חברת החלל SpaceX בבעלותו של המיליארדר אילון מאסק הפעילה השבוע את טיסת התיירות הראשונה שלה. הטיסה מתרחשת על רקע התחרות ההולכת וגוברת בין המיליארדרים במסע לחלל. בשבועות האחרונים חברות החלל של ריצ'רד ברנסון וג'ף בזוס כבר הפעילו טיסות קצרות לחלל ללא אסטרונאוטים אלא עם אנשים מהשורה, וכעת הגיע תורו של מאסק.
החברה שיגרה את טיל Falcon9 ועליו ארבעה אזרחים, במסגרת משימה בשם Inspiration4. הטיל המריא ממרכז החלל על שם קנדי במדינת פלורידה, ונשא עליו את תא הנוסעים המשודרג בשם Resilience.
בקפסולת הנוסעים הותקנה תקרת גג זכוכית פנורמית שאפשרה לתיירים לצפות בנוף המרהיב במהלך המסע. כיפת הזכוכית עברה כמובן מבחנים והתאמות רבות לפני השיגור והחליפה למעשה את החלק שמיועד לעגינה בתחנת החלל הבינלאומית.
התיירים בטיסה היו ג'ארד אייזקמן, טייס בן 38 ומייסד של חברת תשלומים, ועוד שלושה נוסעים שאת שהותם בטיסה מימן אייזקמן בעצמו, לרבות היילי ארקנו, עוזרת רפואית בת 29 ומחלימה מסרטן, כריסטופר סמברוסקי, מהנדס מחברת לוקהיד-מרטין וד"ר סיאן פרוקטור.
כ-3 דקות בלבד לאחר השיגור, השלב הראשון של הטיל חזר לכדור הארץ ונחת על אסדת הנחיתה האוטונומית של החברה, ששייטה במי האוקיאנוס האטלנטי. בשלב השני, כ-9 דקות לאחר השיגור, קפסולה הנוסעים נפרדה מהטיל והחלה בתמרונים של הפעלת המנועים לקראת הכניסה למסלול סביב כדור הארץ.
The crew of #Inspiration4 had an incredible first day in space! They’ve completed more than 15 orbits around planet Earth since liftoff and made full use of the Dragon cupola. pic.twitter.com/StK4BTWSA6
— Inspiration4 (@inspiration4x) September 17, 2021
מתעלה על המתחרים
בניגוד לטיסות שהפעילו החברות של ברנסון ובזוס, המשימה של SpaceX יוצאת דופן. אמנם גם במקרה זה מדובר בטיסה תיירותית שנוסעיה הם אזרחים פרטיים ללא הכשרה מקצועית ששילמו על הטיול מכיסם, אך בניגוד לטיסות הקודמות שהגיעו לגובה של כ-100 ק"מ מעל כדור הארץ, שהם למעשה הגבול התחתון של החלל, קפסולת הנוסעים של מאסק שייטה בגובה של 580 ק"מ מעל כדור הארץ.
הנוסעים צפויים לשהות בחלל במשך שלושה ימים ולשייט במהירות של 27 אלף קמ"ש ובכך להשלים למעשה הקפה של כדור הארץ כל 90 דקות. המסע חזרה יתחשב בתנאי מזג האוויר והנחיתה צפויה להתרחש באזור חופי מדינת פלורידה.
You can follow Dragon’s flight here → https://t.co/bJFjLCzWdK pic.twitter.com/9bn7BYTtz5
— SpaceX (@SpaceX) September 16, 2021
טיל יקר במיוחד
אייזקמן מימן את כלל הטיסות של המשתתפים במשימה, במטרה להעלות מודעות למכון המחקר ובית החולים St. Jude. הוא תרם כ-100 מיליון דולר לעמותה וטען כי הוא מקווה להשיג סכום דומה באמצעות העלאת המודעות בעקבות המשימה. נכון לעכשיו, הוא הצליח לגייס 30 מיליון דולר בעקבות הפרסומים על הטיסה.
למרות שמחיר הכרטיסים לא נחשפו בידי שום גורם רשמי, ההערכה היא שכרטיס כזה עולה 55 מיליון דולר. בתמורה, הנוסעים השתתפו בתהליך הכנה ארוך שכולל אימונים, התאמות אישיות של חליפות חלל ועוד.