ForbesPro
בנה השלישי של יעל יוספסברג, כיום בן 19 וחצי, אובחן עם אוטיזם עוד כשהיה פעוט. לא הייתה אבן שהיא לא הפכה כדי להגיע לדברים המותאמים עבורו, כשמותאם היא מילת המפתח – כל אחד ואחת והמותאם לו/לה. מתוך הקושי הזה היא צמחה לפעילות ציבורית ענפה. במשך שבע שנים כיהנה כיו”ר הוועד המנהל של אלו”ט, השתתפה בוועדות הכנסת שעסקו באוכלוסיות המיוחדות ואף זכתה ביחד עם הנהלת מוזיאון מגדל דוד, בפרס היוקרתי של הזירו פרוג’קט בווינה לשנת 2023, על הנגשת החיזיון האור קולי של המוזיאון לטובת שילוב האוכלוסייה ה”מיוחדת” באירועי תרבות ופנאי – יצירת חוויית משתמש זהה לילד מיוחד כמו לילד רגיל. האירוע נקרא “חיזיון בנחת”.
“כשמאבחנים מוקדם ועובדים בצורה מותאמת – כל ילד/ה יכול לנפץ את תקרת הזכוכית, שלו היא, לכל אחד מגיעה הזדמנות וזה לא צריך להיות תלוי במצב סוציו אקונומי או משפחתי. אני נגד בידוד ובידול שלהם מהקהילה, הם שווים בין שווים”, היא אומרת.
יעל הקימה לפני מספר שנים את חברת “על הרצף” המלווה משפחות מיוחדות במודל ייחודי מסוגו הכולל ליווי הוליסטי ואנליטי וכן עוסקת ביזמות מקדמת.
“כשמקבלים את האבחון שהילד/ה עם אוטיזם זה אירוע משנה חיים, שנוגע בכל המעגלים הסובבים את הילד/ה. עד שלא בונים את היסודות, אי אפשר להתחיל לטפל בילד”, היא מסבירה. “לעיתים יש מחלוקות בין ההורים וצריך להסדיר אותן כדי לייצר שפה אחידה, צריך לבדוק מה קורה עם תגובות הילדים האחרים במשפחה, עם הסבא והסבתא. כשאנחנו קיבלנו אבחון, מיד הפנו אותנו למומחים, אבל אף אחד לא בדק מה קורה איתנו בתוך המשפחה. אני יודעת כמה זה הכרחי. רק לאחר שמסדירים את הבלבול הנוראי ומייצבים את הסביבה המשפחתית, ניתן להתחיל לטפל בילד. משם מתחילים במיפוי צרכים והתוויית דרך אישית לכל משפחה. זו אינה אמירה ריקה מתוכן אלא ליווי אישי יד ביד עם המשפחות 24/7. אנו בונים מסלול טיפולים המותאמים אישית לילד ולצרכיו”.
באיזה שלב מגיעות אליך המשפחות?
“כל משפחה מגיעה בשלב הנכון לה, לפני אבחון או אחרי, בזמן משבר או לפני מסגרת חינוך או גיוס, לפני ועדת ביטוח לאומי. אני מגיעה איתם לוועדות הזכאות במשרד החינוך, פונה איתם לביטוח לאומי, פונה ומנהלת דיונים מול הרשויות המקומיות, מפנה את המשפחות לבעלי מקצוע שנבררו על ידי כמו פסיכיאטרים, פסיכולוגים, נוירולוגים, מכוני אבחון ועוד”.
המשרד שלה נותן מענה לכל המנעד של הלקויות הקוגניטיביות: אוטיזם, מתמודדי נפש, מוגבלות שכלית התפתחותית, אוטיזם, לקויות למידה, הפרעות אכילה ועוד. “עבורי כישלון הוא לא אופציה, המילים בלתי אפשרי לא קיימות אצלי. אני יודעת איך ניתן לבנות עבור כל ילד כזה את הדרך המיטבית עבורו”, היא אומרת.
יזמות מקדמת
יעל לא עוצרת כאן. אחד מהמיזמים שהיא מקדמת הוא הוא שילוב צעירים על הרצף בלימודים באקדמיה לצורך תעסוקה טובה יותר ומותאמת אישית. פרויקט אחר הוא הנגשת והסבר נושא המיניות לאותה אוכלוסייה “כי מגיע להם לחוות חוויות מיטיבות כמו כל אדם באשר הוא אדם”, וזאת באמצעות אפליקציה מותאמת משולבת בינה מלאכותית.
מיזם נוסף שלה קשור להעלאת מודעות בבתי קולנוע ובאירועי תרבות והנגשת אירועים מוסיקליים ותרבותיים לאוכלוסיות אלו. ואילו מיזם אחר קשור למודל טיפולי חדשני, “שפה” חדשה עבור אוכלוסיות על הרצף הסובלות מתחלואה נלווית של מתמודדי נפש. כך יעל משנה את העולם והופכת אותו לקצת יותר טוב עבורם ועבור כולנו.
יעל יוספסברג
תפקיד: מנכ”לית ומייסדת חברת “על הרצף”
גיל ומצב משפחתי: 56, נשואה + 3
מקום מגורים: הוד השרון
תפקידים קודמים: יו”ר הוועד המנהל באלו”ט, תפקידים בכירים בענף הביטוח במשך 30 שנה
השכלה: אקדמאית
מוטו מוביל: “שווים בין שווים – מאמירה להכלה למעשה”
סטיילינג: שרונה שרביט, איפור נועה בן אבי, שיער: איציק אואקיל
ForbesPro הוא מותג התוכן השיווקי של פורבס ישראל