למרות כל הבעיות העומדות בפני העולם כעת – מלחמת רוסיה ואוקראינה, מגפת הקורונה והתחממות גלובלית – ביל גייטס אופטימי לגבי העתיד. הסיבה העיקרית? קרן ביל ומלינדה גייטס מאמצת ותומכת בשלל טכנולוגיות חדשות כמו בינה מלאכותית וריפוי גנטי כדי להתמודד עם אתגרים גלובליים כמו תמותה בילדות ואיידס.
גייטס שוחח עם פורבס רגע לפני פרסום המכתב השנתי שלו בבלוג שלו Gates Notes, מסורת שהחל ב־2009. הוא ואשתו לשעבר, מלינדה פרנץ' גייטס – שיחד יושבים בראש קרן גייטס – סיימו לאחרונה סדרה של מפגשי אסטרטגיה ותכננו את תקציב הקרן לשנת 2023. גייטס אמר כי תקציב זה יהיה הגדול ביותר של הקרן אי פעם.
המיליארדר מתרכז השנה אף יותר בדורות הבאים לאור העובדה שהוא יהפוך לסבא בפעם הראשונה; בתו הבכורה, ג'ניפר, שנישאה בשנה שעברה, מצפה לתינוק בפברואר. "רק להקליד את המשפט הזה, 'אני אהיה סבא בשנה הבאה', מעורר בי רגש", כתב גייטס בבלוג, והוסיף: "המחשבה נותנת ממד חדש לעבודה שלי. כשאני חושב על העולם אליו ייוולד הנכד שלי, אני מקבל השראה לעזור לילדים ולנכדים של כולם לקבל הזדמנות לשרוד ולשגשג".
מייסד מיקרוסופט הוא כיום האדם השישי בעושרו בעולם, לפי דירוג פורבס. הוא היה שווה לפחות 162 מיליארד דולר – ומדורג במקום השלישי בעולם – אם לא היה תורם 59 מיליארד דולר לקרן גייטס, בעיקר באמצעות מניות מיקרוסופט. "למרות שלא אכפת לי היכן אני מדורג ברשימת עשירי העולם, אני יודע שככל שאתרום יותר, אני ארד בדירוג ובסופו של דבר אצא לגמרי מהרשימה", כתב גייטס, שמלאו לו 67 בחודש אוקטובר, במכתבו השנתי שזה עתה פורסם.
המאמץ החדש ביותר של קרן גייטס הוא הפיכת שיעורי המתמטיקה בארה"ב למעניינים יותר. גייטס הוסיף שהוא אופטימי לגבי השימוש בבינה מלאכותית וכלים אינטראקטיביים הפועלים להפוך את המקצוע למושך יותר: "הבינה המלאכותית יכולה להבין מה מעניין אותך – בין אם זה ספורט או בריאות, אילו דברים אתה מבין, או לא מבין. AI יכול להיות יעיל יותר מתוכנה רגילה'".
גייטס התייחס גם לשימוש בבינה מלאכותית לצורך הפחתת תמותה בילדות על ידי שימוש באולטרסאונד AI. אפיקים נוספים אותם הזכיר בשיחה עם פורבס: שימוש בריפוי גנטי להתמודדות עם HIV, כוח גרעיני וחידושים דלי פחמן דרך סטארט־אפ האנרגיה הגרעינית שלו, TerraPower וקידום פתרונות למשבר האקלים באמצעות צמצום הפליטות העולמיות של גזי חממה.
הוא נלהב במיוחד לגבי ההשקעות שלו בחברות המייצרות פתרונות אנרגיה ומזכיר שתי חברות מסקרנות: יצרנית סוללות הליתיום־יון, Redwood Materials, בראשות המייסד השותף של טסלה, ג'יי בי שטראובל, ויצרנית אחסון אנרגיה בעלות נמוכה, Form Energy, שגייסה 450 מיליון דולר ממשקיעים באוקטובר. כל רווח מחברות אלה, אומר גייטס, יחזור להשקעות באקלים או לקרן גייטס.