צלילה במחיר הנפט הגולמי, התכווצות נתח השוק של מדינות אופ״ק (OPEC) וירידה חדה ברווחי הזיקוק והכימיקלים, חתכו את רווחיה של ענקית הנפט, אראמקו בשיעור שנתי של 25%. את 2023 סיכמה יצרנית הנפט הסעודית עם ירידה חדה בהכנסות וברווחים, לאחר שנת שיא היסטורית. מאז פרסמה את הדו״חות הכספיים, מוקדם יותר השנה, נפלה מניית החברה בשיעור של כ-15% וסיכמה ירידה של כמעט 20% בשוויה מאז אוגוסט אשתקד.
אראמקו, חברת הנפט של ממשלת סעודיה, המדורגת שלישית בין החברות הגלובליות הגדולות בעולם, מחזיקה בעתודות נפט אדירות ונחשבת לחברת הנפט הגדולה בעולם. מכונת הכסף הזו מהווה לא פחות מ-40% מהתוצר השנתי של כלכלת סעודיה ובכל שנה מייצרת עבור הממשל תזרימי מזומנים של עשרות מיליארדי דולרים. וכך, גם שנה פיננסית ״מאכזבת״, מסתיימת עם הכנסות עתק של 440 מיליארד דולר ורווחים של 121 מיליארד דולר – מה שמקנה לה גם השנה את תואר ״החברה הרווחית בעולם״ – רווחית יותר מענקיות הטכנולוגיה אפל, מיקרוסופט וגוגל.
יתרה מכך, ענקית האנרגיה המזרח תיכונית שומרת על תואר הרווחית בעולם גם לאחר שממשלת סעודיה גוזרת לעצמה נתח של 8% ממניות החברה בשווי כולל של 164 מיליארד דולר, המועבר ישירות לקופתה של קרן ההשקעות הציבורית (PIF) – קרן ההשקעות הגדולה והעשירה בתבל, שהיקף נכסיה נאמד כיום בכ-950 מיליארד דולר. אראמקו אחראית ליותר ממחצית מסך רווחיה של קרן ההשקעות, בראשה עומד לא אחר משליטה בפועל של הממלכה, יורש העצר הצעיר בן ה-39, מוחמד בן סלמאן (MBS).
אז כיצד קשורה סקירת התוצאות הפיננסיות של חברת נפט סעודית לכתבה הסוקרת את רשימת הכדורגלנים המרוויחים ביותר בעולם? הנקודה המחברת, כמעט כמו תמיד, טמונה במילה אחת: כסף. ואם לפרט בשתי מילים: כסף סעודי. והמון ממנו.
לפחות 75 מיליארד דולר נמשכים מדי שנה על ידי המדינה למימון יוזמות ממשלתיות מהפכניות ומגה־פרויקטים, במסגרת תוכנית הפיתוח השאפתנית Saudi Vision 2030. תוכנית החזון האסטרטגית של בן סלמאן, שנועדה להפחית את תלותה הנרקוטית של מדינת המדבר בנפט ולגוון את מקורות הכנסותיה. אחד השאפתניים ביניהם – ולבטח אחד המדוברים ביותר – הוא פרויקט הפיכתה של סעודיה למעצמת כדורגל גלובלית, ולמיצובה של ליגת הכדורגל המקומית – ה-SPL (Saudi Pro League) – כאחת מחמש הליגות הבכירות בעולם.
מטרה חשובה מאוד בדרך למימוש אותו חזון גרנדיוזי סומנה בדצמבר האחרון עם פרסום בחירתה של ערב הסעודית כמארחת הרשמית של טורניר אליפות העולם בכדורגל ב-2034 – תחרות הספורט הנצפית והמתוקשרת בתבל. גם האשמות ב׳ספורטוושינג׳ וגלי הביקורת הנרחבים שעוררה ההכרזה, בעיקר לאור העובדה כי מדינת המדבר ״נבחרה״ לאחר שהיתה למדינה היחידה להתמודד בתהליך המכרז היוקרתי – לא האטו במאומה את מכונת הכסף הסעודית המשומנת, שממשיכה להזרים סכומי כסף חסרי תקדים לענף.
כ-20 מיליארד דולר הוקצבו על ידי קרן ההשקעות הסעודית בשנים האחרונות, במטרה למשוך את השמות הגדולים והנוצצים ביותר בעולם הכדורגל. התקציב, הכמעט בלתי מוגבל, ומנגד, רגולציה אירופית קשוחה ותקנות שכר מחמירות – הביא במהרה לנהירה גלקטית של כוכבי אירופה אל הכסף הגדול של המזרח התיכון. את התוצאה הברורה של אותה מגמה אנו רואים כעת בדירוג השחקנים המרוויחים בעולם לשנת 2024 – הבולטים שבהם מככבים בצמרת המרוויחים העולמית ומהווים כמעט מחצית מהעשירייה הראשונה.
ההאטה הסעודית
מיליארד דולר – זה סכום העתק שהוציאו בשנה שעברה מועדוני הכדורגל בסעודיה כדי להנחית אצלם את כוכבי העל הגדולים – גל הוצאות חסר תקדים עבור מדינה שמעולם לא נחשבה מעצמת כדורגל או מגנט משיכה כלשהו עבור סופרסטארים. הליגה הסעודית הגיעה למקום הרביעי בעולם מבחינת הוצאות על רכישות שחקנים, יותר מה׳בונדסליגה׳ הגרמנית וכמעט פי שניים יותר ממה שהוציאו מועדוני הכדורגל בליגה הבכירה בספרד – ׳לה-ליגה׳ – ביתן של ברצלונה וריאל מדריד, שתיים מקבוצות הכדורגל העשירות בעולם.
השנה השוק נרגע משמעותית, ועדיין, גם המספרים הצנועים מצביעים על לא פחות מ-524 מיליוני דולרים שהוציאו הסעודים בקיץ האחרון על רכישת שחקנים. ארבעה שחקנים מהליגה הסעודית מככבים כעת בין 10 שחקני הכדורגל בעלי השכר הגבוה ביותר בעולם, כפי שעולה בדירוג השנתי של פורבס. הדירוג משקלל את סך הרווחים שצברו הכדורגלנים במהלך השנה האחרונה – בזכות חוזי שכר שמנים ועסקאות מחוץ למגרש, כמו חוזי פרסום וחסויות, מכירות מותגים ויוזמות עסקיות שונות.
אנגליה, לשם השוואה, עם ליגת ה׳פרמייר ליג׳ הנחשבת כליגה הטובה והעשירה בעולם, מיוצגת רק על ידי שלושה נציגים ברשימה, בעוד ספרד עמוסת הכוכבים, תופסת שני מקומות. ליאונל מסי, שחקן הכדורגל הגדול בכל הזמנים, מעניק לליגת העל האמריקאית, ה-MLS, את נציגה היחיד בצמרת העולמית.
השנה הנוכחית ה'שקטה' בשוק ההעברות של סעודיה, יצרה אפקט מתגלגל בכל עולם הכדורגל, בין היתר בגלל חוקי הפייר פליי (Fair Play) הפיננסי – תקנות אופ"א לתחרות כלכלית הוגנת – הכורכות את הוצאות קבוצות הכדורגל – להכנסותיהן. ״ב-2023, הליגה הסעודית תרמה לפרמייר ליג בשני אופנים: היא שילמה דמי העברה, והיא הורידה מהמשכורות שחקנים שהיו יקרים מאוד״, מסביר קירן מגווייר, מרצה לכלכלת כדורגל באוניברסיטת ליברפול. ״עכשיו כשערב הסעודית לא מוציאה כסף, הפרמייר ליג מרגישה את ההשלכות״.
סך ההוצאות על העברות של מועדוני הפרמייר ליג, נחתך משיא של 3 מיליארד דולר אשתקד לכ-2.5 מיליארד דולר בקיץ האחרון. האפקט המתגלגל הדהד עד ה׳בונדסליגה׳ הגרמנית וה'ליג-1׳ הצרפתית אשר חוו גם הן ירידות משמעותיות בהשוואה לשנה שעברה.
מלך המזומנים
קיליאן אמבפה, הכוכב הצרפתי המדורג חמישי ברשימת הכדורגלנים המרוויחים בעולם (90 מיליון דולר בהכנסות), חתם בקיץ 2024 במועדון הפאר הספרדי של ריאל מדריד – והוא השחקן היחיד בעשירייה המובילה שהחליף קבוצה בחלון ההעברות האחרון. היעדר החתמות גדולות בשנה האחרונה היתה הסיבה העיקרית לעלייה המתונה יחסית בשכר של כוכבי העל בענף. יחד, 10 שחקני הכדורגל המרוויחים ביותר בעולם צפויים להרוויח העונה 983 מיליון דולר – אומנם שיא לרשימה, אך מדובר בעלייה צנועה של 2% לעומת הסכום המצרפי שצברה העשירייה המובילה אשתקד.
יחד עם זאת, כמה עסקאות פוטנציאליות חדשות, עשויות לשנות את התמונה. ארלינג הולאנד, חלוצה המוכשר של מנצ׳סטר סיטי, רק בן 24 וכבר הוכתר בעונתו הראשונה בליגה ככובש המצטיין. בשנה האחרונה הכניס 60 מיליון דולר (מדורג 6 בעולם), סכום שצפוי לקפוץ משמעותית בעתיד הקרוב. הצעיר הנורבגי מחוזר אומנם על ידי המועדונים הגדולים באירופה, אך הצעת ענק בגובה 100 מיליון ליש״ט (לפני בונוסים) אשר הונחה על שולחנו על ידי בעלי הקבוצה, השייח׳ מנסור מאבו דאבי, צפויים להשאירו במועדון.
לעומת זאת, עתידו של חברו לקבוצה, קווין דה בריינה, עדיין לוט בערפל. הקפטן הבלגי, שהכניס השנה קרוב ל-40 מיליון דולר (רובם מחוזה שכר), יסיים את החוזה שלו במועדון בתום העונה הנוכחית, כשהוא בן 34. גם מוחמד סלאח, הכובש הגדול בהיסטוריה הארוכה של מועדון הפאר האנגלי ליברפול, עשוי לסיים העונה כהונה בת 8 שנים במועדון. הכוכב המצרי שצבר השנה הכנסות של 53 מיליון דולר (בעיקר מהכנסות שכר) צפוי לבטח להפוך למטרה אטרקטיבית עבור מועדוני הכדורגל בסעודיה – ותג המחיר צפוי להיות גבוה במיוחד. את הרף הציבה עוד ב-2023 קבוצת הכדורגל הסעודית אל-איתיחאד, כשניסתה להנחית את מי שנחשב לכדורגלן הערבי הטוב בהיסטוריה – עם הצעת ענק של כ-200 מיליון דולר לעונה.
אך עם כל הכבוד לשמות הנוצצים הללו, ישנו מלך אחד בלתי מעורער – לפחות במגרש הפיננסי. עם מעל 900 מיליון עוקבים ברשתות החברתיות (אינסטגרם, פייסבוק ו-X), כריסטיאנו רונאלדו, הוא הספורטאי הפופולרי ביותר בעולם – וגם הרווחי ביותר. הפנומן הפורטוגלי הנחשב לפרפורמר הגדול בתולדות הענף, השיק באוגוסט האחרון ערוץ יוטיוב הנושא את שמו – UR Cristiano – אשר תוך 90 דקות בלבד כבר חצה את רף מיליון המנויים.
מאז צבר הערוץ כ-70 מיליון עוקבים – שיא לערוץ יוטיוב בנושא ספורט (יותר מלברון ג׳יימס עם כ-65 מיליון עוקבים) – ויותר מחצי מיליארד צפיות, עם כמה עשרות סרטונים בלבד שעלו לפלטפורמה. עסקיו ״המסורתיים״ כוללים שיתופי פעולה עם חברות מסחריות כמו נייקי, הרבלייף ומותג הספורט Whoop (בו הוא מחזיק באחוזי בעלות), בנוסף להכנסות ממכירות המותג האישי שלו – CR7 – המוטבע על גבי מאות מוצרים ועסקים שונים החל מבשמים, בגדים ואביזרי אופנה, ועד מלונות וחדרי כושר ממותגים.
רונאלדו הפורטוגלי, שמוביל את הרשימה בפעם השישית בעשור האחרון, צפוי להרוויח 220 מיליון דולר על המגרש בעונה זו – סכום שכולל תמריצים כלכליים מהסכמים מסחריים בנוסף למשכורתו כשחקן. סך הכנסותיו, 285 מיליון דולר – כולל 65 מיליון דולר שהכניס הכוכב בהכנסות מחוץ למגרש – מהווה שיא בכדורגל. בכך הוא עוקף את שיא ההכנסות שקבע אשתקד – 260 מיליון דולר. בין כל הספורטאים שפורבס עוקב אחריהם מאז 1990, רק המתאגרף פלויד מייוות'ר צבר סכום דומה בשנה בודדת.
ליאונל מסי ממוקם במקום השני עם הכנסות מוערכות של 135 מיליון דולר לפני מיסים ודמי סוכנים – כולל 75 מיליון דולר שגרף בהכנסות שצבר מחוץ למגרש, הסכום הגבוה ביותר בענף. להבדיל משלל התארים בהם זכה לאורך הקריירה, לפחות בכל הנוגע ליצירת מזומנים, משתרך השחקן המעוטר בהיסטוריה אחרי יריבו הגדול מפורטוגל – זו השנה השנייה ברציפות.
מסי, שזכה בקיץ האחרון בקופה אמריקה, אליפות דרום אמריקה בכדורגל עם נבחרת ארגנטינה (שהיא גם אלופת העולם המכהנת) מוביל את קבוצתו הנוכחית אינטר מיאמי לעמדה מצוינת לזכייה באליפות ראשונה של ה-MLS, ליגת העל האמריקאית – עם חוזה עד 2025 ואפשרות להארכה עד ל-2026. הוא מחזיק גם בפורטפוליו מרשים של שיתופי פעולה מחוץ למגרש (אדידס, ,Apple TV קונאמי) וחשבון אינסטגרם עם יותר מ-50 מיליון עוקבים – ואף השיק חברת הפקה בשם 525 Rosario, על שם עיר הולדתו.
את השלישייה המובילה חותם הכישרון הברזילאי ניימאר, שבשנים האחרונות מתרוצץ הרבה יותר על סט הצילומים מאשר על מגרשי הכדורגל. תקופתו עד כה בערב הסעודית – אליה הגיע באוגוסט אשתקד, עבור שכר שנתי של 80 מיליון דולר – לא הותירה חותם משמעותי. לאחר חמישה משחקים בלבד, הוא קרע את הרצועה הצולבת ובילה את רוב עונתו הראשונה על הספסל. השנה חזר לאימונים ובמשחקו הראשון אחרי 43 דקות בלבד נפצע שוב. למרות הפציעות, ניימאר ממשיך להרוויח משיתופי פעולה עם מותגים כמו חברת ההלבשה וההנעלה הגרמנית פומה ו-Blaze, חברת הימורי הספורט ומשחקי האונליין.
10 שחקני הכדורגל המרוויחים בעולם לשנת 2024
מקום 1 | כריסטיאנו רונאלדו, 285 מיליון דולר
גיל: 39 | מועדון: אל נאסר | לאום: פורטוגל | שכר על המגרש: 220 מיליון דולר | הכנסות מחוץ למגרש: 65 מיליון דולר
מקום 2 | ליאונל מסי, 135 מיליון דולר
גיל: 37 | מועדון: אינטר מיאמי | לאום: ארגנטינה | שכר על המגרש: 60 מיליון דולר | הכנסות מחוץ למגרש: 75 מיליון דולר
מקום 3 | ניימאר, 110 מיליון דולר
גיל: 32 | מועדון: אל הילאל | לאום: ברזיל | שכר על המגרש: 80 מיליון דולר | הכנסות מחוץ למגרש: 30 מיליון דולר
מקום 4 | קארים בנזמה, 104 מיליון דולר
גיל: 36 | מועדון: אל איתיחאד | לאום: צרפת | שכר על המגרש: 100 מיליון דולר | הכנסות מחוץ למגרש: 4 מיליון דולר
מקום 5 | קיליאן אמבפה, 90 מיליון דולר
גיל: 25 | מועדון: ריאל מדריד | לאום: צרפת | שכר על המגרש: 70 מיליון דולר | הכנסות מחוץ למגרש: 20 מיליון דולר
מקום 6 | ארלינג הולאנד, 60 מיליון דולר
גיל: 24 | מועדון: מנצ'סטר סיטי | לאום: נורבגיה | שכר על המגרש: 46 מיליון דולר | הכנסות מחוץ למגרש: 14 מיליון דולר
מקום 7 | ויניסיוס ג'וניור, 55 מיליון דולר
גיל: 24 | מועדון: ריאל מדריד | לאום: ברזיל | שכר על המגרש: 40 מיליון דולר | הכנסות מחוץ למגרש: 15 מיליון דולר
מקום 8 | מוחמד סלאח, 53 מיליון דולר
גיל: 32 | מועדון: ליברפול | לאום: מצרים | שכר על המגרש: 35 מיליון דולר | הכנסות מחוץ למגרש: 18 מיליון דולר
מקום 9 | סאדיו מאנה, 52 מיליון דולר
גיל: 32 | מועדון: אל נאסר | לאום: סנגל | שכר על המגרש: 48 מיליון דולר | הכנסות מחוץ למגרש: 4 מיליון דולר
מקום 10 | קווין דה בריינה, 39 מיליון דולר
גיל: 33 | מועדון: מנצ'סטר סיטי | לאום: בלגיה | שכר על המגרש: 35 מיליון דולר | הכנסות מחוץ למגרש: 4 מיליון דולר