Forbes Israel Logo
מארק צוקרברג. צילום: Shutterstock
מייסד פייסבוק מארק צוקרברג. כך עובד מנגנון התרומה של המיליארדר | צילום: Shutterstock

תורם 99% ממניות פייסבוק: כך עובד מנגנון הצדקה של מארק צוקרברג

מייסד פייסבוק ובת זוגו פריסיליה צא'ן עוררו סערה לאחר שהבטיחו לתרום כמעט את כל רווחיהם מפייסבוק לצדקה והקימו לשם כך קרן התומכת בארגונים שונים בתחום החינוך, מדעים וקידום שוויון חברתי. כך פועלת החברה וכך, על אף ההצהרות המפוצצות, נשמרת השליטה במניות

מייסד פייסבוק מארק צוקרברג וזוגתו פריסיליה צ'אן, ידועים לא רק בשל הרשת החברתית פייסבוק או בשל המיליארדים הרבים שברשותם, אלא גם בשל הפעילות הפילנתרופית הענפה שהם מובילים בשנים האחרונות.

לבני הזוג ישנה קרן בשם 'יוזמת צ'אן-צוקרברג' שהוקמה בשנת 2015, ונושאת את הסיסמה "מובילים עתיד שווה עבור כולם". במסגרת הקרן, הזוג הוביל מהלכי תרומה וצדקה משמעותיים ביותר, תוך שהם מדגישים כי העשייה בתחום מונעת מרצונם לייצר שינוי משמעותי בעולם.

בשנת 2015, במקביל להולדת בתם הבכורה מקס, הודיעו בני הזוג כי בכוונתם לתרום 99% ממניות פייסבוק שברשותם עד לסוף חייהם. עד כה, בני הזוג המיליארדים עומדים בהבטחתם והם תרמו כ-2.7 מיליארד דולר לארגונים מתחומים שונים, בדגש על עמותות בתחום המדעים, קידום החינוך, חיזוק הקהילה ותנועות לקידום צדק חברתי.

בשנה החולפת, בני הזוג התמקדו בתרומה לארגונים רפואיים העוסקים בהיבטים שונים של טיפול במשבר הקורונה, ותרמו מאות מיליוני דולרים לארגוני בריאות ורווחה בארה"ב.

המקל והגזר: מדיניות ארה"ב נגד מתנגדי החיסונים | צילום: Shutterstock
בני הזוג צוקרברג-צא'ן תרמו מאות מיליוני דולרים עבור המאבק בקורונה | צילום: Shutterstock

בינואר 2021, הקרן הוציא הודיעה רשמית על תרומה בסך 450 מיליון דולר לטובת ארגון המיועד לשיקום מהגרים וקידום רפורמת הגירה בשטחי המעצמה ובכך נקטו עמדה פוליטית. כמו כן הם תרמו למספר ארגוני בחירות מקומיים במקביל לקמפיין הבחירות לנשיאות בשנת 2020, מה שגרר לא מעט ביקורת תקשורתית.

בחודש יוני האחרון בני הזוג תרמו 15 מיליון דולר נוספים לצדקה עבור ארגוני סיוע חדשים לקהילה שצמחו בצל התפשטות נגיף הקורונה ברחבי העולם ובייחוד בקרב קהילות מוחלשות שלא זכו לטענתם למשאבים מספקים להתמודדות עם המחלה.

בראיון שהעניקו השניים עם הקמת קרן הצדקה הם אמרו כי הם פועלים לשיפור הקהילה מתוך תחושת מחויבות עמוקה לקהילה בה הם חיים ומתוך רצון לנצל לטובה את המשאבים הרבים שלרשותם.

מטה קרן ביל ומלינדה גייטס בסיאטל. צילום: shutterstock
רוב המיליארדרים תורמים בפורמט שונה: מטה קרן התרומה של ביל ומלינדה גייטס בסיאטל | צילום: shutterstock

כאמור, צוקרברג יצא בהצהרה לפיה יתרום 99% מרווחיו מפייסבוק בשנת 2015, עם הולדת בתו הבכורה. ההצהרה זכתה אז לתשומת לב רבה מצד כלי התקשורת והמהלך נתפס כמעין של חיקוי של פעולות בהם נוקטים מיליארדים נדבנים אחרים בזירה, כמו למשל ביל גייטס ואשתו לשעבר מלינדה שניהלו יחדיו קרן תרומה משותפת.

לצד הביקורת מצד כלי התקשורת, נדבנים רבים שיבחו את מייסד פייסבוק שהגיב מצידו בסרטון שהעלה אז לרשת החברתית, המנוסח כסוג של מכתב לביתו ובו אמר שהכספים יהיו מיועדים למטרות נעלות כמו שיפור מערכת החינוך, קידום המדעים וחיזוק קהילות מוחלשות. "יש לנו אחריות מוסרית לילדי העתיד, לא רק לילדה שלנו, ואנחנו רואים משמעות בטיפול במערכות מורכבות שקשה להזיז אותן בטווח הקצר".

מנכ"ל פייסבוק צוקרברג. החברה התחייבה שלא להציג מודעות בפלטפורמות לילדים צעירים. צילום: shutterstock
צוקרברג. "יש לי אחריות גם לילדי העתיד" | צילום: Shutterstock

הייחודיות במודל התרומה של צוקרברג וצ'אן היא שבניגוד לקרנות צדקה מסורתיות, הקרן שהקימו מתפקדת כחברה שיכולה לתמוך בארגונים העוסקים בקידום מדיניות ציבורית, השקיע בהשקעות שונות למטרות רווח שיכולות גם לקדם סוגיות משמעותיות וכן לקדם את מטרותיהם של בני הזוג. מבנה זה מאפשר הלכה למעשה לשניים לשמור על השליטה הישירה במניות פייסבוק אותם הם תורמים לקרן.

כמו כן, ארה"ב ידועה בכך שהיא מעניקה הקלות מס משמעותיות בתחום הצדקה, מה שמסייע לצוקרברג וצ'אן לנהל את הקרן בלי קשיי מיסוי.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן