זו הייתה שנה דרמטית עבור האנשים העשירים בעולם. באופן מצטבר התעשרו 2,660 המיליארדרים ב-1.6 טריליון דולר מינואר עד תחילת דצמבר. אבל כמו שהיו כאלה שהרוויחו – היו גם שהפסידו. עשרת הטייקונים שהפסידו את ההון הרב ביותר ב-2021 – ראו את השווי הנקי המצרפי שלהם צונח ב-152 מיליארד דולר.
הנזק הגדול ביותר הורגש בקרב העשירים הסינים – שישה מתוך עשרת המיליארדרים עם ההפסדים הגדולים השנה. החמרת הרגולציה של ממשלת סין על תעשיות, החל ממסחר אלקטרוני וכלה בלימודים בלתי פורמליים, מחקה מאות מיליארדי דולרים מהחברות הסיניות. מניות ענקית האינטרנט Pinduoduo איבדו כמעט שני שלישים מערכן עד 10 בדצמבר, בעוד שמניות קבוצת Alibaba צנחו בכמעט 50% במהלך אותה תקופה. חברות אלו ואחרות מתמודדות עם שורה של חוקים סיניים קפדניים חדשים וקנסות הקשורים לאבטחת מידע ולפרקטיקות מונופוליסטיות. המייסדים של שתי החברות הללו איבדו עושר יותר מכל אחד אחר על פני כדור הארץ במהלך 2021, כאשר קולין ג'נג הואנג מ-Pinduoduo הפסיד 40.2 מיליארד דולר עד ה-10 בדצמבר, וג'ק מא מ-Alibaba לשעבר, הפסיד 21.4 מיליארד דולר.
המיליארדרים הסינים – שהובילו את צמיחת העושר העולמית בשנת 2020 – התעשרו רק ב-4% השנה, בהשוואה לעלייה של 60% בשנה שעברה.
דאגה נוספת למשקיעים הסינים: המשבר הגואה של חברת הנדל"ן China Evergrande Group, הנאבקת להיחלץ מהתחייבויות של יותר מ-300 מיליארד דולר, משבר שמאיים לייצר הפסדים רחבים יותר. מייסד החברה, הוי קא יאן, הפסיד 18 מיליארד דולר בשנת 2021, ומדורג בין המיליארדרים המפסידים הגדולים בעולם זו השנה השנייה ברציפות. הוא היה שווה כ-9.1 מיליארד דולר נכון ל-10 בדצמבר, ירידה מ-36 מיליארד דולר במרץ 2019. כמו כן הפסידו: ג'אנג יונג, איל המסעדות מסינגפור שאיבד 68% מהונו; אנטוני הסי, איל משכנתאות אמריקאי שהיה לזמן קצר (מאוד) אחד מעשרת האנשים העשירים ביותר על פני כדור הארץ לפני שהפסיד 13.2 מיליארד דולר, והמיליארדר, קמעונאי הבגדים היפני, טדאשי ינאי.
פורבס העריך את השינויים בשווי הנקי של 2,660 מיליארדרים בין ה-31 בדצמבר 2020 ל-10 בדצמבר 2021. לאחר מכן חושבו המפסידים הגדולים ביותר במונחים דולריים, תוך התחשבות רק באלה עם השקעות בחברות ציבוריות.
אלה העשירים שהפסידו הכי הרבה השנה :
1. קולין ג'נג הואנג
אזרחות: סין
הפסד: 40.2 מיליארד דולר
שווי נקי: 22.4 מיליארד דולר
ההחמרות הרגולטוריות של סין לא פגעו באף מיליארדר כפי שפגעו בהואנג, מייסד פלטפורמת המסחר האלקטרוני Pinduoduo. הוא הפסיד השנה 64% מהונו, כאשר מניות החברה Pinduoduo ירדו בערך באותו הסכום. החברה בת השש, שכבר מושפעת מחקירות הרשות להגבלים עסקיים המאיימות על ענקיות האינטרנט של סין, נדהמה עוד יותר מהתפטרותו הפתאומית של היו"ר הואנג בחודש מרץ, בדיוק כש-Pinduoduo עקפה את Alibaba כחברת המסחר האלקטרוני הגדולה בסין, הנמדדת לפי קונים פעילים בשנה.
2. ג'ק מא
אזרחות: סין
הפסד: 21.4 מיליארד דולר
שווי נקי: 37 מיליארד דולר
מא, שהיה פעם האדם העשיר ביותר בסין ואחד הטייקונים הבולטים ביותר שלה, בילה חלק ניכר משנת 2021 הרחק מעיני הציבור לאחר שהרגולטורים הממשלתיים נקטו צעדים חריפים נגד החברות שלו. הם ביטלו לראשונה את ההנפקה המתוכננת של זרוע הפינטק של עליבאבא – Ant Group בנובמבר 2020. ואז הם פגעו ב-Alibaba, כשהטילו על ענקית המסחר האלקטרוני שייסד מא קנס של 2.8 מיליארד דולר באפריל – העונש הגבוה ביותר אי פעם שניתן על ידי הרשות להגבלים עסקיים בסין – בטענה ש-Alibaba הפרה את החוקים נגד מונופולים.
3. הוי קא יאן
אזרחות: סין
הפסד: 18 מיליארד דולר
שווי נקי: 9.1 מיליארד דולר
הוי הוא אחד המפסידים המיליארדרים הגדולים זו השנה השנייה ברציפות. הוא דימם מיליארדים על רקע המשבר הפיננסי המתמשך ב-China Evergrande Group. ענקית הנדל"ן, שאותה הקים ושהוא עומד בראשה. על פי הדיווחים, במאמץ לשמור על החברה בחיים, הוי הזרים לאחרונה מיליארד דולר מהונו האישי וגם נאלץ למכור מניות. הוא נתון ללחץ חדש להאיץ ארגון מחדש של התחייבויות של 300 מיליארד דולר של Evergrande, כאשר הדאגות עולות לגבי הפוטנציאל של משבר חוב גדול יותר בשוק הנדל"ן בסין.
4. ג'אנג יונג
אזרחות: סינגפור
הפסד: 15.9 מיליארד דולר
שווי נקי: 7.6 מיליארד דולר
ג'אנג הוא המייסד והיו"ר של Haidilao, רשת מסעדות גדולה בסין, שיש לה גם סניפים ברחבי העולם. אחרי שנים של צמיחה מהירה, ענקית המסעדות עשתה הימור מסוכן, והכפילה את מספר הסניפים שלה לכמעט 1,600. אבל עם גלי תחלואת קורונה ודאגה צרכנית לחוויית האוכל המשותפת של Haidilao, לא היה להם ביקוש. בנובמבר הודיעה החברה כי תסגור 300 חנויות עד סוף השנה. המניות ירדו ב-71% בשנה עד 15 בדצמבר, מה שמותיר את ג'אנג – שהיה שווה 23 מיליארד דולר באפריל – שווה 68% פחות.
5. טדאשי ינאי
אזרחות: יפן
הפסד: 14 מיליארד דולר
שווי נקי: 30.4 מיליארד דולר
ינאי הפסיד השנה כשליש מהונו לאחר שמניות אימפריית הבגדים שלו בטוקיו Fast Retailing, הבעלים של המותגים הפופולריים Uniqlo ו-Theory, ירדו בכ-34%. אף על פי שההכנסות השנה עד אוגוסט צמחו ב-6% והרווחים לפני מס זינקו ביותר מ-70% בהשוואה לשנת 2020, הקמעונאי עדיין הושפע מאוד מההגבלות וההשבתות של מגפת הקורונה, כולל סגרים שהשפיעו על מפעליה בוייטנאם. היא גם נאבקה בבעיות עם מתקני הספקים שלה במיאנמר, שם הפיכה צבאית עוררה תסיסה אלימה, וטענות על הפרת זכויות אדם על רקע האשמות שהיא הסתמכה על עבודת כפייה של מיעוטים באזור שינג'יאנג בסין. Fast Retailing הכחישה טענות אלה.
6. ליי ג'ון
אזרחות: סין
הפסד: 14 מיליארד דולר
שווי נקי: 16.3 מיליארד דולר
הונו של ליי, המייסד והיו"ר של Xiaomi, אחד ממותגי הסמארטפונים הפופולריים בעולם, ירד כמעט בחצי השנה. למרות שהיא ניצלה מהבדיקות הרגולטורית שפגעו בענקיות טכנולוגיה סיניות אחרות, שיאומי נאבקה בבעיות שרשרת האספקה - כלומר המחסור העולמי בשבבים – יחד עם תחרות קשה שכיווצה את נתח השוק שלה. היא פרסמה את קצב הצמיחה האיטי ביותר שלה במכירות מאז תחילת 2020 ברווחי הרבעון השלישי שלה בנובמבר, תוך ציון הגירעונות של השבבים שהיא חזתה שיימשכו גם ב-2022.
7. מסאיושי סאן
אזרחות: יפן
הפסד: 13.6 מיליארד דולר
שווי נקי: 25.1 מיליארד דולר
לאי הוודאות שהטרידה חברות סיניות הייתה השפעה גדולה גם על מסאיושי סאן, המייסד והמנכ"ל של ענקית ההשקעות היפ נית Softbank. קרן ההשקעות מונה בין ההשקעות שלה חברות טכנולוגיה סיניות רבות, כמו Alibaba, החברה היקרה ביותר שלה, ואפליקציית הנסיעות Didi Global. המתקפה של ממשלת סין נגד חברות אלה, יחד עם ירידת השווי של כמה מההנפקות הפופולריות ביותר של Softbank, הובילו להפסד שיא של 7.3 מיליארד דולר עבור קרן ויז'ן של Softbank בשלושת החודשים שהסתיימו ב-30 בספטמבר. צניחה המניות גילחה 35% מהונו של סאן.
מיליארדרים נוספים בעשירייה הפותחת של המפסידים הגדולים:
8. דניאל גילברט, ארה"ב, עוסק בתחום המשכנתאות, הפסיד השנה 13.2 מיליארד דולר.
9. זאנג בנגקסין, סין, עוסק בתחום החינוך הבלתי פורמלי, הפסיד השנה 11.3 מיליארד דולר.
10. זונג הוג'ומן, סין, עוסקת בתחום התרופות, הפסידה השנה 10.4 מיליארד דולר.