המלכה אליזבת השנייה הייתה מלכת הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה וצפון אירלנד, בנוסף ל-14 מדינות נוספות. היא הובילה את אחד המותגים המוצלחים ביותר בעולם – משפחת המלוכה הבריטית, במשך יותר מ-70 שנה.
בתקופת שלטונה היא פעלה תחת המסורת והמנהגים הנוקשים של הממלכה אך גם הובילה מודרניזציה זהירה לאורך השנים. היא דיברה באופן חיובי על מנהיגים אחרים – בין אם הסכימה עם המדיניות שלהם ובין אם לא.
בהסתכלות על משפחת המלוכה כעסק משפחתי בהיקף של מיליוני דולרים שמשפיע על המסחר, ענף התיירות והיבטים אחרים של הכלכלה הבריטית, המלכה אליזבת אכן הייתה מנכ"לית מאין כמותה. ישנם מספר לקחים שבעלי עסקים יכולים ללמוד מחייה.
הכירו בחשיבותה של פרספקטיבה גלובלית
כבר ב-1952 הבינה המלכה אליזבת את החשיבות והיתרונות של נקודת מבט גלובלית. היא בילתה שבעה עשורים בנסיעות מסביב לעולם מטעם חבר העמים הבריטי, וביקרה במדינות באירופה, אפריקה, אסיה, אמריקה והאוקיינוס השקט. הנסיעות שלה היוו לעתים קרובות מאמצים דיפלומטיים שמטרתם לגשר על פערים ולהקל על מתחים. רובם נחשבו להצלחות.
ב-CNN דיווחו כי המלכה הספיקה לבקר ב-60% מ-196 מדינות העולם.
הישארו חיוביים בזמן מצוקה
אחד הציטוטים הזכורים ביותר של המלכה אליזבת הוא חדש יחסית. באפריל 2020, בשיאה של מגפת הקורונה, היא פנתה לאומה במה שהיה בזמנו "שידור הטלוויזיה המיוחד" החמישי בלבד ששחררה במהלך שבעת העשורים לשלטונה.
"אני מדברת אתכם בימים שאני יודעת שהם מאתגרים יותר ויותר. תקופה של שיבוש בחיינו: שיבוש שהביא צער לחלק, קשיים כלכליים לרבים ושינויים עצומים בחיי היומיום של כולנו…
"עלינו להתנחם בעובדה שבעוד שמצפה לנו תקופה קשה, ימים טובים יותר יחזרו: נתאחד בשנית עם החברים והמשפחות שלנו; אנחנו ניפגש שוב".
המלכה, אז בת 93, דאגה להכיר במצוקה והקשיים איתם אנשים התמודדו, להודות לעובדי שירותי הבריאות, להביע גאווה ב"משמעת העצמית" של התושבים ו"חוש ההומור שלהם", ולהדגיש שימים בהירים יותר מצפה להם.
מנהיג טוב מבקש להרים את המורל של אחרים. המלכה אליזבת עשתה בדיוק את זה כאישה צעירה במהלך מלחמת העולם השנייה, והרבה יותר מאוחר בחייה, במהלך מגפת הקורונה.
הכינו תוכנית ירושה
עבור משפחת המלוכה, שהיא עסק משפחתי אחרי הכל, תוכנית הירושה קיימת באופן מובנה. אך זה לא המקרה עבור רוב העסקים המשפחתיים. למעשה, בין האתגרים של תוכניות ירושה של עסקים קטנים נמצאים החסרונות של המייסדים עצמם.
"המייסד עשוי להיות מוכשר בהיבט אחד של העסק (כמו יצירתיות או חשיבה עסקית) אבל הוא לא המוביל הטוב ביותר שלו, ובכל זאת הוא לא תמיד מסוגל 'לוותר' על תפקיד המנהיג", אמרה מרי קייר, שותפה מנהלת של חברת ייעוץ הכישרונות הגלובלית ZRG.
קייר אומרת שלעתים קרובות עסקים בניהול משפחתי חוששים שאף אחד לא ינהל את העסק כפי שהדורות הנוכחיים או הקודמים ניהלו אותו. הם גם חוששים לפעמים שיורש שאינו חבר משפחה עשוי להחליף עובדים מהדור הקודם. פעמים אחרות, חברות ממתינות עד שהמייסד או המנהיג המשפחתי כבר מבוגרים מספיק כדי להתחיל לחפש להם יורש. במקרים כאלה, ייתכן שהמנהיג לא מודע למגמה הנוכחית, ואז העסק מתחיל לקרטע.
לפיכך, אומרת קייר, עסקים חייבים להתחיל לחשוב על תכנון הירושה, לא רק עבור המנכ"ל, אלא עבור כל חברי צוות ההנהגה. הם גם חייבים להתחיל להדריך את המנהיגים הבאים כמה שיותר מוקדם. העסק המשפחתי חייב להיות מוכן להתקדם הלאה באומץ עם אנשים חדשים בראש. בסופו של דבר, מנהיגי חברות חייבים להיות פתוחים לשמוע רעיונות או מושגים חדשים כדי להניע את העסק קדימה ולא להיות מופתעים שהרעיונות הטובים ביותר יכולים להגיע ממקורות לא מסורתיים. "פתחו את הראש לכל מה שעומד מולכם והעסק לא רק ישרוד, אלא ישגשג", אומרת קייר.
ממשיכים הלאה
כעת, על משפחת המלוכה לתכנן מסלול מחדש ללא המלכה אליזבת, שהייתה מנכ"לית העסק המשפחתי במשך יותר מ-70 שנה.
"המלכה הייתה ללא ספק אחת המנהיגות הגדולות בעולם", אמר ריצ'רד דרייפר, מנכ"ל במשרדי ZRG בבריטניה. "היא שלטה בחן ובענווה, אף פעם לא דרשה תשומת לב מיותרת, ובכל זאת הורגשה נוכחותה בכל מקום – ותמיד עם ידה מונחת בעדינות רבה על המוט! היא הדריכה ראשי ממשלה ונשיאים. במובנים רבים היא הקדימה את זמנה בעשרות שנים".
מטבע הדברים, לרוב העסקים הקטנים אין את המשאבים הכספיים העצומים כמו משפחת המלוכה הבריטית, אבל בכל זאת יש לקחים עסקיים רבים שניתן ללמוד מהמלכה הבריטית המנוחה.