דו"ח חדש מאת UK Charity Shark Guardian מפרט כיצד שבעה מתוך 13 סוחרים שנבדקו בטאיוואן נמצאו מוכרים סנפירי כרישים ממינים בסכנת הכחדה הרשומים במסגרת האמנה בדבר סחר בינלאומי במינים בסכנת הכחדה של בעלי חיים וצמחי בר (CITES).
הסכם בינלאומי שנחתם על ידי יותר מ-130 מדינות מסדיר הליכי ניטור של מאות מיני חיות בר והגבלות סחר על מנת להסדיר את השוק, להפחית את הביקוש למינים ספציפיים ולאפשר לאוכלוסיות שלהם להתאושש. המינים מוקצים לאחת משלוש קטגוריות המשקפות את רמת האיום העומדות בפניהם: נספח א' אוסר על סחר במינים העומדים בפני הכחדה; נספח ב' עוקב אחר שימוש מסחרי במינים הנמצאים בסיכון לסכנה; ונספח ג' מפרט מינים שאינם בסכנת הכחדה אך דורשים 'תשומת לב מיוחדת'.
במשך תקופה של שלושה חודשים ביקרו חוקרי Shark Guardian בכ-13 חברות שונות לעיבוד ומסחר בסנפירי כרישים. הם גילו שיותר ממחציתם סוחרים בסנפירים הרשומים ב-CITES, ולשבעה היו סנפירי כריש ממינים הרשומים ב-CITES (נספח ב') כחלק ממגוון המוצרים שלהם. אלה כוללים כרישי משי (Carcharhinus falciformis), כרישי קצה אוקיינוס (Carcharhinus longimanus), כרישי מאקו (Isurus oxyrinchus), כרישי גורן (Alopiidae spp) וכרישים לבנים גדולים (Carcharodon carcharias).
"כדי להציל את הכרישים והסביבה הימית, הרשויות בטאיוואן צריכות ליישם הפסקה מידית של הסחר האכזרי והבלתי בר-קיימא בסנפירי כרישים ועליהן להחמיר את החוקים המקומיים כדי לאסור מכירה מקומית של סנפיר כריש, כמו גם לאכוף טוב יותר את ההתחייבויות הבינלאומיות של טאיוואן במסגרת CITES", אמר אלכס הופפורד, פעיל חיות בר ימיות שעובד עם Shark Guardian.
היצואנית החמישית בעולם
"ברור שיש לעשות יותר כדי להגן על הכרישים בעולם. ישנם למעלה מ-500 מיני כרישים ידועים, כאשר רק קומץ מהם רשומים תחת CITES", אמר ברנדון סינג, מנהל משותף של Shark Guardian. "גם אז, כרישים הרשומים ב-CITES עדיין נסחרים באופן בלתי חוקי כאשר הניטור והאכיפה חסרים כל כוח וחושפים פרצות במערכת. כל עוד זה נמשך, אין הגנה אמיתית למין כלשהו, ללא קשר לרשימת CITES או לא. טאיוואן חייבת להיות אחראית ולנקוט פעולות מידיות בתגובה לדו"ח הזה".
ההערכות הן כי טאיוואן היא אחת מחמשת לוכדי הכרישים המובילים בעולם והיבואנית והיצואנית החמישית בגודלה בעולם של כרישים וחלקי כרישים במונחים של נפח. על פי דוח WildAid משנת 2018, 70% (5,268 טון) מסנפירי הכרישים שלה יוצאו להונג קונג, ואחריהם 16% (1,208 טון) יוצאו לסין בין השנים 2005-2014. בשנת 2018, טאיוואן ייבאה 8,241 טון של סנפירי ובשר כרישים (בשווי של יותר מ-11.5 מיליון דולר), עלייה של 639 טון משנת 2017, לפי סוכנות הדיג של טאיוואן.
בטאיוואן, סנפיר כריש נחשב לפריט מותרות, אך לפי סקר משנת 2018 של WildAid ו-Life Conservationist Association, למעלה מ-80% מאלו בטאיוואן שצרכו מרק סנפיר כריש בין השנים 2015-2018 הוזמנו לעשות זאת על ידי אחרים ו-62% העדיפו לא לאכול אותו כשהוגש להם באירועים 'מפוארים' כמו חתונות או נשפים.
"98% מהצרכנים במדינה שצרכו סנפיר כריש בשלוש השנים האחרונות עשו זאת בבתי מלון ובמסעדות, שמציגים מוצרי סנפיר כריש בתפריטי האירועים הקבועים שלהם, מה שלא מותיר הרבה ברירה לחלופות", דיווח הסקר. עם זאת, החקירה של Shark Guardian מצאה קמעונאים מקוונים מטאיוואן שמוכרים סנפירים של מינים בסכנת הכחדה בניגוד לחוק המקומי והבינלאומי.
הטלת איסור מקיף
בסוף שנת 2020, ממשלת טאיוואן הכריזה על איסור דיג של כרישים לבנים גדולים, כרישי Megachasma pelagios וכרישי ענק (Basking). מפרי חוק יעמדו בפני קנס של עד 150 אלף דולר. סוכנות הדיג של מועצת החקלאות (COA) הצהירה כי "תיאסר תפיסת כרישים לבנים גדולים, כרישי מגה וכרישי ענק. בין אם הם מתים או חיים, אם הם לא יוחזרו מיד לאוקיינוס, דייגים יעמדו לדין פלילי". עם זאת, סנפירים של כרישים לבנים גדולים היו נמצאו בשוק הדגים הטאיוואני לאחר השינוי הזה. לפי ההודעה לעיתונות של Shark Guardian, חברה אחת הצהירה כי "אין הבדל בין מכירת מינים מוגנים או לא מוגנים. מוצרי כרישים מוגנים בדרך כלל יוצרים בעיה למשלוח בינלאומי בלבד".
ב-Shark Guardian מקווים שטאיוואן תוכל "ליישם את ערכיה המתקדמים לשמירה על הסביבה הימית על ידי הטלת איסור מקיף על מכירה פיזית ומקוונת של כל מיני סנפירי הכרישים בטאיוואן. איסור כזה יהיה מעל ומעבר לנדרש על פי החוק הבינלאומי, וניתן לשנות את החוקים הפנימיים של טאיוואן בתמיכה ציבורית". מכיוון ש-37% מהכרישים בעולם נחשבים בסכנה החל משנת 2021, חיוני שממשלת טאיוואן תפעל כדי להבטיח שאמצעי הגנה אלו מיושמים באופן מלא ושקוף.