Forbes Israel Logo

היזמת שחיברה למעלה ממיליון אנשים באפריקה לחשמל מבטיחה: "זו רק ההתחלה"

אנג'לה חומסי בוועדת האו"ם | צילום: באדיבות המצולמת
אנג'לה חומסי בוועדת האו"ם | צילום: באדיבות המצולמת
בראיון שהעניקה לפורבס בשנת 2015, הבטיחה אנג'לה חומסי כי בקרוב נראה הצלחה גדולה בקרב חברות בעלות אימפקט חיובי. כיום היא נהנית מהתממשות התחזיות שלה ומובילה חברה משגשגת בתחום האנרגיה הסולרית: "יצרנו מקרה בוחן עולמי"

בשנת 2015 היזמת אנג׳לה חומסי התראיינה בישראל בפעם הראשונה, בראיון שהתפרסם בפורבס ישראל. באותו ראיון אמרה חומסי כי הזדמנויות עסקיות חסרות תקדים וסכומי כסף אדירים צפויים להגיע לחברות המספקות ערך חברתי וסביבתי משמעותי, בנוסף לזה הכלכלי. היא גם האמינה שההזדמנויות לשיתופי פעולה כלכליים-עסקיים יביאו לשינויים פורצי דרך במזרח התיכון, שנראו באותם ימים כמו חלום רחוק. באותו ראיון טענה חומסי בתוקף: "אני לא אופטימית אלא מציאותית ואובייקטיבית. בסוף זה עניין של מספרים. השינוי יגיע, מהר הרבה יותר משנדמה לנו״.

הרבה השתנה בשש השנים שחלפו מאז אותו ראיון, ובמבט לאחור, נראה כי חומסי אכן זיהתה את המגמה. אם בשנת 2015 היה ניתן לייחס לה אופטימיות יתרה, היום כבר ברור כי הטענות שהשמיעה התבררו כראליות. ״המספרים לא משקרים״, היא מחייכת.

"הזדמנות של פעם בדור"

סיפורה של חומסי מרתק לא רק בגלל תפיסותיה הייחודיות, אלא גם בגלל הרקע האישי שלה. היא נולדה בביירות לאב נוצרי ואם יהודייה. לאחר שהמשפחה עזבה את לבנון, אמה עברה לגור בפריז ואילו אביה עבר להתגורר ולנהל את עסקיו בקהיר. בצעירותה חילקה את זמנה בין הערים (״בין קרואסונים לשווארמה״), עם ביקורים תכופים אצל המשפחה בביירות.

כשהייתה בת 30 הגיעה חומסי לביקור בישראל בפעם הראשונה, במסגרת עבודתה עם גורו ההשקעות הבריטי, סר רונלד כהן, ולאחר מכן כמשקיעה בקרן ההון-סיכון ״Generation״ של סגן נשיא ארה״ב לשעבר אל גור. ״מצאתי בתל אביב בית אמיתי, לא ראיתי ייחודיות כזו בשום מקום בעולם״, היא מספרת.

בפגישה בתל אביב במסגרת אותו ראיון שהעניקה בשנת 2015, היא העריכה כי הפוטנציאל האדיר הטמון בשיתופי פעולה עסקיים יוביל בתוך מספר שנים לשינויים גאו-פוליטיים מרחיקי לכת במזרח התיכון. אז, המחשבה על הסכמי שלום בין ישראל למדינות ערב נוספות הייתה בגדר חלום רחוק. אבל מאז חתמה ישראל על הסכמים היסטוריים עם מדינות כמו איחוד האמירויות, בחריין, וסודן.

דובאי | צילום: Shutterstock
"אנשים במזה"ת מבינים שהם לא שונים זה מזה – הפוטנציאל העסקי ימשיך לגדול" | צילום: Shutterstock

"אנחנו עדיין נמצאים בתחילת התהליך״, היא אומרת כעת. ״עם כל יום שעובר, עוד ועוד אנשים ברחבי המזרח התיכון מבינים שבניגוד למה שלימדו אותם כל השנים, הם לא כל כך שונים זה מזה. בעתיד הקרוב, כשההבטחות והתקוות יוכיחו את עצמן בשטח, אני בטוחה שנראה הסכמים נוספים, שיהפכו את הפוטנציאל לגדול אפילו יותר״.

כשהוכרז ההסכם בין ישראל לאיחוד האמירויות בשנה שעברה, חומסי ומשפחתה כבר חיו במשך 4 שנים בדובאי. ״הגענו כדי לקבל פרס מטעם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה מתחדשת לחברת Ignite Power שהקמנו, שפעילה בתחום האנרגיה הסולארית באפריקה. מיד כשהגענו לעיר התאהבנו. עבור חברות בתחום האנרגיה המתחדשת, איחוד האמירויות היא ה-מקום להיות בו. ההנהגה המקומית סימנה יעד – להפוך למובילה עולמית בתחומי האנרגיה הירוקה. מאז הם משקיעים סכומים ומאמצים אדירים כדי לתמוך ולסייע לחברות המובילות בעולם הפועלות בתחום״.

״הפוטנציאל לשיתוף פעולה ישראלי-אמירתי גדול אפילו יותר משחושבים״, היא טוענת ומוסיפה, ״זה הרבה יותר מהותי מגיוסי כספים, כי אנחנו רואים שבמציאות של היום למיזמים ישראלים אין שום בעיה לגייס סכומי עתק בכל מקום בעולם. הפוטנציאל האמיתי טמון בכך שאיחוד האמירויות בנתה לאורך השנים מערכות יחסים משמעותיות עם שווקי ענק בכל רחבי המזרח התיכון, אסיה ואפריקה, שיכולים לאפשר לחברות ישראליות צמיחה בקנה מידה עצום. זו הזדמנות של פעם בדור״.

חוזים יוקרתיים, הצלחה עסקית, ואימפקט

בשנת 2014 חומסי הקימה את חברת Ignite Power, שמספקת פתרונות מבוססי אנרגיה סולרית ללקוחות בכל רחבי אפריקה. בשש השנים שחלפו מאז הריאיון, החברה התרחבה וחיברה למעלה ממיליון וחצי איש לחשמל. ״מאז ומתמיד האמנתי בכוחן של חדשנות וטכנולוגיה לעשות שינוי בחיים של אנשים״, היא אומרת. ״אבל רק כשהגעתי לכפרים המרוחקים ביותר באפריקה הבנתי עד כמה גדול השינוי יכול להיות".

״כשהתחלנו את הפעילות, רוב התקציבים ביבשת הוקדשו לפרויקטים להרחבת רשת החשמל. עם הזמן גם גופי הסיוע הגדולים ביותר, כמו הבנק העולמי, הבינו שרשת חשמל לעולם לא תוכל להגיע לכל אותם כפרים, המרוחקים עשרות ומאות קילומטרים זה מזה. זה יעלה עשרות מיליארדי דולרים וייקח שנים לבצע. באותו זמן, מערכות ביתיות מספקות פתרון זול ויעיל בהרבה שניתן להתקין באופן כמעט מידי. בכפרים המרוחקים, מערכות עצמאיות הן הפתרון האפשרי היחיד, והתחום צומח מתוך הצורך. אבל גם בשווקים מפותחים ועשירים בהרבה, מערכות עצמאיות מספקות ערך אדיר. אני בטוחה שבעתיד נראה פתרונות ביתיים שיחליפו את הרשת הלאומית גם במדינות המערב. הכפרים באפריקה יוכלו להיות מקרה בוחן עולמי להצלחה של המודל והטכנולוגיה״, הוסיפה.

אנג'לה חומסי בטיול באפריקה | צילום: באדיבות המצולמת
חומסי בסיור באפריקה: "מצאנו פתרון יעיל שחוסך מאות מיליוני דולרים והבאנו חשמל לכפרים מרוחקים" | צילום: באדיבות המצולמת

בשנים האחרונות זכתה איגנייט בחוזים עם הבנק העולמי וסוכנויות הסיוע הבריטית והגרמנית וחתמה על הסכמים עם מספר ממשלות, בהן ממשלת רואנדה ומוזמביק. ״אנחנו רק בתחילת הדרך, גם מבחינה עסקית וגם מבחינת האימפקט״, היא בטוחה. ״המגמה צפויה להמשיך ולגדול.הצרכנים והמשקיעים הם רוצים לראות השפעה חיובית על העולם, ולא רק על שורת הרווח", היא מסבירה.

לסיכום היא אומרת כי מגפת הקורונה הנכיחה את השינוי בתפיסה: "בתקופה הזו חברות בתחומי האנרגיה המתחדשת המשיכו לגדול בקצב אדיר. הסכמי שלום שנשמע דמיוניים הפכו למציאות. בראיון הקודם אמרתי שהשינוי מגיע מהר יותר משאנו חושבים? כנראה שטעיתי, הוא מגיע הרבה יותר מהר".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.