כשהיא ישובה על ספה כתומה בוהקת במשרדה בלונדון, מניעה דומיניקה קולצ'יק את ידיה בפראות כאשר היא דנה בנושא האהוב עליה. "אני אוהבת לעסוק באנרגיה נשית", אומרת יורשת ההון, בין הגדולים ביותר במזרח אירופה.
היא לובשת "שמלת מחזור" אדומה, סמל הקמפיין שמטרתו לשכנע את הפרלמנט של פולין לספק לבתי הספר תחבושות היגייניות בחינם. עד שהיא מגיעה לנושא הפטריארכיה והאופן בו היא מחמירה את משבר האקלים, היא רוכנת כל כך קדימה, שהיא כמעט נופלת ממושבה.
"אני עוסקת רק בדברים שאני מאמינה בהם", אומרת דומיניקה, בת 45. היא עברה ללונדון לפני שבע שנים – שלוש שנים לאחר גירושיה מהנסיך הפולני יאן לובומירסקי־לנקורונסקי. ב־2020 היא קנתה בית בשכונת נייטסברידג', ליד חנות הכלבו היוקרתית הרודס, בשווי 75 מיליון דולר.
במשך רוב חייה הבוגרים היא האמינה בעיקר סרטים דוקומנטריים. היא הפיקה למעלה מ־70 סרטים, עם כותרים כמו "מואשמים בכישוף" (2017), "מתחננים לשינוי" (2019) ו־"נלחמים עבור מחילה" (2023). אבל אל תטעו בה – היא לא עוד בת עשירים טיפוסית שעושה ככל העולה על רוחה. בעוד שיותר ממחצית מ־337 מהנשים המיליארדריות מסביב לעולם ירשו את הונן, רק 63 מהן, כולל דומיניקה, מגדילות אותו באופן פעיל.
עולם העסקים לא היה משהו שאביה המנוח רצה שתתעסק בו. יאן קולצ'יק, שהיה האדם העשיר ביותר בפולין, עם שווי נקי של 4 מיליארד דולר במותו ב־2015, טיפח את בנו סבסטיאן להשתלט על חברת ההשקעות המשפחתית, קולצ'יק השקעות (Kulczyk Investments). החברה התמקדה בנפט וגז, נדל"ן ומבשלות. דומיניקה עסקה בניהול קרן הצדקה שהקימה בשנת גירושיה. "אפילו שמעתי אותם אומרים 'בזמן שאנחנו מרוויחים כסף; את מבזבזת אותו'", היא נזכרת.
מותו הפתאומי של אביה, עקב סיבוכים מניתוח לב קל, עורר שרשרת אירועים שהובילה אותה לפרידה עסקית מאחיה ובסופו של דבר – להמר בגדול על חברת האנרגיה המתחדשת, פולאנרגיה (Polenergia). "אני אדם שמאמין שאנרגיה היא כל מה שיש", היא אומרת על החלטתה. "הכל אנרגיה".
מניות יצרנית החשמל הנסחרת בבורסה קפצו פי ארבעה מאז המהלך של דומיניקה, מה שהקנה לחברה שווי שוק של 1.2 מיליארד דולר (דומיניקה מחזיקה ב־43%). החברה הקימה לאחרונה את חוות הרוח השנייה בגודלה בפולין, ומספקת חשמל ל־183 אלף בתים – תזמון מושלם בהתחשב בחיפוש הנואש של אירופה אחר חלופות לנפט ולגז הרוסי. כיום, דומיניקה שווה 1.9 מיליארד דולר – 500 מיליון דולר יותר מאחיה סבסטיאן, שסירב להגיב לכתבה זו.
קפיטליזם סביבתי
המסע של דומיניקה לעולם האקלים החל בשנת 2017. היא צילמה סרט תיעודי בקולומביה כאשר מנכ"ל פולאנרגיה, אחת החברות הקטנות בתיק ההשקעות העצום שהיא ואחיה ירשו, התקשר אליה. חוק חדש בפולין הפך בניית חוות רוח חדשות, חלק מרכזי בעסקיה של פולאנרגיה, לכמעט בלתי אפשרית.
יאן קולצ'יק (מימין) תכנן שבנו, סבסטיאן, ישתלט על חברת ההשקעות המשפחתית | צילומים: Kulczyk Investments SA, Wikipedia ו־Piotr Porebski, Wikipedia
החברה הייתה על סף קריסה, ובמקום "לזרוק עוד כסף לפח" בעסק השוקע בחובות כבדים, רצה סבסטיאן למכור אותו. "אני זוכרת שכל כך כעסתי. צעקתי כמו מטורפת", אומרת דומיניקה. "האינטואיציה שלי אמרה: 'מותק, את חייבת לעצור את זה. זה העתיד שלך'".
