חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

תורמים לכל מטרה? הכירו את אסטרטגיות הצדקה של בזוס וסקוט

האיש העשיר בעולם וגרושתו מתחזקים מפעל תרומות שמגלגל כספים רבים. אלה התנאים, קצב חלוקת המזומנים והמטרות הפילנתרופיות שמאפיינים את כל אחד מהם

מייסד אמזון ג'ף בזוס היה זה עתה בחלל – אך זה לא היה הנושא המרשים היחיד שהציג כשהתיישב למסיבת העיתונאים שלאחר השיגור. לבוש בסרבל הכחול החשמלי של חברת נסיעות החלל שלו Blue Origin וכובע הבוקרים שלו, בזוס – האדם העשיר בעולם, ששוויו מוערך בכ-200 מיליארד דולר – נשען לעבר המיקרופון.

"יש לי הפתעה קטנה עבורכם", אמר בזוס, כשהוא יושב לצד צוות הטיסה שלו. "אני מכריז על יוזמה פילנתרופית חדשה – פרס האומץ והאזרחות. הפרס מכיר במנהיגים שמכוונים גבוה ומיישמים את הפתרונות שלהם באומץ". ואז הוא הטיל את הפצצה: הפרס כולל שתי תרומות בסך 100 מיליון דולר לשני הזוכים הראשונים – האחד לפרשן CNN והפעיל חברתי ואן ג'ונס והשני לשף העל חוסה אנדרס.

בזוס אמר כי ג'ונס ואנדרס יכולים להפנות את הכספים שקיבלו באופן בו הם רואים. "אין ביורוקרטיה", טען. המתנות מגיעות זמן קצר לאחר שבזוס התחייב ב-14 ביולי להעביר 200 מיליון דולר למוזיאון סמית'סוניאן, ובשנה שעברה התחייב להעביר 10 מיליארד דולר להילחם בשינויי האקלים באמצעות קרן כדור הארץ של בזוס, על רקע יוזמות אחרות.

מקור המכיר את ג'ונס אמר לפורבס שהוא "קיבל אוטונומיה מוחלטת בכל קבלת ההחלטות" בנוגע לחלוקת הכספים שזכה בהם, והוסיף כי "המתנה הפתיעה את ואן, ולכן הוא אומנם מתרגש אך הוא מתכנן להיות אסטרטג ושיטתי בבחינת מגוון ארגונים כדי להבטיח שהם עושים שימוש מיטבי בכספים כדי לעזור לאחרים".

התחחמות גלובלית | צילום: Shutterstock
תרומה ללא בירוקרטיה: בזוס כבר תרם מיליוני דולרים למלחמה בשינויי האקלים | צילום: Shutterstock
מתנות נוספות ממקנזי

התרומות הידועות של בזוס, בהיקף כולל של יותר מ-13 מיליארד דולר, ידרגו אותו בין התורמים הגדולים ביותר אי פעם. אך מלבד 1.5 מיליארד דולר, כל שאר הסכום הוא שעבוד של כסף עתידי – כלומר המזומנים עדיין לא נתרמו. בינתיים, מחזיקת מניות גדולה נוספת באמזון עושה את זה הרבה יותר מהר: גרושתו של בזוס – מקנזי סקוט.

סקוט התחתנה עם ג'ף בזוס בשנת 1994, באותה שנה בה הקים בזוס את אמזון ממוסך בלוויו בוושינגטון. כאשר הזוג נפרד בשנת 2019, קיבלה סקוט רבע ממניות אמזון של בזוס, נתח של 4% בשווי של 34 מיליארד דולר באותה עת. היא התחילה לעבוד במהירות.

ביולי 2020 היא הודיעה על סבב המתנות הראשון שלה: סך של 1.675 מיליארד דולר שהוענקו ל -116 ארגונים, ביניהם אוניברסיטת הווארד וקרן ג'קי רובינסון שתומכת בשוויון בחינוך. התרומות ניתנו  ללא הגבלות – דבר יוצא דופן בקרב התורמים המייעדים את הכספים לתוכניות או לשימושים מסוימים. סבב מתנות נוסף, שהסתכם ב-4.1 מיליארד דולר ל-384 קבוצות, הגיע בדצמבר, ואחריו סבב שלישי של 2.7 מיליארד דולר ל-286 קבוצות ביוני 2021. בסך הכל, כ-780 קבוצות צדקה קיבלו כספים מסקוט עד היום והצליחו מיד להשתמש בהם.

