במרקטפלייס של פייסבוק – פלטפורמת הקנייה והמכירה השיתופית של הרשת החברתית הפופולרית, ניתן למצוא כמעט כל דבר. ריהוט, ביגוד, צעצועים ואפילו נדל"ן. לאחרונה, המוכרים הפכו ליצירתיים במיוחד והחלו למכור מוצר ייחודי: שטחים נרחבים ביערות הגשם שבאמזונס.
התופעה, שהיקפה עלה באופן ניכר בתקופת הקורונה, תפסה את תשומת לבם של בכירי הרשת החברתית שהחלו להגביל מכירות מסוג זה בעיקר משום שלרוב מדובר בשטחים שאינם שייכים כלל למוכרים או בשטחים השייכים לאוכלוסיות ילידיות. כמו כן, ליערות הגשם יש תפקיד מכריע במאבק במשבר האקלים, ורוכשי הקרקעות, מרביתם חקלאים ויזמים, לרוב כורתים את העצים או שורפים אותם.
יש לציין כי לעצים, במיוחד בשטחים נרחבים כל כך, יש תפקיד חשוב מבחינה סביבתית והם מתפקדים כ"ריאה הירוקה" של העולם ושל דרום אמריקה בפרט. זאת בשל העובדה שהצמחייה באזורים מיוערים קולטת את הפחמן הדו חמצני שאחרת היה מגיע לאטמוספרה ומגביר את קצב ההתחממות הגלובלית.
"נגן על הטבע"
הסוגיה הבעייתית כבר הועלתה בפני בכירי פייסבוק בחודש מרץ האחרון, אז נמסרה תגובה פושרת למדי לנושא ונטען כי הרשת עובדת בשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות כדי למגר את התופעה הפסולה. מתחקיר ה-BBC בנושא עלה כי מרבית הסוחרים הם תושבי מחוז רודונדיה שבברזיל שמוכרים את הקרקעות לצרכים חקלאיים. לטענתם, הם פועלים בשיתוף פעולה עם הממשל הברזילאי תוך הסכמה מלאה של הפוליטיקאים.
בשל הביקורת החריפה נגד התנהלות הממשל וכן המדיניות המכילה של הרשת החברתית – החליטה פייסבוק לנקוט עמדה ולשים סוף לתופעה הפסולה. בתחילת החודש הודיעה פייסבוק כי תסיר מודעות קיימות ותאסור על פרסום מודעות דומות בהמשך. בנוסף, במסגרת שינוי המדיניות, הרשת החברתית צפויה לקדם ולייצר מרחבים וירטואליים חדשים המיועדים לשיח הנוגע לבעיות אקולוגיות ברחבי פייסבוק, אינסטגרם ו-וואטסאפ.
"בכוונתנו לסרוק את המודעות במרקטפלייס ולהשוות בין השטחים שנמכרים לבין נתונים שיש בידי ארגוני איכות סביבה ברחבי העולם. נעשה זאת במטרה לעשות סוף לתופעה הבזויה הזו ולתרום לשימור איכות הסביבה", הודיעה החברה בפוסט רשמי שהעלתה.
"שטחים מוגנים ומיוערים הם חיוניים לשימור איכות הסביבה, הם מהווים בית לתושבים המקומיים שמתגוררים בהם והם גם ממלאים תפקיד אקולוגי חשוב עבור תושבי העולם כולו. ננקוט בצעדים חריפים כדי להגן על המשאב הטבעי הזה", הוסיפו.
ברשת BBC דווח כי פייסבוק צפויה להשתמש במאגר המידע הקיים של ארגון שהקים האו"ם ועוסק במוניטיזציה של יערות ברחבי העולם בזמן אמת, במטרה לעקוב אחר ניצול לרעה של השטח.