אוויטאונזה, המתגוררת במוגומבווה שברואנדה, משתמשת בטלפון סלולרי פשוט בכדי לקבל את התרומות | צילום: GiveDirectly
אוויטאונזה, המתגוררת במוגומבווה שברואנדה, משתמשת בטלפון סלולרי פשוט בכדי לקבל את התרומות | צילום: GiveDirectly

כך הפך הארגון שמחלק מזומן ללא כל תנאי לעמותה הצומחת בעולם

בגישה שונה לחלוטין משל תוכניות סיוע מסורתיות, עמותת GiveDirectly מחלקת מענקים ללא כל התחייבות לאנשים החיים בעוני קיצוני • עשירי הטכנולוגיה האמריקנים מתחרים ביניהם מי יתרום לה יותר

על ספסל עץ בכפר נידח ברואנדה, אסתר, בת 47 ואם לשלושה, הסבירה כיצד היא מתכננת להוציא מעל 850 אלף פרנק רואנדי. זהו סכום שיכול לשנות חיים – בערך 850 דולר אמריקני, השווה ערך ליותר משכר של שנה ברואנדה – בצורת מענק שישולם על פני חודשיים מעמותת GiveDirectly הניו יורקית.

"היא עומדת לקנות חווה", אמר המתרגם לקבוצה קטנה של תורמים ועיתונאים בשיחת וידאו בתחילת יוני, בהצגת הפעילות של GiveDirectly במדינה המזרח אפריקנית. בעזרת החווה, מתכוונת אסתר לגדל מספיק מזון לעצמה ולמשפחתה. כמו הרוב המכריע של 100 האנשים שחיים בכפר שלה, היא נשענת על חקלאות כדי להתקיים. עובדת GiveDirectly מסרה לאסתר חבילה המכילה הוראות המסבירות כיצד לקבל את התשלומים באמצעות הטלפון הנייד.

GiveDirectly, שנוסדה בשנת 2009, שואפת להוסיף כל משק בית בכפר של אסתר לתוכנית העברות המזומנים הישירות שלה, ולהרעיף על אנשים שחיים בדרך כלל מפחות מ־2 דולרים ליום יותר כסף ממה שכנראה אי פעם ראו. המענקים מחולקים לרוב בשני תשלומים חודשיים.

התפיסה הזו, שהייתה פעם זרה, של מתן כסף ללא כל תנאי לאנשים עניים מאוד, במקום לספק להם שירותים שהם אינם רוצים או זקוקים להם, צברה אהדה בשנתיים האחרונות בקרב פילנתרופים חדשים שצברו מיליארדים בהייטק ובקריפטו. בין הפטרונים העשירים של GiveDirectly: הפילנתרופית מקנזי סקוט (אשתו לשעבר של מייסד אמזון, ג'ף בזוס), שתרמה 125 מיליון דולר ל־GiveDirectly מאז שנת 2020; מיליארדר הקריפטו סם בנקמן־פריד בן ה־30; מנכ"ל טסלה, אילון מאסק (האדם העשיר בעולם) ומנכ"ל טוויטר לשעבר, ג'ק דורסי, גם הוא מיליארדר. בעיקר בזכות נדיבותם, התרומות ל־GiveDirectly זינקו מ־42 מיליון דולר בשנת 2019 ל־303 מיליון דולר ב־2020, עלייה של יותר מ־600%. עלייה זאת הפכה את GiveDirectly, לפי החישוב שלה, לעמותה הצומחת בעולם ב־2020, עם תקציב תפעולי שגדל כמעט פי חמישה בשנה.

מייקל פיי, נשיא GiveDirectly, "אני חושב שהקורונה הכריחה את כולנו לשאול, מה אתה באמת רוצה? מה האדם שאתה הולך לעזור לו רוצה? והרבה אנשים הגיעו למסקנה שהם היו רוצים לעשות את הבחירות שלהם בעצמם. הם רצו כסף"

הפילוסופיה של GiveDirectly מבוססת על כך שמתן כסף מזומן לאנשים עניים יעצים אותם ויענה על הצרכים הספציפיים שלהם, תוך שמירה על כבודם. בסוגים אחרים של סיוע, "כולם מקבלים אותו הדבר", אמר לפורבס מייקל פיי, הנשיא והמייסד המשותף של GiveDirectly. "והמציאות היא שאנשים אינם זהים. בדיוק חזרתי ממלאווי, שבה הלכתי לכפר וראיתי שמשפחה אחת החליטה להאכיל עם הכסף את הילדים שרק נולדו לה, ומשפחה אחרת החליטה לבנות לעצמה קורת גג. הצרכים של כל אחד באמת שונים".

550 מיליון דולר ל־1.25 מיליון משפחות

העמותה פועלת בשבע מדינות אפריקניות – קניה, אוגנדה, רואנדה, לוב, מלאווי, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ומרוקו – לכולן אוכלוסיות גדולות שחיות בעוני קיצוני. מכיוון שבכפרים רבים אין טלפונים סלולריים, GiveDirectly מספקת להם טלפונים ניידים פשוטים מאוד שעולים בדרך כלל 14 דולר, ומנוכים מהמענק הכספי שלהם. בסך הכול, GiveDirectly מצהירה שחילקה מאז 2009 מעל 550 מיליון דולר במזומן ליותר מ־1.25 מיליון משפחות שחיות בעוני.

GiveDirectly גם מפעילה תוכניות קטנות יותר להעברת מזומנים ישירה מחוץ לאפריקה. בתימן, שבה מלחמת אזרחים תרמה למשבר הומניטרי קטסטרופלי ולרמות רעב נוראיות, GiveDirectly מגייסת כסף כדי להתחיל באוגוסט תוכנית העברת מזומנים עבור 4,200 משפחות לפחות. בקניה, מתנסה העמותה עם הכנסה בסיסית לכל (UBI) ומספקת העברות חודשיות לנמענים לאורך חמש שנים. בארה"ב, GiveDirectly החלה את פעילותה בשנת 2017 כשסייעה לתושבי טקסס שנפגעו מהוריקן הארווי. כעת היא מפעילה תוכנית UBI בג'ורג'יה (850 דולר בחודש ל־650 נשים במשך שנתיים) ונבחרה מוקדם יותר השנה לנהל את פיילוט ההכנסה הבסיסית של שיקגו, הממומן באמצעות מענק פדרלי. בחודש שעבר, היא החלה להעניק תשלומים חודשיים של 500 דולר ל־5,000 תושבי שיקגו בעלי הכנסה נמוכה.

חלק ניכר מהעלייה בתרומות ל־GiveDirectly קשור לתגובתה למגפת הקורונה. תוכניות העברת מזומנים ללא תנאי הפכו ממדיניות התערבות לא מוכרת יחסית למציאות במהלך המגפה. מעל 200 ממשלות ברחבי העולם יישמו תוכניות חלוקת מזומנים בתגובה למגפה, כולל ארה"ב, שלדברי פיי העניקה לגיטימציה לחלוקת מזומנים באופן שלא ראו בעבר. באפריל 2020, כאשר GiveDirectly השיקה את ״פרויקט 100+״, תוכנית מענקי הקורונה שלה שמומנה באמצעות תרומות פרטיות, הכסף החל לזרום אליה. עד שהיוזמה הסתיימה באוקטובר 2021, חילקה GiveDirectly 200 מיליון דולר ותשלומים של 1,000 דולר לכמעט 200 אלף משפחות בארה"ב. 142 מיליון דולר נוספים הלכו להעברות מזומנים לאנשים שאיבדו הכנסה עקב מגפת הקורונה בקניה, מלאווי, לוב ורואנדה.

פיי (עומד משמאל) עם מנהל הסניף האוגנדי של GiveDirectly, איוון נטוואלי וחבר הפרלמנט הבריטי לשעבר, רורי סטיוארט, בדוכן חלוקת תרומות ברואנדה | צילום: GiveDirectly .
פיי (עומד משמאל) עם מנהל הסניף האוגנדי של GiveDirectly, איוון נטוואלי וחבר הפרלמנט הבריטי לשעבר, רורי סטיוארט, בדוכן חלוקת תרומות ברואנדה | צילום: GiveDirectly .

"אני חושב שהקורונה הכריחה את כולנו לשאול, מה אתה באמת רוצה? מה האדם שאתה הולך לעזור לו רוצה? והרבה אנשים הגיעו למסקנה שהם היו רוצים לעשות את הבחירות שלהם בעצמם. הם רצו כסף", אומר פיי.

מספר הולך וגדל של מיליארדרים חולקים את אותו רעיון. מאז 2020, סקוט תרמה 125 מיליון דולר לקבוצת הסיוע במספר מנות, המהוות יחד את התרומה הרביעית בגודלה שניתנה לארגון יחיד עד היום. הגיוני שסקוט תתרום את הכסף שלה ל-GiveDirectly היא גם תורמת בעצמה תרומות ללא תנאי. המייסד המשותף של פייסבוק, דסטין מוסקוביץ, המחשיב את עצמו לאלטרואיסט יעיל עם שווי מוערך של 10.5 מיליארד דולר, העניק 58 מיליון דולר ל-GiveDirectly באמצעות הקרן שלו, Good Ventures, מאז 2012. מייסדי סטארט־אפ העיצוב הגרפי Canva, מלאני פרקינס וקליף אוברכט, נתנו 10 מיליון דולר ל־GiveDirectly להשקת פרויקט פיילוט להעברות מזומנים במלאווי, תוכנית GiveDirectly הגדולה ביותר שהייתה במדינה עד כה. המטרה היא לתת ליותר מ־12 אלף אנשים 50 דולר לחודש למשך 12 חודשים, ולהרחיב את התוכנית בהמשך.

במיוחד בשנה הראשונה של המגפה, מיליארדרים כמו מקנזי סקוט והמייסד המשותף של טוויטר, ג'ק דורסי, תרמו מיליוני דולרים – או במקרה של סקוט, 125 מיליון דולר – ל־GiveDirectly, שהרחיבה את התוכניות שלה להענקת מזומן לעניים בארצות הברית.

מלך הקריפטו, בנקמן־פריד, מייסד בורסת FTX, תרם 500 אלף דולר דרך הקרן של FTX. GiveDirectly מתאימה לגישתו של בנקמן־פריד, השואפת לתת בחזרה לחברה את הונו לפי פילוסופיית האלטרואיזם היעיל; חסידיה משתמשים בנתונים ובנימוקים לוגיים כדי לנסות ולמקסם את ההשפעות החיוביות של הפילנתרופיה. "זוהי אחת הדרכים היעילות ביותר לשפר את חייהם של אנשים", כתב בנקמן־פריד על GiveDirectly בתגובת אימייל.

איור: אליה־ים
איור: אליה־ים

ניהול מזומן עולה פחות

פיי הקים את GiveDirectly עם חבריו ועמיתיו הכלכלנים פול ניהאוס, רוהיט ואנצ'ו וג'רמי שפירו ב־2009. ואנצ'ו ופיי עבדו ב־2002 בתור אנליסטים באו"ם. לאחר מכן, המשיך פיי ללמוד כלכלה בבית הספר לתארים מתקדמים של אוניברסיטת הרווארד, שם פגש את ניהאוס ושפירו, אשר גם למדו לקראת הדוקטורט שלהם בכלכלה.

לאחר שקראו מחקרים על יעילותה של חלוקת מזומנים, החברים רצו למצוא ארגון צדקה שיאפשר לכל אחד לתת את כספו ישירות לעניים. הם לא מצאו ארגון כזה, אז הם החליטו להקים אחד משלהם. כניסת התשלום בנייד לעולם – היכולת לשלוח לאנשים כסף לטלפונים שלהם – הפכה את הרעיון לבר־ביצוע. "מה שלא היה קיים בחוץ זה ערוץ מקצה לקצה בו תורם יכול להעביר כסף למישהו שחי בעוני קיצוני. וזה מה שחיפשנו בהתחלה", אומר פיי.