התחייבות ארוכת טווח

התרומות הגדולות ביותר של בזוס, לעומת זאת, בדרך כלל מועברות על פני תקופה ארוכה, מה שהופך את המסירה "ללא בירוקרטיה", עליה הכריז לאחרונה, להיראות חריגה מדפוס הנתינה שלו. לדוגמה, המתנה האחרונה של 200 מיליון דולר לסמית'סוניאן – היא התחייבות, כלומר המוזיאון יקבל את הכסף לאורך זמן. גם קרן כדור הארץ של בזוס עובדת במודל התחייבות. למרות התחייבות מאירת עיניים של 10 מיליארד דולר, בזוס תרם בפומבי רק 791 מיליון דולר עד כה, עם תוכנית לתת את הסכום כולו עד שנת 2030.

היוזמה הפילנתרופית הראשונה שלו, המונה מיליארדי דולרים, הגיעה בשנת 2018 עם הקרן הראשונה של בזוס, אשר מטרתה להקים רשת של גני ילדים ללא מטרות רווח וארגוני סיוע העובדים עם חסרי בית. עד היום, בזוס נתן קצת יותר מ-300 מיליון דולר מתוך שני מיליארד הדולר שהתחייב ליוזמה.

ג'ף בזוס במרכז והקבוצה שהצטרפה אליו לחלל | Blue Origin
ג'ף בזוס במרכז והקבוצה שהצטרפה אליו לחלל | Blue Origin

בסך הכל ההתחייבויות של בזוס בסך 12 מיליארד דולר מסתכמות ב-6% מהונו הנוכחי – 200 מיליארד דולר. אך עם תרומות ידועות שכבר שולמו, בהיקף של 1.5 מיליארד דולר, עד כה בזוס למעשה מסר פחות מאחוז אחד מהשווי הנקי הנוכחי שלו. סקוט, בינתיים, כבר ויתרה על 14% מהשווי הנקי הנוכחי שלה (שעומד על 60 מיליארד דולר) – כולל 10% בשנה אחת.

בין מטרות ברורות למעורפלות

בשיא התסיסה בארה"ב בעקבות רצח ג'ורג' פלויד, כיוונה סקוט את החלק הארי של תרומותיה כלפי קבוצות המתמקדות בשוויון גזעי. היא גם התחייבה להמשיך ולמסור את עושרה "עד שהכספת תתרוקן".

המטרות הפילנתרופיות של בזוס מעורפלות בהחלט. קרן כדור הארץ שלו אומרת בפשטות שהיא תעניק כסף ל"מדענים, ארגונים לא ממשלתיים, פעילים והמגזר הפרטי שיעזרו להניע טכנולוגיות חדשות, השקעות, שינוי מדיניות והתנהגות". אבל הוא נתן קצת יותר פירוט מאשר סקוט בכל הנוגע לסכומים ספציפיים שניתנו: 16 ארגונים קיבלו חלק מהכספים שנתרמו עד כה – כמעט 800 מיליון דולר, כאשר הסכום הגדול ביותר, 100 מיליון דולר, הועבר לקרן הטבע העולמית. בזוס אמר לעיתונאי הטלוויזיה צ'רלי רוז בשנת 2016 כי ינסה להתאים לפילנתרופיה הפורה של עמיתו – המיליארדר ביל גייטס, "אם יישאר משהו אחרי שאסיים לבנות את Blue Origin".

השניים גם שונים זה מזה בכל הנוגע לארגונים שבחרו לתמוך בהם. בזוס העדיף עד כה שמות גדולים (סמיתסוניאן, מכון מדעי המוח באוניברסיטת פרינסטון) ואילו סקוט הקפידה לבחור קבוצות עממיות וקבוצות היפר-לוקליות. סקוט כתבה בבלוג שלה ביוני כי היא "מנסה לתרום למערכות הזקוקות לשינוי" וש"עדיף שעושר לא פרופורציונלי לא יתרכז במספר קטן של ידיים".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן