Forbes Israel Logo

לא מאבדות אנרגיה: חברות הנפט מככבות בצמרת רשימת Forbes Global 2000

שנה מצוינת לעסקי הנפט | צילום: Shutterstock
שנה מצוינת לעסקי הנפט | צילום: Shutterstock
ארמקו, אקסון מוביל ואחרות פילסו את דרכן בשנים האחרונות חזרה לצמרת רשימת פורבס של 2,000 החברות הגדולות בעולם; איך מעורבת הממשלה הסעודית בעסקי הנפט, וכיצד מדיניות השקעות אחראית מסייעת לחברות האנרגיה להתברג בראש הרשימה

השנה האחרונה הייתה מצוינת לעסקי הנפט. הודות למחירים גבוהים שהגיעו ל-120 דולר לחבית ביוני 2022, ExxonMobil סיכמה רווחי שיא של 62 מיליארד דולר, ועלתה שבעה מקומות למקום השמיני ברשימת Forbes Global 2000 – רשימת פורבס של 2,000 החברות הגדולות בעולם. גם Shell ,Chevron ,TotalEnergies ו-BP דורגו במקומות גבוהים ביחס לשנה שעברה.

אבל הכבוד האמיתי מגיע לחברת הנפט הערבית הסעודית, הידועה יותר בשם Aramco. היא מדורגת במקום השני ברשימה הכוללת, אחרי ענקית הבנקאות האמריקנית JPMorganChase. כחברה הרווחית ביותר בעולם, ארמקו שלשלה לכיסה בשנה שעברה 156 מיליארד דולר בזכות מכירות בסכום 592 מיליארד דולר של נפט ופטרוכימיה, לעומת רווחים של 105 מיליארד דולר על מכירות של 400 מיליארד דולר בשנה שקדמה לה. רק לוולמארט, עם מכירות של 611 מיליארד דולר בשנה שעברה, הייתה שורת רווח גבוהה יותר.

המונופול של ארמקו

מטבע הדברים, חלק ניכר מהרווחים של ארמקו (מינימום 75 ​​מיליארד דולר לשנה) נלקחים על ידי ערב הסעודית, למימון פעולות ממשלתיות, והפרויקטים המגה-מפוארים בחסות יורש העצר הצעיר מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל בן ה-37, הידוע בתור MBS.

בן סלמאן אשר דחף להנפקה של ארמקו ב-2019, במסגרת התוכנית האסטרטגית לגיוון מקורות ההכנסה של הממלכה, חתם בהצלחה מגה גיוס של 29 מיליארד דולר תמורת 1.5% מהמניות בלבד. מיד לאחר ההנפקה זינקה החברה ישירות אל צמרת רשימת Global 2000 של פורבס, הכוללת רק חברות ציבוריות (הדירוג מבוסס על ציון המורכב ממכירות, רווחים, שווי שוק וערכי נכסים). הממשלה עדיין מחזיקה בכ-90% מארמקו, כאשר עוד 8% מוחזקים על ידי קרן העושר הריבונית הסעודית.

אספקת הנפט בארה"ב עומדת על 12.2 מיליון חביות ליום, עלייה של פחות מ-5% מהשנה שעברה | צילום: Shutterstock
אספקת הנפט בארה"ב עומדת על 12.2 מיליון חביות ליום, עלייה של פחות מ-5% מהשנה שעברה | צילום: Shutterstock

ארמקו, בראשות המנכ"ל אמין נאצר, לא חייבת לפעול לפי אותם כללים כמו ענקיות נפט אחרות. בממלכה היא נהנית ממונופול, בעוד שבאופן בינלאומי הקשרים הפוליטיים של ארמקו מקנים לה גישה מועדפת לפרויקטים חשובים מבחינה אסטרטגית. השנה השקיעה החברה 3.6 מיליארד דולר בסין יחד עם ענקית הכימיקלים ותזקיקי הנפט הסינית Rongsheng Petrochemical של המיליארדר Li Shuirong כדי לבנות מפעל שישתמש ב-500 אלף חביות ליום של נפט גולמי סעודי. מתחם פטרוכימי סיני אחר ישתמש בעוד 300 אלף חביות ליום; ארמקו היא שותפה של 30% בזה עם יצרנית נשק בבעלות סין (ומי שנמצאת תחת סנקציות אמריקניות) – NORINCO Group.

ממקסם הכנסות

יתר על כן, בפגישות של אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט) האינטרסים של ארמקו מיוצגים על ידי שר האנרגיה של ערב הסעודית, הנסיך עבדו אל עזיז בן סלמאן אל סעוד. התפקיד האולטימטיבי שלו הוא למקסם את ההכנסות לטווח ארוך עבור הממלכה על ידי תמרון מחיר הנפט, כך שמצד אחד לא יהיה גבוה מדי ושלא יגרום לאנשים להעדיף כלי רכב חשמליים, וגם לא כל כך נמוך עד שלא תרוויח הממלכה מהפקת הדלקים.

בסוף מאי, מחירי הנפט ירדו ב-15%, ל-68 דולר לחבית (הרבה מתחת למחיר האידיאלי שהיו רוצים בממלכה, סביב רף 80 הדולרים), מה שככל הנראה הביא את הנסיך עבדו אל עזיז לשחרר אזהרה חריפה בפורום הכלכלי של קטאר כי כל מי שמהמר על מחירים נמוכים יותר – עלול לחוות אכזבה. "ספקולנטים, כמו בכל שוק, הם שם כדי להישאר. פשוט הייתי אומר להם: היזהרו".

בגיבוי דבריו, כאשר אופ"ק התכנס בווינה בסוף השבוע הראשון של יוני, הנסיך עבדו אל עזיז הודיע ​​כי הסעודים יבצעו ביולי קיצוץ יצוא חד-צדדי של מיליון חביות ליום (כ-1% מההיצע העולמי). לפי הדיווחים הוא אמר שמטרתו הייתה לעשות "כל מה שצריך כדי להביא יציבות לשוק הזה". סוחרים, המודאגים יותר מהרכות הכלכלית שפוגעת בביקוש לנפט, התנערו ממנו; מחירי הנפט בקושי זזו, ונסחרים כעת בסביבות 72 דולר לחבית. "סביר להניח שהשווקים יבלעו את הבלוף שלו", מנבא הכלכלן אד ירדני. בינתיים, התפוקה של רוסיה נותרה חזקה באופן מפתיע ועומדת על 11 מיליון חביות ליום. "הבעיה היא שהרוסים מוכרים לסין ולהודו כל מה שהם יכולים בהנחה".

בניין ארמקו ביוסטון, טקסס. החברה מדורגת במקום השני ברשימה | צילום: Shutterstock
בניין ארמקו ביוסטון, טקסס. החברה מדורגת במקום השני ברשימה | צילום: Shutterstock

"סדרי העדיפויות השתנו"

הנסיך עבדו אל עזיז רוצה להימנע מסוג הדרמה שהתרחשה ב-2016 כאשר אופ"ק שמר על רמות הייצור מול הביקוש על מנת לגרום לפשיטת רגל של טכנולוגיית פצלי השמן האמריקנית. ואף אחד לא רוצה לחזור על תחילת 2020, כשרוסיה וסעודיה האיצו את התפוקה בדיוק כשמגפת הקורונה החלה להכות בעולם. עד מהרה דחקו הסגרים את הביקוש לדלק עד כדי כך שלא היה עוד שטח אחסון לעודפי הנפט, שמחירו צלל ב-20 באפריל 2020 אל מתחת לאפס, לרמה בלתי מוכרת של 36.98- דולר לחבית.

הניצולים מהשפל בתעשייה של 2020 זהירים יותר בניהול ההון שלהם, כותב האנליסט אוסוולד קלינט. "סדר העדיפויות במזומן השתנה", כשגידול הדיבידנד הוא מעל הכל. Shell, למשל, ביטלה בארה"ב פרויקטים של גז לדיזל, גז לכימיקלים ועוד. אפילו המחירים הגבוהים בשנה שעברה לא עוררו תגובה גדולה מצד קודחים אמריקנים. אספקת הנפט בארה"ב עומדת על 12.2 מיליון חביות ליום, עלייה של פחות מ-5% מהשנה שעברה.

מדיניות השקעות אחראית

ב-ExxonMobil, המנכ"ל דארן וודס (שכר 2022: 36 מיליון דולר) אינו דואג מהעליות והמורדות של מחזורי המחירים כל עוד הם יכולים לשמור על העלויות שלהם לחבית נפט מתחת ל-35 דולר.

