חיל אוויר מסר, כי טיל קרקע-קרקע, ששוגר לעבר ישראל ממרחב ים סוף, יורט בהצלחה על ידי מערכת ההגנה לטווח רחוק ״חץ״. מערכות הגילוי של חיל האוויר עקבו אחר מסלול הטיל והוא יורט הרחק מאילת שאליה שוגרו כנראה הטילים. בנוסף, מטוסי צה"ל הוזנקו בשעות הבוקר בעקבות איום אווירי שזוהה במרחב ים סוף ויירטו מטרות עוינות שטסו במרחב. כלל האיומים יורטו מחוץ לשטח ישראל – ולא זוהתה חדירה לשטח ישראל. לפני כשבועיים יירטה ספינת מלחמה אמריקנית שלושה טילים ששוגרו מתימן, וככל הנראה כוונו על ידי החות'ים.
המורדים החות'ים, הפועלים מתימן בחסות איראן, הכריזו, כי שיגרו טילים וכטב"מים לעבר ישראל. דובר מטעם הארגון אמר כי זו ההתקפה השלישית על ישראל מאז תחילת המלחמה.
"אנצאר־אללה" ("תומכי האל") – ארגון הטרור השיעי־זיידי, המוכר יותר בשם הגנרי המורדים החות'ים, מנהל כבר למעלה משני עשורים מאבק עיקש נגד ממשלת תימן, ובשנים האחרונות גם מול כוחות צבא הקואליציה של המדינות הסוניות באזור. גל המחאות שסחף את הרחוב הערבי ב־2011, וחולשתה הבולטת של הממשלה התימנית, נוצלו על ידם להעמקת האחיזה במדינה, כשעד סופה של 2014 כבר השלימו את ההשתלטות על עיר הבירה וחיסלו את עלי עבדאללה סאלח, הרודן ששלט בתימן במשך 33 שנה.
כיאה למיליציה פרו־איראנית הנתמכת על ידי משטר האייתולות, גבולות גזרת הלחימה של החות'ים לא מוגבלים רק למדינה. בעידודה ובהכוונתה של טהרן, המספקת נשק וידע צבאי מתקדם, יזמו פעילי הארגון התקפות מתוחכמות – באמצעות טילים בליסטיים, טילי שיוט, מל"טים ורחפני תקיפה – על מאות מטרות אזרחיות בסעודיה, באיחוד האמירויות ולאורך נתיבי השיט העמוסים של מיצרי באב אל־מנדב ומפרץ עדן. בספטמבר 2019 הנחיתו החות'ים מהלומה קשה על מתקני הזיקוק של חברת ארמקו הסעודית – יצרנית הנפט הגדולה בעולם – באמצעות עשרות מל"טים מתאבדים וטילי שיוט, במתקפה משולבת שגרמה לפגיעה של 5% בתפוקת הנפט העולמית.
באוגוסט אותה שנה דיווח עיתון הדיילי־אקספרס הבריטי על פשיטה שביצעו כוחות הקומנדו של הוד מעלתה על מעוזי החות'ים בתימן. הפעולה הנדירה של יחידת העלית נועדה לצוד את מפעילי המל"טים ששיגרו את כלי הטיס המתאבדים על ספינת ה"מרסר סטריט" – מתקפה שגרמה להריגתם של שני אנשי צוות, ביניהם חייל בריטי לשעבר שעבד כמאבטח על סיפונה. הערכות הן שהחות'ים ביצעו את המתקפה בהוראתה הישירה של טהרן.
"את הטרגדיה האנושית המזעזעת של תימן ניצלו האיראנים והפכו אותה באמצעות החות'ים לבסיס פעילות, שממנו הם תוקפים את הסעודים כמעט מדי יום באמצעות טילים ומל"טים חמושים", תיאר לפני כשנתיים האלוף במיל' עמוס גלעד, בראיון מיוחד שנערך במסגרת תחקיר בינלאומי המתחקה אחר ארגוני הטרור העשירים בעולם. "כל היכולות הצבאיות המתקדמות שלהם מגיעות מאיראן, שמזרימה להם כלי נשק ואמצעי לחימה מתוחכמים", הדגיש גלעד וסיפק אז תחזית שהגשימה את עצמה כעבור שנים ספורות: ״ אינני שולל אפשרות לפיה המוצב הקדמי האיראני הזה יופנה יום אחד גם נגד ישראל״, הזהיר "החות'ים כפרוקסי איראני מהווים באופן חד־משמעי איום ובדיוק כמו חיזבאללה, האיראנים מוכנים להילחם עד השיעי האחרון, כל עוד הוא לא איראני".
השתלטות כלכלית
גדול ההישגים של עבד אל־מלכ אל־חות'י, מנהיג החות'ים, היה ללא ספק כיבוש הבירה צנעא, מהלך שביסס את כוחה ומעמדה הפנימי והאזורי של המיליציה השבטית. כיום מחזיק הארגון בכרבע משטח המדינה, תוך שליטה על ערי מפתח נוספות כמו צעדה וטאיז – העיר השלישית בגודלה. אחיזה בערי מפתח חשובות ובשטחים נרחבים במדינה הקנו לחות'ים אחיזה איתנה בעורק הכלכלי הראשי של תימן, שליטה על תאגידים וחברות מובילות ועוצמה פיננסית אדירה. כיום שולטים פעילי הארגון על רוב משאביה הכלכליים של המדינה, כש־23 מיליון איש – 80% מאוכלוסיית תימן – נתונים תחת שליטתם הישירה.
דוח מיוחד שהוגש למועצת הביטחון של האו"ם חשף את אופן התעצמותו חסר התקדים של הארגון הפרוקסי-איראני, לא רק מבחינה צבאית, אלא גם מבחינה פיננסית – בו מתואר כיצד השתלטו פעיליו על חברות ותאגידים ממשלתיים וכיצד מוסטים כספים ציבוריים לקופת ארגון הטרור. מדובר בחברות ובמוסדות הגדולים ביותר בכלכלה התימנית, שהיו בעבר בבעלות ממשלתית (מלאה או חלקית) וכעת נמצאות תחת ריבונותה של המיליציה החות'ית. כך למשל, כמה מן המוסדות הבנקאיים הממשלתיים החשובים במדינה – כמו הבנק המרכזי בצנעא, הבנק החקלאי והבנק לפיתוח ובנייה, חברות הנפט והגז הממשלתיות, תאגיד הטלקומוניקציה הציבורי, החברה הממשלתית לניהול השקעות או חברת התעופה של תימן (Yemen Airways) .
סך כל החברות ותאגידי הממשלה הנמצאים כיום תחת שליטת החות'ים אחראים ליותר 80% מהכנסות המדינה ממיסים (מע"מ, מס חברות, אגרות, רישיונות ומיסים עקיפים אחרים). על פי הערכות מומחי האו"ם, בשנים האחרונות הצליחו החות'ים לנתב סכומי עתק בהיקף מצטבר של מיליארדי דולרים בשנה, הודות לשליטתם באותן חברות. הערכה שמרנית גורסת כי במהלך 2019 לבדה הסיטו החות'ים לא פחות מ־1.8 מיליארד דולר מכספי המדינה היישר אל קופת הארגון. כספים אלה מימנו את הלחימה בתימן, אך חלק בלתי מבוטל מהם נותבו ישירות לחשבונות הבנק הפרטיים של המנהיג עבד אל־מלכ, מקורביו ובכירים אחרים בארגון.
בנוסף לכך נהנו בשנים האחרונות החות'ים מרווחים מתעשיית הנפט הפיראטית, באדיבות הפטרון מאיראן. על פי דוח המומחים של האו"ם לאזור, איראן משתמשת בארגון כדי לעקוף את הסנקציות הבינלאומיות ולייצא נפט לא חוקי לתימן – ומשם למדינות נוספות. הנפט מועמס באחד מערי הנמל הגדולות של איראן, ובאמצעות ניירות מזויפים עושה את דרכו היישר אל נמל חודיידה בתימן, תוך התחמקות מגילוי על ידי כוחות הקואליציה או הפקחים הימיים של האו"ם.
באמצעות סחר ומיסוי כמויות הנפט האדירות, שלשלו החות'ים לכיסם סכומים אשר הצטברו למאות מיליוני דולרים בכל שנה. דוח האו"ם העריך בשנת 2021 את הכנסת הארגון מאפיק זה בלבד בכ־360 מיליון דולר.
בדומה לארגוני טרור אחרים כמו חמאס למשל גם החות׳ים לא בוחלים בשום אמצעי על מנת להסיט מקורות הון אל קופת הארגון, גם במחיר של פגיעה ישירה באוכלוסייה המקומית. וכך, מנצלים גם את המשבר ההומניטרי החמור בתימן – משבר שהם גורם מרכזי בהתחוללותו – כדי להטיל מיסים על הסיוע הזר שנכנס למדינה המוכה לשם גזירת רווחים. נתיב רווחי זה מניב להם, על פי הערכות המומחים, עשרות מיליוני דולרים נוספים מדי שנה.