למרות שטכנית האחים היו בעלים משותפים של קולצ'יק השקעות, סבסטיאן, בן 43, ניהל את החברה מאז 2013, שנתיים לפני מות אביהם. בעוד שהיא קיבלה מושב במועצת המנהלים של קולצ'יק השקעות, נאסר על דומיניקה להשתתף בישיבות הדירקטוריון או "לדבר עסקים" כמו סבסטיאן.
"איכשהו קיבלתי את זה שיש לי אפס סיכויים ליצור משהו בזכות עצמי עד לרגע זה", היא אומרת. נחושה להציל את פולאנרגיה, היא עשתה עסקה עם אחיה. במקום לפצל הכל 50/50, היא תקבל את המניות בפולאנרגיה, שהייתה חברה כמעט חסרת ערך באותה תקופה, וסבסטיאן יקבל את שאר תיק ההשקעות של קולצ'יק השקעות, שכלל מניות בקבוצת הכימיקלים הפולנית Ciech וחברת הנפט Serinus Energy.
פולאנרגיה היוותה סיכון עצום, אבל לדומיניקה הייתה רשת ביטחון: כ־1.4 מיליארד דולר במזומן ממכירת 3% של מניות המשפחה בענקית הבירה הדרום אפריקנית SABMiller, שעדיין מהווה את עיקר הונה. היא השתמשה באחד מהצעדים המוכרים של אביה והכניסה שחקן "גדול וטוב יותר" למשוואה.
בפברואר 2021, מכרה דומיניקה 23% ממניות פולאנרגיה ל־Brookfield Renewable Partners, חברת בת של המיליארדר הקנדי ברוס פלט תמורת 175 מיליון דולר (בהמשך רכשה ברוקפילד 9% נוספים מהחברה).
השפעות מנוגדות
מאז שדומיניקה הצילה את החברה, פולאנרגיה המשיכה לבנות חוות רוח (בהתאם לחוק הפולני שמנע ממנה לבנות בקרבת אזורים מיושבים), התרחבה לאנרגיה סולארית וכעת היא חוקרת מימן ירוק. החברה רשמה רווח של 70 מיליון דולר ב־12 החודשים שהסתיימו בספטמבר 2022 מתוך הכנסות של 1.7 מיליארד דולר.
שתי חוות רוח ענקיות שהיא מפתחת בים הבלטי עם ענקית האנרגיה הנורבגית Equinor צפויות להיפתח בקרוב. בסיום הפרויקט, שיעלה לשני השותפים כ־4 מיליארד דולר, חוות הרוח יפיקו את המקבילה האנרגטית ל־10,000 חביות נפט רוסי בכל יום. חוות רוח ימית שלישית וגדולה יותר נמצאת בבנייה אך ללא תאריך סיום, וצפויה להכפיל את תפוקת האנרגיה של קודמותיה.
למלחמה באוקראינה היו השפעות כלכליות מנוגדות על פולאנרגיה. מצד אחד, היא הגדילה משמעותית את הביקוש לאנרגיה חלופית באירופה. מצד שני, הצהירה החברה כי היא הפסידה כ־50 מיליון דולר בהכנסות בשנה שעברה בעקבות מחירי אנרגיה תנודתיים ושיבושי שוק אחרים, ובעקבות פיקוח ממשלתי על מחירים.
עם זאת, בטווח הארוך, הסיכויים של פולאנרגיה להמשיך לשגשג אמורים להיות מצוינים. בפולין, אחת המדינות התלויות ביותר בפחם באירופה, ייצור החשמל המתחדש הגיע לשיא חדש בשנת 2022, כאשר היא נאבקה לסתום את החור הענק שנותר באספקת האנרגיה שלה.
ייצור אנרגיית רוח גדל בשנה שעברה בכמעט 22% בהשוואה לשנה הקודמת, בעוד שפולין צמצמה את צריכת הפחם ב־2.7% ואת השימוש בגז ביותר מ־20%, על פי נתונים של מכון המחקר Ember שבסיסו בבריטניה.
הפיכת האנרגיה של פולין לירוקה היא לא הדרך היחידה שבה דומיניקה מנסה לדחוף את המדינה קדימה. בחודש מאי, היא מתכננת להציג הצעת חוק חדשה לפרלמנט הפולני שתחייב את בתי הספר לספק תחבושות היגייניות בחינם לנערות מתבגרות. (מחקר של הקרן שלה מצא כי יותר ממחציתן נעדרו מבית הספר לפחות פעם אחת בגלל המחזור).
לעובדה שנשים צעירות מפסידות לימודים יש השלכות גדולות, הפוגעות ביכולת שלהן ליצור "דברים חשובים באמת בחברה, כמו פוליטיקה, כלכלה או עסקים", אומרת דומיניקה. "ואז אנחנו נשארות בעולם של גברים".
אבל זה לא יקרה, אם המיליארדרית הזאת תמשיך לפעול בעניין.