חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

100 עשירי ישראל 2022: חוזרים לפרופורציות

לא מעט עשירים הפכו לעשירים יותר, גם בשנה מורכבת ומאתגרת כזו. עידן עופר, שרי אריסון, שלום מקנזי, יגאל דמרי ודנה עזריאלי | צילומים: תקשורת עידן עופר, דודי חסון, יח"צ, עמית שעל, זין קורן
לא מעט עשירים הפכו לעשירים יותר, גם בשנה מורכבת ומאתגרת כזו. עידן עופר, שרי אריסון, שלום מקנזי, יגאל דמרי ודנה עזריאלי | צילומים: תקשורת עידן עופר, דודי חסון, יח"צ, עמית שעל, זין קורן
הונם המצרפי של 100 עשירי ישראל אומנם המשיך לעלות גם השנה, אבל ברשימה השנתית שלנו ניכרות היטב הטלטלה בשוקי העולם ותחילתה של התפוצצות בועת ההייטק • מתעשרי ההייטק, שהיוו בשנה שעברה כמעט מחצית מהרשימה, תופסים השנה כשליש ממנה • דירוג 100 עשירי ישראל

לרשימה המלאה של 100 עשירי ישראל

כשבוחנים מקרוב את רשימות העושר השונות שפרסמנו בפורבס בשנים האחרונות, קשה למצוא שנה כמו זו הנוכחית – עמוסה באירועים גלובליים ומגמות מנוגדות שעיצבו את מפת העושר כפי שהיא מצטיירת ברשימת 100 עשירי ישראל לשנת 2022.

מצד אחד הייתה זו השנה שבה התממשו כל התחזיות הקודרות – האינפלציה נסקה לשיא, שיעורי הריבית טיפסו בחדות, השווקים הפיננסים התרסקו. אם זה לא היה מספיק, נוספו לכל אלה אירועים גלובליים חריגים שלא היו חלק משום תחזית קודמת – גלי ההדף הלא נגמרים של הקורונה ומתיחות גיאו־פוליטית בין המעצמות ארה״ב, רוסיה, סין והאיחוד האירופי שלא נראתה כמותה מאז המלחמה הקרה. שיאה של המתיחות התפרצה במלחמה המתמשכת באוקראינה, אשר הזניקה עוד יותר את מחירי הסחורות הגבוהים ממילא ותדלקה משבר אנרגיה עולמי מחודש.

עידן הריבית האפסית וההרחבות הכמותיות הגיע השנה באופן סופי ורשמי אל קיצו, לאחר יותר מעשור של מדיניות מרחיבה וממכרת. מקורות המימון, שפמפמו משך שנים כמויות אדירות של כסף לשווקים, יבשו – בשעה שהיקף האשראי התכווץ, והכסף הפך ליקר. התוצאה הברורה והמיידית של כל אלה ניכרו במסכים אדומים בבורסות העולם, מוול סטריט ועד שנגחאי.

הירידות בשוקי המניות והצניחה בהיקפי הגיוסים וההנפקות החדשות ניכרו היטב בתמחור חברות הטכנולוגיה בעיקר, שנהנו בשנים האחרונות מהערכות שווי מנופחות וכעת נאלצו לחוות את המהפך הדרמטי בסנטימנט המשקיעים. שווי החברות – ציבוריות ופרטיות כאחד – נחתך בחדות, ואיתו הצטמק באופן חד גם ההון של מתעשרי ההייטק החדשים, אלה שכיכבו ברשימות העשירים עד ממש לאחרונה.

מצד שני, היו כאלה שעבורם הייתה השנה האחרונה מוצלחת מאוד, לחלקם הטובה ביותר מעולם. לא מעטים גרפו רווחים אדירים ונהנו מהמציאות האינפלציונית החדשה. וכך, חרף סימני האטה ברורים של הכלכלה הגלובלית והורדות תחזיות הצמיחה שצופה אף גידול בשיעורי האבטלה – השורה התחתונה סימנה לא מעט עשירים שהפכו לעשירים יותר, גם בשנה מורכבת ומאתגרת כזו.

נסיכי ההייטק נחתכים

בשורה התחתונה, הונם המצרפי של 100 עשירי ישראל גדל בשנה האחרונה בכ־10% לעומת אשתקד. 100 העשירים ביותר שווים נכון להיום כ־274 מיליארד דולר – יותר ממחצית מהתוצר הגולמי של ישראל (52%). בשנה שעברה, אגב, עמד חלקם על 51%, ומגמת הגידול בהון הכולל של העשירים ביותר ברורה – ההון המצרפי של העשירים ברשימה שפרסמנו בשנת 2014, עמד על 118 מיליארד דולר ״בלבד״. כלומר, בשמונה השנים האחרונות זינק הונם של עשירי ישראל ב־130%.

אבל, כאמור, היו גם לא מעט שחוו שנה כואבת במיוחד. באופן לא מקרי היו אלה מתעשרי ההייטק החדשים בעיקר, שבשנים האחרונות נהנו מהערכות השווי המוגזמות והנפקות הענק בוול סטריט. שווי ההון המצרפי של "ההייטקיסטים" ברשימה נחתך השנה ב־15% לעומת השווי בשנה שעברה – המגלם הפסד של כ־12 מיליארד דולר.

הנפקות המיליארדים של מאנדיי, איירון־סורס או סימילרווב; השיאים ההיסטוריים אליהם העפילו מניות וויקס, פייבר או למונייד למשל; גיוסי הענק של חברות כמו גונג או אי־טורו שבוצעו תחת הערכות שווי של מיליארדים – כל אלה יצרו במהלך השנים האחרונות יזמים מולטי־מיליונרים חדשים, חלקם אף הפכו למיליארדרים על הנייר. שמות כמו רועי מן, האחים מילרד, תומר בר־זאב, אור עופר, אבישי אברהמי, מיכה קאופמן, שי וינינגר, עמית בן דוב, והאחים אסיא, יצרו לעצמם הון עתק, אבל כיום שווי החברות שלהם, כמעט ללא יוצא מן הכלל, נחתך ב־50% ויותר, וחלקן אף מחקו קרוב ל־90% מערכן. שוק ההנפקות התייבש, ספאקים בוטלו וחברות פרטיות רבות המתכננות כיום גיוסים עושות זאת בשווי צנוע בהרבה מתג המחיר המפוצץ שקיבלו עד לאחרונה. את התוצאה ניתן לראות ברשימה הנוכחית, שממנה נפלטו לא מעט נסיכי הייטק, ושיעורם ירד מכ־40% אשתקד לכשליש השנה.

השנה הקשה של האוליגרכים

השנה האחרונה הייתה שנת מפנה בכל הקשור להון של האוליגרכים הישראלים ברשימה, שספגו מכה אנושה בעקבות המלחמה של רוסיה באוקראינה והסנקציות המערביות שבאו בעקבותיה. על פי תחקיר פורבס, למעלה מ-40% מתוך 111 המיליארדרים ילידי רוסיה מחזיקים באזרחות נוספת. כמעט מחצית מ-25 המיליארדרים שנמצאים תחת סנקציות הם בעלי אזרחות כפולה. על פי התחקיר, דרכון ישראלי הוא השני הנפוץ ביותר בקרב מיליארדרים ילידי רוסיה (אחרי קפריסין) כאשר לפחות 11 מהם מחזיקים בדרכון כחול-לבן.

ברשימת מאה עשירי ישראל כללנו את אלו אשר מלבד אזרחות ישראלית, גם ביצעו השקעות בשוק המקומי ו/או מחזיקים בנכס נדל״ן בישראל. האחים בוכמן והמשקיע יורי מילנר אשר וויתרו על אזרחותם הרוסית ומחזיקים באזרחות ישראלית נמצאים גם הם ברשימה.

האחים איגור ודימיטרי בוכמן נולדו וגדלו בוולוגדה, רוסיה. שם הם בנו את יסודות החברה שלהם פלייריקס (Playrix), מפתחת משחקי סלולר שבסופו של דבר תהפוך לאחת הגדולות בעולם. החברה יצרה עבור זוג האחים הון אישי המוערך כיום ב- 16.2 מיליארד דולר. לפני כעשור החלו האחים להרגיש לא בטוחים ברוסיה והחליטו לעזוב לצמיתות. בזכות מוצאם היהודי, היו זכאים לאזרחות ישראלית מתוקף חוק השבות ועברו לישראל ב־2016, כאן ביססו את פעילות החברה שהפכה לענקית גיימינג גלובלית לפני שהיגרו שוב ללונדון ב־2020.

יורי מילנר, בדומה לאחים בוכמן, נמנה בין המיליארדרים שנולדו ברוסיה וניצלו כיהודים את חוק השבות לקבלת אזרחות ישראלית. בזכות השקעות מוצלחות שביצע בשלבים מוקדמים בפייסבוק ובטוויטר, צבר מילנר לאורך השנים הון המוערך כיום ב -7.3 מיליארד דולר. הוא קיבל אזרחות ישראלית בשנת 1999 ועבר עם משפחתו לישראל ב־2005, כאן נולדו שתי בנותיו הראשונות. כיום הוא מתגורר בסן פרנסיסקו.

בין המיליארדרים שמחזיקים בדרכון ישראלי אך לא נכללו ברשימה השנה נמצאים האוליגרכים מיכאיל פרידמן (13.3 מיליארד דולר) ושותפו חאן גרמני (8.7 מיליארד דולר) מייסדי בנק אלפא, המשקיע אלכסנדר ממוט (2 מיליארד דולר), אלכסנדר נסיס (1.9 מיליארד דולר), גבריל יושבייב (1.7 מיליארד דולר) ויורי שפלר (1.5 מיליארד דולר).

פרידמן ספג לאחרונה מהלומה קשה כששמו נכלל ברשימת הסנקציות שפרסמו האיחוד האירופי ורשויות החוק בריטניה, אשר סימנו אותו כ״אוליגרך פרו-קרמלין״, ״מקורב לנשיא פוטין״ ו״תומך בממשלה הרוסית באמצעות שליטתו בבנק אלפא״ – הבנק הפרטי הגדול ביותר ברוסיה – המהווה את עיקר מקור הונו הנאמד בלמעלה מ-13 מיליארד דולר.

בין ״האוליגרכים הישראלים״ שמככבים בשנים האחרונות בצמרת העושר של רשימת עשירי ישראל נמצאים המיליארדרים רומן אברמוביץ׳, ויצ׳אסלב קנטור, וויקטור וקסלברג – שנכנסו בעקבות המלחמה באוקראינה לרשימת הסנקציות השחורות שפרסמו הרשויות באירופה, קנדה וארה״ב. 

אברמוביץ׳, שהונו האישי נחתך בקרוב ל- 6 מיליארד דולר, הוא בין המפסידים הגדולים של השנה. כמעט מחצית הונו נמחק כתוצאה ישירה של הסנקציות האישיות שהוטלו עליו על ידי האיחוד האירופי וממשלת בריטניה, שאף האשימה אותו ב״מעורבות בערעור יציבותה של אוקראינה״

ברשימת הסנקציות הרשמית שפרסמו הרשויות בבריטניה מפורטים נכסי המיליארדר שהוחרמו או הוקפאו על ידי הממשלה, ביניהם מניות הבעלות שהחזיק במועדון הכדורגל האנגלי צ׳לסי ונמכר למשקיעים אמריקאים וכן אחזקותיו בענקית הפלדה ׳אברז׳ (Evraz) , ובחברת הכרייה ׳נורילסק-ניקל׳ (Norilsk Nickel). אברז, בה מחזיק אברמוביץ' 28.6% באופן ישיר, מחקה כמעט 90% משוויה והושעתה מהמסחר במרץ האחרון לאור הטענות כי הייתה מעורבת באספקת פלדה לצבא הרוסי.

באפריל האחרון החליטה ממשלת בריטניה להוסיף את שמו של ויצ׳אסלב קנטור, בעל השליטה בענקית הדשנים העולמית ׳אקרון׳ (Acron) לרשימות הסנקציות  בטענה כי תאגיד הדשנים משמש למימון כלכלת המלחמה של פוטין. באותו חודש הודיע משרד המשפטים האמריקני על החרמת היאכטה של המיליארדר בשווי של 90 מיליון דולר אשר מואשם על ידי הרשויות בארה״ב בהונאה והלבנת הון. ועדיין, קנטור הוא אחד המרוויחים הגדולים מעליית מחירי הסחורות שזינקו בשנה האחרונה והביאו את תאגיד הדשנים לשווי שיא, כאשר על פי פורבס נאמד כיום הונו הכולל בכ-14.3 מיליארד דולר, כמעט פי שלוש משוויו אשתקד.

כך בדקנו: מתודולוגיית הדירוג

דירוג 100 עשירי ישראל מתבסס על הערכות השווי של הישראלים, כפי שנותחו, הוערכו ופורסמו ברשימות העושר של פורבס העולמי, שפורבס ישראל שותף בהכנתה. להשלמת התמונה נערך תחקיר מקיף אשר בחן את הערכות שווי ההון הנקי, בהתבסס על מידע שנאסף ונותח על ידי תחקירני פורבס ישראל.

המידע מתבסס על נתונים גלויים, כמו דיווחי החברות לבורסה ולרשויות, וכן על מידע עיתונאי שנאסף דרך מקורות שונים, בעיקר באמצעות תחקירים וראיונות. שיעורי החזקות ומחירי ניירות ערך חושבו נכון לתאריך ה-1 ביולי 2022 ועל בסיס שער חליפין ממוצע לאותה תקופה (3.53 שקל לדולר).

במידה והיה צורך, הערכות שווי של חברות פרטיות והון פרטי, חושבו על ידי אומדנים שנשענו, בין השאר, על השוואת נתונים פיננסים והערכות שווי של חברות ציבוריות.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן