ניר ברקת, מי שכבר הוכתר בעבר כראש העיר העשיר ביותר וכפוליטיקאי העשיר ביותר על פי דירוג הפוליטיקאים העשירים בישראל של פורבס ישראל, הוא כעת גם חבר הכנסת המיליארדר הראשון בישראל. הפוליטיקאי והיזם, שמכהן כחבר הכנסת מטעם מפלגת הליכוד, ממוקם במקום השביעי ברשימה המפלגה לכנסת ה-24.
ברקת, שהיה איש אמיד מאוד עוד לפני ההתפתחויות האחרונות, הפך כעת למיליארדר בזכות הנפקת ה-SPAC של איטורו (eToro), פלטפורמת ההשקעות הדיגיטלית, שהכפילה את שוויה פי ארבעה בחודשים האחרונים והוא עומד כיום על 10.4 מיליארד דולר. ההשקעה המוקדמת באיטורו צפויה להניב לקרן ההשקעות BRM קפיטל כמיליארד דולר בזכות אחזקה של 10% מסך הון המניות הכולל של החברה המונפקת. ברקת אשר מחזיק בנתח שווה של 33%, בדומה לאחיו, אלי ברקת ולשותפו יובל רכבי, צפוי לשלשל לכיסו רווח נקי של כ-230 מיליון דולר, לאחר מס (כ-750 מיליון שקל). כך, ההון הכולל של חבר הכנסת הפעלתן, שהוערך על ידי פורבס לפני המכירה בכ-600 מיליון שקל, יותר מהוכפל והוא מוערך כעת ביותר מ-1.3 מיליארד שקל.
את הונו העצום צבר ברקת בזכות מספר השקעות מוצלחות שביצע באמצעות קרן ההשקעות BRM קפיטל שהקים יחד עם אחיו אלי ועם שותפו יובל – השקעות אשר הניבו להם רווחים עצומים. את הפריצה הראשונה והגדולה ביותר (עד כה) בעולם השקעות הון הסיכון עשו השלושה בזכות השקעה בצ׳ק פוינט, כשזו עוד הייתה סטארט-אפ קטן ולא מוכר. השקעה ראשונית של 400 אלף דולר בחברת הסייבר הקטנה אי שם בתחילת שנות ה-90 תפחו בתוך עשור עם נסיקת החברה והפיכתה לענקית אבטחת מידע גלובלית ל-400 מיליון דולר, כשבהמשך הגיעו רווחים רבים נוספים מהשקעות שביצעו בחברות שנמכרו לבסוף בעסקות גדולות, בין השאר, למיקרוסופט, אינטל ואיביי – מהלכי השקעה שהניבו לקרן רווחים של עשרות מיליוני דולרים לאורך השנים.
במקום השני, בפער ניכר, נתניהו
רק לפני פחות משנה רשמה BRM קפיטל אקזיט מרשים נוסף עם מכירתה של מוביט (Moovit) לאינטל בעסקת ענק של מיליארד דולר. הקרן שהחזיקה 16% מהחברה רשמה רווח נאה כשכל אחד מהשלושה שלשל לכיסו למעלה מ-50 מיליון דולר (לפני מס).
כאמור, הונו המצטבר של הח״כ ברקת נאמד כעת ביותר מ-1.3 מיליארד שקל – מה שמכתיר אותו כחבר הכנסת המיליארדר הראשון וכפוליטיקאי העשיר ביותר בישראל. בפער ניכר אחריו במקום השני בין הפוליטיקאים העשירים בישראל נמצא ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הון כולל מוערך של כ-70 מיליון שקל. במילים אחרות הונו של ברקת, ״שר האוצר בממשלת הליכוד הבאה״, גבוה כמעט פי 20 מזה של נתניהו וכמעט פי 40 ממי שממוקם במקום השלישי מבין הפוליטיקאים העשירים – נפתלי בנט.
הון אישי בגובה תקציב משרד ממשלתי
אגב, אם אכן תתגשם ההבטחה וברקת יתמנה לתפקיד שר האוצר בממשלה הבאה, צפוי הונו האישי לעמוד על כמעט מחצית מסך התקציב השנתי של המשרד (2.8 מיליארד שקל). אם יתמנה למשל לשר החוץ ישתווה ההון הפרטי שצבר בעשר אצבעות לסך התקציב השנתי שמייעדת המדינה לפעילותו של משרד החוץ, על כל 100 השגרירויות והנציגויות הרשמיות של ישראל הפרוסות ברחבי העולם.
בנוסף לכך, אם יתמנה לתפקיד שר, יכול ברקת לקבוע תקדים נוסף כמי ששווה יותר מהתקציב השנתי של המשרד שהוא עומד בראשו. לשם השוואה הונו האישי גבוה פי שניים מתקציב משרד האנרגיה ומתקציב משרד הדתות, פי שלושה מתקציב משרד הפנים, כמעט פי ארבעה מתקציב משרד התיירות ופי 16 מהתקציב השנתי של משרד התקשורת.
צילומים: Shutterstock