Forbes Israel Logo

דירוג המיליארדרים: מאסק מדיח את בזוס, שיא של 36 ישראלים ברשימה

רשימת המיליארדרים העולמית של פורבס לשנת 2022. בזוס, מאסק ואדלסון | צילום: Shutterstock, Wikipedia
רשימת המיליארדרים העולמית של פורבס לשנת 2022. בזוס, מאסק ואדלסון | צילום: Shutterstock, Wikipedia
בפסגה – 7 מתוך 10 העשירים בעולם הם ׳Tech billionaires׳ המחזיקים בהון של כמעט טריליון דולר ⋅ מאסק לבדו צבר בשנה האחרונה סכום שיא של 68 מיליארד דולר ⋅ הישראלים ברשימה: אדלסון ואברמוביץ׳ איבדו מיליארדים – אייל ועידן עופר זינקו במעלה הרשימה ⋅ שיא חדש של 36 ישראלים ברשימת המיליארדרים של פורבס, שנערכה גם השנה בשיתוף פורבס ישראל

בפעם ה-36 ברציפות מפרסם מגזין פורבס את דירוג המיליארדרים העולמי השנתי – The World's Billionaires List – רשימת המיליארדרים האייקונית, שהפכה במרוצת השנים לתיעוד המפורט והמקיף ביותר לגבי ההון של האנשים העשירים ביותר בעולם. 

אם לשפוט לפי הערכות השווי המעודכנות של עשירי תבל, נראה שגם הם לא מחוסנים מפני השפעות שליליות של אירועים בקנה מידה גלובלי. התפרצויות מחודשות של נגיף הקורונה, אינפלציה משתוללת, ומלחמת רוסיה-אוקראינה, שהוסיפה דלק למדורת מחירי האנרגיה והסחורות והקפיצה את המתיחות הגיאו-פוליטית לרמת שיא שלא נרשמה כאן מאז ימי המלחמה הקרה – כל אלו נתנו את אותותיהם גם על שורת הרווח התחתונה של העשירים ביותר. 

בסיכום כללי, דירוג המיליארדרים העולמי לשנת 2022 מנפיק את השורה התחתונה הבאה – 2,668 מיליארדרים מככבים בדירוג השנתי ה-36 של פורבס – 87 פחות מאשר בשנה שעברה והם שווים סך של 12.7 טריליון דולר – 400 מיליארד דולר פחות משנת 2021.

ובכל זאת, פורבס מצא יותר מ-1,000 מיליארדרים שהפכו עשירים יותר ממה שהיו אשתקד ו-236 מיליארדרים חדשים שעורכים את הופעת הבכורה שלהם בדירוג היוקרתי – כולל שניים מישראל.

כמו בכל שנה ארה״ב עדיין מובילה את העולם, עם 735 מיליארדרים בשווי כולל של 4.7 טריליון דולר, כולל כמובן האיש העשיר בתבל – אילון מאסק, שעומד בראש רשימת המיליארדרים העולמית בפעם הראשונה. סין (כולל מקאו והונג קונג) נותרה במקום השני, עם 607 מיליארדרים בשווי כולל של 2.3 טריליון דולר.

25 עשירי העולם המדורגים בראש רשימת המיליארדרים של פורבס לשנת 2022, הוסיפו להון הכולל שלהם כ-340 מיליארד דולר בשנה האחרונה, ושווים המצרפי מסתכם כעת ביותר מ-2.3 טריליון דולר. עשרת העשירים ברשימה שווים נכון להיום 1.3 טריליון דולר – 16% יותר לעומת אשתקד. 

מי שאחראי לצבירת העושר הגדולה ביותר השנה ואולי אף לגדולה מאז ומעולם, הוא אילון מאסק, שהוסיף להון הכולל שלו קרוב ל- 70 מיליארד דולר. מאסק ניצב כעת בראש הדירוג, כשהוא מדיח מראש הרשימה את מי שהחזיק בתואר מאז 2018 – ג׳ף בזוס. מנכ״ל טסלה, שחתום על יצירתה של אימפריית ייצור רכבי החשמל, ומייסד חברת החלל ׳SpaceX׳, הוא האיש העשיר ביותר בהיסטוריה המתועדת, עם שווי כולל המוערך נכון לעת עריכת הדירוג בכ-219 מיליארד דולר. 

SpaceX אותה הקים לבדו, מוערכת כיום בכ-100 מיליארד דולר. אילון מאסק | צילום: pixabay

בשנתיים האחרונות זינקו מניות טסלה – בה מחזיק מאסק 23% – ביותר מ-1000% והקפיצו את שווי החברה אל מעל טריליון דולר. מאז 2020 זינק הונו האישי של היזם האקסצנטרי בקרוב ל-200 מיליארד דולר. SpaceX אותה הקים לבדו, מוערכת כיום בכ-100 מיליארד דולר ונחשבת לחברה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם אחרי ByteDance, קונגלומרט הטכנולוגיה המחזיק בבעלות על Tik-Tok. קצב צבירת העושר של מאסק מעמיד אותו בעמדת זינוק להפוך לטריליונר הראשון בהיסטוריה, בתוך שנים בודדות.  

מי שניצב כעת במקום השני, ״זוכה מדליית הכסף״ – כפי שייחל לו מאסק בעקיצת טוויטר ששחרר בפעם הראשונה שחלף על פניו – הוא ג׳ף בזוס, מייסד ענקית הקמעונאות והסחר ׳אמזון׳. הונו האישי של בזוס, שבארבע השנים האחרונות עמד בראש הרשימה, מוערך כיום בכ-171 מיליארד. נכון לעת גיבוש הרשימה עומד הפער בינו לבין מאסק על קרוב ל-50 מיליארד דולר – בשנה האחרונה צבר מאסק הון אישי של 68 מיליארד דולר בעוד בזוס הפסיד 6 מיליארד דולר.  

אגב, גרושתו של בזוס, מקנזי סקוט, שקיבלה כ-4% ממניות אמזון במסגרת הסכם הגירושים, מדורגת ברשימת עשירי העולם במקום ה-30, עם הון כולל של כ-43.6 מיליארד דולר. מאז שנפרדו בני הזוג בשנת 2019 וחתמו על הסכם הגירושים היקר בהיסטוריה, הספיקה סקוט לתרום מיליארדים רבים והיא ידועה כמי שמשקיעה סכומים משמעותיים בעשייה פילנתרופית ובצדקה. סקוט, שהבטיחה להעניק לפחות חצי מהונה לצדקה במהלך חייה – הספיקה לתרום במהלך השנתיים האחרונות בלבד, קרוב ל-9 מיליארד דולר לכ-770 ארגונים חברתיים ומוסדות שונים ונבחרה השנה על ידי מגזין פורבס לאישה המשפיעה ביותר בעולם

את השלישייה המובילה בצמרת עשירי העולם חותם המיליארדר הצרפתי, ברנאר ארנו, אשר הקים את אימפריית מותגי היוקרה LVMH, בזכותה צבר הון הנאמד כיום בכ-158 מיליארד דולר. 

במקום השלישי. ברנאר ארנו | צילום: Wikimedia

ארנו, לצד וורן באפט (מקום 5 ברשימה עם הון של 118 מיליארד דולר) והאיש העשיר באסיה, המיליארדר ההודי מוקש אמבאני, (מקום 10, 90 מיליארד דולר שווי), מהווים את ה״מיליארדרים המסורתיים״ היחידים בעשירייה, המובילה שלא צברו את הונם בזכות אחזקה בחברות טכנולוגיה. 

היי-טייקונים 

חלק גדול מצבירת העושר האדירה שהתרחשה בעשור האחרון, התנקזה באופן טבעי אל סקטור ההיי-טק הלוהט. המגזר הטכנולוגי חולל צבירת הון עצומה עבור עשירי ההייטק הקיימים ויצר שכבה חדשה של יזמים ומשקיעים מיליארדרים חדשים, כפי שזו מצטיירת בדירוג המיליארדרים של פורבס. 

7 מ-10 עשירי העולם כיום הם המייסדים של ענקיות הטכנולוגיה הגדולות – טסלה, אמזון, מיקרוסופט, גוגל או אורקל – המחזיקים יחד בהון כולל של כמעט טריליון דולר. 

ביל גייטס, מייסד ענקית התוכנה הגדולה בעולם, מדורג במקום הרביעי עם הון כולל של כ-129 מיליארד דולר. למרות הגירושים מאשתו מלינדה, הוסיף גייטס להונו האישי כ-5 מיליארד דולר. 

למרות הגירושים מאשתו מלינדה, הוא הוסיף להונו האישי כ-5 מיליארד דולר. ביל גייטס. צילום: Shutterstock

לארי פייג׳ וסרגי בריין, מייסדי הענקית גוגל, הוסיפו השנה להונם הכולל כ-20 מיליארד דולר. הונו הכולל של פייג׳ נאמד כיום בכ-111 מיליארד דולר. פייג׳, שפרש מתפקידו כמנכ"ל אלפבית בסוף 2019, מתרכז כעת בהשקעות חלל באמצעות Planetary Resources, חברה לכרייה מחצבים מאסטרואידים. שותפו הקרוב וחברו לספסל הלימודים בריין, פרש אף הוא באותה תקופה מתפקידו כנשיא החברה, והונו הכולל נאמד כיום בכ-107 מיליארד דולר. 

מי שבטח ירצה לשים את השנה האחרונה הרחק מאחור הוא עוד ״גאון-טק״, שכיכב בעבר בצמרת הרשימה אך כיום מוצא את עצמו ״רק״ במקום ה-15 ברשימת עשירי העולם – מייסד פייסבוק מארק צוקרברג. מניית החברה צללה בתקופה האחרונה ומחקה כרבע משוויה לאחר דו״חות מאכזבים שפרסמה – מה שחתך מהשווי הנוכחי של המיליארדר הצעיר לא פחות מ-30 מיליארד דולר. 

הישראלים העשירים בעולם

ברשימת המיליארדרים העולמית של פורבס מופיעים השנה לא פחות מ-36 מיליארדרים ישראלים, מספר שיא של מיליארדרים כחול-לבן. 

בראש הרשימה ניצבת גם השנה מרים אדלסון הממוקמת במקום ה-50 בדירוג הכללי. שוויה הכולל מוערך בדירוג בכ-27.5 מיליארד דולר. ד״ר אדלסון מחזיקה ביותר ממחצית מאימפריית המלונאות והימורים שהקים בעלה המנוח שלדון – המנכ"ל והיו"ר לשעבר של ׳לאס-וגאס סנדס׳, אשר נפטר בגיל 87 בינואר אשתקד.

מחזיקה ביותר ממחצית מאימפריית המלונאות והימורים שהקים בעלה המנוח שלדון. מרים אדלסון | צילום: Wikiedia

לפני שנה בדיוק הוערך הונה הכולל בלא פחות מ-38.2 מיליארד דולר- כך שבשנה האחרונה איבדה אדלסון כ-11 מיליארד דולר, בעיקר עקב צלילת מניית Las Vegas Sands שאיבדה במהלך 12 החודשים האחרונים כ-40% מערכה. 

מיליארדר עולמי נוסף שספג בתקופה האחרונה הפסדים אדירים הוא האוליגרך היהודי-רוסי רומן אברמוביץ׳, שהונו האישי מוערך כיום בכ-6.9 מיליארד דולר ״בלבד״, לעומת 14.5 מיליארד דולר אשתקד. אברמוביץ׳ איבד בשנה האחרונה מחצית מהונו האישי – השלכה ישירה של הסנקציות האישיות שהטילה עליו ממשלת בריטניה, אשר האשימה אותו ב״מעורבות בערעור יציבותה של אוקראינה״. 

ברשימת הסנקציות הרשמית שפרסמו הרשויות בבריטניה מפורטים נכסי המיליארדר שהוקפאו על ידי הממשלה, ביניהם מניות הבעלות שמחזיק במועדון הכדורגל האנגלי צ׳לסי וכן אחזקותיו בענקית הפלדה ׳אברז׳ (Evraz), ובחברת הכרייה ׳נורילסק-ניקל׳ (Norilsk Nickel). אברז בה מחזיק אברמוביץ' 28.6% באופן ישיר, מחקה כמעט 90% משוויה מתחילת השנה והושעתה מהמסחר במרץ האחרון לאור הטענות כי הייתה מעורבת באספקת פלדה לצבא הרוסי. 

השנה האחרונה הייתה אחת המוצלחות בקריירה העסקית של איש העסקים אייל עופר. עופר מדורג השנה במקום השני מבין הישראלים העשירים בעולם עם שווי כולל של כ-15.4 מיליארד דולר.

איל הספנות, הבנקאות והנדל״ן נהנה בשנה האחרונה מהעלייה המטאורית במחירי התובלה שהפכו את קבוצת הספנות זודיאק (Zodiac Group) שהוא עומד בראשה, לרווחית במיוחד.

גם אחזקתו ב-21% ממניות בנק המזרחי, אשר השלימו בשנה האחרונה עליה של יותר מ-40%, ושליטתו ב-Global Holdings, חברת הנדל"ן של עופר, באמצעותה הוא מחזיק בנכסים במנהטן, הקפיצו את הונו הכולל בקרוב ל-40% לעומת שוויו בשנה שעברה. 

ספג בתקופה האחרונה הפסדים אדירים. האוליגרך היהודי-רוסי רומן אברמוביץ׳ | צילום: Shutterstock

ישראלי נוסף שנהנה מעליית הערך חסרת התקדים של ענף התובלה הוא עידן עופר, שמדורג השנה במקום השלישי ברשימת הישראלים המיליארדרים. איש העסקים הישראלי הוא בעל השליטה בחברת האחזקות Kenon Holdings באמצעותה הוא מחזיק בין השאר בשליטה בסיפור ההצלחה הגדול של השנים האחרונות – חברת התובלה הימית ׳צים׳, שמניותיה זינקו בשנה האחרונה בכ-170%. הוא מחזיק ב- 51% ב׳חברה לישראל׳, השולטת בקבוצות בז״ן ו־ICL (כימיקלים לישראל), שנהנו השנה גם הן מעלייה מטאורית בערך המניות. לצד השקעות בהייטק מחזיק עופר גם ב-32% ממניות קבוצת הכדורגל הספרדית אתלטיקו מדריד, וכן 85% מקבוצת הכדורגל הפורטוגלית FC Famalicao. 

את הפריצה הגדולה השנה עשו צמד האחים, איגור ודימיטרי בוכמן, שני המייסדים של חברת משחקי האונליין ׳פלייריקס׳ (Playrix), אשר בזכות אחזקתם בחברת הגיימינג המצליחה שווים 8.1 מיליארד דולר, כל אחד. 

בעבר האישה העשירה בישראל, ממוקמת במקום ה-13. שרי אריסון | צילום: דודי חסון

האחים לבית בוכמן, שנולדו וגדלו בצפון רוסיה, בנו את אימפריית המשחקים עוד בזמן שאחד האחים, דימיטרי, היה בתיכון. כיום הם חתומים על משחקי אפליקציות מובייל שהפכו לסנסציה, כמו Homescapes ו- Fishdom, ושלשלו לקופת החברה מיליארדי דולרים. על פי הערכת פורבס הכנסות החברה השנתיות מסתכמות ביותר מ-2.7 מיליארד דולר. איגור ודימיטרי אשר מחזיקים באזרחות ישראלית עלו לארץ בשנת 2016 ונכון להיום מתגוררים בבריטניה. 

פרנק לואי עולה בדירוג למקום השמיני, עם הון מוערך של כ-6.8 מיליארד דולר (5.2 מיליארד דולר אשתקד). במקום ה-9 ברשימת הישראלים נמצא פטריק דרהי עם שווי של 6.6 מיליארד דולר (לאחר שאשתקד דורג שלישי עם הון של 11.8 מיליארד דולר).

הונה הכולל של משפחת ורטהיימר (10 ברשימת הישראלים) מוערך כיום בכ-6.2 מיליארד דולר. טדי שגיא (מקום 11) נהנה משנה פנטסטית והוסיף להונו עוד כחצי מיליארד דולר והגיע לשווי כולל של 5.6 מיליארד דולר; שרי אריסון, בעבר האישה העשירה בישראל, ממוקמת במקום ה-12 עם שווי מוערך של כ-5 מיליארד דולר ויצחק תשובה – מקום 15 – שידע בשנים האחרונות שנים סוערות במיוחד קופץ במעלה הדירוג ובזכות התאוששות מניית דלק חוזר לשווי של 3.8 מיליארד דולר, לאחר שבדירוג הקודם הוערך הונו ב-1.1 מיליארד דולר פחות. 

ישראלי נוסף ברשימת המיליארדרים העולמית של פורבס שחווה שנים מטלטלות ומלאות סכסוכים משפטיים, הוא אדם נוימן, מייסד WeWork, ומנכ״ל החברה לשעבר, שנאלץ לפנות את מקומו ולהתפטר. נוימן חוזר למקומו ברשימת המיליארדרים, בזכות הנפקת הספאק של החברה והמניות שבבעלותו, כאשר לפי הערכת פורבס, שוויו הנוכחי של נוימן עומד כיום על כ-1.4 מיליארד דולר.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.