חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo
"אני כמו וורן באפט". שוורצנגר| צילום: נטפליקס
"אני כמו וורן באפט". שוורצנגר| צילום: נטפליקס

הטרמינטור של וול סטריט: הדרך של שוורצנגר למיליארד דולר

הוא קנה מניות של גוגל וסטארבקס לפני כולם, לא הפסיק להשקיע בנדל"ן ורכש אפילו מטוס בואינג 747. ארנולד שוורצנגר שיחק תפקידים רבים ב־76 שנותיו: מהגר ושרירן, שחקן ופוליטיקאי – ועכשיו הוא מיליארדר

לא תמצאו הרבה סרטים שיכולים להתחרות בסיפור חייו של ארנולד שוורצנגר. הילד האוסטרי שנולד למשפחה ענייה בכפר נידח קטן, בן לחבר במפלגה הנאצית שהפך לכוכב בינלאומי, שהוכתר ארבע פעמים למר עולם, ואז יצא לכבוש את הוליווד והפך לכוכב קולנוע – עד לנחיתתו על כס מושל קליפורניה. לאורך הדרך הצליח שוורצנגר להפוך את תהילתו להון משמעותי, וכעת, בן 76, הוא נכנס לראשונה למועדון המיליארדרים של פורבס.

שוורצנגר הוא האחרון ברשימה של כוכבים שהצליחו למנף את הפרסום וההצלחה לכסף גדול. ברשימת המיליארדרים העולמית לשנת 2024 חברים 14 סלבריטאים, ביניהם הזמרת טיילור סוויפט בת ה־34, יוצר הסדרה "חוק וסדר" דיק וולף בן ה־77, והקומיקאי ג'רי סיינפלד בן ה־70. אבל שוורצנגר הגיע לעושר לא רק בזכות המשחק – אלא לא מעט בזכות השקעות חכמות.

שוורצנגר, שהיגר לארה"ב ב־1968 והתקשה בהתחלה להשיג תפקידים בגלל המבטא הכבד שלו, הפיק כ־50 סרטים, שהכניסו יחד בקופות 5.5 מיליארד דולר. בסך הכל גרף, לפי הערכות פורבס, כ־500 מיליון דולר מהסרטים, חלק מהסכום הזה בזכות לדרך שבה בנה את העסקאות שלו. כך, למשל, כשהאולפנים היססו לגבי הפקת הקומדיה הראשונה שלו ־ "תאומים", בה כיכב גם דני דוויטו – שוורצנגר הסכים לוותר על משכורתו תמורת 20% מההכנסות ברוטו. הסרט היה להיט קופות, שהניב בסופו של דבר כ־35 מיליון דולר לשוורצנגר, הרבה יותר מהמשכורת שהיה מקבל בסרט. "האולפן לעולם לא יעשה שוב עסקה כזאת", אמר שוורצנגר בחיוך בראיון בעבר.

שוורצנגר הרוויח מיליונים גם ממוצרים ופרסומות, אבל כיוון שרוב ההכנסות האלה הולכות לעמלות סוכנים, מסים, עורכי דין ועוד, הוא נשאר, להערכת פורבס, עם סכום נטו של כ־170 מיליון דולר נטו. אגב, לפי ההערכה שלו עצמו, הוא ויתר על כ־200 מיליון דולר הכנסות מהוליווד, כשכיהן כמושל קליפורניה בין השנים 2003 ל־2011.

אז איך הוא צבר הון כל כך משמעותי? אלה שמכירים אותו אומרים שאחת הסיבות העיקריות להצלחתו הכלכלית היא שתמיד היה לו תיאבון בריא לסיכון. "רציתי השקעות גדולות שיהיו מעניינות, יצירתיות ושונות", העיד בספרו "זיכרון גורלי". "השקעות שמרניות, כאלה שיניבו נניח 4% בשנה – לא עניינו אותי".

ושוורצנגר יכול היה להיות שווה הרבה יותר: גירושיו מהקריינית לשעבר ובת שושלת קנדי מריה שרייבר הושלמו ב־2021. תנאי הגירושין אמנם לא פורסמו, אולם פורבס מניח שלזוג לא היה הסכם ממון, והם חילקו את הנכסים ביניהם שווה בשווה על פי החוק בקליפורניה. אילו היו עורכים הסכם ממון לפני הנישואין, שוורצנגר יכול היה להיות שווה כמעט כפול.

הכסף עבד בשבילו

ממש מההתחלה הכסף של שוורצנגר עבד בשבילו. זמן קצר לאחר שהגיע לקליפורניה ב־1968, השתמש בכסף שהרוויח מקריירת פיתוח הגוף ובהכנסות נוספות ממגזיני כושר ובתחום הבנייה ־ כדי להתחיל לקנות בנייני דירות בסנטה מוניקה. לדבריו, כבר היה מיליונר עוד לפני שהתחיל לקבל תפקידים משמעותיים בסרטים בשנות ה־70.

מאז, שוורצנגר השקיע את כספו בנדל"ן מסחרי, קרנות השקעה פרטיות ומניות. הוא הלקוח הראשון של Main Street Advisors, שיועצו הפיננסי הוותיק פול וכטר הקים ב־1997 רק כדי לעזור לכוכב לטפל בכספו. המשרד התרחב מאז ומייעץ לסלבריטאים כמו לברון ג'יימס ובילי אייליש.

בין השקעות הנדל"ן הגדולות שלו אפשר למנות שורת בניינים שפיתח בסנטה מוניקה, אותה מכר ב־2006. בשנות ה־80 קנה בניין מסחרי בשטח של יותר מ־2,000 מ"ר בווניס ביץ' ושילם תמורתו כ־12 מיליון דולר. ב־2013 מכר את הבניין בסכום הגבוה פי שלושה.

בעבר הוא החזיק בחלק משמעותי ממלון וולדורף אסטוריה בבוורלי הילס, ובנוסף השקיע ב־Easton Town Center שמחוץ לקולומבוס. הקניון, שאת פיתוחו הוביל המיליארדר השנוי במחלוקת של "ויקטוריה סיקרט", לס וקסנר, הוא אחד המצליחים ביותר במדינה. שוורצנגר תיאר ב־2001 את וקסנר כאחד "המורים" שלו, וסיפר שהמיליארדר מתחום הקמעונאות אירח ב־2004 אירוע התרמה עבור שוורצנגר במחיר של 2,500 דולר לאדם בביתו שבאוהיו.

במקום זאת שוורצנגר השקיע בכמה מהמותגים המוכרים ביותר באמריקה. הוא הימר על "סטארבקס" בשנות ה־90 ועדיין מחזיק במניות אימפריית הקפה. הוא היה משקיע בסבב A של גוגל ב־1999, מכר מניות בשלב מסוים ואז קנה שוב לאחרונה. מניות אחרות שבהן החזיק בשלב כלשהו הן Beyond Meat, AMC ו־YES Network.

מנטור מפתח נוסף שלו הוא וורן באפט, שהשחקן תיאר כ"משקיע הגדול ביותר אי פעם". השניים נפגשו בסוף שנות ה־90, ובאפט שימש לאחר מכן כיועץ כלכלי במסע הבחירות של שוורצנגר. בראיון ל"ניו יורק טיימס" ב־2021 ציטט שוורצנגר את "האורקל מאומהה" כסיבה לכך שהוא לא ישקיע בביטקוין או במטבעות קריפטו אחרים: "אני כמו וורן באפט. אני לא משקיע בדברים שאני לא מבין", הוא אמר.

אחת ההשקעות ה"יצירתיות" יותר, שהוא ווכטר תכננו, הייתה הרכישה המפורסמת של שוורצנגר של בואינג 747 ב־130 מיליון דולר, שאותו החכיר בחזרה ל"סינגפור איירליינס". השחקן שילם מראש כ־10 מיליון דולר. וכטר אומר שהם הרוויחו כסף מהעסקה (הוא לא אמר כמה) אבל מודה שזו לא היתה ה"הצלחה הגדולה" שציפו לה. חברות התעופה איבדו מערכן אחרי מתקפת הטרור ב־11 בספטמבר 2001.

אולי ההימור החכם ביותר שלו היה קניית חלק מיעוט ב־Dimensional Fund Advisors, שהקים המיליארדר דיוויד בות' ב־1996. בות' היה אחד מתלמידיו של הכלכלן המנוח מילטון פרידמן באוניברסיטת שיקגו, ושוורצנגר העריץ את פרידמן וכינה אותו "האליל האינטלקטואלי שלי". כך שבהזדמנות הראשונה שהיתה לכוכב לרכוש מניות בבית ההשקעות של רות', הוא עשה זאת.

שוורצנגר קנה בהתחלה קצת פחות מ־5% ממניות החברה תמורת סכום לא ידוע, אבל "הוא מעולם לא מכר אפילו מניה אחת, והוא לעולם לא ימכור," אומר וכטר, ומתאר את DFA כאחת ההשקעות "הכי מדהימות" שהוא ראה מעודו. לפי הערכת פורבס, החלק הראשוני הזה שווה כעת כמעט 500 מיליון דולר (וכטר מוסיף את ההסתייגות ששוורצנגר עשוי למכור חלק אם החברה אי פעם תונפק לציבור).

הרוויח 170 מיליון דולר ממוצרים ופרסומות. צילום: Nomad on Unsplash
הרוויח 170 מיליון דולר ממוצרים ופרסומות | צילום: Nomad on Unsplash

וכטר נזכר בשנים ששוורצנגר היה מושל קליפורניה, והוא היה צריך לנהל את ההשקעות של המושל באופן מלא כדי למנוע ניגודי עניינים. הם לא היו אמורים לדבר על התיק שלו, אבל אחרי שהשוק התרסק ב־2009, הוא פנה לווכטר במשחק כדורסל של לוס אנג'לס לייקרס ואמר לו "כדאי שלא תמכור שום דבר," נזכר וכטר. "הבחור הזה ידע שזה לא הזמן למכור. וכמובן, הדברים חזרו בסערה אחרי המשבר הפיננסי, כך שהוא צדק".

בנוסף להשקעות הנדל"ן וההון שלו, שוורצנגר ממשיך להחזיק במספר עסקים: חברת הסרטים וההפקות Oak Productions, Fitness Publications Inc וחברת הסרטים וסימני מסחר Pumping Iron America. תיק ההשקעות הרחב שלו כולל גם את פסטיבל הספורט של ארנולד, כנס פיתוח גוף וכוח שמתקיים בקולומבוס ובמדריד, בריטניה, ברזיל ודרום אפריקה. הוא גם מחזיק בנדל"ן אישי בשווי משוער של 40 מיליון דולר, כולל בית סקי בסאן ואלי, איידהו ואחוזה בת שבעה חדרי שינה בברנטווד, קליפורניה.

הכישלון עם וויליס וסטאלון

לא כל השקעה הייתה מוצלחת. ב־1991 שוורצנגר חבר לברוס וויליס ולסילבסטר סטאלון כדי להשקיע ב־Planet Hollywood. רשת המסעדות הגיעה בשיא לשווי של יותר משלושה  מיליארד דולר ב־1996 אך שלוש שנים מאוחר יותר פשטה רגל. שוורצנגר, מצדו, הצליח לצאת ללא פגע מההרפתקה הזו. בעצת וכטר הוא בילה שנתיים לפני שהשקיע במשא ומתן על חלקו בבעלות כדי שיהיו לו "אמצעי הגנה" משמעותיים. המפלט העיקרי שלו היה שהוא יכול היה למכור מניות מוקדם יותר ממשקיעים אחרים. וכטר טוען, ששוורצנגר מכר מספיק מוקדם, כך שהוא הרוויח כסף "משמעותי" על ההשקעה הראשונית שלו.

"אולי בן ה-76 העסוק ביותר בעולם". שוורצנגר. צילום: נטפליקס
"אולי בן ה-76 העסוק ביותר בעולם"/ שוורצנגר | צילום: נטפליקס

המפתח להצלחתו של השחקן הייתה אתיקת העבודה הבלתי נלאית שלו. במהלך תקופתו כמושל, אנשי הצוות שלו לא הורשו להשתמש במילה "עייף", מספרת מרגיטה תומסון, הדוברת שלו לשעבר. "זה פשוט מי שהוא היה".

אפילו עכשיו, השחקן, שמוקדם יותר החודש חשף שהותקן לו קוצב לב בעקבות מספר ניתוחי לב, ממשיך לשמור על לוח זמנים מלא. בשנה שעברה הוא הוציא שתי תוכניות ב"נטפליקס": "ארנולד", סדרת דוקו בשלושה חלקים על חייו, ו־"FUBAR", סדרת טלוויזיה בשידור חי, שחודשה לעונה שנייה. כשהצילומים האלה יסתיימו, הוא עתיד לצלם קומדיית חג מולד. הוא גם מפרסם ניוזלטר יומי חינמי לכ־800,000 מנויים ויש לו 20,000 חברים שמשלמים 99 דולר בשנה עבור אפליקציית הכושר בתשלום שלו, The Pump.

"אני חושב שהוא אולי בן ה־76 העסוק ביותר בעולם," אומר ראש הצוות של שוורצנגר, דניאל קצ'ל, שעובד איתו מאז שהיה מושל. לפי קצ'ל, שוורצנגר מתחיל את רוב הימים ב־5 בבוקר, כשהוא מתעורר להאכיל את החיות שלו כולל שלושה כלבים, סוס פוני, חמור וחזיר. אחר־כך הוא בודק את האימיילים באייפד ומתאמן לפני שמתחיל את היום. קצ'ל אומר שזה שכיח לקבל שיחת וידיאו משוורצנגר ב־6 בבוקר (הוא לא מתנגד כי הוא גם קם מוקדם) או בימי ראשון בערב אחרי שמשודרת התוכנית "60 דקות".

רבים אומרים שכמעט בלתי אפשרי להגיע לשוורצנגר. "יש לו שכבות של אנשים בינו לבין העולם," אומר סטיב אלגרמיסן, מנהל הסניף בלוס אנג'לס של חברת הנדל"ן Cushman & Wakefield. גם פורבס לא הצליח לקבל ראיון עם ארנולד שוורצנגר דרך נציגיו למרות בקשות רבות לתגובה. היועץ הפיננסי שלו וכטר ענה על שאלות, אבל סירב להגיב על שוויו של הלקוח שלו.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן