מבט חטוף בצמרת רשימת החברות הגלובליות הגדולות בעולם המככבות בדירוג ה־Global 2000, מלמד עד כמה השתנה העולם מאז התפרסם הדירוג לראשונה, לפני 20 שנה בדיוק.
אז, ב־2003, דורגו בשלושת המקומות הראשונים בנק השקעות (Citigroup), קונגלומרט (General Electric) וחברת ביטוח (AIG). את יתר המקומות בצמרת תפסו שלוש ענקיות אנרגיה (ExxonMobil, BP ו־Shell), שני בנקים להשקעות (Bank of America ו־HSBC), בנק למשכנתאות (Fannie Mae) ויצרנית רכב (Toyota).
באותה שנה, לכמעט רבע ממשקי הבית בעולם כבר היה מחשב ביתי ולא פחות מ־15% מאוכלוסיית העולם השתמשה באופן יומיומי ברשת האינטרנט. אך השפעת המהפכה הטכנולוגית על העולם העסקי עוד הייתה בחיתוליה. אף חברת טכנולוגיה לא דורגה אז בין 10 החברות הגדולות.
ברשימה ההיא גם אין נציגות לאף חברה או תאגיד מסין – אחת משתי האימפריות הכלכליות הגדולות של ימינו, האחראית על כמעט חמישית מהתוצר העולמי (אז ב־2003 היוותה רק כ־4% מהכלכלה הגלובלית).
אז… והיום: 2003 מול 2023
10 החברות הגלובליות הגדולות בעולם
כיום, בחלוף 20 שנה, בצמרת הדירוג מככבות לא פחות משלוש ענקיות טכנולוגיה – ולצדן שלושה תאגידים סיניים (כולם בנקים). בנקים וחברות אנרגיה עדיין תופסות מקום מכובד בצמרת, אך ניכר כי הרבה השתנה מאז. מספיק לבחון את מצבן של מי שדורגו ב־2003 בקודקוד: סיטיגרופ שדורגה ראשונה, התדרדרה בעקביות והיום מדורגת במקום ה־24. ג׳נרל אלקטריק לא נמצאת בין 50 המובילות (64) ו־ AIGאפילו לא מדורגת בין 100 הראשונות (123).
אלפבית, גוגל לפני מיתוגה מחדש תחת חברת האם, לא דורגה בדירוג הראשון שראה אור ב־2003 (גוגל הונפקה ב־1998 ונכנסה לראשונה לרשימה ב־2005). אפל דורגה במקום ה־963 בעולם. למעשה, מבין חמש ענקיות הטק (Big־Tech 5), חברות הטכנולוגיה הגדולות של ימינו, רק מיקרוסופט הייתה בתחילתה של המאה הנוכחית שחקנית משמעותית.
אמזון הייתה עדיין חנות מקוונת למכירת ספרים, שנלחמה על חייה, בשנים שלאחר התפוצצות בועת הדוט.קום – ולאחר מחיקה של 95% משווייה, דורגה במקום 1,178 ברשימה. 20 שנה אחרי, אימפריית הסחר מגלגלת הכנסות של למעלה מחצי טריליון דולר בשנה, ומדורגת 36 בעולם.
פייסבוק (כיום מטא), כמו גוגל, כלל לא הופיעה בדירוג של 2003. האימפריה של צוקרברג, המדורגת השנה במקום ה־31 בעולם, הגיחה להופעת הבכורה שלה רק עשור מאוחר יותר – שנה לאחר הנפקתה – אז מוקמה 1,098 בעולם.
האימפריה העולה
לא רק חברות טכנולוגיה אמריקניות נעדרו מצמרת ההובלה באותן שנים. גם חברות סיניות, כאמור, נעדרו מהרשימה. כיום מככבות בה מאות חברות שבסיסן בסין או הונג קונג, לעומת עשרות בודדות בלבד ברשימה של 2003 ואפס נציגות בצמרת הגבוהה.
20 שנה אחרי, סין מיוצגת כיום על ידי שלוש חברות בין 10 הגדולות – כולם תאגידים בנקאיים, וכולם ממוקמים בחמשת המקומות הראשונים: ICBC – בנק סין לתעשייה ומסחר במקום השלישי, ומיד אחריו הבנק לבנייה של סין (China Construction Bank), והבנק לחקלאות של סין (Agricultural Bank of China)– כל אחד מהם מנהל נכסים בהיקף של כולל של כ־5 טריליון דולר.
מלבד שלושת הבנקים הגדולים, סין מיוצגת ברשימה על ידי 343 חברות נוספות, גידול של פי שמונה על פני 20 השנים האחרונות. שש חברות סיניות מדורגות כיום בין 20 המובילות. כולן מלבד Ping An Insurance – תאגיד הפיננסים, הבנקאות והביטוח משנזן, המנהל נכסים בהיקף כולל של 1.6 טריליון דולר – נשלטות באופן ישיר על ידי ממשלת סין. 20 שנה אחורה, אף חברה סינית לא הייתה מדורגת בין 20 המובילות של Global 2000.
לא הכל השתנה
אבל יחד עם השינויים הללו, הרשימה גם משקפת לנו עד כמה מעט מאד השתנה בסקטורים מסויימים. גם בחלוף 20 שנה של מהפכה טכנולוגית – בנקים ותאגידים פיננסיים רבים עדיין ממוקמים בצמרת, וגם ענקיות הנפט והאנרגיה – חרף משבר האקלים והזינוק בפיתוח טכנולוגיות ירוקות – לא איבדו מכוחן.
הדירוג של אפל לאורך השנים, 2003־2023
אפל הייתה בקושי בין 1,000 המובילות בדירוג ה־Global 2000 הראשון שיצא ב־2003, אך עלתה במהירות לאחר שהציגה מוצרים מהפכניים כמו האייפון
להיפך – הן עדיין מייצרות מדי שנה הכנסות של טריליוני דולרים, נהנות מעולם תלותי, שבעיצומו של משבר אקלים הולך ומחריף, נשען עדיין ברובו הגדול על דלקי מאובנים מזהמים.
648 חברות הצליחו לשמור על מקומן ברשימת Global 2000 לאורך שני העשורים האחרונים – שתיים מהן, אקסון־מוביל (ExxonMobil) ובנק אוף אמריקה(Bank of America) נותרו בעשירייה הראשונה גם 20 שנה אחרי.
בטווח הקצר, בהשוואה לדירוג אשתקד, מציג הדירוג את התחזקותם של תאגידים בנקאיים וענקיות האנרגיה אשר שמרו על כוחם לאורך עשרות שנים – ובשנים האחרונות התעצמו משמעותית והכניסו עוד עשרות מיליארדי דולרים לקופתם, בזכות גלי ההדף שחוללה האינפלציה העולמית.
הבנקים הגדולים רכבו בהצלחה על גל העלאות הריבית וצברו הון עתק הודות למדיניות הדוקה ומרסנת של הבנקים המרכזיים. 10 העלאות ריבית של הבנק הפדרלי מאז מרץ 2022 הקפיצו את שיעורי הריבית בארה״ב לרמה הגבוהה ביותר מאז 2007, ואת רווחי הבנקים הגדולים בהתאם. לא מפתיע אם כן, במיוחד השנה, למצוא בנק מככב בראש רשימת החברות הגלובליות הגדולות בעולם.
אסיה עולה, אירופה יורדת
היכן ממוקמות החברות המובילות בעולם
ג׳יי.פי מורגן צ׳ייס (JPMorgan Chase), תאגיד הבנקאות הגדול בארה״ב, תופס את המקום הראשון בזכות הכנסות שזינקו ב־44% ל־180 מיליארד דולר, ורווחים שהצטברו ליותר מ־40 מיליארד דולר ב־12 החודשים האחרונים. רווחי העתק הקפיצו את מניית הבנק ביותר מ־20% בשנה החולפת ושווי השוק נסק ליותר מ־400 מיליארד דולר, נכון לעת סגירת הרשימה.
זהב שחור
גם חברות הנפט והגז הגדולות נהנו מהתמורות הכלכליות והגיאו־פוליטיות של התקופה האחרונה – ובעיקר זו שהביאה עימה המלחמה באוקראינה. ככל שהלך והעמיק המשבר של אירופה וארה״ב מול רוסיה כך המשיכו לטפס מחירי הנפט והגז ובהתאמה גם רווחי העתק שרשמו ענקיות האנרגיה הגלובליות.
השנים האחרונות היו מצוינות לעסקי הנפט, בעיקר בזכות מחירים שהאמירו ליותר מ־120 דולר לחבית ביוני 2022. מאז אומנם ירדו מהשיא, לפחות מ־80 דולר לחבית – ועדיין מדובר ברמות מחירים גבוהות משמעותית מאלה שנרשמו לאורך רוב שנות העשור הקודם.
את התוצאה אפשר לראות ברווחי החברות. אקסון־מוביל הרוויחה שיא של 62 מיליארד דולר בשנה האחרונה, כך גם Shell, (רווח נקי של 43.5 מיליארד דולר), Total Energies (רווח נקי של 21.1 מיליארד דולר), Chevron (רווח נקי: 35.8 מיליארד דולר) ו־BP (רווח נקי: 25.9 מיליארד דולר), שצברו כל אחת רווחי עתק על רקע האינפלציה ומשבר האנרגיה העולמי.
עד לא מזמן ספגו אותן חברות הפסדים כבדים אך כעת הן ניצבות בפסגת הדירוג הגלובלי. בדירוג שנערך רק לפני שנתיים רובן אפילו לא התברגו בין 300 הראשונות.
אבל עם כל הכבוד לביצועי החברות, כל אלה מתגמדים ממש אל מול השחקנית הגדולה במועדון הענקיות של ה־Big Oil. ארמקו, חברת הנפט של ממשלת סעודיה, המדורגת במקום השני בין החברות הגלובליות הגדולות בעולם, רשמה השנה הכנסות חסרות תקדים – 592 מיליארד דולר.
רווחיה זינקו ב־50% בהשוואה לשנה המקבילה והסתכמו בלא פחות מ־156 מיליארד דולר. ההכנסות והרווחים ששלשלה לקופתה ב־12 החודשים האחרונים מי שנחשבת היום כ׳חברה הרווחית בעולם׳, עולים על אלה שרשמו ענקיות הטק – מיקרוסופט ואלפבית – ביחד.
רק ענקית הקמעונאות וולמארט עולה עליה מבחינת היקף הכנסות (611 מיליארד דולר בשנה האחרונה), אך משתרכת הרבה אחריה בשורת הרווח (״רק״ 11.7 מיליארד דולר). חלק ניכר מהרווחים של החברה הסעודית, לפחות 75 מיליארד דולר מדי שנה, נמשכים על ידי המדינה, למימון יוזמות ממשלתיות ומגה־פרויקטים גרנדיוזיים, בהשראתו של יורש העצר הצעיר בן ה־37, מוחמד בן סלמאן (MBS) – שליטה בפועל של הממלכה.
מצעד הישראליות
58 מדינות שונות מיוצגות השנה ברשימה. באופן לא מפתיע המדינה עם הכי הרבה נציגות בצמרת העסקית העולמית היא ארה״ב, המהווה בית ל־30% מהחברות ברשימה (611 חברות). אחריה ממוקמת סין עם 346 חברות ברשימה, יפן (192 חברות), בריטניה (67 חברות) ודרום־קוריאה (59 חברות).
לישראל 12 נציגות ברשימה היוקרתית – חברות ישראליות כחול לבן הנמנות נכון להיום בין 2000 החברות הגלובליות המובילות בעולם אשר מופיעות ברשימת העלית של החברות המובילות בעולם לצד ענקיות טכנולוגיה, תאגידים גלובליים וקונגלומרטים רבי השפעה.
בהתאם למגמה העולמית גם הנציגות הישראליות הבכירות בדירוג משתייכות לסקטור הבנקאות והפיננסים כאשר שלושת הבנקים המסחריים הגדולים בישראל תופסים את המקומות הגבוהים והתברגו בין 1,000 החברות המובילות.
בנק לאומי ובנק הפועלים שני הבנקים הגדולים בישראל, צברו בשנה החולפת הכנסות של כ־5 מיליארד דולר כל אחד, ורווחים שהצטברו לכ־2 מיליארד דולר לכל אחד מהם, רבות בזכות עליית הריבית, שזינקה לשיא של 16 שנה. לאומי ירד 24 מקומות השנה ודורג במקום ה־726, ואילו הפועלים קפץ 31 מקומות בדירוג לעומת השנה שעברה ודורג 754 בעולם.
הבנק השלישי בגודלו, מזרחי־טפחות, גרף בשנה החולפת רווחים של 1.33 מיליארד דולר, על הכנסות של 4.85 מיליארד דולר ודורג השנה ברשימה במקום ה־958 (1,053 אשתקד).
ענקית הפרמצבטיקה, טבע, שלאורך שנים ארוכות היתה החברה הישראלית הגדולה ביותר במונחי שווי שוק ואף דורגה לפני כעשור בין 250 החברות המובילות בעולם – מדורגת השנה רק במקום ה־1,109, ירידה של 57 מקומות לעומת דירוגה בשנה שעברה.
צ׳ק פוינט, חברה קבועה בדירוג, מדורגת השנה במקום ה־1,537 אחרי קפיצה של כמעט 70 מקומות לעומת דירוגה אשתקד.
החברה הישראלית הגדולה בעולם מבחינת שווי שוק, חונכת בדירוג ה־Global 2000 לשנת 2023 את הופעת הבכורה שלה בדירוג היוקרתי. מובילאיי, שמאז הנפקתה באוקטובר אשתקד זינקה לשווי של יותר מ־30 מיליארד דולר, ממוקמת במקום ה־1,637 בדירוג העולמי ונועלת את רשימת עשר החברות הישראליות המובילות בעולם.
רשימת ה־Global 2000: מתודולוגיית הדירוג
דירוג Forbes Global 2000 המתפרסם מאז 2003, מדרג את 2,000 החברות הציבוריות המובילות בעולם על ידי שקלול פרמטרים פיננסיים חשובים, כמו היקף הכנסות, רווחים, שווי נכסים ושווי שוק (הכנסות, רווחים ונכסים ב־12 החודשים האחרונים; שווי שוק – נכון לשעת סגירת הדירוג).
על העוצמה הכלכלית האדירה שמחזיקות החברות הגלובליות הגדולות בעולם כיום, אפשר ללמוד מממצאי הדירוג השנה: 2,000 החברות המופיעות ברשימת Global 2000 רשמו בשנה האחרונה הכנסות של 50.8 טריליון דולר. בתקופה זו צברו רווחים של 4.4 טריליון דולר, הן מחזיקות בנכסים בשווי של 231 טריליון דולר ושווי השוק המצרפי שלהן עומד על 74 טריליון דולר – כ־70% משווי שוקי המניות בעולם.
סך הרווחים, שווי הנכסים ושווי השוק של החברות הללו, אומנם ירד מעט לעומת השנה שעברה (כצפוי ובהתאם לסנטימנט השלילי הכללי המאפיין כיום את הכלכלה הגלובלית), אולם מבחינת ההכנסות של 2,000 החברות הגדולות בעולם – זו הפעם הראשונה שבה הן חצו את רף ה־50 טריליון דולר.