יוכבד פנחסי אדיב | צילום: אור דנון
יוכבד פנחסי אדיב | צילום: אור דנון

המהפכנית התעשייתית 

היא רואה במקצועות הטכנולוגיה כלי למוביליות חברתית וכבר יותר מעשור, ד”ר יוכבד פנחסי אדיב, מנהלת המכללה הטכנולוגית להנדסאים באריאל, מובילה מהפכה בהשכלה הטכנולוגית בישראל | אורי גפן

היא נולדה וגדלה לזוג הורים שראו בהשכלה גבוהה ערך עליון. שני אחיה מהנדסים, אחד מהם פרופסור באוניברסיטת אריאל, השני ד”ר וגם היא הייתה במסלול למחקר. היא דוקטור במיקרוביולוגיה וראתה את עצמה, מבלה את שנות הקריירה שלה במעבדה. מפגש מקרי עם עולם ההשכלה הטכנולוגית שינה את המסלול, ומאז היא פועלת לקידומה ונאבקת לשינוי התפיסה הממסדית בנוגע למכללות הטכנולוגיות ולמקצועות הטכנולוגיה. “חיפשו במכללה להנדסאים באריאל, מרצה למיקרוביולוגיה ופנו אליי. אז עסקתי במחקר, עבודה שאת תוצאותיה רואים לטווח ארוך. באופיי אני רוצה לראות השפעה מיידית שמביאה תועלת חברתית. חשוב לי להשפיע, הבנתי כי דווקא בבניית עתיד לצעירים, וקריירה מבטיחה, תוך התכתבות עם המשק והטכנולוגיה המתקדמת אוכל להביא שינוי והחלטתי ללכת על זה”, היא אומרת. 

מדברת מהשטח 

אחרי כשנתיים כמרצה למקצועות מדעי החיים, ד”ר פנחסי אדיב נבחרה למנהלת המחלקה לביוטכנולוגיה, ואף הובילה את הקמת המחלקה לכימיה תרופתית. חשיפתה ללימודים לקראת תואר הנדסאי, לצד הצורך התעסוקתי בכוח אדם מקצועי ומיומן, הבהיר לה כי מדובר בכלי למוביליות חברתית שהכרחי גם להתפתחות התעשייה בישראל. “הלימודים לתואר הנדסאי, מאפשרים כניסה למערכת ההשכלה הגבוהה, ללא מחסום. היכולת לבחור בלימודים פרקטיים עם עבודה בקצה, מבלי להיות מוגבל בתנאי סף קשוחים, מאפשר למגוון אוכלוסיות להצליח, הבוגרים יכולים להמשיך לתארים מתקדמים. עצם הבחירה במסלול מוביל לכניסת בוגרים איכותיים לשוק העבודה. בתחילת הדרך, צרם לי היחס המזלזל מצד הממסד והאקדמיה כלפי מקצועות אלו, רציתי מהפכה. הרי יש פה שילוב מנצח, אפשרות למוביליות לצד מענה לצורך אמיתי שעולה מהשטח- כולם מרוויחים”. 

את רוח העשייה, הביאה איתה כשהפכה למנהלת המכללה הטכנולוגית להנדסאים באריאל. בתקופתה נעשו שינויים בכוח האדם, הוכנסו אנשי סגל מהשטח שמכירים את התעשייה מבפנים, נוצרו שיתופי פעולה עם בכירים בתעשייה וגם שינויים בתוכניות הלימודים. הכול כדי שתהליך הלמידה יתכתב עם הצורך המשקי האמיתי. שיתופי הפעולה וחשיפת הסטודנטים למחקרים פורצי דרך הובילו לתוצאות שנראו בשטח. מספר הסטודנטים גדל באופן משמעותי והוא מגיע היום ל-2,000 סטודנטים הלומדים לתואר הנדסאי במעל ל-17 תחומי ידע ובעזרת סגל של מעל 200 מרצים מקצועיים. “הסטודנטים שלנו מהווים את חוד החנית של התעשייה, והופכים להנדסאים שמניעים את הכלכלה הישראלית, אלו המשיכו והתמקצעו וחלקם אף הפכו עם השנים למהנדסים, כלכלנים, רופאים, מעצבים ויזמים המוצבים בתפקידי מפתח במשק”. למרות ההישגים, היא ממשיכה להיאבק להכרה ראויה בתואר ובמעמד של המכללות הטכנולוגיות.  

האקטיביסטית 

כמי שרואה עצמה חלק ממובילי שינוי בחברה הישראלית, ד”ר פנחסי אדיב פעלה בזירות רבות: ועדות ייעוץ שונות בתחום חינוך והשכלה, נבחרת דירקטורים, התמודדות בבחירות לראשות העיר ראש העין וחברות במועצת העיר, וכמובן, פעילותה כיו”ר פורום המכללות הטכנולוגיות בישראל. הפורום שהוקם במטרה לקדם את מעמדן של המכללות הטכנולוגיות הפועלות דווקא באזורים פריפריאליים נאבק על תקציבים להכשרות דור העתיד “המכללות הטכנולוגיות הן שחקן מרכזי בחיבור בין אוכלוסיות ושילובן בשוק העבודה ולכן על משרדי הממשלה לתקצב השכלה זו בהתאם”.  

את עובדת בסביבה גברית, איך את חווה את זה?  

“נכון. מקצועות הנדסה והניהול נחשבים גבריים. ב-2024, נשים וצריכות להשתלב במעגלי השפעה ולהביא את היתרונות שלהן, בניהול, בפוליטיקה, בטכנולוגיה ומדע. הייתי רוצה לראות יותר נשים בתחומי ההנדסה. מעבר לכישרונות והחדות, יש בניהול נשי יתרונות. הוא יותר תכליתי ופחות פועל מהאגו ועדיין תחרותי. חשוב שגם נשים מנהלות יקדמו נשים, ככה נוכל יחד לנפץ את תקרת הזכוכית”.  

גם ה-7 באוקטובר, שאתגר את מערכות ההשכלה, לא מרפה את ידיה. “אנחנו מכשירים את העתיד של שוק התעסוקה הישראלי ופועלים בליבה של החברה למען שגשוגה, חוסנה וביטחונה של ישראל”, היא מסכמת. 

יוכבד פנחסי אדיב  

מצב משפחתי: נשואה +3 

מקום מגורים: ראש העין 

תפקיד נוכחי: מנהלת המכללה הטכנולוגית להנדסאים באריאל, יו”ר פורום המכללות הטכנולוגיות 

השכלה: דוקטורט במיקרוביולוגיה 

אני מאמין ניהולי: “חיבורים ושיתופי פעולה, בתוך הארגון ומחוצה לו, זה הסוד להצלחה”

סטיילינג: שרונה שרביט, איפור נועה בן אבי, שיער: איציק אואקיל 

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן