המיליארדר פיליפ גרין, בעל ענקית האופנה הבינלאומית טופשופ (Topshop), מגייס 534 מיליון דולר ממכירת החנות האייקונית של המותג ברחוב אוקספורד סטריט לענקית הריהוט השוודית איקאה. חנות הדגל ברחוב אוקספורד היא השריד האחרון מהאימפריה של גרין, קבוצת ארקדיה, שנקלעה לקשיים ונכנסה לאחרונה להליך פשיטת רגל.
הסכום שיגוייס, רק 48 מיליון דולר פחות ממה שדרש במאי השנה, כאשר החליט למכור את החנות, יהווה דחיפה עצומה עבור גרין שמתקשה לשלם את החובות התופחים שלו בעקבות ההכרזה על פשיטת הרגל של אימפריית הקמעונאות ארקדיה אשר בבעלותו.
המכירה של הנכס תאפשר לגרין לשלם באופן מלא 425 מיליון דולר, גובה המשכנתה שעדיין נותרה על החנות, לחברת ההשקעות האמריקאית אפולו גלובל. 109 מיליון הדולר הנותרים ישמשו לכסות חלק מהחובות לנושים האחרים של ארקדיה, שבסך הכל מסתכמים ב-2.4 מיליארד דולר, על פי הערכת מנהלי תיק פשיטת הרגל.
מיקומים חדשים
בתחילת החודש פורבס דיווח על סבב נוסף של הצעות לרכישת הנכס מגרין, כולן נשקלו על ידו. לפורבס נאמר כי כולן היו בסכום של יותר מ-425 מיליון הדולר אותם הוא חייב.
העסקה שנסגרה מול איקאה עדיין לא מאושרת או מוכחשת על ידי מנהלי הנכס, עד שלא תחתם על ידי הצדדים. הדיווחים גם לא הוכחשו באופן מלא על ידי איקאה. דובר החברה מסר לפורבס כי למרות שאיקאה נמצאת בחיפוש אחר מיקומים חדשים במרכז העיר כחלק מאסטרטגיה להתרחבות במרכזי ערים גדולות ברחבי העולם, היא עדיין לא בשלב בו היא מוכנה לפרסם נתונים בנוגע לכך.
למרות שחנויות איקאה מבוססות בעיקר על הגעה של לקוחות לחנות באמצעות רכב, וכוללות חניה, יועץ הקמעונאות ניק באד אומר כי איקאה תיארה את המהלך שלה להגשת הצעה על החנות באוקספורד כ"צעד חכם", תוך שהיא מוסיפה כי בחנות יש מספיק מקום לשטחי מכירה של פריטים כמו עציצים וכלי בית, ולשתי מסעדות.
ענקיות האופנה נייקי וואנס מחזיקות בחנויות אאוטלט בבניין, אך הן לא יתבקשו לסגור אותן אחרי פתיחת החנות של איקאה. לאיקאה כבר יש חנות אאוטלט קטנה בעיר, שנקראת Planing Studio, בכיכר טוטנהאם, אזור שמאכלס חנויות רהיטים רבות.
הגיעה לסוף דרכה
ארכדיה, אימפריית קמעונאות של 400 חנויות ו-13 אלף עובדים, וכוללת, בין היתר, מותגי אופנה בריטיים מובילים כמו טופשופ, טופמן, ברטון, מיס סלפרידג'ס ועוד, נקלעה לפשיטת רגל בנובמבר 2020. ביולי, מנהלי הנכסים פרסמו הודעה בה נאמר כי התביעות של כלל נושי החברה וחובותיה מסתכמים בכ-2.4 מיליארד דולר, מתוכם 700 מיליון דולר שחסרים בקרן הפנסיה של החברה עבור עובדי ארקדיה שפרשו.
מאז, חברת טנאו (Teneo), שמנהלת את נכסי ארקדיה, מכרה נכסים בשווי של יותר מ-820 מיליון דולר על מנת לכסות את חובות החברה, כולל מכירת המותגים המוכרים ביותר של ארקדיה – רשתות האופנה טופשופ, טופמן, מיס סלפרידג' ו-HIIT לענקית הקמעונאות הבריטית ASOS. המכירה של מותגי האופנה הנוספים שלה – דורות'י פרקינס, ברטון וואליס – נמכרו למותג האופנה Boohoo בפברואר 2021. אוונס, מותג נוסף של ארקדיה, נמכר לסיטי שיק בדצמבר 2020.
עם זאת, בדו"חות של חודש יולי, טנאו הצהירה באופן ברור כי הכסף שיאסף ממכירת נכסי ארקדיה יהיה נמוך בהרבה מהכסף שחייבת האימפריה הקמעונאית הכושלת של פיליפ גרין. כשהחוב המובטח – הלוואת אפולו וחוב פנסיוני מובטח בסך 255 מיליון דולר – מכוסה כעת, והוסיפו כי "היות והרכיב הבלתי מובטח של חוב נאמנות פנסיה לא ישולם במלואו, הדיבידנדים יהיו תואמים לאלו ששולמו לנושים אחרים שאינם מובטחים". במילים אחרות, ארקדיה הצליחה לשלם רק 10% מכל פאונד בריטי שהיא חייבת לנושים הבלתי מובטחים שלה.
טנאו לא הגיבה לגבי הגודל הפוטנציאלי של הגירעון הפנסיוני או מסרה פרטים נוספים על אופן הקצאת הכספים, אך כל מחסור משמעותי עשוי לעורר את זעמם של הפוליטיקאים בבריטניה, שהצביעו להסיר את תואר האבירות של גרין שהוענק לו בשנת 2016, לאחר שמכר את חנות הכלבו BHS תמורת 1 ליש"ט בשנת 2015. חנות הכלבו קרסה מיד בשנה שלאחר מכן מבלי לכסות את הגירעון הפנסיוני של הרשת. לאחר סערה ציבורית, גרין נאלץ לשלם מכיסו 461 מיליון דולר כדי להסדיר את החוב.
פורבס מעריך כי פיליפ וכריסטינה גרין שווים 2.4 מיליארד דולר – בעיקר על בסיס דיבידנד של 1.7 מיליארד דולר מארקדיה, אותו הם שילמו לעצמם בשנת 2005.