GiveDirectly לא המציאה את העברת המזומנים הישירה. ממשלות מקסיקו וברזיל התנסו בהן בשנות ה־90, אם כי תוכניות אלו היו שונות בכך שהכסף ניתן רק בתנאי שהמקבלים שלחו את ילדיהם לבתי ספר ולבקר במרפאות. ממשלות באמריקה הלטינית, אסיה ואפריקה עדיין משכפלות את המודל הזה, ורבים עדיין מציבים תנאי כלשהו עבור קבלת הכסף. GiveDirectly גם לא הייתה קבוצת הסיוע ההומניטרי הראשונה שחילקה מזומנים ללא תנאי. דגן עלי, המנכ"לית של ,Adeso ארגון לא ממשלתי בניירובי, החלה בתוכנית העברת מזומנים ללא תנאי בסומליה כבר בשנת 2003. היא הציעה לראשונה מזומנים ללא תנאי, מכיוון שתוכנית המזון העולמית של האו"ם, WFP, חילקה מזון שלא תאם את התרבות המקומית במדינה. "המזון שהאו"ם נתן לאותם אנשים ניתן בסוף לבעלי חיים (על ידי הנמענים)", היא אומרת. "הם לא אכלו אותו כי (ה־WFP) חילק להם דגנים. הם נתנו להם תירס, והם לא אוכלים תירס. הם אוכלים אורז ופסטה".

עלי מוסיפה כי לסיוע הומניטרי מערבי יש היסטוריה מכוערת וגזענית של מחיצת צרכים מקומיים לטובת פתרונות שלא באמת עובדים. בסופו של דבר, היא אומרת, היא הייתה רוצה לראות אזרחים משגשגים בעצמם במקום להיות תלויים בארגונים זרים כמו .GiveDirectly “בשלב מסוים צריך לעבור הלאה מחלוקת כספים ללא תנאי, ולהבין איך משיגים לאנשים תעסוקה לטווח ארוך", היא אומרת.

צילומים: Shutterstock; Melanie Perkins, Canva; Web Summit; Virgile Simon Bertrand for Forbes
צילומים: Shutterstock; Melanie Perkins, Canva; Web Summit; Virgile Simon Bertrand for Forbes

לא תרופת פלא לעוני

ל־GiveDirectly יש אטרקטיביות רבה בעיני אלטרואיסטים יעילים. עבור תורמים שמעדיפים יעילות כמו בנקמן־פריד, GiveDirectly שקופה בנוגע לאיזה חלק מכל דולר מגיע ישירות לנמענים – 94% בכל תוכניותיה. תוכניות מזומנים עוקפות את הבירוקרטיה הממשלתית ועלות הניהול של תוכניות העברת מזומנים בצורה ישירה וללא תנאי היא בדרך כלל נמוכה ביחס לתוכניות סיוע מסוגים אחרים. GiveDirectly גם בעלת עלויות תקורה נמוכות יותר מארגוני צדקה בינלאומיים אחרים כמו Save the Children ו-World Vision. ניהול מזומן פשוט עולה פחות. הדולר האמריקני גם קונה יותר באפריקה; 850 דולר בקושי מספיקים לתשלום שכירות חודשית בארה"ב, אבל ברואנדה, זה מספיק לכפריים כמו אסתר בכדי לקנות חווה.

עוד סיבה? המחקרים על העברות מזומן ישירות מראים שזה דבר חיובי, והיו הרבה מחקרים בנושא. GiveDirectly מפנה ליותר מ־300 מחקרים שכאלה במסד נתונים שקיים באתר האינטרנט שלה.

"הרעיון השגוי הוא שעניים הם סוג של חסרי אחריות, ושאם נותנים להם כסף, הוא יתבזבז, ושצריך מדיניות פטרנליסטית כדי לייצר רווחה שמשפיעה לטובה", אומר קרייג מקינטוש, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת קליפורניה, סן דייגו, שחוקר את ההשפעה של תוכניות להעברת מזומנים.

