אוקריאנה. "מצאה את החוזקות שלה אחרי 30 שנות עצמאות" | צילום: Shutterstock
אוקריאנה. "מצאה את החוזקות שלה אחרי 30 שנות עצמאות" | צילום: Shutterstock

אחרי 30 שנות עצמאות – האם אוקראינה בדרכה להפוך לסטארט-אפ ניישן?

המדינה הצעירה חוותה אתגרים רבים בניסיונה לגבש זהות מובחנת ולהתנער משרידי המשטר הסובייטי. כיום היא חווה פריחה טכנולוגית והצעירים מבטיחים שזו רק ההתחלה: "יש לצעירים פה שאיפות גדולות מאד להמשך"

לאחר 30 שנות עצמאות והמון אתגרים לאורך הדרך, אוקראינה ממשיכה כיום להתפתח ולצמוח ולהפוך לאחת מהשחקניות הבינלאומיות הבולטות בזירת היזמות, הטכנולוגיה והעסקים.

למרות שקצב הצמיחה שלה היה נמוך מהמצופה, אזרחי המדינה ממשיכים להיות אופטימיים ושאפתנים. הדור הצעיר באוקראינה לוקח כיום חלק משמעותי במוסדות הממשל, מה שהוביל לשינוי רציני מהמנטליות הסובייטית שהייתה נהוגה לפני כמה עשורים ושם את הזרקור על פיתוח זהות יזמית למדינה הצעירה.

ממשלה צעירה

על אף מצב מדיני ובטחוני מעורער בחלקים מסוימים במדינה, אזרחי אוקראינה כיום מבטיחים כי הצמיחה שהמדינה חווה לאחרונה היא רק ההתחלה. "המדינה שלי ואני בני אותו גיל, שלושים בלבד", מסביר מיכאלו פדרוב, סגן ראש הממשלה ושר הדיגיטל במדינה, משרד חדש שהוקם אך לאחרונה.

את מסדרונות המשרד ממלאים כיום עשרות צעירים, לבושים בפשטות, עם חולצות טריקו וסניקרס אפנתיים, מתרחקים שנות אור מהדימוי הממוסד והמעונב של בכירים ופקידים ממשלתיים. גם נשיא המדינה, ולדימיר זלנסקי, הוא איש צעיר, בן 43 בלבד, בעוד ראש הממשלה הוא בן 46. הגיל הממוצע של בכירי הממשל במדינה הוא 41 וחבר הפרלמנט הצעיר ביותר הוא בן 24 בלבד.

"יותר ויותר צעירים בעולם העסקי וכן במגזר הציבורי ובגופי הממשל נולדו למציאות בה אוקראינה כבר זכתה לעצמאות. לכן, יש להם דרך חשיבה מסוימת והמון יעדים גדולים להמשך", מסביר פדרוב, שייסד בגיל 22 בלבד סוכנות דיגיטל בשם SMM Studios.

אוקראינה. צילום: Shutterstock
"יותר אנשים במגזר הציבורי והעסקי נולדו לאוקראינה עצמאית, יש להם דרך חשיבה מסוימת" | צילום: Shutterstock

"כל אזרח צריך למצוא את החוזקות שלנו ואת תחומי העניין שלו עד גיל 30", מסביר פדרוב ומוסיף, "אני מאמין שאוקראינה מצאה את הזהות שלה ומצליחה להמשיך ולהתחזק".

אחת מהסיבות לכך, הוא טוען, טמונה באופיה הגמיש והצעיר של המדינה, שלא נמנעת מקבלת החלטות שמתרחקות מהמסורת ופתוחה לקבלת נקודת מבט צעירה וחדשנית. אחת מהעדויות לכך היא המערכת הממשלתית הממוחשבת לחלוטין במדינה, שירותים טכנולוגיים חדשניים עבור המגזר העסקי ותשלום משכורות באמצעות מטבעות קריפטו.

שחקנית עולמית בתעשייה

עולם הסטארט-אפים והטכנולוגיה במדינה הולך ומבסס את עצמו כשחקן בעל משמעות בזירה העולמית. חברות שונות שמוכרות בכל העולם הגיעו מאוקראינה, לרבות שירות Grammarly, PetCube' Revoult ועוד, להם מטה במדינה ומייסדים מקומיים.

למרות ההישגים המרשימים בתחום, המדינה עדיין נאבקת בשרידים מהעולם הישן והמערכת המושחתת שפעלה במדינה בעבר. "המכשול הגדול ביותר עבור משקיעים באוקראינה הוא החוק במדינה, וזה הדבר המרכזי שיש לתקן", מסביר אנדי הונדר, בעל עסקים במדינה החל ממחצית שנות ה-90.

לטענתו, על אף כל החידושים, קשה למערכת להכיל את השינוי בכל התחומים ונראה כי המוטיבציה לעשות את המהפך קטנה. לראייה, ניתן לראות כי מספר האוליגרכים האוחזים בעמדות מפתח גדול למדי, וכי בעלי עסקים נאבקים במכשולים ביורוקרטיים שמאטים את התקדמותם וצמיחתם.

בחירות באוקראינה | צילום: Shutterstock
"המכשול העיקרי במדינה הוא עדיין החוק והממשל" | צילום: Shutterstock

שינוי איטי

חבלי הלידה של השינוי לא מפתיעים. כאמור, מדובר במדינה צעירה, אשר אופייה, הריבונות שלה והמוסדות שלה הושפעו עמוקות מהמשטר הרוסי. לאחר שנים של שליטה ודיכוי תחת ברית המועצות, הצמיחה העצמאית של אוקראינה כמדינה הואטה והושפעה על ידי מושכי החוטים במוסקבה.

שנות ה-2000 הביאו שינוי גדול במדינה, יד ביד עם עליית האינטרנט. כמו כן, שתי מהפכות, המהפכה הכתומה ב-2004, שהתבטאה בהפגנות נגד המשטר וכן ההפגנות של שנת 2013, האיצו את השינוי שניתן לראות במדינה המתפתחת כעת.

הפגנות באוקראינה | צילום: Shutterstock
הפגנות בקייב נגד הממשל. אחרי שנים של דיכוי, האזרחים מחוללים מהפכה | צילום: Shutterstock

"אוקראינה עברה המון מאז היווסדה, והיא חזקה יותר כעת בשל ההתערבות החיצונית של משטרים שונים, גם הודות לפוטין", מסביר אדוארד רובין שעומד בראש איגוד טכנולוגי במדינה. "היום יש דגש על חינוך, הרצון הוא ללמד אנשים לחבק את השינוי שקרה פה מאז קבלת העצמאות. יש המון אנשים צעירים שמסיימים לימודים גבוהים, אבל הם מורגלים להלך הרוח הישן. הם מנסים לשחד את הבכירים כדי להשיג עבודות, הם מסתכלים על זה כמו החזרה על ההשקעה שלהם. זו תרבות ששייכת לעולם הישן. היום יש מנגנונים חדשים, וצריך להכיר אותם ולהשתמש בהם", הוא מוסיף.

"אמנם יש מדינות צעירות שמראות התקדמות מהירה יותר. גם באוקראינה היה ניתן להאיץ בשינוי, אבל אני חושב שהמנטליות כאן קראה לחכות להזדמנויות הנכונות. הדור של היום באמת רוצה לעשות שינוי במדינה, וכולנו מלאי תקווה שהדור הזה ישפיע על הדורות הקודמים שבאו לפניו וגם על החדשים שיבואו אחריו ויצליח להניע את גלגלי השינוי", הוא מסכם.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן