"עכשיו אני תורמת בביטחון מלא. אני יודעת במה אני מאמינה", אומרת הפילנתרופית מלינדה פרנץ' גייטס בראיון בלעדי לפורבס. "אני יודעת שיש לי עוד כל כך הרבה מה ללמוד, וזה ממש מרגש אותי. יש לי אמונות ורעיונות מסוימים, ואני חיה אותם דרך הנתינה שלי". לאחר 22 שנים כיו"ר משותפת של קרן גייטס, הקרן הפילנתרופית הפרטית הגדולה בעולם, פרנץ' גייטס שואפת לשנות את חוקי המשחק, בזמן שהיא נכנסת לפרק חדש בחייה בעקבות הגירושים מביל גייטס.
ההישג הגדול האחרון של מלינדה אינו מגובה בצ'ק בן תשע ספרות, אלא כוח חזק לא פחות – הקול שלה. עם המשימה להפוך את עולם הפילנתרופיה לנגיש יותר לכולם, פרנץ' גייטס מזקקת כעת את עשרות שנות הניסיון שלה בתחום כדי לתת השראה לאנשים לחולל שינוי בקהילות שלהם.
מוקדם יותר השבוע, פלטפורמת הלמידה המקוונת, MasterClass, הכריזה על פרסומו של שיעור חדש בנושא נתינה משפיעה שאותו מעבירה גייטס. כאשר היא מאתגרת את התפיסה שפילנתרופיה ונתינה הם אחריותם של מיליארדרים עם פנקסי צ'קים גדולים בלבד, פרנץ' גייטס מסבירה כיצד כל אחד יכול לתת ולהשפיע, ללא קשר למשאבים שלו. "לכולנו יש מה להחזיר לקהילה, ואני חושבת שאנשים לא תמיד חושבים על דרכים מעבר לכסף", אמרה פרנץ' גייטס.
מתרומה של זמן, כסף ושיתוף ידע ומומחיות, פרנץ' גייטס שואבת לקחים מהמסע הפילנתרופי האישי שלה כדי לצייד את הצופים בכלים לצאת לדרך משלהם. נושאי השיעור צוללים לתוך היישום היומיומי של נתינה ומציעים שיטות עבודה מומלצות, החל מזיהוי יעדים ניתנים לביצוע, מדידה מדויקת של התקדמות ועד למינוף הקול שלך לטובת הכלל.
ככוח מאיץ מאחורי המיזם "The Giving Pledge" (התחייבות הנתינה) הפונה למיליארדרים ומבקש מהם להקדיש את רוב הונם למטרות צדקה, פרנץ' גייטס מעבירה כעת הילוך כדי להמשיך את פעולת הנתינה באופן גורף יותר. בסופו של דבר, שיעור ה-MasterClass של פרנץ' גייטס הוא יותר מאשר כלי העצמה. זוהי קריאה לפעולה כדי להפוך את הנתינה לפעולה נפוצה יותר, ולאזן את הכוח הפילנתרופי באופן שיטיב עם כל הצדדים.
"למדתי כמה חשוב להבטיח שלאנשים הקרובים ביותר לבעיות יהיה תפקיד בעיצוב הפתרונות", אמרה פרנץ' גייטס במכתבה למיזם The Giving Pledge, אותו עדכנה בסוף השנה שעברה. "פילנתרופים בדרך כלל מועילים יותר לעולם כאשר אנו עומדים מאחורי תנועה במקום לנסות להנהיג אחת בעצמנו", סנטימנט שמתייחס לביקורת הגוברת על פילנתרופיה של מיליארדרים.
"אנשים מחפשים את הכוח שבקהילה. אנו מחפשים דרכים להתאחד כדי ליצור שינוי בקהילות שלנו, במדינות שלנו ובעולם שלנו. פילנתרופיה ונתינה בחזרה הם דרך נהדרת להפליא לעשות זאת", אומרת פרנץ' גייטס. בתקופה מפולגת יותר ויותר, כאשר הפערים הכלכליים מתרחבים והספקנות סביב מבני כוח מסורתיים עולה, היא מאמינה שהמסר מאחורי ה-MasterClass שלה דחוף מאי פעם.
טיפול בחוסר שוויון מערכתי והבאת קולות חדשים למרכז הכוח הם קווים מנחים לאורך שנות עבודתה של פרנץ' גייטס. כשהחלה להתוות את המסלול הפילנתרופי שלה, היא הבינה שאחד האתגרים האישיים הגדולים ביותר שלה – הוא גם קריטי לפתרון אחת הבעיות הגדולות בעולם: סגירת פערים מגדריים. "אני חושבת שהעולם תמיד ראה במגדר סוג של עניין שולי, במיוחד במוסדות המנוהלים על ידי גברים. לקח לי זמן למצוא את הכוח שלי ולומר, "לא, לא, לא. זה בעצם הנושא המרכזי".
ועם המסר הזה, היא הובילה את כל הפעילות הפילנתרופית שלה, תחילה דגלה בהעצמת נשים בתוך קרן גייטס ומאוחר יותר באמצעות השקת Pivotal Ventures, חברת ההשקעות העצמאית שלה המוקדשת לקידום מגדר וקידמה חברתית.
נותרו ספקולציות לגבי עתידה של קרן גייטס, שכן היא ובעלה לשעבר ביל גייטס הסכימו כי מלינדה תפרוש כיו"ר משותפת ב-2023 אם יחליטו שהם לא יכולים לעבוד יותר ביחד. "אני חושב שכל העדויות מצביעות על כך שנוכל לנהל את הקרן ביחד לנצח", אמר ביל גייטס לפורבס בראיון שנערך לאחרונה.
מה שברור הוא שעוצמת הכוח הפילנתרופי של פרנץ' גייטס מתפרשת הרבה מעבר לגבולות הקרן הפרטית הגדולה בעולם. היא התגלתה כאחת התורמות המשפיעות ביותר לא רק באמצעות עושר, אלא גם באמצעות מחויבותה הבלתי פוסקת להעצים אחרים, והערכתה שהתקדמות אמיתית, יכולה להיות מושגת רק כאשר כל הקולות נשמעים בפתרון.
"בסוף חיי, לא אחשוב על כל מה שהשגתי", אומרת פרנץ' גייטס. "אלא, 'האם הייתי אהובה על ידי משפחתי וחברי, והאם שיניתי את העולם בדרך כלשהי כדי לשפר אותו עבור הדור הבא?' ואני מקווה שעשיתי זאת".