Forbes Israel Logo
ההתמודדות בין ארה"ב לסין תעצב לא רק את מזרח אסיה, אלא את יחסי הכוחות בעולם כולו | צילום: Shutterstock
ההתמודדות בין ארה"ב לסין תעצב לא רק את מזרח אסיה, אלא את יחסי הכוחות בעולם כולו | צילום: Shutterstock

האדמה בוערת באירופה אך ארה"ב מביטה כבר על היעד הבא – הפודקאסט של פורבס

הפלישה הרוסית לאוקראינה, כמו גם התנגשות אפשרית בין סין וטיוואן, הן לא תוצאה של חולשה אמריקאית - אלא דווקא פרי מהלך מתוכנן היטב. האזינו לסיקור ממוקד - הפודקסט הגיאופוליטי של פורבס עם ד"ר יובל בוסתן ואלון לוין

עם פתיחת ההתקפה הרוסית לאוקראינה נשמעו קולות רבים שביקרו את ארה"ב על עמדה חלשה ולא מרתיעה מספיק נגד פוטין. החולשה האמריקנית, כך לפי המבקרים – עלולה להזמין גם את סין לפלוש לטייוואן.

בפועל, מתרבים הסימנים המצביעים כי הפלישה הרוסית לאוקראינה, כמו גם מהלך אופנסיבי אפשרי של סין מול טיוואן, הם שניהם תולדה לא של חולשה אמריקאית אלא דווקא פרי מהלך אמריקאי מתוכנן היטב.

האמריקאים לא נקפו אצבע כדי לעצור את ההתנגשות בין אוקראינה וברית נאט"ו לבין רוסיה, על אף אזהרות ברורות וקידום כוחות מהצד הרוסי. במקום זאת, הדגישו כי התגובה למהלך הרוסי תהיה כלכלית.

מיד עם תחילת ההתקפה הרוסית, מדינות המערב התגייסו כמעט כאיש אחד – מהממשלות ועד חברות מסחריות – והטילו סנקציות דרמטיות שפוגעות לא רק בממשלה הרוסית אלא גם ברוסי הממוצע. במקביל, סיוע עקיף לצבא האוקראיני וביצועים שנויים במחלוקת של הצבא הרוסי פגעו בהרתעה הרוסית. כתוצאה מכל אלו, הסיכון ליציבות שלטונו של פוטין הוא הגדול ביותר מאז שנכנס לקרמלין לפני יותר מ-20 שנה.

במקביל, העיניים נשואות גם לאסיה שם כאמור המתיחות החדשה-ישנה בין סין לטיוואן עלתה לכותרות מתחילת השנה. עוד לפני תחילת המלחמה באוקראינה, הגדילה טיוואן ב-50% את הוצאת הביטחון שלה ל-2022 לטובת מימון אמצעי הגנה נגד פלישה סינית.

מבחינת האמריקאים, סין היא יריב בסדר גודל אחר מרוסיה והשפעתה על הכלכלה העולמית דרמטית פי כמה, אלא שגם עליה ניתן למצוא נקודות לחיצה. שהרי, גם היצרנית הגדולה ביותר בעולם תלויה עדיין בקהל הקונים שלה ובכסף שלהם כדי להבטיח את המשך הצמיחה הכלכלית.

בשנה האחרונה שידרגה ארה"ב את פעילותו של פורום ביטחוני מרובע שכבר זכה לכינוי "ברית נאט"ו של אסיה". הפורום הזה מרכז אליו את שתי הכלכלות הגדולות באזור אחרי סין – יפן והודו, שביחד עם אוסטרליה משתפות פעולה בעסקאות נשק גדולות עם ארה"ב. גם דרום קוריאה וטיוואן ברשימת המצטרפות העתידיות למסגרת החדשה. בזמן שבבייג'ינג מאשימים את ארה"ב ב"מדיניות של המלחמה הקרה," האמריקאים ממשיכים להזרים נשק לאזור ובנות בריתה צוברות ביטחון באשר להתמודדות משותפת מול סין.

ההתמודדות בין ארה"ב לסין תעצב לא רק את מזרח אסיה, אלא את יחסי הכוחות בעולם כולו. הצלחה אמריקאית תבטיח דומיננטיות מערבית לעשורים הקרובים. מנגד, במידה וסין תצליח להתגבר על הלחץ המערבי, היא תוכל להגשים את התוכניות הכלכליות הגרנדיוזיות שלה עד אמצע המאה.

האזינו לפרק החדש בפודקאסט של סיקור ממוקד – הפודקאסט הגיאו-פוליטי של מגזין פורבס


אלון לוין ויובל בוסתן הם העורכים הראשיים של סיקור ממוקד, ירחון מקוון לחקר מגמות ביחסים בינלאומיים.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.