 בדירוג הכולל), אחריה מבין הקבוצות בענף מדורגת אלופת ה-NBA המכהנת, הגולדן-סטייס וורירס עם תג שווי של 5.6 מיליארד דולר (מקום 8). הלוס-אנג׳לס לייקרס, האלופה לשעבר בה משחק שחקן הכדורסל הטוב בעולם כיום, לברון ג׳יימס, נועלת את העשיריה הראשונה ברשימה עם שווי של 5.5 מיליארד דולר.  

אירופה שוקעת בחובות

לעומת קבוצת הספורט העשירות של אמריקה, קבוצות הכדורגל באירופה צריכות להיאבק כדי לייצר הכנסות ולהרוויח בכל שנה מחדש את הזכות לקבל נתח מהעוגה. כשאיום הירידה לליגת המשנה מרחף מעל, קבוצות ליגת ה׳פרמייר-ליג׳ למשל מתחלקות באופן כמעט שווה בתמלוגים כספיים של כ-2.2 מיליארד דולר.

גם על הקבוצות הגדולות בליגה קיים לחץ כלכלי אדיר. אי העפלה לליגת האלופות, ליגת הכדורגל היוקרתית בעולם, מהווה עבורן מכה קשה והתחרות בין המועדונים הגדולים אדירה. השנה למשל מצא את עצמו מועדון הכדורגל של מנצ׳סטר יונייטד מחוץ לליגה היוקרתית וספג מכה כלכלית ותדמיתית קשה. מענקי ההעפלה לליגה העשירה הם מקור חשוב בהכנסות הקבוצות הגדולות, המתחזקות מהעבר השני של המאזן תקציבי ענק וחשבון הוצאות אסטרונומי.

בניגוד לליגת -NBA או ה-NFL, בליגות הכדורגל של אירופה אין ׳תקרות שכר׳. אין נוסחה המגבילה את המועדונים במירוץ החימוש המטורף לרכישת שחקנים – מה שיצר, בעיקר בעשור האחרון, סחרור אינפלציוני במשכורות ובדמי ההעברה. מיליארד היורו בחובות הרשומים במאזני הספרים של מועדון הספורט של ברצלונה – אשר נקלע למשבר הפיננסי החמור בתולדותיו בעקבות מספר עסקאות רכישה כושלות שעלו לו למעלה מחצי מיליארד דולר – הן עדות ברורה לכך.

ה׳סופר-ל׳ג׳, ליגת על סגורה באירופה. יוזמה שאפתנית שקרסה תוך 48 שעות בלבד | צילום: Shutterstock
ה׳סופר-ל׳ג׳, ליגת על סגורה באירופה. יוזמה שאפתנית שקרסה תוך 48 שעות בלבד | צילום: Shutterstock

הפיאסקו סביב פרויקט ה׳סופר-ליג׳, המיזם השאפתני להקמת ליגת על אירופית, אשר קרס 48 שעות בלבד לאחר הכרזתו, הוא דוגמה נוספת להבדלים הברורים במבנה הליגות ובתרבות, החברתית והעסקית, שבין אירופה לארה״ב. עוד סממן המצביע על פערי העושר ההולכים וגדלים בין הקבוצות ברשימה.

כזכור, היוזמה להקמת ליגה אקסקלוסיבית הסגורה נבעה בעיקר לאור מצבם הכלכלי הקשה אליו נקלעו מועדוני הכדורגל באירופה בעקבות מגיפת הקורונה. סכומי הכסף שהייתה אמורה לייצר ליגת העל החדשה היו אדירים – גבוהים משמעותית מהמקובל בענף. חצי מיליארד דולר – זהו סכום מענק לאלופת הסופר ליג– פי ארבעה מהסכום אותו מקבלת כיום הזוכה בליגת האלופות. בנוסף כל קבוצה בליגה המיוחדת צפויה הייתה לתמלוגים כספיים ללא קשר לביצועים הספורטיביים על מגרש הדשא וכמובן – מקומה מובטח בכל שנה – בדיוק כמו הליגות הסגורות של אמריקה.

קבוצות הספורט היקרות בעולם לשנת 2022 | רשימת 25 המובילות

דירוג 2022שינוי מדירוג 2021קבוצהענףליגהשווי קבוצה 2022 (במיליארדי דולרים)תשואה שנתית (בהשוואה לשווי ב-2021)
1דאלאס קאובויספוטבולNFL  8.0 40%
2▲ 6ניו-אינגלנד פטריוטספוטבולNFL  6.4 45%
3▲ 10לוס אנג׳לס ראמספוטבולNFL  6.2 55%
4▼ 2-ניו-יורק יאנקיסבייסבולMLB  6.0 14%
5▲ 4ניו יורק ג'איינטספוטבולNFL  6.0 40%
6▼ 3-ניו-יורק ניקסכדורסלNBA  5.8 16%
7▲ 11שיקגו ברספוטבולNFL  5.8 64%
8▼ 2-גולדן-סטייט ווריורסכדורסלNBA  5.6 19%
9▲ 10וושינגטון קומנדרספוטבולNFL  5.6 60%
10▼ 3-לוס-אנג׳לס לייקרסכדורסלNBA  5.5 20%
11▲ 6ניו י-יורק ג׳טספוטבולNFL  5.4 52%
12▲ 3סן פרנסיסקו 49׳פוטבולNFL  5.2 37%
13▼ 8-ריאל מדרידכדורגלLa-Liga  5.1 7%
14▲ 15לאס וגאס ריידרספוטבולNFL  5.1 65%
15▼ 11-ברצלונהכדורגלLa-Liga  5.0 5%
16▲ 5פילדלפיה איגלספוטבולNFL  4.9 44%
17▲ 6יוסטון טקסאנספוטבולNFL  4.7 42%
18▲ 7דנבר ברונקוספוטבולNFL  4.65 45%
19▼ 8-מנצ׳סטר יונייטדכדורגלPremier League  4.6 10%
20▲ 15מיאמי דולפינספוטבולNFL  4.6 59%
21▲ 9סיאטל סיהוקספוטבולNFL  4.5 46%
22▼ 10-ליברפולכדורגלPremier League  4.45 9%
23▼ 13-באיירן מינכןכדורגלBundesliga  4.28 2%
24▼ 11-מנצ׳סטר סיטיכדורגלPremier League  4.25 6%
25▲ 6גרין ביי פאקרספוטבולNFL  4.25 39%

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן