סטארטאפ ארגוני – מדוע חדשנות ויזמות ארגונית הם הדרך הבטוחה להצלחה

אם יזמות זורמת בעורקיכם – אתם יכולים לממש אותה גם מהתפקיד שאתם ממלאים עכשיו בארגון שלכם | צילום: | צילום: Riccardo Annandale on Unsplash
אם יזמות זורמת בעורקיכם – אתם יכולים לממש אותה גם מהתפקיד שאתם ממלאים עכשיו בארגון שלכם | צילום: | צילום: Riccardo Annandale on Unsplash
ארגון שהיזמות לא זורמת בדמו, מהפקיד ועד המנכ"ל- סופו לגווע. בעידן שבו הטכנולוגיה מתקדמת בקצב המהיר אי פעם, חדשנות ויזמות ארגונית היא לא הדרך הטובה ביותר לשרוד ולצמוח - היא הדרך היחידה. לפניכם כמה טיפים מנצחים כדי להפוך את הארגון שלכם ליזמי יותר

Contributors

מה לא נאמר על יפי המשקף ותואר, בוגרי 8200 שהקימו יוניקורנס בגראז' של ההורים והביאו לעולם טכנולוגיה ששינתה את העולם מקצה לקצה. נועלים את מסך הסמארטפון ובוהים באוויר באמצע עוד יום עבודה בתאגיד שבו אנחנו מבלים כבר כמה שנים טובות, ונאנחים. נאנחים כי בעוד שהחלומות שלנו צועקים "יצירה", "חדשנות", ו-"תיקון עולם", אנחנו מרגישים שהמציאות שלנו צורחת: "בורג קטן במערכת".

ואתם לא לבד! מחקרים מראים שכ- 83% מעובדיי הארגונים בעולם המערבי מרגישים שהם לא מגשימים את עצמם במקום העבודה שלהם. מחקר שנערך ע"י מערכת פורבס וכלל מעל 5000 עובדים ב- 21 תעשיות ו- 44 מדינות קובע באופן חד משמעי שאחד המשפיעים ביותר על מידת הסיפוק שלנו במקום העבודה שלנו הוא לא השכר ואפילו לא האופציות, אלא תחושת המשמעות. כמה משפיע אתם שואלים? לפעמים עד מוות.

בשנת 2015 חברת Mars One ההולנדית פרסמה קול קורא להגשת מועמדות למשימת הקמת המושבה האנושית הראשונה על כוכב מאדים. מי שיתקבל לא יזכה לשכר גבוה וגם לא האפי-האוור על הכוכב האדום – אלא רק תהילת עולם והמון משמעות. אבל יש רק קאץ' אחד- אין כרטיס חזור. כמה מועמדים הגישו מועמדות למשימת ההתאבדות הזו לדעתכם? 200,000 איש. כמעט רבע מיליון איש שהיו מוכנים לשים את חייהם ובני משפחותיהם מאחור למען הסקרנות, היזמות, ותחושת המשמעות.

אבל האם יזמות חייבת לבוא בצורה של סטארטאפ או משימת התאבדות? ממש לא! למען האמת, היוזמות ששינו את פני ההיסטוריה דווקא צמחו בתוך ארגונים גדולים ע"י אותם "ברגים קטנים" שהחליטו לעשות מעשה. לדוגמא פארסי ספנסר שעבד בחברת ייעוץ לצבא ארה"ב והמציא את המיקרוגל, לארי טסלר שעבד בקסרוקס והמציא את ה-Copy paste האהובים על כולנו, ופול בוחייט וקווין גיבס מגוגל שהמציאו את Gmail וה- teAutocomple שבלעדיהם חיינו היו קשים ומסורבלים.

היוזמות ששינו את פני ההיסטוריה דווקא צמחו בתוך ארגונים גדולים, לדוגמא פארסי ספנסר שהמציא את המיקרוגל | צילום: Shutterstock

אתם מתעשתים לרגע ומקבלים החלטה. אני חייב להפוך את הארגון שלי ליזמי יותר! מעולה. הינה מה שעל הארגון לעשות:

1. תרבות ארגונית – ארגון יזמי חייב לסגל לעצמו גישה שמעריכה יוזמות אבל גם טולרנטית ואפילו מעודדת טעויות. כל המחקרים מראשים שהפחד מכישלון הוא אחד הכוחות הפסיכולוגים החזקים ביותר שפועלים עלינו, וכוחו גדול הרבה יותר מהכמיהה ליזמות.

2. הקצאת זמן – לפני כמה עשרות שנים, היו אלה ענקיות הטכנולוגיה כמו מייקרוסופט וגוגל שהתחילו לתת לעובדיהם יום בשבוע שהוקדש כולו ליוזמויות אישיות, לימודים והתנדבות בקהילה. לתדמת המנהלים- לא רק שלא נרשמה ירידה בתפוקה, אלא עליה של כ- 20% בפרודוקטיביות, עליה ניכרת במידת הסיפוק האישי והלויאליות שחשו העובדים כלפי הארגון.

3. תגמול – ישנם שני סוגים של תגמול- כספי ורגשי. הראשון כולל תקציב למימון מיזמים בתוך הארגון כמו תקציבי רכש ורישום פטנטים. הרווח לארגון עשוי להיות עצום. ב- MIT לדוגמא (האוניבסיטה הטכנולוגית הטובה בעולם עם תקציב של מדינה קטנה) שמעודדת את אנשיה לרשום פטנטים וממנת באופן מלא את כלל התהליך- שליש מהתקציב השנתי מגיע מתגמולי קניין רוחני.

יחד עם זאת, מחקרים מראים שתגמול רגשי הוא החשוב ביותר, וניתן ליישמו באמצעות תחרויות יזמות פנים-ארגוניות והענקת אותו הוקרה כגון עובד השנה. לדוגמא במערכת הביטחונית הישראלית- פרס בטחון ישראל, פרס חשיבה יצירתית, מצטיין יחידתי ועוד.

יזמות היא הפיכת חזון למציאות על ידי לקיחת אחריות לטובת יצירת ערך | צילום: Shutterstock

4. ערבות הדדית – עובד שמרגיש שהיוזמה לו חשובה למנהל שלו כמו שהיא חשובה לו גם ישאף לקדם את היוזמה שלו ביתר שאת אך מעבר לכך ירגיש הערכה ואכפתיות עמוקה מצד המערכת, ואילו המנהל.ת שלו יהפוך מיד למנהל הבלתי נשכח. משפט כאלו עושים את כל ההבדל: "עמדת בכל המטלות שלך הרבעון, אבל לא התקדמת מספיק ביוזמה שלך. איך אנחנו מקדמים את זה?"

אם שאלתם את עצמכם למה כל כך הרבה מבוגרי 8200 מקימים סטרטאפ – הינה התשובה: 8200 הוא מהארגונים היזמים ביותר בעולם. חלק עצום מהטכנולוגיות שמשנות את הזירה המודיעינית במזה"ת לא נולדות בעקבות החלטת מפקד אלא מיוזמה של "החייל הפשוט", בחור/ה צעיר/ה שלוקח יוזמה לידיים בסביבה מחבקת שמעודדת הצלחה ומכילה כישלונות.

לסיכום, יזמות היא הפיכת חזון למציאות על ידי לקיחת אחריות לטובת יצירת ערך. ולכן אם יזמות ותיקון עולם זורמים בעורקיכם – אתם יכולים לממש אותם בצורה מדהימה גם מהתפקיד שאתם ממלאים עכשיו בארגון שלכם! סטרטאפ זו ממש לא האפשרות היחידה- פשוט קחו אחריות, תיזמו, ושנו את העולם.


ד"ר מאור פריד הוא בוגר רשימת Forbes Under30, מייסד Datability, מרצה ומדען בינה מלאכותית ותורת הכאוס בטכניון ובאוניברסיטת MIT, נציג ישראל בתכנית המנהיגות של הרווארד, מייסד תכנית 'ללמוד להצליח' לקידום נוער בסיכון ובני פריפריה ויועץ לחברות היי-טק מובילות.

ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן