Forbes Israel Logo

עסקים כרגיל: הסנקציות המערביות לא משפיעות על עשירי רוסיה

הקרובים לצלחת. (מימין) אולג טינקוב, אנדריי מלניצ'נקו, רומן אברמוביץ', גרמן חאן ומיכאיל פרידמן | צילומים: Shutterstock
הקרובים לצלחת. (מימין) אולג טינקוב, אנדריי מלניצ'נקו, רומן אברמוביץ', גרמן חאן ומיכאיל פרידמן | צילומים: Shutterstock
מלחמת רוסיה-אוקראינה גורמת לנזקים רבים, אך נראה שכיסיהם של המיליארדרים הרוסים לא נפגעו כמצופה. 39 אוליגרכים הרוויחו מאז מרץ האחרון הון מצרפי של 104 מיליארד דולר, והפסידו רק 13% מאז פלישתו של פוטין

ב-24 בפברואר 2022 החלו פצצות ליפול על קייב בזמן שכוחות רוסים פלשו לאוקראינה. באותו יום, אחד האוליגרכים המיליארדרים הבולטים ברוסיה, רומן אברמוביץ', העביר לששת ילדיו את רוב המניות ב-10 נאמנויות שהחזיק במרכזים הפיננסיים של קפריסין וג'רזי.

מדובר בנכסים של לפחות 4 מיליארד דולר, על פי מסמכים שדלפו. תשעה עשר ימים לאחר מכן, האיחוד האירופי הטיל על אברמוביץ' סנקציות – אך נכסיו היקרים כבר הועברו לילדיו, מה שבודד אותם מאפשרות של הקפאה או החרמה. בשבועות הבאים הלך אברמוביץ' צעד קדימה, והעביר פיזית את היאכטות המפוארות שלו מאירופה לעבר חופים ידידותיים יותר. ארבע מהיאכטות שלו – כולל אחת באורך 533 רגל, ובשווי של 429 מיליון דולר; ואחרת באורך 458 רגל, ובשווי 507 מיליון דולר הפליגו לטורקיה, שם לא יכלו להחרים אותן על ידי מדינות מערביות. (טורקיה נשארה ניטרלית במלחמה בין רוסיה באוקראינה).

בסופו של דבר, אברמוביץ' נאלץ לוותר על קבוצת הכדורגל האהובה שלו צ'לסי, חלק מהפרמיירליג האנגלי, במכירה שנכפתה על ידי ממשלת בריטניה. הונו ירד מ-14.3 מיליארד דולר המוערך ב-23 בפברואר ל-6.9 מיליארד דולר שבועיים לאחר מכן, לאחר שהרובל קרס ושוק המניות ברוסיה נסגר. כעת הונו חזר ל-9.2 מיליארד דולר, להערכת פורבס.

הזדמנות לגדול

אברמוביץ' אינו היחיד שהעביר את נכסיו לבני משפחתו. מיליארדרים רבים עקפו את הסנקציות על ידי העברת הנאמנויות וחברות החוץ המחזיקות בנכסיהן לבני זוגם או למקורביהם. אחרים הקדימו כל ניסיון להחרים את היאכטות או המטוסים שלהם על ידי העברתם ליעדים ידידותיים יותר, כמו טורקיה ואיחוד האמירויות הערביות, שמעולם לא הטילו סנקציות על רוסיה.

אחת מהיאכטות של אברמוביץ שהפליגו לטורקיה.שם לא ניתן להחרים אותה | צילום: Shutterstock
אחת מהיאכטות של אברמוביץ שהפליגו לטורקיה.שם לא ניתן להחרים אותה | צילום: Shutterstock

זה סיפור שהתרחש בכל רחבי רוסיה והעולם, כאשר המיליארדרים הרוסים סבלו לזמן קצר מהשפעות הסנקציות, אבל אז החזירו לעצמם חלק גדול מהעושר שלהם. חלקם ראו בכך הזדמנות להתחזק ולאמץ נכסים שאחרים רצו לזרוק. באפריל אשתקד, איל הניקל והבנקאות, ולדימיר פוטנין, רכש מחדש את קבוצת הבנקים הרוסית רוסבנק מחברת Société Générale הצרפתית, שרכשה אותה במקור מפוטנין בסדרה של עסקאות מ-2006 עד 2014.

שבועיים לאחר מכן פוטנין רכש גם את בנק טינקוף, אחד הבנקים הפרטיים הגדולים ברוסיה, מהמיליארדר לשעבר אולג טינקוב תמורת סכום לא ידוע. הרכישות בוצעו לפני שהוטלו על פוטנין סנקציות על ידי בריטניה ביוני ועל ידי ארה"ב בדצמבר. מלבד העיתוי, הן גם התבררו כעסקאות טובות: הונו של פוטנין צמח ב-6.4 מיליארד דולר ממרץ 2022 למרץ 2023 הודות לבנקים, גידול מספק שיהפוך אותו לאדם השני בעושרו ברוסיה.

"זה היה בעצם רווח טהור לפוטנין, והיתרון שלו היה שהוא עשה את העסקה הזו לפני שהוטלו עליו סנקציות", אומר אנדרס אוסלונד, כלכלן שוודי ומומחה לאוליגרכים רוסים, שמתאר את הדרך שבה חלק מהרוסים התפטרו מנכסיהם. "מה שקורה באופן כללי עכשיו הוא או שאנשים מהגרים, או שהם מתחילים להתמקד רק בעסקים רוסיים. פוטנין הוא דוגמה יוצאת דופן".

מסכמים שנה מוצלחת

מחירים גבוהים של סחורות כמו נפט, מתכות ומינרלים בשנת 2022 עזרו גם להגביר את הרווחים של חברות רוסיות והכניסו מיליארדי דולרים לקופתו של הנשיא ולדימיר פוטין. מדד MOEX Russia, העוקב אחר 50 החברות הגדולות הנסחרות בבורסה של מוסקבה, עלה ב-31% מהשפל שלו ב-26 בספטמבר והוא ירד רק ב-18% מהיום שלפני כניסת הטנקים הרוסיים לאוקראינה. הרובל התאושש וערכו, ביחס לשער הדולר, חזר לזה שהיה לפני המלחמה, עלייה של 65% מהשפל שלו ב-10 במרץ 2022.

כל זה עזר לאנשים העשירים ביותר ברוסיה לסכם שנה טובה למדי. ישנם 105 מיליארדרים רוסים ברשימת המיליארדרים העולמית של פורבס לשנת 2023 עם שווי כולל של 474 מיליארד דולר, לעומת 83 בשווי כולל של 320 מיליארד דולר במרץ 2022. (לעומת זאת, 735 המיליארדרים של אמריקה הפסידו 200 מיליארד דולר בין מרץ 2022 ל-2023, העשירים בסין הפסידו 300 מיליארד דולר; השווי הנקי של הרשימה נמדד לפי מחירי מניות ושערי חליפין מה-10 במרץ 2023)

אפילו אלה שנפגעו מהסנקציות המערביות יצאו ללא פגע, יחסית. לפי הספירה של פורבס, לפחות על 46 מיליארדרים רוסים, או ילידי רוסיה, הוטלו סנקציות על ידי ארצות הברית, האיחוד האירופי ובריטניה מאז 2014. רובם נפגעו בחודשים שלאחר פלישת פוטין בשנה שעברה. 39 מהם הופיעו הן במהדורות 2022 והן במהדורות 2023 של רשימת המיליארדרים העולמית של פורבס. מאז 23 בפברואר 2022 – יום לפני הפלישה – איבדו 39 המיליארדרים האלה 45 מיליארד דולר, או כ-13% מהשווי הנקי המצרפי שלהם.

כשמסתכלים על מצבם מאז מרץ האחרון, כשהרובל היה בצניחה חופשית והבורסה של מוסקבה נסגרה, התמונה שונה מאוד. ממרץ 2022 עד מרץ 2023, 39 המיליארדרים שהוטלו עליהם סנקציות זכו בחזרה לסכום מדהים של 104 מיליארד דולר. רק שלושה ראו את עושרם יורד באותה תקופה. עוד שבעה מיליארדרים שהוטלו עליהם סנקציות הגדילו את הונם מספיק כדי לחזור לרשימות האנשים העשירים בעולם, לאחר שלא זכו להיכלל בה במרץ אשתקד.

המרוויח הגדול ביותר היה איל הדשנים אנדריי מלניצ'נקו, כיום האדם העשיר ביותר ברוסיה. הוא ראה את השווי הנקי שלו תפח ב-14.1 מיליארד דולר בשנה האחרונה ל-25.2 מיליארד דולר, עקב עליית מחירי הדשנים והפחם, אבני היסוד של שתי החברות הפרטיות שלו, יצרנית הדשנים Eurochem וחברת האנרגיה מבוססת הפחם SUEK. מלניצ'נקו הפסיק ליהנות מהנאמנות ב-8 במרץ 2022, כשאשתו אלכסנדרה החליפה אותו. (על אלכסנדרה הוטלו סנקציות ביוני.)

מיליארדרים רבים עקפו את הסנקציות על ידי העברת הנאמנויות וחברות החוץ המחזיקות בנכסיהן לבני זוגם או למקורביהם. אחרים הקדימו כל ניסיון להחרים את היאכטות או המטוסים שלהם על ידי העברתם ליעדים ידידותיים יותר, כמו טורקיה ואיחוד האמירויות הערביות,

הקרובים לצלחת

לדברי אנדרס אוסלונד, חשוב גם להבחין בהשפעה שהייתה לסנקציות על האוליגרכים בעלי נכסים משמעותיים מעבר לים ועל אלו המבוססים בעיקר ברוסיה. "התחושה שלי היא שהם סבלו מאוד. האנשים האלה שיושבים בין [המערב לרוסיה] הפסידו", הוא אומר, ומצביע על ירידת הערך של עסקים כמו קבוצת הבנקים הממוקמת בלוקסמבורג, אלפא בנק, בבעלות משותפת של המיליארדרים שסובלים מסנקציות מיכאיל פרידמן, פיוטר אוון, חאן גרמני ואלכסיי קוזמיצ'ב. זה מבדיל אותם מאלה עם החזקות מרוכזות ברוסיה ועם קשרים קרובים הרבה יותר לפוטין, כמו ארקדי ובוריס רוטנברג.

למעשה, פורבס מעריך שארקדי רוטנברג, אחיו בוריס ובנו איגור, כולם עשירים יותר עכשיו ממה שהיו לפני המלחמה, ושווים 6.2 מיליארד דולר. עם מעט מאוד נכסים ידועים מחוץ לרוסיה, הם לא נפגעו באותה עוצמה מסנקציות מערביות המכוונות לנתח בחברות זרות או השקעות פיננסיות שנערכו בחו"ל.

ובכל זאת, התחזית לכלכלת רוסיה מורכבת יותר. כלכלת המדינה התכווצה בכ-2.5% בשנה שעברה לפי הסטטיסטיקה הממשלתית, הרבה פחות מהתחזיות שחזו צניחה של 12% או יותר. אבל זו עדיין ירידה חדה בהשוואה לצמיחת התמ"ג של 3.5% שנרשמה באיחוד האירופי ו-2.1% בארה"ב.

ישנם גם סימנים לכך שסנקציות מערביות – במיוחד תקרת מחיר על נפט רוסי שהוטל בדצמבר והגבלות של האיחוד האירופי על מוצרי נפט רוסיים שנכנסו במלואם לפני חודשיים – מכבידים על הכלכלה הרוסית: משרד האוצר הרוסי הודיע ​​על גירעון תקציבי של 29.5 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2023, בעיקר בשל ירידה בהכנסות מנפט וגז.

אולג טינקוב נשר משורות המיליארדרים | צילום: Shutterstock

במונחים של השפעתם על האנשים העשירים ביותר ברוסיה, רק אדם אחד שקיבל סנקציות – אולג טינקוב – נשר משורות המיליארדרים במהלך השנה האחרונה. זה קרה כאשר נאלץ לכאורה למכור את נכסיו בזול לאחר שביקר את מלחמתו של פוטין.

הסנקציות אפילו לא כוונו לאנשים הנכונים, לפי טינקוב. "אם הייתי ממשלה מערבית, הייתי מכוון את הסנקציות בצורה מדויקת יותר", אמר לפורבס במאי האחרון. "יש אנשים שלא נכללו ברשימה, בגלל שהם הארנקים של פוטין. אני כן ברשימה".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.