Contributors
מרוץ המכוניות פורמולה 1 נחשב לסבב השנתי היוקרתי ביותר בעולם של מרוצי מכוניות. בכל עונת מירוצים של פורמולה 1, מתקיימים 21 מרוצים בחמש יבשות במהלך תקופה של 8 חודשים. הכנסות המירוץ בשנה האחרונה היו 2 מיליארד דולר והוא נצפה ע"י מיליארד וחצי צופים ברחבי העולם.
הנהיגה במכונית פורמולה 1 היא משימה אולטרא תובענית. הנהגים צריכים לקבל החלטות רבות ולתפעל את הרכב ומערכות ממוחשבות רבות בתוכו בזמן קצר ובמהירות נסיעה שמגיעה ל- 300 קמ"ש. הנהיגה, שבמהלכה נמצאים הנהגים במצב של כמעט שכיבה, היא מטלה פיזית קשה: על הנהג מופעל עומס של 20–25 ק"ג, בעיקר על שרירי הצוואר, בעת ביצוע פנייה. במהלך מרוץ מגיע הדופק הממוצע של הנהג למעל 170 פעימות בדקה. הנהג , הלבוש בסרבל נהיגה חסין אש, מאבד בממוצע כ-5 ק"ג ממשקלו כתוצאה מהזעה בשל החום הרב השורר במכונית שנע בין ל-50-60 מעלות צלזיוס.
נהגי המרוץ חייבים להיות בריכוז טוטאלי במשך זמן המירוץ שנע בין שעתיים לשלוש ובמיוחד בהקפות מכיוון שהם מגיעים למהירויות של 300 קמ"ש וצריכים להפעיל את הבלמים של מכוניתם כ-1000 פעמים במהלך המרוץ: הסחה קטנה מהריכוז יכולה להביא לתאונה קשה, ליציאה מהתחרות והפסד במרוץ .
אז איך מנצחים את המרוץ התובעני הזה?
חברות המכוניות המתחרות במרוץ בוחרות בקפידה בנהגים בעלי יכולות מוטוריות יוצאות דופן ורצון חזק לנצח. אבל מסתבר שהגורם שיכול להביא את הניצחון הוא היכולת להתרכז במשך כל זמן המירוץ שאורך בין שעתיים לשלוש. בשבע העונות האחרונות 98% מהזכיות במקום הראשון ו-96% מהזכיות בפודיום (קרי שלש מקומות ראשונים) היו ע"י נהגים שאומנו על מאמני wellbeing (שלומות).
המפתח להצלחה במרוץ הוא אימוץ אורח חיים מאוזן ובריא המבוסס על תזונה בריאה, כושר גופני וחיזוק האנרגיה המנטאלית במהלך כל עונת המירוצים.
בשיחה עם דן סימס, מאמן בכיר של נהגי פורמלה 1 מטעם חברת הינטסה פרספומנס, מסתבר ש-wellbeing הוכח כגורם שיכול להכריע את הזכייה במירוץ וכי הנהגים לא זזים בלי מאמני הרווחה הנפשית שלהם. המאמנים מטפלים בנהג באופן הוליסטי כדי שיהיה רענן, אנרגטי וממוקד קוגניטיבית. זה אומר שהתכנית שבונים עבור הנהג היא הוליסטית וכוללת מרכיבים של כושר גופני, תזונה, שינה, כושר מנטאלי ואפילו תוכנית לניהול ג'ט לג כיון שהמירוצים מתקיימים במספר יבשות.
דן מסביר כי כל נהג מחויב לשמור על ההרגלים הבאים:
- מינימום 7 שעות שינה ובמיוחד בלילה שלפני התחרות – בבחינת 'חוק ברזל' לביצועים טובים למחרת.
- לכל נהג בונים תזונה המותאמת לנתונים הפיזיולוגיים שלו.
- הנהגים נמצאים בעומס גדול של פניות מצד התקשורת והמעריצים ולכן אם הם היו עונים לכולם הם היו נכנסים למצב של שחיקה. עליהם לתעדף לאילו משימות הם מקצים את האנרגיה הנפשית שלהם.
- במהלך ההפסקות באימונים הנהגים נמנעים מפעילות מולטיטסקינג כמו מענה על הודעות, שיחות טלפון, מיילים, פעילות ברשתות החברתיות וכול'.
מה אנו יכולים ללמוד מאלופי מרוץ פורמולה 1?
העולם העיסקי שלנו מאופיין בקצב מהיר ולו"ז תובעני. המנהלים והעובדים בתעשיות רבות נדרשים לעמוד בלחצים פיזיים ומנטליים רבים כדי לתפקד בהצלחה. על כן, עליהם להיות בכושר פיזי ומנטלי גבוה כל הזמן.
המונח הפופלרי כיום בעולם משאבי אנוש הוא: חוסן נפשי או Resilience. על פי גישת ה-wellbeing כאשר אתה מאמץ אורח חיים מאוזן ובריא, החוסן הנפשי שלך יתחזק והתוצאה התפקוד שלך יהיה מיטבי.
אנשי עסקים רבים אומרים "אדאג לאמץ אורח חיים מאוזן ובריא ברגע שאגיע להצלחה". זו טעות, כיון שההיפך הוא נכון: אורח חיים מאוזן הוא התנאי לביצועים טובים כפי שנהגי פורמולה 1 מוכיחים.
עקרונות ה-Wellbeing
בדומה לנהגי פורמולה 1 כדי להגיע לתפקוד מיטבי, מומלץ לאמץ את המודל ההוליסטי של ה-Wellbeing. כלומר, טיפוח דפוסי חיים מאוזנים ובריאים הכוללים: פעילות גופנית, תזונה, שעות שינה אופטימאליות וחיזוק האנרגיה המנטאלית.
בנוסף, כדי למקסם את התפקוד וההצלחה שלנו עלינו להעצים את הכושר המנטאלי שלנו – להגדיר לעצמינו את הליבה שלנו – מערכת האמונות הבסיסיות שמנהלות את חיינו ולענות על השאלות: מה המטרה שלנו והאם אנחנו באמת שולטים על חיינו? גיבוש של הליבה שלנו יתן לנו מוטיבציה להשתנות ע"י אימוץ דפוסי חיים אופטימליים ולשמור כל הזמן על איזון.
מודל ה-wellbeing הוא הוליסטי: כאשר אחד מהיבטי החיים שלנו יוצא מאיזון זה ישפיע לרעה על תפקודינו הפיזי ו/או הנפשי. למשל – אם אני ממעט בשינה באופן קבוע (ישן באופן קבוע פחות משבע שעות ללילה) כי אני צופה במסכים עד שעה מאוחרת (כי אני חייב לבדוק את המיילים שלי ומה העלו הקולגות שלי ברשתות החברתיות). מצב של תת שינה כרוני עלול להשפיע עלי באופן שלילי באכילה לא מבוקרת, בהשמנה, בסוכרת, בהפרעות בחשיבה, בזיכרון ועוד. כל אלו ישפיעו לרעה על תפקודי בעבודה ובחיים בכלל.
בעידן הקורונה, "הנורמאלי החדש" מחייב אימוץ אורח חיים מאוזן שיבנה את החוסן הפנימי של מנהלי ועובדי החברה ויכין אותם לאתגרים והמשברים הבאים. לכן אל תאמרו: כשנגיע להצלחה נשקיע ב-wellbeing שלנו, חשוב להשקיע בזה במהלך הדרך ואז תשיגו תפקוד מיטבי וההצלחה לא תאחר להגיע.
חיים אורן הוא מומחה ל-wellbeing ונציג חברת הינטסה פרפורמנס בישראל. בין לקוחות החברה חברות הייטק, בנקים ושירותים פיננסיים. לאחרונה הוא היה הנציג המסחרי של מדינת קונטיקט בישראל וניהל את שיתוף הפעולה בין קונטיקט וישראל בתחום ההיטק.
ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.