Forbes Israel Logo
מארק צוקרברג. צילום: Shutterstock
מארק צוקרברג. צילום: Shutterstock

ההעדפה המתקנת של צוקרברג: כך פעלה הנחת הסלב של פייסבוק

על פי הדיווחים, הרשת החברתית פטרה כ-6 מיליון משתמשים בעלי השפעה, ביניהם פוליטיקאים, עיתונאים וסלבריטאים, מציות לכללי השימוש בפלטפורמה. בכירים בחברה טוענים כי מדובר במדיניות: "אנחנו לא עושים את מה שאנחנו טוענים שאנחנו עושים"

על פי דיווחים בכלי תקשורת זרים, הרשת החברתית פייסבוק פטרה כ-6 מיליון ממשתמשיה מהחובה לשאת בהשלכות על הפרת נהלי הפלטפורמה בנוהל סודי ומתמשך, כך לפי פרסום מסמכים סודיים של החברה שהובאו לפרסום על ידי הוול סטריט ג'ורנל.

על פי הממצאים, פייסבוק יצרה מערכת שם XCheck כדי לסייע במודרציה של התכנים שעולים בפלטפורמה ומהווים מעבר על הכללים שלה. המערכת הופעלה בעיקר בחשבונות מבלאנשים בעלי השפעה, כמו פוליטיקאים, עיתונאים מובילים וסלבריטאים.

לפי הטענות, המערכת למעשה אפשרה למשתמשים מסוימים להפר את תנאי השימוש מבלי לשאת בהשלכות או לשאת בהשלכות מינימליות. חלק מהפוסטים שהפרו את הכללים אף 'הולבנו' לחלוטין, כך נטען במסמכים, בעיקר כשהיה מדובר במשתמשים שהם גם מובילי דעת קהל.

המערכת פעלה על פי טענות במקרה משנת 2019, בו שחקן הכדורגל ניימאר העלה תמונות עירום של אישה שהאשימה אותו בפשעים מיניים. התכנים עלו לרשת החברתית לאחר יום אחד בלבד, למרות שהפרו את האיסור של פייסבוק להעלות תכנים אינטימיים ללא הסכמה.

פייסבוק. צילום: Shutterstock
גורמים בכירים בפייסבוק טענו בעילום שם: "אנחנו לא עושים את מה שאנו טוענים שאנחנו עושים" | צילום: Shutterstock

תכנים נוספים ש'הולבנו' על פי הכתוב במסמכים הם פוסטים שנוגעים למידע כוזב בנוגע לחיסוני קורונה והועלו על ידי משפיענים, פוסטים הנוגעים בתיאוריות קונספירציה סביב הילארי קלינטון ועוד נושאים שונים שהוגדרו על ידי בודקי העובדות של הרשת החברתית כמידע שגוי, אך פורסמו בכל זאת.

דוח פנימי משפטי של פייסבוק משנת 2019 תיאר את הנוהל הזה כפגיעה באמון הציבור והמתשמשים, אך בפרסומים נכתב כי הרשת החברתית לא הפסיקה את פעילות התוכנה לחלוטין אלא צמצמה את היקפה כדי שתמשיך לפעול תחת מגבלות מסוימות.

"אנחנו לא עושים בדיוק את מה שאנחנו טוענים באופן ציבורי שאנחנו עושים כחברה", סיפר מקור חסוי לוול סטריט ג'ורנל, והוסיף כי "בניגוד ליתר חברי הקהילה והמשתמשים שלנו, יש אנשים יוצאים מן הכלל שיכולים להפר את הכללים מבלי לשאת בשום תוצאות".

בשנה שעברה המערכת עקבה אחר 5.8 מיליון חשבונות מתוך 3 מיליארד המשתמשים ברשת החברתית. מפייסבוק נמסר בתגובה כי המערכת הושקה כחלק מתהליך שמטרתו לווסת פרסום של תכנים שדורשים מעט יותר הבנה ובירור מעמיק. עם זאת, הודו בפייסבוק כי במערכת התגלו לא מעט בעיות שכעת עובדים במרץ על תיקונם, בניגוד למסמכים המיושנים שפורסמו בעיתונות וכבר לא תואמים את הלך הרוח בחברה.

דונלד טראמפ. צילום: Shutterstock
דונלד טראמפ. נחסם מפייסבוק למשך שנתיים לאחר שתמך בפורעים בקפיטול | צילום: Shutterstock

כזכור, זוהי לא הפעם הראשונה שפייסבוק ובראשה המייסד מארק צוקרברג מואשמים בפרצות אמון בנוגע לתוכן שהם מאשרים להעלאה בפלטפורמה. בשנה שעברה פייסבוק הוחרמה על ידי כ-500 מפרסמים לרבות שמות גדולים כמו חברת הרשת פורד, ענקית הקמעונאות טרגט וחברת האופנה ובגדי הספורט אדידס, לאחר שביקרו את פייסבוק וטענו כי מדיניות ויסות התוכן שלה מעדיפה לטובה משתמשים ותכנים מסוימים.

צוקרברג יצא בתוקף נגד הטענות ואמר שהקריאות והביקורת שהוא סופג קוראת "לערוך תוכן באופן נרחב מה שמוביל לסיכון האמינות שלו זו מדיניות שאנחנו לא אוהבים".

עם זאת, המייסד שינה את דעתו בחודש יוני האחרון, לצד ההכרזה על חסימת הנשיא לשעבר דונלד טראמפ מהפלטפורמה במשך שנתיים לאחר שעודד את המתפרעים בגבעת הקפיטול.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.