Forbes Israel Logo

שטים קדימה: החברות המובילות בעולם לפי דירוג פורבס

וורן באפט. חברת ההשקעות שלו מובילה את הדירוג | צילום: Shutterstock
וורן באפט. חברת ההשקעות שלו מובילה את הדירוג | צילום: Shutterstock
הירידה בשוקי המניות והמשבר הכלכלי העולמי אומנם חותכים את רף הכניסה לרשימת החברות המובילות בעולם במאות מיליוני דולרים – אולם נראה שעוצמתן של 2,000 החברות הגדולות לא נפגעה: שוויין המצרפי שווה לכמעט 75% מכלל שוקי המניות בעולם – ויחד הרוויחו מעל 5 טריליון דולר השנה • לישראל נציגות של 14 חברות ברשימה, כולל "עולה חדשה" ששברה את שיא הרווחים לחברה ישראלית

אם לסכם את שנת 2022 עד כה, נראה שבניגוד לשנים קודמות, מזמן לא ניצבו כל כך הרבה גורמי סיכון ואתגרים מורכבים בפני החברות העסקיות הגלובליות. האינפלציה בארה״ב משייטת ברמות שיא של 40 שנה, וגם באירופה נרשמים נתונים שלא נראו כמותם זה שלושה עשורים.

בנקים מרכזיים ברחבי העולם מאמצים מדיניות ניצית ותקיפה יותר, ותהליך נסיקת הריבית כלפי מעלה כבר נכנס להילוך גבוה – מה שמייקר את האשראי העסקי ומעצים את עלויות המימון של הררי החוב שצברו התאגידים בשנים הארוכות של הכסף הזול. לכל אלה נוספות גם מתיחות גיאו־פוליטית עולמית, מלחמה באירופה והתפרצויות קורונה באסיה, שתוקעות את שרשראות האספקה הגלובליות, מצמצמות את היצע חומרי הגלם והתשומות ומתדלקות עוד יותר את הסחרור האינפלציוני. 

כל אלה משתקפים היטב בתגובת הפניקה של השווקים והנפילות בשוקי המניות שחתכו את שווי החברות. מתחילת השנה צלל מדד הנאסד״ק 100, למשל, בכמעט 30%, ה־S&P 500 נחתך בכ־20% וכך גם יתר המדדים המובילים באירופה ובאסיה, המשקפים את חוסר הוודאות הרבה והציפיות הפסימיות של המשקיעים לגבי עתידה הקרוב של הכלכלה הגלובלית, אשר נראה כי צועדת אל עבר מיתון.

דווקא בתקופה המורכבת הזו מקבל דירוג ה־Forbes Global 2000 משמעות מהותית יותר. הדירוג השנתי של החברות הציבוריות המובילות בעולם – הנערך על ידי מגזין פורבס העולמי ומפורסם מדי שנה מאז 2003 – משקלל פרמטרים חשובים כמו היקף מכירות, שיעור הרווחים או שווי הנכסים המוחזקים, לצד שווי השוק של החברה – אינדיקטור חשוב, אך כזה שהתנפח מאד בשנות הגאות ההיסטוריות של שוקי המניות.

נכון ל־22 באפריל, 2022; הנתונים במיליארדי דולרים

עוצמה כלכלית

דירוג ה־Forbes Global 2000 בוחן כאמור את ביצועי החברות לאורך שנה, על פי ארבעה פרמטרים עיקריים המשוקללים באופן שווה: מכירות, רווחים, נכסים ושווי שוק.

בהתאם לסנטימנט השלילי החזק בשווקים, כדי להיכנס השנה לדירוג 2,000 החברות הציבוריות המובילות בעולם, מספיק היה להגיע לשווי שוק של 7.6 מיליארד דולר ״בלבד״ – זאת לעומת רף של 8.26 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. מנגד, המינימום עבור כל יתר המדדים (הכנסות, רווחים והיקף נכסים כולל) דווקא עלה בהשוואה לדירוג הקודם. 

על העוצמה הכלכלית שמחזיקות החברות הגלובליות הגדולות שמופיעות בדירוג אפשר ללמוד מהנתונים הבאים שעולים מתוך הרשימה: סך כל החברות ברשימת 2022 צברו בשנה האחרונה הכנסות של 47.6 טריליון דולר, והרוויחו לא פחות מ־5 טריליון דולר. היקף הנכסים במאזני החברות מסתכם ב־233.7 טריליון דולר, ונכון לסוף חודש אפריל השנה עמד שווי השוק המצרפי של 2,000 החברות המובילות על כ־76.5 טריליון דולר – כ־74% משוק המניות העולמי הכולל.

58 מדינות שונות מיוצגות השנה ברשימה. באופן לא מפתיע, המדינה עם הכי הרבה נציגות בצמרת העסקית העולמית היא ארה״ב (590 חברות, כ־30% מהרשימה). אחריה נמצאת סין (351 חברות) ויפן (196 חברות). לישראל יש 14 נציגות ברשימה – חברות ישראליות כחול לבן הנמנות נכון להיום בין 2,000 החברות הגלובליות המובילות בעולם.

* נכון ל־22 באפריל, 2022; הנתונים במיליארדי דולרים

באפט בראש

ברקשייר האת'ווי, חברת ההשקעות של המשקיע האייקוני וורן באפט, ניצבת השנה במקום הראשון בדירוג ה־Global 2000. הקונצרן הבינלאומי של האורקל מאומהה מדיח מהפסגה את ICBC – בנק סין לתעשייה ולמסחר – שניצב בראש רשימת החברות הגלובליות המובילות בעולם בתשע השנים האחרונות.

העלייה התלולה במחירי הנפט בשנה האחרונה ניכרת היטב גם בביצועי חברות הנפט הגדולות, שמזנקות אל החלק העליון של הרשימה. עם הכנסות של למעלה מ־400 מיליארד דולר ורווחים של כ־105 מיליארד דולר – שמעניקים לה את תואר ״החברה הרווחית ביותר בעולם״ כיום – ארמקו, חברת הנפט של ממשלת סעודיה, ממוקמת השנה במקום השלישי בין החברות הגלובליות המובילות.

גם חברות נפט גדולות אחרות, כמו ExxonMobil האמריקנית (מקום 15) ו־Shell הבריטית (מקום 16), רשמו השנה רווחים יפים לאחר הפסדים כבדים שצברו אשתקד, והן ניצבות בפסגה לאחר שברשימה שנחתמה לפני שנה לא הצליחו השתיים אפילו להתברג בין 300 הראשונות.

JPMorgan Chase, תאגיד הבנקאות הגדול ביותר בארה״ב, מדורג השנה במקום הרביעי ברשימה, עם נכסים בהיקף של קרוב ל־4 טריליון דולר – יותר מהתוצר השנתי של הודו ובריטניה. את החמישייה המובילה חותם בנק נוסף, China Construction Bank, הבנק השני בגודלו בסין ואחד הגדולים בעולם – עם נכסים בהיקף של 4.7 טריליון דולר.

ענקיות ה׳טק׳ חוטפות

האפקט הדובי של וול סטריט לא פסח כמובן גם על חברות ההייטק הגדולות, שספגו במהלך החודשים האחרונים מחיקות הון אדירות של טריליוני דולרים בשווי שוק, למרות שרבות מהן דווקא הציגו הכנסות ורווחי שיא. לפני שנה בדיוק שובצו 177 חברות טכנולוגיה בין 2,000 החברות הגלובליות המובילות – ובדירוג הנוכחי ירד אומנם מספרן ל־164, אך מבחינת היקף ההכנסות המצרפי נרשמה דווקא עלייה: מ־3.3 טריליון דולר אשתקד ל־4 טריליון דולר השנה.

אפל, במקום ה־6 בדירוג הכולל, ניצבת בראש דירוג חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם זו השנה השביעית ברציפות, בין היתר הודות למכירות שיא של 378.7 מיליארד דולר, עלייה של כמעט 29% לעומת השנה הקודמת. למרות רווחי שיא של 100 מיליארד דולר, יצרנית האייפון האייקונית איבדה השנה את תואר החברה הרווחית בעולם לארמקו הסעודית, שרווחיה הוכפלו בשנה האחרונה הודות לזינוק במחירי הנפט. עם שווי שוק של 2.4 טריליון דולר נכון לכתיבת שורות אלו, אפל היא עדיין החברה היקרה ביותר בעולם, תואר שגם אותו איבדה לזמן קצר השנה לענקית הנפט שנושפת בעורפה, עם שווי נוכחי של 2.25 טריליון דולר.

אלפאבית עולה השנה שני מקומות למקום ה־13 ברשימה הכללית ולמקום השני בין חברות הטכנולוגיה, לאחר שרשמה ב־2021 את היקף המכירות הגבוה בתולדותיה – 257.5 מיליארד דולר. החברה הרוויחה 76 מיליארד דולר השנה, אודות לשיא בהכנסות מפרסום של ענקית החיפוש והמידע גוגל, המהוות כ־80% מסך הכנסות התאגיד. עם הכנסות של 185 מיליארד דולר ורווחים של 71 מיליארד דולר, ענקית התוכנה מיקרוסופט ממשיכה ליהנות מצמיחה מהירה של עסקי מוצרי הענן שלה – והיא מדורגת השנה במקום השלישי ברשימת חברות הטכנולוגיה ובמקום ה־12 בדירוג הכולל. 

מי שחוותה שנה לא פשוטה על רקע הצרות המתמשכות בשרשראות האספקה הגלובלית היא ענקית האלקטרוניקה הקוריאנית סמסונג, שיורדת השנה שלושה מקומות בדירוג הכולל (14), מה שממקם אותה במקום הרביעי בין חברות הטכנולוגיה הגדולות. אין ספק כי להתפרצות הקורנה המחודשת באסיה ולסגרים בערי התעשייה הגדולות של סין הייתה השפעה מכרעת על ביצועי הקונגלומרט, שלראשונה אי פעם איבד את ההובלה בשוק מכירות הסמארטפונים למתחרה הגדולה אפל.

מנכ"ל אפל, טים קוק. אפל כבר לא הרווחית בעולם | צילום: Shutterstock

ענקית האינטרנט Tencent, החברה הסינית היחידה מבין 20 חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, רשמה זינוק של 24% בהכנסותיה אשתקד, שהסתכמו ב־86.9 מיליארד דולר, מה שמספיק לה להיכלל בדירוג הכולל במקום ה־28.

את 10 חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם חותמות Meta, שבשנה הראשונה של המיתוג המחודש מפייסבוק יורדת אל המקום ה־34 בדירוג הכולל (והשישי בטכנולוגיה); יצרנית השבבים הבינלאומית אינטל, במקום השביעי, שגם היא צוללת לעומת הדירוג הקודם אל המקום ה־51 בדירוג הכללי, והמתחרה הטייוואנית הגדולה TSMC שממוקמת מיד אחריה. את העשירייה המובילה של תאגידי ההייטק הגלובליים חותמת ענקית המחשוב המיתולוגית, IBM, שמדורגת בנוסף גם בין 100 החברות הגדולות בעולם בדירוג הכולל (מקום 98).

בסך הכל, 164 חברות הטכנולוגיה המופיעות השנה בדירוג שוות במונחי שווי שוק, נכון לעת סגירת הרשימה, לא פחות מ־ 15.6 טריליון דולר – כ־15% משוק המניות העולמי הכולל. סך הנכסים הכולל שלהן עומד כיום על 5.9 טריליון דולר, והיקף הרווחים המצרפי שצברו יחד מסתכם ביותר מ־660 מיליארד דולר.

מצעד הישראליות

מבין 2,000 החברות הבולטות בדירוג פורבס, 14 הן ישראליות. כמו בצמרת העולמית, גם הנציגות הישראליות הבכירות ברשימה שייכות לסקטור הבנקאות והפיננסים, כאשר שלושת הבנקים המסחריים הגדולים בישראל תופסים את המקומות הגבוהים. בנק לאומי ובנק הפועלים הם היחידים שהצליחו להתברג ל־1,000 המובילות, בעיקר בזכות היקף נכסים של למעלה מ־200 מיליארד דולר, לצד הכנסות של יותר מ־5 מיליארד דולר בשנה האחרונה.

עידן עופר, מבעלי צים. צברה את הערך הגבוה ביותר | צילום: עידן עופר תקשורת

הבנק השלישי בגודלו בישראל, מזרחי־טפחות, שמנהל נכסים בהיקף של כ־125 מיליארד דולר וגרף רווחים של כמעט מיליארד דולר בשנה החולפות, מדורג ברשימה במקום ה־1,035.

טבע, שבעבר כיכבה בראש דירוג החברות הישראליות, ולאורך שנים רבות הייתה החברה הישראלית בעלת השווי הבורסאי הגבוה ביותר, מדורגת השנה במקום ה־1,052 ותופסת את המקום הרביעי בין הישראליות הגלובליות המובילות.

הפריצה הגדולה של חברה ישראלית שצברה את הערך הגדול ביותר בשנה האחרונה, שייכת לצים. את 2021 סיימה חברת התובלה הימית עם זינוק של 800% ברווח הכולל, שהסתכם ב־ 4.64 מיליארד דולר – הגבוה ביותר שרשמה חברה ישראלית כלשהי מאז ומעולם. הכנסות החברה, שכ־28% ממניותיה מוחזקות על ידי ׳קנון־הולדינגס׳ שבשליטת המיליארדר עידן עופר, קפצו ב־170% לעומת השנה המקבילה והקנו לה מקום בין 2,000 החברות הגלובליות המובילות של פורבס לשנת 2022.

מאז השיא שקבעה במרץ השנה, איבדה מניית החברה כמעט מחצית מערכה, עם זאת בשקלול 12 החודשים האחרונים השיאה תשואה חיובית של יותר מ־20%.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן