בדיוק לפני שש שנים, הופיעו על שער גיליון 50 הנשים המשפיעות בישראל ארבע נשים – כולן בכירות בעולם הפיננסי. הכותרת הצהירה: "בכירות עולם הבנקאות כובשות את פסגת דירוג פורבס". ואכן, שלושה מתוך חמשת הבנקים המובילים נוהלו אז בידי נשים, בבנק ישראל ישבה נגידה ובמשרד האוצר היו מנכ"לית וחשבת כללית.
זה היה 'תור הזהב' של הנשים בסקטור החשוב הזה, אך בטווח זמן מאוד קצר, של שנתיים בלבד, כל השדרה הניהולית, הנשית, החזקה הזו נעלמה, וכיום בכל התפקידים הבכירים הללו מכהנים גברים. "המיתוס לגבי נשים בבנקאות – נשבר", צוטטה חדוה בר, המפקחת על הבנקים ושוק ההון, באחד הראיונות שהעניקה לקראת סיום תפקידה – והצביעה בדאגה על חוסר הייצוג ההולם של נשים בכירות במגזר הזה.
באופן דומה, גם מגזר הבריאות סבל מאותן התופעות. חוסר האיזון והיחס הלא פרופורציונאלי בין מספר הנשים העובדות בסקטור לבין מספר הנשים המחזיקות בתפקידי ניהול משמעותיים – היה חריג ומוטה, כמובן לרעת הצד הנשי. אך נראה כי אותה רוח רעננה שנשבה במגזר הבנקאי השמרני חוזרת כעת במגזר הבריאות, הקפדני והגברי לא פחות – ומשנה את פניה של מערכת הבריאות הישראלית.
תפקידי הניהול הבכירים בבתי החולים וקופות החולים הגדולות, שעד לפני שנים לא מעטות אוישו באופן גורף ובלעדי על ידי גברים, מאוישים היום על ידי נשים דומיננטיות, משפיעות ופורצות דרך. באותה השנה שבה ציינו את הכיבוש הנשי של עולם הבנקאות, היו בישראל רק שתי מנהלות של בית חולים. היום לא פחות משישה בתי חולים מנוהלים בידי נשים:
ד"ר אסנת לבציון־קורח מנהלת את בית החולים שמיר (אסף הרופא); ד"ר ענת אנגל מנהלת את בית החולים וולפסון; ד"ר שרית אבישי אלינר מנהלת את בית החולים קפלן ברחובות ובית החולים השיקומי הרצפלד; ד"ר תמר אלרם מנהלת את בית החולים הדסה הר הצופים; ד"ר רויטל בר אושר מנהלת את המרכז הרפואי יוספטל ומרחב אילת; וד"ר אפרת ברון־הרלב מנהלת את מרכז שניידר לרפואת ילדים.
והשיא הזה לא נטול קונטקסט. מנהלות בכירות אלה מובילות את מערך הרפואה הישראלי בעיצומה של אחת התקופות המאתגרות והמורכבות שידעה הרפואה המודרנית. משבר הקורונה החמור טלטל בחוזקה מערכת, שגם כך בימי שגרה רעועה התקשתה לעמוד על שתי רגליים יציבות. התגלגלות האירועים במהלך שנה חריגה ומטורפת, אפופה בחוסר ודאות קיצוני, הצריך מכוח האדם ברמת הניהול הבכירה, יכולת הסתגלות מהירה וניהול תחת מחסור חמור במשאבים. כל זאת מול דרישה הולכת וגדלה של עמידה בספיקת זרם החולים, שבמהלך שיאי ההתפרצות העמיסו נטל כבד נוסף על הצוותים הרפואיים.
ועדיין, המערכת צלחה את האתגר לעת עתה בהצלחה רבה – ולא רק שנשארה עומדת על רגליה (בניגוד לתחזיות פסימיות), אלא עשתה זאת תוך שמירה על סטנדרט גבוה ואיכותי של טיפול רפואי ברמה גבוהה. החורף שבפתחנו צפוי לזמן אתגר גדול עוד יותר – ולהציב את שש הרופאות המנהלות כיום בישראל בעמדה חשובה מאין כמוה. לכן, בשנה מטורפת כמו 2020, שבה הנושא הרפואי הפך לאחד החשובים והמרכזיים ביותר – הקבוצה האיכותית הזו מהווה את הנשים העוצמתיות ביותר בישראל והן כובשות את המקום בראשון ברשימת Forbes POWER WOMEN 2020.
שש המנהלות אינן הנשים היחידות בחזית הרפואה. הרשימה כוללת השנה שורה של מובילות כאלה – החל במנכ"לית ראשונה של קופת חולים – סיגל רגב רוזנברג, מנכ"לית מאוחדת – דרך ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראשת שירותי בריאות הציבור וקודמתה בתפקיד, פרופ' סיגל סדצקי, ועד מנהלות המחלקות שמתמודדות בשטח עם מגפת הקורונה – פרופ' גליה רהב ופורפ' עידית מטות.
אליהן נוספת גם ד"ר שרון שחם, שמופיעה השנה על שער הגיליון. ד"ר שחם, ישראלית שמתגוררת כיום בארה"ב, היא המייסדת והנשיאה של קאריופארם – חברת פארמה שנסחרת בנאסד"ק בשווי של למעלה ממיליארד דולר. קאריופארם פיתחה תרופה לסרטן שקיבלה כבר שני אישורי FDA לטיפול במאילומה נפוצה (סוג של סרטן דם) ובלימפומה מפושטת (סוג של סרטן במערכת הלימפה). כעת בוחנים בחברה את יעילותה של התרופה בסוגים נוספים של סרטן, כמו גם בשורה של מחלות אחרות – מ-ALS ועד קורונה.