מה שלא האט את הפעילות של אקסון הוא מדיניות ההשקעות האחראית (ESG) – משקיעים שמחליטים להשקיע בחברות בעלות שיקולים סביבתיים, חברתיים וממשלתיים. ההתמקדות של אקסון תמשיך להיות מציאה ותפעול של פחמימנים, עם דגש הולך וגובר על סילוק הפחמן מהם. בטקסס, אקסון מתכננת מפעל מימן "ירוק" שייצור 1 מיליארד רגל מעוקב ליום של H2 מגז טבעי – ללכוד מהם את ה-CO2 ולהזריק אותו מתחת לאדמה. כמו פרויקטים ירוקים אחרים, המפעל יקבל סבסוד מחוק הפחתת האינפלציה שעבר בקיץ שעבר.

העיר העתידנית Neom. תכלול מטרופולין שמופעל כולו על אנרגיה מתחדשת | אילוסטרציה: Shutterstock
העיר העתידנית Neom. תכלול מטרופולין שמופעל כולו על אנרגיה מתחדשת | אילוסטרציה: Shutterstock

לפני שני עשורים, כשפורבס השיק את רשימת Global 2000 הראשונה, אקסון הופיעה במקום הרביעי. אחרי Citigroup ,General Electric ו-American International Group. לאקסון היו אז הרווחים הגבוהים ביותר ברשימה, 15.8 מיליארד דולר. זה רק עשירית מהרווח של ארמקו היום.

מי הבוס?

אבל מי תעדיפו שבסופו של דבר יפקח על ההשקעה של ההון שלכם, יורש העצר מוחמד בן סלמאן או דארן וודס? "אני מעריץ גדול כרגע של ניסיון לבנות מזומנים במאזן כדי לתמוך ברכישות חוזרות של מניות לאורך זמן", אמר וודס בשבוע שעבר. בינתיים, ארמקו הציפה את הרעיון של מכירת המשך של מיליארדי מניות, ואולי הנפקה של זרוע המסחר שלה בארמקו.

לאחר שהשתלט על הדוחות של אביו, המלך סלמאן, תפס MBS את השלטון על ידי איחוד כוחות המשטרה הסעודית וביצוע טיהור היסטורי וחסר רחמים. ב-2018 הוא ריכז מאות טייקונים ואנשי מלוכה סעודים, כביכול בחשד לשחיתות, וחקר אותם במלון Ritz Carlton בריאד, תוך שהוא חילץ הן שבועות נאמנות והן סכום של 100 מיליארד דולר. מתנגדים פוליטיים למדו לשמור את מחשבותיהם לעצמם לאחר ש-MBS באותה שנה הורה להרוג את העיתונאי ג'מאל ח'אשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול. המסר שלו היה ברור: אני הבוס, כולכם עובדים בשבילי עכשיו. מאז לא הופיע סעודי ברשימת המיליארדרים העולמית של פורבס.

לזכותו ייאמר ש-MBS מכבד ומעודד את הטכנוקרטים שלו. הדחיפה של הצמיחה והגיוון של ארמקו גרמה לה לרכוש 100% בעלות על מתחם הזיקוק הגדול ביותר באמריקה, מפעל של 600 אלף חביות ליום בפורט ארתור, שבטקסס. בשנת 2020 רכשה ארמקו את ענקית הכימיקלים הסעודית Sabic תמורת 69 מיליארד דולר. בשנה שעברה רכשה ארמקו את Valvoline תמורת 2.65 מיליארד דולר.

בשנים האחרונות קרן העושר הריבונית הסעודית פרחה עם נכסים של 620 מיליארד דולר. יש גם את Aramco Ventures, שהשקיעה מאות מיליונים בסטארט-אפים מובילים, רבים מהם בזירות האנרגיה בת הקיימא ובזירות האנרגיה דלת הפחמן.

הביטוי הגרנדיוזי ביותר של החזון של MBS הוא Neom, עיר עתידנית של 500 מיליארד דולר שנבנתה מאפס על חוף הים האדום. המאפיין הבולט ביותר שלה יהיה מטרופולין באורך 110 מייל, ברוחב 660 רגל עבור 9 מיליון תושבים, בשם The Line, שיפעל כולו על אנרגיה מתחדשת, ינוהל על ידי בינה מלאכותית, ללא רחובות, מכוניות או פליטת פחמן. זה חלום גדול, שכבר בבנייה. ויורש העצר יודע היטב שכל זה לא קורה בלי ההצלחה המתמשכת של ארמקו.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.