מחקר שעבר ביקורת עמיתים ונערך על ידי מקינטוש ופורסם החודש ב־Journal of Development Economics מצא כי העברות המזומנים ללא תנאים של GiveDirectly היו יעילות יותר מתוכנית הכשרה לעבודה של USAID לנוער מובטל ברואנדה. מחקרים אחרים שעברו ביקורת עמיתים הראו שהעברות מזומנים משפרות את הרווחה ואת התוצאות הכלכליות.

מחקרים שנעשו בארה"ב הראו תוצאות מעורבות יותר. חוקרים מאוניברסיטת מישיגן פרסמו מוקדם יותר השנה שני מאמרים שמצאו שתוכנית העברת המזומנים של GiveDirectly במגפה הייתה בעלת השפעה מועטה או לא קיימת על בעלי הכנסה נמוכה. מאמר אחר שפורסם בחודש יוני על ידי חוקרים בהרווארד מצא כי העברות במזומן בסך 500 ו־2,000 דולר לא השפיעו על הנמענים 15 שבועות לאחר מכן. החוקרים אפילו שיערו שקבלת כסף, אבל לא מספיק כדי לתת מענה לצורכיהם, גרמה לאנשים להרגיש גרוע יותר, משום שהבעיות שלהם היו מובהקות יותר. טיילר הול, מנהל התקשורת של GiveDirectly, אומר שלפי התוצאות החוקרים "צריכים לחקור כיצד לעצב בצורה הטובה ביותר תוכניות בארה"ב כדי להשפיע שהן יהיו בעלות ההשפעה החזקה ביותר״.

קרייג מקינטוש, פרופסור לכלכלה, מצא כיהעברות מזומנים היו יעילות יותר מאשר תוכנית הכשרה לנערים ברואנדה. "הרעיון השגוי הוא שעניים הם סוג של חסרי אחריות, ושאם נותנים להם כסף, הוא יתבזבז, ושצריך מדיניות פטרנליסטית כדי לייצר רווחה שמשפיעה לטובה"

"כלל המחקרים שראינו עד היום על העברות מזומנים בארה"ב עדיין מצביעים ביחד על השפעות חיוביות משמעותיות על אנשים בעוני. כמה תוצאות אפסיות או שליליות שדווחו לאחרונה מארה"ב לא אומרות שסיוע עם מזומן אינו יעיל כאן", הוא מוסיף.

אומנם, לא נעשו מחקרים רבים על ההשפעות ארוכות הטווח של העברות מזומנים ללא תנאי על אזורים עניים. ישנם מספר מחקרים המתעדים תוצאות מתמשכות שלוש עד חמש שנים לאחר ההעברה, אך לא הרבה מעבר לכך. "ברור שההשפעות מתפוגגות עם הזמן, אבל עד כמה הן מתפוגגות, זה משהו שעדיין יש ויכוח לגביו", אומר מקינטוש. "אני חושב שברור שיש מעט מאוד נסיבות שבהן העברות מזומן חד פעמיות כשלעצמן באמת מאפשרות לאנשים לברוח מעוני".

פיי מכיר בכך שתשלומי מזומן ללא תנאי הם אינם תרופת פלא לעניים בעולם, וש־GiveDirectly לא פותרת בצורה ישירה בעיות מבניות שתורמות לעוני העולמי, ביקורת אשר נשמעת רבות על העברות מזומנים.

"העברות מזומנים לא צריכות להיות הדבר היחיד שמישהו עושה", אומר פיי. "העברות מזומנים לא היו מגלות לבדן את החיסון נגד הקורונה. העברות מזומנים אינן בונות כבישים או מגינות על גבולות, או כל מה שתרצו לעשות ברמת הממשלה הציבורית. לכן, אנחנו צריכים להכיר במגבלות שיש למזומן". ובכל זאת, לפיי יש שאיפות גדולות עבור GiveDirectly. "כמות הכסף שתידרש כדי לשים קץ לעוני הקיצוני היא קטנה, ואני חושב שאנחנו צריכים לבנות את התשתיות כדי לעשות את זה, ואז אני חושב שאנחנו צריכים לגשת ולעשות את זה".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן