איגור בוכמן ואחיו דמיטרי נולדו וגדלו בוולוגדה, רוסיה. שם הם בנו את יסודות החברה שלהם פלייריקס (Playrix), מפתחת משחקי סלולר שבסופו של דבר תהפוך לאחת הגדולות בעולם. החברה יצרה עבור זוג האחים הון מוערך של 16.2 מיליארד דולר. על אף שהמלחמה באוקראינה הייתה אז רק איום מעומעם, לפני כעשור החלו האחים להרגיש לא בטוחים ברוסיה. הסתבכות עם שוטרים בעסקה של רכישת קרקע הובילה אותם להחלטה לעזוב לצמיתות.
למזלם של הבוכמנים, תוכנית היציאה מרוסיה לא הייתה מסובכת במיוחד. בשל מוצאם היהודי, האחים היו זכאים לאזרחות ישראלית מתוקף חוק השבות. "זה די פשוט אם אתה יכול להוכיח את השורשים היהודיים שלך", אמר איגור בוכמן, שעיטר לאחרונה את שער פורבס על רקע מאבקו בנוכחות המפוצלת של פלייריקס ברוסיה ובאוקראינה בזמן המלחמה. "מכיוון ששני ההורים שלי יהודים, זה היה ממש קל". הם ארזו את חפציהם ועברו לישראל ב־2016 לפני שהיגרו שוב ללונדון ב־2020.
כמו בוכמן, לא מעט מיליארדרים שנולדו ברוסיה ניצלו את חוק השבות המעניק כניסה ודרכון אוטומטיים לכל יהודי, או לכל מי שיכול להוכיח שיש לו לפחות סבתא או סבא אחד יהודים. יורי מילנר, אשר צבר הון מוערך של 7.3 מיליארד דולר מהשקעות מתוזמנות היטב בין היתר בפייסבוק ובטוויטר, קיבל אזרחות ב־1999. לפי דוברו, ליאוניד סולובייב. מילנר, שנולד לאב אוקראיני־יהודי ולאם יהודייה־רוסית מספר, כי הסיבה העיקרית לרצות את הדרכון הישראלי הייתה "המורשת היהודית והקשר האישי החזק שלי לתרבות היהודית". הוא עבר עם משפחתו לישראל ב־2005, שם נולדו שתי בנותיו הראשונות וכיום הוא מתגורר בסן פרנסיסקו.
לפי התחקיר של פורבס, יותר מ־40% מ־111 המיליארדרים ילידי רוסיה מחזיקים בלפחות דרכון אחד נוסף (ל־6% יש שניים או יותר). כמעט מחצית מ־35 המיליארדרים שספגו סנקציות בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה, הם בעלי אזרחות כפולה. אחרי קפריסין, שהעניקה אזרחות ל־15 מיליארדרים באמצעות "ויזת זהב" של המדינה הדורשת מינימום השקעה של שני מיליון יורו – דרכון ישראלי הוא הדרכון השני הנפוץ ביותר בקרב מיליארדרים ילידי רוסיה. 11 אוליגרכים לפחות מחזיקים בדרכון ישראלי, חמישה בדרכון בריטי, ושלושה בדרכון ממלטה.
המלחמה באוקראינה הטילה זרקור שלילי על חוק השבות הישראלי. שלושה מהאוליגרכים שספגו את הסנקציות הקשות ביותר הם גם אזרחים ישראלים: מייסדי בנק אלפא, מיכאיל פרידמן וחאן גרמן; והבעלים של מועדון הכדורגל צ'לסי – רומן אברמוביץ'. אברמוביץ' עשה את עיקר הונו באמצעות נתח גדול בענקית הנפט סיבנפט, אותו מכר ב־2005 לגזפרום שבבעלות ממשלתית ברוסיה תמורת 13.1 מיליארד דולר.
אברמוביץ', שקיבל דרכון ישראלי ב־2018, נצפה בנמל התעופה בן גוריון בחודש מרץ, ימים אחדים לאחר שהוטלו עליו סנקציות מממשלת בריטניה (הוא גם ספג סנקציות על ידי האיחוד האירופי, קנדה, אוסטרליה ושוויץ). ישראל נותרה בעיקרה ניטרלית בסכסוך, למרות שהיא מארחת אלפי פליטים אוקראינים.
לא רק פני המיליארדרים אל ישראל. נראה שהמדינה מושכת אליה קבוצה גדולה של עשירים רוסים. עורך הדין אלי גרביץ, המתמחה בחוק השבות, אמר לפורבס כי מספר הפניות למשרד עורכי הדין שלו גדל בחודשים האחרונים פי 25. הזינוק במספרים גדול אף יותר משהיה לאחר סיפוח חצי האי קרים בידי רוסיה, הוא מציין. "האנשים שפונים אלינו היום אינם מאוקראינה", אומר גרביץ. "הם גם לא מרחבי רוסיה. הם מגיעים בעיקר ממוסקבה", והם בעיקר אנשי עסקים מבירת המדינה.
"אני מרגיש שבשנתיים הקרובות תהיה לרוסים תקופה קשה מאוד בעסקים", אומר דוד אנג'ל, המנהל משרד עורכי דין בתל אביב המסייע למהגרים להגיע לישראל. "כמובן שהיהודים מביניהם ירצו לעלות לישראל וימצאו את עצמם בסיטואציה פשוטה יותר". אנג'ל מוסיף כי מספר הלקוחות שלו עלה ב־500% מאז תחילת המלחמה.
אדם נוסף שככל הנראה מחפש דרכון כזה הוא מיכאיל פרוכורוב, איל כריית הניקל, שהיה עד 2019 הבעלים של קבוצת ה־NBA ברוקלין נטס. על פי הדיווחים, פרוכורוב הגיע לישראל בחודש שעבר במטוס פרטי והגיש את הניירת לקבלת אזרחות ישראלית מתוקף חוק השבות. פרוכורוב לא הגיב לבקשות פורבס לתגובה (מיכאיל פרוכורוב אינו מופיע ברשימת האוליגרכים אשר ספגו סנקציות).
אחת הסיבות לעובדה שאזרחות ישראלית הפכה לנחשקת יותר, היא כי לאחרונה נעשה קשה לקבל אזרחות בכל במקום אחר. במשך שנים, העשירים והמקושרים בעולם יכלו למעשה לרכוש אזרחות של האיחוד האירופי באמצעות תוכנית המכונה "ויזת זהב", המעניקה אזרחות לכל מי שמוכן להשקיע סכום מסוים. מאז תחילת המלחמה, לפחות שלוש מדינות ביטלו את האפשרות הזאת על רקע הלחץ הגובר מצד הנציבות האירופית.
הפרלמנט של בולגריה הצביע בעד סיום תוכנית "ויזת הזהב" שלה, הדורשת השקעה של לפחות 500 אלף יורו. מלטה הפסיקה את פעילות "ויזת הזהב" שלה (השקעה מינימלית של 750 אלף אירו) עבור רוסים ובלארוסים, ולפי הדיווחים היא שוקלת לסגור אותה לחלוטין. קפריסין שללה את דרכוניהם של שמונה אוליגרכים.
בניגוד לדרכונים אחרים, שעלול לקחת שנים להשיג, בדרך כלל לוקח רק כמה שבועות עד כמה חודשים כדי להבטיח אזרחות ישראלית, אם כי גרביץ אומר שלוח הזמנים הזה השתנה בגלל המלחמה. לאחר שאדם הוכיח את מקורותיו היהודיים למשרד הפנים של ישראל, ניתנת לו ויזה מיד.
ניתן לאסוף את הדרכון ברגע שהאדם עצמו מסוגל להגיע לישראל (וכמובן שלא מזיק אם יש ברשותך מטוס פרטי). ישראל לא תדחה בקשות על סמך רגישות פוליטית. הסיבות היחידות שבגללן תימנע כניסה לישראל באמצעות חוק השבות הן עבר פלילי, מחלה מדבקת או קשר לארגון טרור.
"אין פסקה בחוק השבות האוסרת על אוליגרכים יהודים לקבל אזרחות ישראלית", אומר גרביץ ומדגיש כי החוק חוקק לפני יותר מ־70 שנה, לאחר השואה. "אף אחד לא חשב אז על אוליגרכים או על מלחמה בין רוסיה ואוקראינה".
מלבד הדרכון, אזרחות ישראלית מגיעה עם הטבות נוספות למיליארדרים. עולים חדשים מקבלים פטור של 10 שנים מדיווח ותשלום מיסים על הכנסה שנעשתה בחו"ל. יתרה מזאת, למדינה אין חוקי סנקציות משלה, כלומר אין נהלים משפטיים ספציפיים להפעלת סנקציות המיושמות על ידי מדינות אחרות. עם זאת, מנהיגי ישראל הדגישו כי המדינה לא תשמש מקלט לעשירים כדי להימלט ואף הפעילו ועדה מיוחדת "להתמודדות עם השלכות הסנקציות". "אזרחות ישראלית היא לא דרך לברוח מסנקציות, אפילו לא קרוב לזה", אומר גרביץ.
למדינות אחרות, כמו ספרד ואוסטריה, יש נתיבים דומים לאנשים ממוצא יהודי. החוק של פורטוגל משנת 2015, מעניק לצאצאים של יהודים ספרדים שגורשו מחצי האי האיברי בסוף המאה ה־15 את הזכות לתבוע אזרחות. כך הוסיף אברמוביץ' דרכון של האיחוד האירופי לאוסף שלו באפריל 2021.
עם זאת, שאלות על מוצאו הספרדי של אברמוביץ' עוררו תגובת שרשרת של השלכות בפורטוגל, כולל חקירה פנימית של הממשלה, מעצרו של הרב שהקל על בדיקת הרקע של אברמוביץ' ושינוי החוק לפיו קיבל את אזרחותו. העיר פורטו, שבה הוביל רבו של אברמוביץ' את הקהילה היהודית, הודיעה שהיא לא תשתף פעולה יותר עם המדינה הפורטוגלית כדי לאשר בקשות.
"רומן אברמוביץ' הרס את העסק שלנו לגמרי", אומר מיכאל דקר, שותף ומומחה לדיני הגירה ועלייה לישראל במשרדי דקר פקס אופיר ושות'. "איבדנו את כל העסקאות שלנו הנוגעות לאזרחות פורטוגלית. ובגללו – ואחרים – הרשויות בישראל נסערות והן מנסות להקשות על קבלת אזרחות".
לפי דקר, המדינה דוחקת כעת להוכחה כי מבקש חוק השבות יתגורר בפועל במדינה, אם כי לדבריו "זה לא מחזיק מים", כי זה כמעט בלתי אפשרי להוכחה.
היכולת של מיליארדרים רוסים שספגו סנקציות לברוח למדינות כמו ישראל עוררה התנגדות רבה. בעודה מכירה בכך שיש "סיבות לגיטימיות לרצון לקבל דרכון שני", אקה רוסטומשוילי מוועדת השקיפות הבינלאומית נגד שחיתות טוענת שחלק מהאוליגרכים "מחזיקים בדרכונים של האיחוד האירופי כי הם כנראה לא רוצים לחיות בבלגן שהם עזרו ליצור".
גם אם יופעל לחץ מוגבר על האוליגרכים הרוסים, אין סיכון ריאלי שהם ימצאו את עצמם מחוץ לישראל לחלוטין, אומר דקר. ממשלת ישראל עשויה לנקוט צעדים מסויימים כדי להקשות על קבלת הדרכון, כמו שימת דגש רב יותר על דרישת תושבות, אך היא לא תדחה אנשים על הסף בשל קשריהם הפוליטיים או הרקע הפוליטי שלהם. "אפילו להפך. אם אתה נמצא במשבר פוליטי, ישראל אמורה להיות מקלט בטוח עבור יהודים ברחבי העולם", אומר דקר. "זה יהיה בלתי חוקתי שישראל לא תציל פליט יהודי. זוהי החובה שלנו".