We Work בדוח חדש שחושף את הקשר בין מהגרים לסטארט-אפים משגשגים בארה"ב

דוח חדש שהוציאה הקרן הלאומית למדיניות אמריקאית (NFAP), ארגון מחקרי ללא מטרות רווח, מעלה כי למהגרים יש תפקיד חשוב ביצירת חברות חדשות, בעלות צמיחה מהירה. מהגרים פתחו יותר מחצי (44 מתוך 87, או 51%) מחברות הסטארט-אפ של אמריקה שמוערכות במיליארד דולר או יותר, והם חברי מפתח בהנהלה או בצוותי פיתוח מוצר במעל ל-70% (62 מתוך 87) מהחברות האלה. המחקר אף גילה כי בין החברות ששוות מיליארד דולר, מייסדים מהגרים יצרו בממוצע כ-760 עבודות בכל חברה, בארה"ב. השווי הכולל של 44 החברות שנוסדו על ידי מהגרים הוא 168 מיליארד דולר, סכום שקרוב למחצית משווי שוק המניות של רוסיה או מקסיקו.

כדי להכין את הדוח הזה, NFAP אספה מידע על 87 חברות סטארט-אפ בארה"ב שהשווי שלהן מוערך במעל למיליארד דולר (נכון ל-1 בינואר 2016), שעדיין לא נסחרות בשוק המניות האמריקאי. המחקר הזה מעלה קול אזהרה: הגבלות הגירה חדשות בוודאי ימנעו מחברות מצליחות עתידיות לקום בארה"ב. כאשר הגירה היא אחד הנושאים המדוברים בבחירות לנשיאות ארה"ב, לא מן הנמנע שההגבלות האלו יצאו לפועל.

אדם נוימן, ממייסדי WeWork | צילום: יח"צ

המחקר בדק את התפקיד שיש למהגרים בניהול או בצוותי פיתוח מוצר בחברות פרטיות מובילות בתחומי טכנולוגיית מידע, בריאות, אנרגיה, שירותים פיננסיים ואחרים. הוא מצא של-62 מתוך 87 החברות שנבדקו (71%), היו לפחות מהגר אחד שסייע לחברה לצמוח ולחדש בתפקיד הנהלתי או כמפתח מוצר. מנהל טכנולוגיה ראשי, מנכ"ל וסגן נשיא להנדסה היו התפקידים הנפוצים ביותר שהיו למהגרים בחברות האלו. לדוגמא, טואן פאם, סמנכ"ל טכנולוגיה באובר, עזב את ויאטנם בזמן המלחמה בסירה עם משפחתו כשיה בן עשר, ולבסוף הגיע לארה"ב עם ויזה של מבקש מקלט.

חברות הסטארט-אפ ששוות מיליארד דולר והמייסד שלהן הוא מהגר, מצליחות גם ביצירת עבודות. החברות המובילות בתעסוקה הן SpaceX, שנוסדה על ידי יליד דרום אפריקה אילון מאסק, שוויה מוערך ב-13.5 מיליארד דולר ויש לה 4,000 עובדים; Mu Sigma שנוסדה על ידי ההודי דיראג' ראג'ראם ומעסיקה 3,500 עובדים; ו-Palantir Technologies שנוסדה על ידי הגרמני פיטר ת'יל, ממייסדי פייפאל ומשקיע התחלתי של פייסבוק, כאשר ל-Palantir יש 2,000 עובדים כיום. אובר, שאחד ממייסדיה הוא מהגר קנדי, מעסיקה ישירות לפחות 900 אנשים אבל הדוחות מראים שיש לה 162,037 "נהגים פעילים" (שהשלימו לפחות ארבע נסיעות) בארה"ב, נכון לדצמבר 2014 (מבלי למנות כמה אלפי נהגים פעילים שעובדים איתה בשאר העולם).

מממצאי המחקר אף עולה כי חברות שלהן מייסדים מהגרים, ייצרו מגוון מוצרים ושירותים יעילים שמהווים יתרון לצרכנים בארה"ב והופכים את החברות האמריקאיות ליצרניות יותר. אובר שינתה את הנסיעות בערים אמריקאיות, בעוד ש-SpaceX שואפת לאפשר לאנשים לנסוע למאדים. Gusto, ששייכת לישראלי תומר לונדון, מקלה על מעסיקים לנהל את גיליון השכר, בעוד ש-ZocDoc של הגרמני אוליבר קהראז מאפשרת לחולים למצוא רופאים בתוך הרשת השכונתית ולהזמין תורים אונליין. Stripe, שהוקמה על ידי שני אחים אירים, מסייעת בתשלומים באינטרנט לעסקים וללקוחות שלהם, בעוד שהחברות AppDynamics ,Cloudera ,CloudFlare, טאניום (שנוסדה על ידי האב והבן דוד ואוריון הינדאווי הישראלים, כאשר דוד הוא יליד עיראק), Actifio ,Mu Sigma ואחרות מסייעות לחברות בארה"ב לשמור על מערכות טכנולוגיית מידע להתחרות בשוק העולמי. אוהדי הספורט נהנים לשחק במשחקי ספורט פנטזיה ב-FanDuel (שהוקמה על ידי שלושה בריטים) וחובבי משחקי מחשב נהנים מהמשחקים של Razer (שמייסדה הוא סינגפורי).

דוד הינדאווי, שהיגר לארה"ב מעיראק, ובנו אוריון. ייסדו את טאניום | צילום: טאניום

כניסה לארה"ב כסטודנט בינלאומי הוכיחה את עצמה כהתחלה טובה להקמת חברות מצליחות בארה"ב. לכמעט רבע מהחברות במחקר (20) – ולכמעט מחצית מהחברות עם מייסד מהגר – היה מייסד שהגיע לראשונה לארה"ב כסטודנט בינלאומי. ביניהם נמצא אדם נוימן, אחד משני מייסדי WeWork, שלמד ב-CUNY בניו יורק. נוימן נכנס השנה לראשונה לרשימת המיליארדרים של פורבס.

עוד חברות ברשימה להן קשר ישראלי הן אתר העיצוב Houzz של עדי טטרקו ואלון כהן, חברת אחסון המידע Infinidat של משה ינאי, מפתחת מארזי השרתים המתקדמים SimpliVity של דורון קמפל, אפליקציית ההודעות Tango שאחד ממייסדיה הוא אורי רז
עם 14 יזמים ברשימה, הודו היא המדינה המובילה כמקור למייסדים מהגרים בחברות השוות מיליארד דולר, ואחריהן קנדה ובריטניה עם 8 כל אחת. ישראל מרשימה למדי יחסית לגודלה עם 7 מייסדים. אחריה מגיעות גרמניה (4), סין (3), צרפת (2), אירלנד (2) ו-12 מדינות אחרות ש"ייצאו" מייסד אחד (כולל אזרבייג'ן, מצרים, עיראק ואוזבקיסטן).

לבסוף, באופן לא מפתיע, בקליפורניה נמצאים המטות של 32 מתוך 44 חברות שייסדו מהגרים, ואחריה נמצאות ניו יורק (6), מסצ'וסטס (4) ואילינוי (2).

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן