חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo
שמירה על תיק ההשקעות בזמן מלחמה הוא אחד האתגרים הגדולים והמורכבים | צילום: Christine Roy, Unsplash
שמירה על תיק ההשקעות בזמן מלחמה הוא אחד האתגרים הגדולים והמורכבים | צילום: Christine Roy, Unsplash

השקעות בימי מלחמה: הגיע הזמן לפזר סיכונים ולנצל הזדמנויות

כששתי מדינות ענק עתירות מחצבים נלחמות בליבה של אירופה, השווקים הפיננסים וגם שוק הסחורות רועדים ⋅ האתגר הראשון העומד בפני המשקיעים הוא לשמור על כספם באמצעות גיוון ההשקעות וחלוקה נכונה בין מכשירים שונים ⋅ וכתמיד בימי משבר, גם הפעם יתכנו לא מעט הזדמנויות השקעה מעניינות

Contributors

שמירה על תיק ההשקעות בזמן מלחמה הוא ללא ספק אחד האתגרים הגדולים והמורכבים בניהול השקעות, הן מבחינת הנעשה בשווקים והן מבחינת רתיעת המשקיעים מהשקעות בימי משבר. בימים אלו של לחימה באירופה, מתמודד העולם עם מתיחות גיאו־פוליטית גוברת, ולצד האתגרים הפוליטיים והמדיניים המורכבים שמחוללת הפלישה הרוסית לאוקראינה, ניצבים גם אתגרים כלכליים מסובכים.

רוסיה, המדינה הגדולה בעולם ואוקראינה, המדינה הגדולה באירופה, חולשות על מרבצי מחצבים עצומים והן בעלות השפעה אדירה על שוק הסחורות העולמי. סחורות חשובות כמו ניקל, גז טבעי, נפט, חיטה או שמן לבישול הושפעו באופן ישיר ומידי מהלחימה. ואכן, גם בעקבות בעיות בשרשראות האספקה שנבעו מהשלכות המלחמה, זינקו מחיריהן באופן ניכר.

אספקט זה תומך בעליית האינפלציה בעולם ומחריף את בעיית יוקר המחייה. לאחרונה הודיע הבנק הפדרלי על העלאת ריבית, לראשונה מאז 2018, והכריז כי הוא צופה עוד שש העלאות במהלך 2022. בכך אותת בבירור כי הוא יכול ומוכן להיות אגרסיבי יותר עם העלאות הריבית על מנת לשלוט באינפלציה. לצד ההצהרות הקשוחות, הפד יכול לבחור גם לרכך את מדיניותו הקשוחה ולבחור במהלך הדרך להאט את קצב העלאות הריבית אם יראה בכך צורך.

ויש גם הזדמנויות

כך או כך צפויים לנו אתגרים לא פשוטים, ובסביבה של חוסר ודאות מילת המפתח היא גיוון. על החוסכים והמשקיעים לפזר את הסיכונים ולגוון את ההשקעות. זה זמן פחות מומלץ ל־PICKING STOCK וכדאי לגוון ולפזר את ההשקעות בעיקר באמצעות קרנות נאמנות או תעודות סל שהינן מכשירים פיננסים פשוטים, העוקבים באופן פסיבי אחרי מדדי מניות, אג״ח או סחורות למשל. מבחינת הסיכונים הגיאו־פיננסים נראה שמדינות אירופה יהיו מושפעות יותר מהלחימה, מומלץ לפזר השקעות גם כאשר מדובר בהשקעות בארה"ב. בנוסף, מניות מגנות על פני זמן מהאינפלציה ומראות החזרים גבוהים יותר לאורך השנים, אך יש לזכור שמדובר בכלי בעל תנודתיות גבוהה.

רוסיה ואוקראינה חולשות על מרבצי מחצבים עצומים והן בעלות השפעה אדירה על שוק הסחורות העולמי Mohd Azrin | on Unsplash

למרות כל הסיכונים, יש לזכור כי מלחמות גם מובילות לתהליכי פיתוח מואצים, ולכן ייתכן וטמונה פה גם הזדמנות. בתקופתנו מדובר בעיקר בהאצת תהליכים טכנולוגיים, למשל אלה הקשורים לסייבר. בעקבות המלחמה, שחלקה מתנהל בזירת קרב חדשה – המרחב הקיברנטי – קיים חשש גובר בעולם ממלחמה קרה של סייבר שתתפתח בין ארה״ב ורוסיה, ולכן אנו צפויים לראות השקעות נרחבות וצמיחה גבוהה יותר של הסקטור הזה.

בעקבות הלחימה זינק מחיר הנפט, מחשש שבתגובה לסנקציות תגביל רוסיה את הייצוא. כבר עתה דורשת רוסיה תשלום ברובל במקום בדולר או יורו, דבר שמחזק את הרובל בטווח הקצר. התפתחות זו עשויה להגדיל את ההשקעות של מדינות מערב בהתייעלות אנרגתית ובאנרגיות מתפתחות – עוד סקטור שעשוי להרוויח מהמלחמה.

העלייה במחירי המזון עשויה להניע תהליכים דומים גם בסקטור הפודטק. מדינות המערב יגדילו את השקעותיהן בפיתוח ייצור מקומי. זו הזדמנות לחברות בתחום המזון והתחומים המשיקים לו, כמו חדשנות בחקלאות, זרעים, דשנים וכיו"ב.

זמן טוב לקנייה?

שוקי המניות מגיבים בצורה חזקה בטווח הקצר, ועל כן עבור מי שמחפש להשקיע את כספו לטווח ארוך, ייתכן שזה זמן טוב לקנייה. לעולם לא נדע מתי המחירים הגיעו לשפל ומתי תתהפך המגמה. ניסיונות לתזמון השוק נגמרים בדרך כלל בהפסדים, והדרך החכמה להשקיע היא באופן סיסטמטי לאורך זמן – למשל באמצעות השקעה חודשית בסכום קבוע, תוך פיזור ההשקעה בין כלים שונים.

בנקודה זו חשוב לזכור שהמחקר הרחב ביותר בתחום ההשקעות הגלובאליות – כמו גם כלי ההשקעה המגוונים ביותר – מצויים בידיהם של הבנקים הזרים. עבודה מול בנקים זרים, בעיקר בשווייץ, מאפשרת להשתמש ביכולות הללו לצורך גיוון

אופטימלי של תיקי ההשקעות, ולהציע למשקיעים אפשרות לפיזור גיאוגרפי של הנכסים. השקעות גלובאליות הכרחיות לגיוון כל תיק השקעות, ומומלץ שאלה ייעשו על ידי בנקים המתמחים בכך, בפרט בתקופה כזאת כאשר ההשקעה אינה טריוויאלית ויש צורך להיחשף גם לסקטורים וסוגי מניות אחרים ונוספים.


הכותבת היא ראש תחום השקעות גלובליות בקבוצת קלי.

האמור לעיל אינו מהווה יעוץ או שווק השקעות ואינו מהווה המלצה לרכישה, החזקה או מכירה של ני"ע ו/או המלצה למדיניות השקעות. האמור לעיל הינו הצגת מידע בלבד. בחירה של מדיניות השקעות או ני"ע תעשה רק לאחר הליך שיווק השקעות ו/או פנסיוני לפי העניין, בהתאם לצרכיו האישיים של כל אדם ואדם.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן