יורש העצר מוחמד בן סלמאן אמר שמדינת המפרץ תשקיע יותר מ-180 מיליארד דולר כדי להגיע ליעד השאפתני, אבל הוא הוסיף כי הממלכה תמשיך לייצר נפט בעשורים הבאים. ההודעה מגיעה ימים לפני פסגת שינויי האקלים COP26, שבה יקדמו מנהיגי העולם את תוכניותיהם להפחית את פליטת גזי החממה ובכך להפחית את ההתחממות הגלובלית.
ערב הסעודית מצטרפת כעת ליותר מ-100 מדינות שהתחייבו להגיע לאפס פליטות נטו. אפס נטו פירושו לא להוסיף לכמות גזי החממה באטמוספרה. זה מושג על ידי שילוב של קיצוץ פליטות ככל האפשר – בעיקר על ידי הפחתת גזים כמו פחמן דו חמצני (CO2), המשתחררים בשימוש בדלקים מאובנים – ומה שנקרא צעדי קיזוז, כגון שתילת עצים ושימוש בטכנולוגיות ללכידת פחמן.
בעוד שלסין ורוסיה יש תוכניות להגיע לאפס נטו עד 2060, מדינות אחרות – כולל ארה"ב, בריטניה ושכנתה של ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות, עוד יצרנית נפט גדולה, שואפות להשיג את המטרה 10 שנים קודם לכן.
שימוש בטכנולוגיות ללכידת פחמן
המהלך של ערב הסעודית אכן מסמן שינוי עבור פולטת הפחמן הדו-חמצני העשירית בגודלה בעולם. היא התנגדה זמן רב לקריאות לקצץ בהשקעותיה בדלקים מאובנים. השבוע, מסמכים שהודלפו ל-BBC חשפו כי גורמים סעודיים ביקשו מהאו"ם להמעיט בצורך להתרחק במהירות מדלקים מאובנים, לקראת פגישת COP26, שתתחיל בגלזגו ב-31 באוקטובר.
בהשקת ועידת האקלים בריאד, אמר הנסיך מוחמד – השליט בפועל של ערב הסעודית – כי היא תגיע ליעד מבלי להשפיע על "יציבות שוקי האנרגיה העולמיים". הוא אמר שהמדינה גם תפחית את פליטת המתאן שלה ב-30% עד 2030. התוכניות יסתמכו על "זמינות הטכנולוגיות הנדרשות לניהול והפחתת פליטות", אמר הנסיך.
שר האנרגיה, עבדולעזיז בן סלמאן, אמר כי המדינה תשתמש בלכידת פחמן – טכנולוגיה שמפיקה CO2 מהאוויר – כדי לעזור לה לעמוד ביעד. מוקדם יותר השנה אמרה סעודיה כי תפחית את פליטת הפחמן על ידי מעבר לאנרגיה מתחדשת ונטיעת מיליארדי עצים.
ריצ'רד בלאק, שותף בכיר ביחידה למודיעין אנרגיה ואקלים (ECIU), צוות חשיבה שבסיסו בבריטניה, תיאר את יעד האפס של ערב הסעודית כ"מבורך מאוד" אך אמר שהממלכה צריכה לפרסם תוכנית כיצד הוא יושג היעד.
"יש חוסר בהירות… זה יהיה ממש טוב לראות את הדברים האלה ברורים", אמר, והוסיף כי ההתחייבויות ללכידת הפחמן היו 'ממש ספקולטיביות'".
מכיוון שהיעד של אפס נטו חל רק על פליטות מקומיות, ייתכן שמשמעות הדבר היא שסעודיה לא תצטרך להפחית את ייצור הנפט והגז שלה. פליטת פחמן מדלקים מאובנים שנשרפים על ידי מדינות אחרות ברגע שהממלכה תשלח אותם לחו"ל לא תיספר.
"יש הרבה אנשים שיהיו ציניים לגבי זה, אלא אם כן סעודיה מתכננת להפחית את ייצור הנפט והגז שלה, מה שהיא לא מתכוונת לעשות", אמר בלאק.