תעשייה 4.0: כך עולם התעשייה מאמץ טכנולוגיה כדי להתמודד עם אתגרים

חברות הייצור מעידות על עלייה משמעותית בתהליכי הייצור, בחומרים ובעלות כוח האדם | צילום: Shuttersock
חברות הייצור מעידות על עלייה משמעותית בתהליכי הייצור, בחומרים ובעלות כוח האדם | צילום: Shuttersock
אנו נמצאים כעת במהפכה התעשייתית הרביעית, המכונה Industry 4.0, שהופכת כל חלק בשרשרת האספקה ל"חכם" – החל בייצור ועד לאחסון ולוגיסטיקה. במה מדובר ומה הם הגורמים שהביאו להתפתחותה?

Contributors

המשבר הכלכלי הגלובלי כבר לא עומד בסימן שאלה. אם עד לפני כמה חודשים, כאשר האינפלציה במרבית כלכלות העולם החלה לטפס ושיעורי הריבית רשמו עליות קלות של שברירי האחוז, עוד ניתן היה לערער על עצם קיומו של משבר כלכלי – כעת המצב שונה. בחודשים שחלפו ראינו גלי פיטורים חסרי תקדים במגוון תעשיות (בדגש, כמובן, על תעשיית ההייטק), התקררות משמעותית בשוק הנדל״ן בצל עליות הריבית ועליות מחירים משמעותיות בכל תחומי החיים בכל רחבי העולם.

למעשה, בחודשים האחרונים שמענו על גל התייקרויות של מוצרי צריכה כאן בישראל, כאשר היבואניות הגדולות ובראשן יוניליוור, הודיעו על ייקור סל המוצרים שלהן ועוררו מאבק בינן לבין רשתות השיווק. חברות הייצור ומוצרי הצריכה מעידות על עלייה משמעותית בתהליכי הייצור, בחומרים ובעלות כוח האדם, ועל רקע זה מגיעות עליות המחירים עד לצרכן הסופי.

חברות המוצר, העומדות מאחורי משחת השיניים שאנחנו משתמשים בה מדי יום, הפסטה שאנחנו אוכלים או בקבוק הבירה שאנו שותים בערב – מתמודדות עם אתגרים המאפיינים את חילופי הדורות על פס הייצור. זאת, בנוסף למתרחש בשווקים כעת ומבלי להתייחס לאתגרים הרגילים שהן צריכות לתת להם מענה באופן שוטף. מתוך הצורך להמשיך ולתמוך בסיבוכיות העולה של דרישות הלקוחות ושל שרשראות האספקה, צמח למעשה ענף התעשייה 4.0 (שעושה מהפכה באוטומציה, ניטור וניתוח של שרשראות אספקה באמצעות טכנולוגיה חכמה).

במה מדובר? פסי הייצור פועלים במתכונת דומה כבר עשרות שנים, אולם בשנים האחרונות אירעו מספר התרחשויות שגורמות לדברים להשתנות. ראשית, קהל הצרכנים, והדרך בה אנו צורכים, השתנו. התחזקות ה- e-commerce והדרישה להתאמות אישיות של מוצרים שינתה את המבנה של קווי הייצור והלוגיסטיקה סביבם.

ענף התעשייה 4.0 עושה מהפכה באוטומציה, ניטור וניתוח של שרשראות אספקה באמצעות טכנולוגיה חכמה | צילום: Shutterstock

בנוסף, אנחנו עדים לשינוי משמעותי בצד כוח האדם. הטכנאים ועובדי פסי הייצור שצברו שנות ניסיון רבות בענף מגיעים לגיל הפרישה, ויש צורך למלא את החלל בעובדים חדשים. כשמוסיפים לשתי המגמות האלה גם את מגפת הקורונה, שהובילה הן לביקוש גובר למוצרי צריכה בזמן שהעולם כולו הסתגר בביתו והן לדיגיטציה ואימוץ מהיר של טכנולוגיות באופן רוחבי במגוון תעשיות, מקבלים את המתכון המושלם להאצת תחום ה-Industry 4.0.

מגוון הטכנולוגיות שמשרתות כיום את עולם התעשייה הוא עצום, וגם בישראל צמחה קהילה מרשימה של חברות שפונות לחברות הייצור הגדולות בעולם ומסייעות להן להתייעל, להשתפר ולשמר רמות מחיר תחרותיות. החל מפתרונות המסייעים במתן שקיפות על המתרחש במפעלים, דרך פתרונות בינה מלאכותית ומכונה לומדת (AI&ML) שמספקים תובנות לצעדים מעשיים, ועד טכנולוגיות שמנתחות את פעילות מכונות הייצור, מבצעות תחזיות ומעריכות את בריאות המכונה ותפקודה.

לצד ההתייעלות, אותם פתרונות מביאים להעצמת העובדים שפנויים להתעסק במשימות אחרות, וגם משפרים צריכת אנרגיה וכך מוודאים שמירה על איכות הסביבה.


סער יוסקוביץ' הוא מנכ״ל ומייסד-שותף בחברת אוגורי, יוניקורן ישראלי בתחום התעשייה 4.0. אוגורי מאפשרת לנטר תפקוד של מכונות ושל תהליכי ייצור, להתריע מראש על תקלות והשבתות, ולהציע פתרונות באמצעות כלי בינה-מלאכותית מתקדמים ויעודיים לתעשייה. לסער תואר כפול בהנדסת חשמל ופיסיקה מהטכניון. לפני שייסד את אוגורי בשנת 2011, עבד באינטל בתור Analog Architect.

ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן