ב-18 ביוני 1983, החללית צ'לנגר שיגרה לחלל את סאלי רייד – האסטרונאוטית האמריקאית הראשונה. אבל זה היה 20 שנה אחרי שהקוסמונאוטית הסובייטית ולנטינה טרשקובה היתה האישה החלוצה במסע כזה.
ב-16 ביוני, 1963 טרשקובה הטיסה את ווסטוק 6, והשלימה 48 מסלולים מסביב לכדור הארץ במשך המשימה בת שלושת הימים שלה.
ולנטינה טרשקובה ב-1963 | צילום: אתר נאס"א
היה זה הניסיון שלה בצלילה, שהיא קיבלה בזמן שהותה במועדון האווירונאוטיקה המקומי מגיל 22, שהוביל אותה לבחירה שלה במשימה זו.
הטיסה שלה לחלל, בגיל 26, עדיין נחשבת שיא עבור האסטרונאוטית/הקוסמונאוטית הצעירים ביותר לעשות זאת.
על גבי ווסטוק 6, המפגש שלה עם הקוסמונאוט ואלרי ביקובסקי מווסטוק 5 הפך אותם לקוסמונאוטים הראשונים ששהו על כלים שונים כדי לתקשר בחלל. הקשר נעשה ממרחק של 5 ק"מ אחד מהשנייה.
בהיסטוריית הקוסמונאוטים, רק יורי גגארין ואלכסיי לאונוב יותר נערצים ממנה. אגב, גגארין היה זה ששלח מכתב לאחר הטיסה ההיסטורית שלו, בבקשה להפוך את טרשקובה לקוסמונאוטית.
הקוסמונאוטים יורי גגארין (מימין), ולנטינה טרשקובה, פבל פופוביץ' ומנהיג ברית המועצות לשעבר ניקיטה חרושצ'ב במוזיאון לנין | צילום: RIA Novosti
כאשר עיתונאים פקפקו בכושר העמידה של גופה של סאלי רייד עבור טיסת חלל, טרשקובה גינתה בפומבי הצהרות סקסיסטיות כאלו.
היא הוכנסה לאחר כבוד לחיל האוויר הסובייטי, כך שיכלה להצטרף לכוחות הקוסמונאוטים. היא פרשה ב-1997 בדרגת קולונל.
טרשקובה עם עיטורי הצבא הרוסי ב-1969 | צילום: RIA Novosti
10 שנים לאחר מכן, ב-2007, היא חשפה כי חלה שגיאה במהלך הטיסה המפורסמת שלה, שגיאה שהייתה עלולה לעלות לה בחייה. תוך כדי הטיסה היא גילתה שהיא מתרחקת מכדור הארץ ואינה מתקרבת אליו. מאחר שלא היתה מסוגלת להטיס בעצמה את הכלי, מרכז הבקרה שלח לה נתונים ואלו נטענו הודות לטייס האוטומטי – המצאה חדשה יחסית באותם ימים.
טרשקובה עם ראש ממשלת רוסיה דימיטרי מדבדב ב-2011 | צילום: www.kremlin.ru
אתמול, ב-6 במרץ, היא חגגה את יום הולדתה ה-80. כדמות פוליטית מרכזית, היא עדיין משרתת בדומה, הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי.
ב-2013 היא הצהירה כי היא תוביל מסע חד כיווני למאדים, אם ההזדמנות תעלה בפניה.
|