הרבה לפני שהפך למנכ"ל גוגל, אריק שמידט עזר בפיתוח רשת אינטרנט מוקדמת ופגש את אשתו לעתיד, וונדי, בזמן שביקר בתיאטרון היווני ו"שוטט במעלה ובמורד השדרה של האוניברסיטה" כסטודנט בברקלי. "זה הרגיש כאילו אני יכול לדמיין עולם חדש ממש כאן בקמפוס, בכל המעבדות השונות והסדנאות והמעונות", נזכר שמידט בנאום נציגי הבוגרים ב-2012. "היה משהו באוויר שגרם לך לחשוב – משהו שגרם לך לחלום".
שמידט (שווי מוערך ב-16.2 מיליארד דולר) למד הנדסת חשמל ומדעי המחשב לדוקטורט שלו ב-1982 – בשנה בה המחשב עצמו זכה בתואר "איש השנה" של מגזין טיים – ואז החל לעבוד בחברות הטכנולוגיה Sun Microsystems ו-Novell לפני שגויס להוביל את גוגל, שם היה מנכ"ל משנת 2001 עד 2011.
האיש מאחורי מערכות הניווט GPS Garmin, מין קאו (4.2 מיליארד דולר), למד גם הוא הנדסת חשמל, לתואר הדוקטור מאוניברסיטת טנסי. כך גם הנרי סמואלי (7.7 מיליארד דולר), שהשלים את הדוקטורט שלו ב-UCLA ב-1980 והיה פרופסור בבית הספר כשהקים את ענקית המוליכים למחצה Broadcom ב-1991 עם חברו ללימודים בהנדסת חשמל, הנרי ניקולס השלישי (6.6 מיליארד דולר).
בסך הכל, לפחות תשעה מיליארדרים אמריקנים השלימו דוקטורט בהנדסה, התואר הפופולרי ביותר בקרב עשירי ארה"ב. 26 נוספים הם בעלי תואר מתקדם בתחומים אחרים, החל מביולוגיה וכימיה ועד לחקר ביצועים, שיווק ומדיניות חברתית. אותם מיליארדרים, המהווים פחות מ-5% מ-735 האמריקנים ברשימת עשירי פורבס לשנת 2023, שווים יחד 165 מיליארד דולר. רבים מהם הרוויחו את הונם בזכות הידע שלהם, בעוד שאחרים מצאו עושר רב בתחומים שונים לחלוטין.
לפגי צ'רנג (2.5 מיליארד דולר) יש דוקטורט בהנדסת חשמל מאוניברסיטת מיזורי והיא עבדה בהנדסת תוכנה עבור יצרנית התעופה והחלל מקדונל דאגלס והקונצרן הרב-לאומי אמריקני M3, אך הרוויחה את הכסף הגדול כשהקימה יחד עם בעלה את רשת המזון המהיר Panda Express בשנות ה-80. "אמנם אני לא נעזרת בתוכן הספציפי של המחקר שלי", אומרת צ'רנג – שהתזה שלה כללה פיתוח תוכנת מחשב לבדיקת מחלות לב מולדות – "אך החשיבה הביקורתית והמיומנויות האנליטיות שצברתי היו לנכס בכל היבט של מי שאני היום".
גם דיוויד שו (7.9 מיליארד דולר) וגם דיוויד סיגל (6.8 מיליארד דולר) עשו את הונם בוול סטריט, חמושים בדוקטורט במדעי המחשב, המסתמן כדוקטורט השני הכי פופולרי בקרב מיליארדרים, עם שישה בוגרים. בוגרי מדעי המחשב אחרים כוללים את צ'ארלס סימוני (5.2 מיליארד דולר), עובד מוקדם במיקרוסופט הנודע ביצירת התוכנות וורד ואקסל, וג'יימס קלארק (2.9 מיליארד דולר), אשר ייסד את דפדפן האינטרנט Netscape.
חוג הביולוגיה זכה גם הוא לשישה מיליארדרים. הוא כולל את יו"ר אפל, ארט לוינסון (1.3 מיליארד דולר), דוקטור למדעי ביוכימיה של אוניברסיטת פרינסטון, אשר בילה עשרות שנים בחברת הביוטכנולוגיה Genentech וכתב למעלה מ-80 מאמרים מדעיים, וטימותי ספרינגר (2.1 מיליארד דולר), פרופסור לכימיה ביולוגית ופרמקולוגיה מולקולרית בהרווארד, שם השלים את הדוקטורט שלו בביולוגיה מולקולרית וביוכימיה. הוא היה משקיע מוקדם ביצרנית החיסונים לקורונה, Moderna.
תחום הכימיה מגיע למקום הרביעי, עם לפחות חמישה דוקטורים, כולל לי ג'ה (5.6 מיליארד דולר), אזרח ארה"ב המתגורר בסין ולמד באוניברסיטת קולומביה לפני שהשיק את חברת התרופות WuXi AppTec. ותחום הפיזיקה סוגר את הרשימה עם לפחות שלושה דוקטורים.
אך זה לא הכרחי ללמוד את אחד מחמשת התחומים האלה כדי להתעשר. קליף אסנס (1.6 מיליארד דולר) למד פיננסים, כתב תזה על "משתנים שמסבירים תשואות של מניות" – ואז עשה את הונו כמשקיע. סקוט סמית' (מיליארד דולר), שהקים יחד עם שני בניו את חברת הענן Qualtrics, הוא בעל תואר דוקטור ב"שיווק, שיטות מחקר כמותניות ופסיכולוגיה חברתית".
ואז יש את ג'פרי לוריא (4.4 מיליארד דולר), שגדל בסביבת עסקי הסרטים של משפחתו אבל השלים דוקטורט במדיניות חברתית מאוניברסיטת ברנדייס. "זו הייתה תקופה נפלאה של סקרנות אינטלקטואלית", אומר לוריא לפורבס. "מה שמשך אותי היה האפשרות להתבונן במבנים המרכזיים שמשפיעים על איכות החיים של אנשים, מבחינה מקומית וגלובלית, ולהבין אם אנחנו ממקסמים את המדיניות שלנו כדי לשפר את החיים".
בחירת התואר שלו אינו מובנת מאליה, בהתחשב בתפקידו הנוכחי: המנכ"ל ובהעלים של קבוצת הפוטבול האמריקנית מליגת ה-NFL, הפילדלפיה איגלס. אבל לוריא אומר שהוא מצא את הדוקטורט שלו שימושי בניהול קבוצת ה-NFL, שזכתה בסופרבול LII ב-2018 והפסידה בסופרבול LVII בפברואר. הוא הצהיר שהוא ישען על "הקפדנות והמשמעת הנדרשים לניתוח נתונים" שהדוקטורט שלו עזר להטמיע בו. "התחום אותו אתה לומד לא משנה כמו המחויבות שלך לניתוח אמיתי", אומר לוריא. "הכישורים האלה באים לידי ביטוי בכל תחום בו אתה עוסק".
"דוקטורט פותח דלתות", מוסיפה צ'רנג, המייסדת השותפה של פנדה אקספרס, "אבל זה לא מגדיר את ההצלחה שלך".
5 הדוקטורטים הנפוצים ביותר בקרב מיליארדרים אמריקנים:
השווי נטו נרשם לפי רשימת המיליארדרים העולמיים לשנת 2023
1. הנדסה
9 מיליארדרים | דוקטורנט בולט: רומש ט. וואדהואני (5.1 מיליארד דולר), מייסד חברת התוכנה Symphony Technology Group. דוקטורט בהנדסת חשמל, אוניברסיטת קרנגי מלון.
2. מדעי המחשב (תיקו)
6 מיליארדרים | דוקטורנט בולט: בנואה דגוויל (מיליארד דולר), מייסד שותף של חברת הנתונים מבוססת הענן Snowflake. דוקטורט במדעי המחשב, אוניברסיטת Paris IV – Jussieu.
2. ביולוגיה (תיקו)
6 מיליארדרים | דוקטורנט בולט: פטריק הנראהן (1.5 מיליארד דולר), פרופסור בסטנפורד ומייסד שותף של חברת התוכנה Tableau. דוקטורט בביו-פיסיקה, אוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון.
4. כימיה
5 מיליארדרים | דוקטורנט בולט: פרנק לאוקיאן (2.7 מיליארד דולר), מנכ"ל יצרנית המכשור המדעי Bruker Corp. דוקטורט בפיזיקה כימית, אוניברסיטת הרווארד.
5. פיזיקה
3 מיליארדרים | דוקטורנט בולט: הרברט פיסק ג'ונסון השלישי (4.8 מיליארד דולר), יו"ר ומנכ"ל SC Johnson. דוקטורט בפיזיקה, אוניברסיטת קורנל.