במשך קרוב ל־20 שנה מפרסם פורבס את דירוג Global 2000, המאגד את 2,000 החברות הציבוריות המובילות בעולם. השנה אנו מפרסמים לראשונה את הדירוג הישראלי, שכולל את 100 החברות הישראליות הציבוריות המובילות.
דירוג Global 2000, כמו מקבילו הישראלי, אינו מדרג חברות לפי שוויין בלבד, ושם דגש על הפעילות העסקית הקיימת, בניגוד לפוטנציאל עתידי – פרמטר שבשנים האחרונות ניפח את שווין של חברות טכנולוגיה רבות לממדי ענק.
הדירוג בחן את ביצועי החברות בשנה האחרונה (2020) על פי ארבעה פרמטרים: מכירות, רווחים, נכסים ושווי שוק. כל פרמטר קיבל משקל זהה, כאשר החברות נבחנו בנפרד על פי כל פרמטר וקיבלו ציון יחסי. בסופו של תהליך שוקללו ארבעת הציונים שקיבלה כל חברה לכדי ציון סופי.
חברה הוגדרה על ידנו כישראלית אם עמדה לפחות בשניים מהקריטריונים הבאים: אחד ממייסדיה הוא ישראלי, המטה שלה רשום בישראל, רוב חברי ההנהלה הבכירה בעלי אזרחות ישראלית, עיקר פעילותה בישראל (ייצור, מחקר ופיתוח), והיא מעסיקה חלק משמעותי מעובדיה בישראל. חברות בעלות פעילות ושווי הנובעים בעיקר מהחזקה בחברות אחרות לא נכללו בדירוג.
מבין 100 החברות בדירוג 12 נכללות גם בדירוג Global 2000, לצד ענקיות טכנולוגיה, תאגידים גלובליים וקונגלומרטים רבי השפעה.
עדיין טבע
למרות הטלטלה שעברה ואיבוד ההובלה כחברה הישראלית בעלת השווי הבורסאי הגבוה ביותר – טבע מוכיחה שלפחות מבחינת ייצור הכנסות אין שני לה. עם הכנסות שנתיות של למעלה מ־16 מיליארד דולר וצפי דומה ל־2021 היא ממוקמת עדיין במקום הראשון מבין החברות הישראליות המובילות ובמקום 936 בעולם.
שלושת הבנקים המסחריים הגדולים בישראל תופסים את המקומות הגבוהים בצמרת הרשימה, אחרי טבע – בנק הפועלים שסיכם שנה פנטסטית עם הכנסות של 4.7 מיליארד דולר ורווחים של כ־600 מיליוני דולרים מדורג במקום השני (948 בעולם), אחריו בנק לאומי (968 בעולם), שהציג תוצאות דומות ובנק מזרחי טפחות מיד אחריהם במקום הרביעי (1,281 בעולם). את החמישייה המובילה סוגרת ענקית הסייבר צ׳ק פוינט בזכות רווחים של כ־850 מיליוני דולרים ושווי שוק של 16 מיליארד דולר.
ענקית סייבר נוספת ברשימה היא פאלו־אלטו נטוורקס של ניר צוק, שהעתיק לאחרונה את מגוריו לישראל ופתח בגיוס מאות עובדים למטה החברה בארץ. החברה שייסד צוק לאחר שעזב את צ׳ק פוינט כבר שווה יותר מפי שניים ממנה כ־36 מיליארד דולר.
את העשירייה הפותחת נועלת אמדוקס המדורגת בעולם במקום ה־1,908, בזכות מכירות של יותר מ־4 מיליארד דולר, רווחים של כ־680 מיליון דולר ושווי שוק שחצה את רף ה־10 מיליארד דולר.
אחת החברות הפחות מוכרות שמככבות ברשימה היא נובוקיור, המפתחת מכשור רפואי ייחודי לטיפול בחולי סרטן ומדורגת במקום ה־14. מניית החברה מחיפה, שסיימה את 2020 עם הכנסות של חצי מיליארד דולר ורווחים של 20 מיליון דולר, השלימה בשנה האחרונה זינוק של כ־270%. עם שווי של יותר מ־20 מיליארד דולר היא אחת מהחברות הישראליות בעלות השווי הגבוה בעולם.
WIX, המפתחת פלטפורמה לאתרי אינטרנט ומדורגת במקום ה־19, צברה השנה בחסות הקורונה הכנסות של קרוב למיליארד דולר ולמרות הפסדים בשורה התחתונה היא אחת מהישראליות הגדולות בעולם במונחי שווי שוק (כ־17 מיליארד דולר).