בכפרים איטלקיים רבים מתקיימים בסתיו חגיגות ואירועים מיוחדים, המציגים לראווה את היבול העונתי ואת היינות החדשים. בעקבות הקורונה בוטלו ירידים ופסטיבלים עונתיים הללו, אבל בשנה שעברה חלקם חזרו להתקיים ולסתיו 2022 כבר יש הרבה מה להציע.
משך האירוע יכול לנוע בין ימים ספורים לשבועות ארוכים, והוא יתקיים לרוב במתחם עטוי תפאורת ימי-ביניימית. האטרקציות במקום יכללו לרוב טעימות, שווקים ותערוכות. בחלק מהמקומות תוכלו ליהנות מהרצאות, תחרויות, קונצרטים, מוזיקת רחוב ותהלוכות מרשימות שמשתתפיה בתחפושות תקופתיות. לפניכם טעימה מהשפע הקולינרי שיש לאיטליה להציע בסתיו הקרוב:
יעדי יין
ברדולינו (אגם גרדה, ונטו)
בברדולינו תמצאו שני דברים שמטיילים אוהבים במיוחד: יין מעולה במקום שבו הוא מיוצר וחוף ים עוצר נשימה. סיבה טובה נוספת לבוא לבקר באזור בסתיו הוא פסטיבל היין המקומי, שנערך מה-29 בספטמבר ועד ה-3 באוקטובר, שכולו הרמת כוסית ליינות המקומיים שמיוצרים בכרמים המפוזרים לאורך חופיו המזרחיים של אגם גרדה. בחמשת ימי הפסטיבל ניתן לטעום מהמיטב שיש לאזור להציע כמו הברדולינו הקלאסי, הסופריורה (שאחוז האלכוהול בו מעט גבוה יותר), ה-Chiaretto דמוי הרוזה וה-Chiaretto Spumante. אפשר ליהנות מטעימות נוספות בכפרי דרך היין הסמוכים.
מונטלצ'ינו (טוסקנה)
בסוף אוקטובר (29 ו-30), ימי הביניים הופכים להווה במונטלצ'ינו, הידועה ביין האדום שלה, ברונלו די מונטלצ'ינו. מדובר ב"פסטיבל דל טורדו", המכונה גם "פסטיבל הקיכלי" (כיוון שבסתיו נודדות באזור ציפורים רבות). במסגרת הפסטיבל תוכלו לשוטט בעיירה לצד ציידים מדייוואליים (בתחפושת כמובן), ולצפות בתהלוכות ובתחרויות שמתקיימות בין רובעי העיירה השונים. זאת גם הזדמנות להתענג על האוכל המקומי, ולא לשכוח לטעום מנת פסטה פיצ'י (המקומיים מכנים אותה Pinci) ומרק ריבוליטה.
סן קוויריקו די אורצ'ה (טוסקנה)
San Quirico D'Orcia נודעת בנופיה המרהיבים, מהיפים באיטליה, ויש לה שלל מטעמים להציע בכל השנה. ובכל זאת, יש שני תאריכים בדצמבר שכדאי לציין. "פסטיבל שמן הזית" המתקיים ב-8 בדצמבר, מציין את הגעת השמן הטרי מיצרנים מקומיים. במהלך הפסטיבל נערכות לרוב הרצאות והדגמות, חלקן מתקיימות בפלאצו Chigi Zondadari, אשר נבנה במאה ה-17. את טעימות השמן מקבלים לרוב על לחם שנאפה במקום או על ברוסקטה.
כמו כן, לאחר שהתיישן במשך שנתיים, היין המקומי המהולל Orcia Reserve, יושק ב-1 בדצמבר. דרך היין של אורצ'ה המתפתלת דרך העיירה (המסלול המלא מתחיל בפיינצה, דרך בונקונוונטו ומסתיים באבדיה סן סלבטורה), היא ביתם של יצרני יינות DOC אדומים (מיוצרים לרוב מענבי Sangiovese) ו-DOC לבנים (המיוצרים לרוב מהזנים Trebbiano ו-Malvasia).
יעדי כמהין
גוביו (אומבריה)
יריד הכמהין הלבן של אלבה (8 באוקטובר עד 4 בדצמבר) הוא אולי המפורסם שבהם, אבל בהחלט יש פסטיבלים נוספים באיטליה, המהללים את הכמהין הלבן, ששווה לבדוק. העיר העתיקה גוביו שנשתמרה מימי הביניים, ידועה לא רק באריחים הדקורטיביים, עתיקות רומאיות ו"מזרקת המשוגעים" שלה, אלא גם ביריד הכמהין השנתי, שייערך השנה בין ה-29 באוקטובר ל-1 בנובמבר. בדוכני האוכל תיהנו ממיטב המטעמים הייחודיים למקום, הדגמות בישול ומפגשים פנים אל פנים עם שפים בעלי שם.
פיטרלונגה (אומבריה)
במרחק של כ-40 דקות נסיעה מגוביו, שוכנת פיטרלונגה הידועה גם כן בכמהין הלבן שלה, כמו גם בתפוחי האדמה הלבנים שלה. פסטיבל הכמהין ותפוחי האדמה ייערך השנה בתאריכים 8 עד 9 באוקטובר. בימים אלה מציעות המסעדות המקומיות תפריטים מיוחדים, לצד מגוון של מופעים היסטוריים ומופעי ג'אז.
סן מיניאטו (טוסקנה)
העיירה הטוסקנית סן מיניאטו (הסמוכה לפיזה), מעלה מופע כמהין במשך שלושה סופי שבוע עוקבים – השנה, החל מה-12 בנובמבר. אם תזדמנו למקום אל תוותרו על ביקור בכיכר דלה רפובליקה ההיסטורית, כדי לחזות בקירותיו המצוירים של פלאצו דל סמינריו. העיירה, הממוקמת בראש גבעה, היא גם יעד נפלא לחובבי האמנות. תמצאו בה עבודות של דונטלו, לוקה דלה רוביה, ורוקיו ופיליפו ליפי.
ירידי סתיו
באזורים שונים באיטליה מפיקים מצמח הכרכום זעפרן, ובצ'יטה דלה פיאבה התחילו לעשות זאת כבר במאה ה-13. חגיגות ה-Zafferiamo, המתגאות ברב-הגוניות של התבלין, יתקיימו בין ה-22 ל-24 באוקטובר. כיוון שלתבלין שימושים נוספים מעבר לבישול, מתקיימות ביריד גם סדנאות המציגות את שימושיו של הזעפרן באמנות ובטקסטיל – וכן במטבח. במסעדות המקומיות יוגשו מנות מבוססות זעפרן מיוחדות, ואפילו הגלידריות תורמות את חלקן, אם תהיתם איזה טעם יש לגלידה זעפרן.
צ'יטה דלה פיאבה (אומבריה)
מונטון (אומבריה)
ב-Montone – אחד הכפרים המרהיבים באיטליה, במרחק 40 קילומטרים מפרוג'ה – מתקיים "פסטיבל היער" (Festa del Bosco), בו תמצאו מטעמי עונה מצוינים ואת קציר הסתיו המשובח. הפסטיבל יתקיים במרכז ההיסטורי של העיר בתאריכים 29 באוקטובר עד ה-1 בנובמבר. בין התוצרת הסתווית שתוצג לראווה אפשר למצוא פטריות, ערמונים, כמהין (וגם לטעום מהם), תפריטים מיוחדים במסעדות ואף הרצאות בנושאים קולינריים. כמו כן אפשר למצוא שם כלי קרמיקה ועבודות רקמה ועץ של בעלי מלאכה מקומיים.