חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

ניתוח מיוחד: ישראל בין המדינות עם ריכוז המיליארדרים הגבוה בעולם

ישראל היא ״אומת המילארדרים״, מדינה שבה מספר המיליארדרים הכללי והיחסי בה הוא מבין הגבוהים בעולם | צילום: Shutterstock
ישראל היא ״אומת המילארדרים״, מדינה שבה מספר המיליארדרים הכללי והיחסי בה הוא מבין הגבוהים בעולם | צילום: Shutterstock
מיהי המדינה עם שיעור המיליארדרים לנפש הגבוה ביותר בעולם - והיכן ממוקמת ישראל? ניתוח מיוחד של פורבס ישראל מגלה איך הפכה אומת הסטארטאפ לאחת המדינות הריכוזיות ביותר בתבל (גם בשנה של מלחמה)

רשימת המיליארדרים של פורבס לשנת 2024 מונה נכון להיום 2,781 מיליארדרים מ-78 מדינות שונות השווים יחדיו קצת יותר מ-14 טריליון דולר. ריכוז העושר הפנומנלי הזה מתמגנט באופן טבעי אל המדינות העשירות ביותר, אל הכלכלות הגדולות ביותר. ארצות הברית, שלא במפתיע, היא המדינה עם מספר המיליארדרים הגדול בעולם ובפער ניכר. האומה העשירה בעולם מונה כיום לא פחות מ-813 אזרחים מיליארדרים (כמעט 30% מסך המיליארדרים העולמי). אלה מחזיקים בהון כולל של 5.7 טריליון דולר – המהווה כ-40% מסך ההון הכולל של כל עשירי תבל.

הרחק במקום השני ניצבת סין, עם מחצית ממספר המיליארדרים – 406 ״בלבד״. ירידה לעומת מספרם אשתקד (495 מיליארדרים). הם גם שווים פחות – 1.3 טריליון דולר לעומת 1.67 טריליון דולר אשתקד – המהווה רק כחמישית מהיקף ההון המצרפי של העשירים ביותר באמריקה.

הודו, המדינה המאוכלסת בעולם המונה יותר מ-1.4 מיליארד בני אדם, סופרת השנה 200 מיליארדרים (לעומת 169 אשתקד), השווים יחדיו כ-954 מיליארד דולר. את 5 המדינות בעלות מספר המיליארדרים הרב ביותר חותמות גרמניה (132 מיליארדרים עם שווי כולל של 644 מיליארד דולר) ורוסיה – אשר חרף המלחמה המתמשכת והסנקציות המערביות הקשות מצליחה השנה להנפיק 120 מיליארדרים (לעומת 105 אשתקד) המחזיקים בהון מצרפי של 537 מיליארד דולר.

רשימת המיליארדרים העולמית של פורבס, שנערכה כמדי שנה בשיתוף פורבס ישראל, מונה 42 מיליארדרים בעלי אזרחות ישראלית. ניתוח מיוחד שערכנו על בסיס אותה רשימה מצא כי מספר המיליארדרים בישראל גבוה מאוד בהשוואה עולמית וממקם אותנו במקום ה-15 במספר המיליארדרים הכללי בעולם.

ישראל עוקפת בכך כלכלות ואומות גדולות ממנה בהרבה. באינדונזיה למשל, על 277 מיליון תושביה (כמעט פי 30 מישראל) וכלכלה המייצרת 1.37 טריליון דולר תוצר בשנה (כמעט פי שלושה מישראל) ישנם פחות מיליארדרים – 35 במספר.

כך גם ספרד (29 מיליארדרים), טורקיה (27) או מקסיקו (22) – מדינות שעולות על ישראל הן בהיקף האוכלוסייה והן בגודל הכלכלה. בהולנד למשל, מדינה בעלת אוכלוסייה גדולה כמעט פי שניים ותוצר כפול מזה הישראלי, נספרים נכון להיום 14 מיליארדרים – פחות ממחצית ממספר המיליארדרים הישראלים, כך גם  קוריאה הדרומית – אחת הכלכלות הגדולות בעולם עם תוצר שנתי של יותר מ-1.7 טריליון דולר ומספר מיליארדרים קטן מזה שבישראל.

ישראל מתבלטת לא רק במספר המיליארדרים הכללי אלא גם בריכוז המיליארדרים במדינה יחסית לגודלה – קרי, ׳שיעור המיליארדרים לנפש׳ – הגבוה באופן מובהק בהשוואה ליתר  מדינות העולם, נתון המלמד גם על ריכוז העושר החריג הקיים פה.

שקלול היחס שבין מספר המיליארדרים הישראלים למספר התושבים, מקפיץ את ישראל אל המקום הרביעי בעולם. כך לשם השוואה, בהודו שיעור המיליארדרים לנפש נמוך מאוד – רק מיליארדר אחד לכל 7 מיליון איש, כך גם במקסיקו (יחס של מיליארדר לכל 6 מיליון איש), בסין (יחס של מיליארדר לכל 3.5 מיליון איש) או ברזיל – שם היחס בין מיליארדרים לתושבים עומד על שיעור של 1 לכל 3 מיליון בני אדם.

במדינות המפותחות והעשירות, המדורגות בצמרת העולמית בבחינת נתוני התוצר לנפש, היחס עולה בהתאמה. כך למשל בספרד עומד היחס על מיליארדר לכל 1.6 מיליון איש, בבריטניה וצרפת היחס דומה ועומד על מיליארדר לכל 1.2 מיליון איש, וכך גם בהולנד שם היחס בין מיליארדרים לתושבים דומה.

בישראל לעומת זאת, יש מיליארדר על כל 232 אלף איש בלבד. אפילו בארה״ב, אומת העושר, הכלכלה העשירה והגדולה בעולם, שיעור המיליארדרים לנפש נמוך יותר ועומד על מיליארדר לכל 412 אלף איש. מעלינו ברשימה ממוקמות מדינות בודדות – שוויץ עם 215 אלף תושבים על כל מיליארדר וסינגפור עם יחס של מיליארדר על כל 156 אלף איש.

בראש דירוג העושר, כמדינה עם ריכוז המיליארדרים הגבוה ביותר בעולם, ניצבת הונג קונג – עם שיעור חריג ביותר של מיליארדר על כל 112 אלף איש.

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן