חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

מגזין פורבס מציג: המעסיקים הגלובליים הטובים בישראל 2022

משרדי גוגל בתל אביב | צילום: Shutterstock
משרדי גוגל בתל אביב | צילום: Shutterstock
כמדי שנה מפרסם מגזין פורבס העולמי את דירוג המעסיקים הטובים בעולם -World’s Best Employers במהלך הכנתו נבדקו אלפי חברות ונדגמו עשרות אלפי עובדים, עם נציגות בולטת לישראלים • על בסיס מחקר זה בחן פורבס ישראל את החברות הגלובליות הפעילות במשק המקומי ומציג כאן, זו השנה השנייה, את דירוג ׳המעסיקים הגלובליים הטובים בישראל׳ לשנת 2022

״ההתפטרות הגדולה״ – גל העובדים המתפטרים מרצונם מעבודתם – לא מראה סימנים של האטה. להיפך. התופעה העולמית, שהחלה בתחילת 2021 בעקבות מגפת הקורונה, ממשיכה לשנות את פני עולם העבודה – מארה"ב, דרך אירופה ועד סין והודו. לא פחות מ־4.2 מיליון אמריקנים התפטרו מעבודתם ביולי 2022, כך על פי לשכת הסטטיסטיקה של ארה"ב.

אל הגל הזה מצטרפת גם תופעת ״ההתפטרות השקטה״ הסוחפת את העולם באחרונה ומציבה אתגרים חדשים בפני המעסיקים. את דגל המחאה ״החרישית״ הזו מובילים שלא במפתיע ילדי דור ה־Z והמילניאלס, כוח העבודה המשמעותי בשוק העבודה המודרני.

הם אומרים ״עד כאן״ ומציבים גבולות ברורים בין הבית והעבודה. הם כבר לא מוכנים לקבל את כללי המשחק הישנים – זמינות מסביב לשעון והתמסרות למעביד תוך טשטוש הגבולות בין האישי למקצועי. בטח אחרי הקורונה שטלטלה את שוקי העבודה, דחפה דורות צעירים לערוך חשבון נפש והכניסה את העולם לפרופורציות חדשות. 

אך זו כמובן לא חזות הכל. עם כל הכבוד לחשיבות האיזון בין העבודה לחיים האישיים – וכמובן למשכורות גבוהות ולתנאים מפנקים – יש משהו חשוב יותר מבחינת מחפשי העבודה היום, פחות חומרני ויותר אלטרואיסטי. הם מציבים דווקא את ההגשמה העצמית והסיפוק האישי בראש סדר העדיפויות שלהם. חברת המחקר והייעוץ גרטנר סקרה יותר מ־3,500 עובדים ברחבי העולם באוקטובר 2021 ומצאה כי 65% מהם ציינו את הקורונה כגורם החשוב ביותר שהביא אותם לחשוב מחדש על הקשר שלהם עם העבודה. יותר ממחצית מהנשאלים (56%) דיווחו שהמגפה הגלובלית יצרה אצלם דחף אישי לתרום יותר לחברה.

שליחי מצווה

ערכים אלטרואיסטים ונורמות התנהגות טובות יותר הם לא בהכרח הדבר הראשון שקופץ לראש בכל הנוגע לפעילותן של חברות רב לאומיות. פעילות חברתית או סביבתית משיקה לעיתים למשימות הליבה של תאגידים המונעים על ידי צבירת רווחים ולעיתים קרובות מקוטלגים כ־׳Greenwashing׳ – טקטיקה נפוצה שאומצה על ידי חברות רבות בעולם המבקשות לאמץ סטנדרטים ירוקים וסביבתיים כאמצעי למירוק תדמיתן הציבורית.

עלייה של מקום אחד לעומת אשתקד. משרדי מיקרוסופט בישראל | צילום: עמית גרון

זה בוודאי לא המקרה בכל הנוגע לענקית התרופות והביוטכנולוגיה פייזר, שבדצמבר 2020, בשיא המגפה, הציגה לעולם את החיסון הראשון לווירוס הקורונה. חיסון ה־רנ״א שליח (Messenger RNA – mRNA), אשר פותח בשיתוף BioNTech היה הראשון שקיבל אישור שימוש חירום מה־FDA. "כולם בצוות היו דבוקים לטלוויזיה לאחר פרסום ההודעה", מספרת פאיאל סהאני, סמנכ"לית משאבי האנוש של פייזר בראיון לפורבס. "היו הרבה דמעות כשצפינו ב־CNN בתמונות של משאיות עמוסות בחיסונים שלנו מתחילות בתהליך ההפצה", היא מעידה.

עוד בתחילתה של התפרצות הקורונה והתפשטותה המהירה בעולם, נפלה ההחלטה בתאגיד הפארמה הגלובלי – במקום לעמוד בצד ולהיכנס למגננה, בחרו שם לתפוס הובלה, להתייצב בחזית המאבק בקורונה וליצור שינוי והשפעה. סהאני, שעובדת בפייזר קרוב ל־26 שנים, טוענת שהעמדה הייחודית הזו הפכה את הארגון – על 79 אלף עובדיו הפרוסים בכל העולם – לחזק יותר.

פייזר עשתה היסטוריה רק שנה לאחר מכן בפריצת דרך נוספת במלחמה בקורונה על ידי הצגת תרופה אנטי ויראלית בשם פקסלוביד. "העובדים היו בשמיים", ציינה בראיון. הבכירה בענקית הפארמה מספרת כיצד בסקרים שערכה החברה באותן שנים הצהירו עובדיה כי העובדה שלקחו חלק ביצירת החיסון והתרופה ״תרמה למאמץ העולמי במאבק במגפה ותהיה לנצח חלק מהמורשת שלהם״.

ואכן דברים אלה מהדהדים את מה שניתן לזהות כמגמה ברורה המתפתחת לנגד עינינו בשנים האחרונות. לצד תנאי עבודה והטבות מפנקות – ימי חופשה נדיבים, גמישות בשעות העבודה, שירותי בריאות מתקדמים והזדמנויות קידום מגוונות – ניצבת תחושת השליחות והסיפוק מהעשייה וממקום העבודה כגורם החשוב ביותר בסדר העדיפויות של העובדים. זוהי גם אחת הסיבות העיקריות המסבירות את המיקום הגבוה של פייזר (29) בדירוג המעסיקים הגלובליים הטובים בעולם לשנת 2022, המדורגת מבין המעסיקים הגלובליים בישראל במקום ה־12 המכובד.

המעסיקים הגלובליים הטובים בישראל

כמדי שנה מפרסם מגזין פורבס העולמי את דירוג המעסיקים הטובים בעולם – World’s Best Employers – המבקש לענות על שאלת טריליון הדולר: מה עובדים רוצים, ואילו חברות מספקות את זה? לצורך בניית הדירוג, שנערך בשיתוף חברת מחקרי השוק Statista, נבחנו אלפי חברות ונדגמו עשרות אלפי עובדים (עם נציגות בולטת לישראלים).

משרדי צ'ק פוניט ביארשל | צילום: צ'ק פוינט

150 אלף נשאלים, העובדים עבור תאגידים ומוסדות רב לאומיים הפזורים ב־57 מדינות שונות – התבקשו לקבוע, לצד תנאי העסקה מטיבים, אילו מעסיקים מצטיינים גם ביצירת השפעה, תדמית חיובית, קידום ופיתוח כישרונות, שוויון וקידום מגדרי או אחריות חברתית. בנוסף משתתפי הסקר הענק התבקשו לדרג את נכונותם להמליץ על מעסיקיהם לחברים ובני משפחה והתבקשו גם להעריך מעסיקים אחרים בענפים שלהם, שבלטו לחיוב או לשלילה.

חשוב להדגיש, המלצות העובדים על החברות מקבלות בשנה מאתגרת, כמו זו הנוכחית, משנה תוקף – בעיקר על רקע ההאטה בפעילות הגלובלית וגלי הפיטורים הנרחבים בסקטור הטכנולוגי.

800 החברות שקיבלו את הציונים הכוללים הגבוהים ביותר דורגו ברשימה הסופית של הדירוג העולמי. מתוך רשימה זו נותחו תוצאות החברות הגלובליות עם מטה בישראל אשר הוכיחו פעילות משמעותית במשק המקומי (מספר מועסקים, רכישות, השקעות, ותק, וכד׳). רק חברות בעלות מטה פעילות מקומי המעסיקות כאן לפחות 50 עובדים נבחנו – במטרה ליצור מפה מדויקת של המעסיקים הגלובליים טובים ביותר בישראל.

משרדי Dell Technologies בגליל ים. מקום שישי ברשימה | צילום: שרי מצפי

החמישייה הפותחת

את המקום הראשון ברשימת מקומות העבודה הגלובליים הפועלים בישראל תופסת ענקית האלקטרוניקה והתקשורת סמסונג. זו הפעם השנייה ברציפות שהחברה הדרום-קוריאנית אשר פתחה את המטה המקומי בישראל לפני 32 שנים, כובשת את הפסגה ותופסת את המקום הראשון.

אל המקום השני בדירוג, עם עלייה של מקום אחד לעומת אשתקד, עולה מיקרוסופט – ענקית התוכנה הגלובלית ואחת החברות הגדולות בעולם לה נציגות מקומית בולטת. מיקרוסופט, שפעילה בישראל מאז 1991, מעסיקה כיום במרכזי המחקר והפיתוח מעל 2,700 עובדים. בשנה שעברה הכריזה על כוונתה לגייס 2,500 עובדים עבור חמישה מרכזי מו"פ חדשים. לאחרונה הודיעה מיקרוסופט העולמית על פיטורי כ־1,000 עובדים ברחבי העולם (כ־1% ממצבת העובדים הכללית), אך לא בישראל.

במקום השלישי ברשימה (ירידה של מקום אחד לעומת 2021) ממוקמת ענקית התוכנה IBM – הנחשבת גם לחברת הטכנולוגיה הוותיקה ביותר בישראל, מאחוריה 50 שנות פעילות בארץ. בעשור האחרון השלימה החברה רכישתן של 10 חברות ישראליות, בהיקף כולל של כ־907 מיליון דולר, והיא מעסיקה, נכון להיום, כ־2,000 איש בישראל במרכזי מו״פ בחיפה, בתל אביב, בפתח תקווה, בגבעתיים ובבאר שבע.

משרדי eBay בנתניה | צילום: שלומי מזרחי

אלפאבית, חברת האם של גוגל, הפעילה כאן מאז 2005 ומעסיקה כ־2,200 עובדים, קופצת מהמקום השישי אשתקד למקום הרביעי בדירוג המעסיקות הגלובליות הטובות בישראל. מרכזי הפיתוח שהקימה ענקית החיפוש והמידע בישראל חתומים על כמה מהפיתוחים החשובים של החברה הגלובלית, הרשומה בעשור האחרון על רכישתן של 12 חברות מקומיות – כולל אחת מעסקאות האקזיט הגדולות ביותר שנרשמו כאן.

את החמישייה המובילה בדירוג היוקרתי חותמת החברה בעלת השווי הגבוה ביותר בעולם – ענקית הטכנולוגיה אפל. בשנים קודמות הופיעה יצרנית הסמארטפונים והמחשבים ברשימת המעסיקים הטובים ביותר, בדירוג החברות הטובות ביותר לנשים, בדירוג המותגים המובילים בעולם, בדירוג החברות החדשניות בעולם ועוד. בישראל פעילה החברה כבר למעלה מעשור, במהלכו השלימה את רכישתן של שבע חברות בסכום כולל של למעלה מ־830 מיליון דולר. נכון להיום מעסיקה אפל בישראל כ־2,000 עובדים במרכזי המו״פ בחיפה ובהרצליה.

שמות בולטים נוספים המדורגים גבוה בין עשרת המעסיקים הגלובליים שנבחרו כטובים ביותר הם Dell Technologies (מקום שישי), Cisco Systems (שביעי), Amazon (שמיני), Huawei (תשיעי) ו־Bosch (עשירי).

משרדי סמסונג בהרצליה | צילום: Shutterstock

פעילותה של אמזון, קמעונאית הסחר הגדולה בעולם, מרוכזת בישראל בעיקר סביב AWS (Amazon Web Services), המספקת שירותי ענן ורשת ללקוחות פרטיים ועסקיים. אמזון מעסיקה כ־1,300 עובדים בישראל והיא חתומה בעשור האחרון על רכישתן של שלוש חברות מקומיות בהיקף כולל של כ־615 מיליון דולר, ביניהן רכישתה של חברת השבבים הישראלית ׳אנפורנה לאבס׳, בעסקה המוערכת בכ־370 מיליון דולר. באפריל 2021 נבחרה AWS על ידי ממשלת ישראל כספקית הענן הראשית שלה בפרויקט הענן הממשלתי 'נימבוס', שעלות השקעתו הכוללת מוערכת בכ־4 מיליארד שקלים.

כאמור, ברשימה החשובה לא מככבות רק חברות זרות בינלאומיות. צ׳ק פוינט, החברה הישראלית בעלת השווי הגבוה ביותר בעולם, מעסיקה כ־6,100 עובדים בלמעלה מ־70 מדינות ברחבי העולם ומדורגת השנה ברשימה במקום ה־31 המכובד, כשהיא מקדימה תאגידי על טכנולוגיים כמו LG, SAP או אנבידיה.

ענקית הסייבר הגלובלית, המעסיקה כ־2,600 עובדים במטה החברה המרכזי הממוקם בישראל, קופצת השנה 16 מקומות בדירוג מהמקום ה־47 בו דורגה אשתקד. צ׳ק פוינט, שנוסדה ב־1993 על ידי גיל שוויד, מריוס נכט ושלמה קרמר, שובצה השנה על ידי פורבס בדירוג היוקרתי Global 2000 המדרג את החברות הציבוריות המובילות בעולם.

שיא של ישראליות בדירוג

לא רק ענקיות גלובליות בינלאומיות מופיעות ברשימה היוקרתית, בה דורגו השנה מספר שיא של חברות ישראליות כחול־לבן. בדירוג הקודם של המעסיקים הטובים בעולם לשנת 2021 נבחרה חברה ישראלית אחת בלבד – כאשר השנה לא פחות מחמש חברות ישראליות מככבות בין 800 החברות הטובות בעולם לעובדים.

צ׳ק פוינט, הישראלית המככבת ברציפות ברשימה, מדורגת השנה לפני תאגידי־על כמו ג׳י.פי מורגן צ׳ייס, דיסני,LG ,SAP או אנבידיה. בנק הפועלים נמנה גם הוא ברשימת המעסיקים הגלובליים הטובים בעולם והוא הבנק הישראלי היחיד שדורג ברשימה. מוקדם יותר השנה נבחר בנק הפועלים לרשימה יוקרתית נוספת – ה־Global 2000 שמאגדת את 2,000 החברות הגלובליות המובילות בעולם, בה דורג במקום ה־785 בעולם.

גם חברת טבע אשר דורגה השנה ברשימת ה־Global 2000 במקום ה־1,052 והראל ביטוח פיננסים אשר דורגה במקום ה־1,593 מתוך 2,000 חברות גלובליות, יכולות לרשום לעצמן הישג מרשים כחברות ישראליות גלובליות שנבחרו השנה גם לדירוג המעסיקים הגלובליים הטובים ביותר – בו דורגו שתי חברות נוספות כחול־לבן: אלביט מערכות וסופר פארם.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן