Forbes Israel Logo

לא רק אסרטיביות והחלטיות: האם מנהיגים טובים נולדים או נוצרים?

אילו מיומנויות וכישורים מרכיבים מנהלים ומנהיגים טובים? | צילום: Shutterstock
אילו מיומנויות וכישורים מרכיבים מנהלים ומנהיגים טובים? | צילום: Shutterstock
רבים נוטים לחשוב שמנהלים מצליחים נולדים עם סט תכונות ייחודי, אך מחקרים בנושא מראים כי את רבים מהכלים בהם הם משתמשים ניתן לרכוש וללמוד. כך תוכלו לשפר את כישורי המנהיגות בכמה צעדים פשוטים

Contributors

אחת מהשאלות הנפוצות בעולם המקצועי היא האם מנהיגים נולדים או נוצרים? מחקר שנערך בנושא על ידי פסיכולוגים מוסמכים הוכיח כי מנהיגות, למרות מה שמקובל לחשוב, היא בעיקר תכונה נרכשת. ליתר דיוק, תוצאות המחקר מוכיחות כי מנהיגות מורכבת משני שליש מיומנויות וכישורים נרכשים, ושליש כישורים טבעיים ומולדים.

בעסקים, בפוליטיקה, בספורט או בכל תחום אחר – היכולת להוביל, להניע ולהכווין קבוצה של אנשים ביעילות דורשת מערך כישורים מורכב מאוד שנרכש בעיקר באמצעות התנסויות, התפתחות עצמית ומהלכי הכשרה.

העובדה שמנהיגות היא ברובה תכונה נרכשת היא חדשות טובות עבור מי מאיתנו שרוצים להפוך למנהיגים, לחדד את הכישורים שלהם ולנצל את התכונות בהמשך הדרך בקריירה שלהם בתפקידים בכירים. עם זאת, חשוב לזכור את השליש הנותר – אותם מאפיינים מולדים שיש למנהיגים הגדולים באופן טבעי.

התכונות הטבעיות

אסרטיביות: היכולת להביע את הצרכים והרגשות בצורה ברורה ותקיפה מבלי לזלזל או לערער אנשים אחרים. מנהיגים שאינם אסרטיביים מתחלקים לשתי קטגוריות מרכזיות: מנהלים שנתפסים כפסיביים מדי, או מנגד כאגרסיביים מדי. כל אחד מסגנוני התקשורת הלא-אסרטיביים הללו יכול להזיק לכישורי המנהיגות באופן כללי.

החלטיות: כאשר מגיע הזמן לקבל החלטות, הצוות שאתם עומדים בראשו צריך לדעת ולהבין מדוע בחרתם בדרך מסוימת על פני אחרת. לכן, מנהיגים אמורים להיות מסוגלים לנסח בבירור מדוע הם מקבלים החלטה מסוימת על מנת לייצר אמון במשימה או בפרויקט. החלטות שמתקבלות ללא ביטחון יכולות לגרום לערעור האמון ואף אבדן האמון מצד הצוות שאתם מובילים.

כך גיוס ההון השתנה בימי הקורונה | צילום: Shutterstock
אסרטיביות ונטייה ללקיחת סיכונים -התכונות המולדות של מנהיגים טבעיים | צילום: Shutterstock

נטילת סיכונים: זה לא סוד שהעולם מלא בהזדמנויות, חלקן נגישות וקלות יותר להשגה וחלקן דורשות מאיתנו יציאה מאזור הנוחות שלנו ואף נקיטת מהלכים שעשויים להיתפס לנו כפזיזים, מסוכנים או נמהרים. עם זאת, יש להבחין אילו הזדמנויות דורשות לקיחת סיכון ברמה מסוימת. בסופו של דבר, הדרך להישגים משמעותיים בעולם המקצועי היא על ידי החלטה מושכלת מתי יש לקחת סיכונים במידת הצורך.

אינטליגנציה חברתית גבוהה: היכולת להכיל, להבין ולנתח בזמן אמת מצבים ותהליכים חברתיים מורכבים, ברמה האישית או הקבוצתית – הוא אחד מהרכיבים החשובים ביותר שיתרמו רבות לכישורי ההנהגה שלכם ויסייעו לכם במהלך העבודה השוטפת עם צוות העובדים, הקולגות וחברי ההנהלה.

אמפתיה: במילים פשוטות, אנשים הם לא רובוטים. לא אנחנו, כמנהיגים, וגם לא חברי הצוות או העובדים שלנו. לכל אחד יש עולם פנימי הכולל בעיות משלו, בדיוק כמו שלכל אחד יש ניצחונות והישגים אישיים בהם הוא מתגאה ומתפאר. מנהיגות משמעה לסגל את היכולת לראות מצבים שונים מנקודת מבטם של הסובבים אותנו.

התכונות הנרכשות

כאמור, ישנן תכונות מולדות שמסייעות מאד למנהיגים באופן טבעי, אך האם זה אומר שאנשים זהירים, בעלי אינטליגנציה חברתית ממוצעת או אלה מאיתנו שמתקשים לקבל החלטות לא יהיו מנהיגים טובים? בוודאי שלא. זכרו: רוב המנהיגות נרכשת, לא מולדת. אם אתם שואפים להיות מנהיגים טובים ומוצלחים, הנה מספר דרכים מוכחות שישפרו את כישורי המנהיגות שלכם באופן ניכר.

סביבה מפרה: אחד הדרכים לעודד את יצר המנהיגות שלכם הוא להקיף את עצמכם באנשים מוכשרים מכם, שמהם תוכלו ללמוד. יש מקרים בהם הרעיון העסקי למיזם מסוים היה שלכם, אך הצלחתו בהמשך תיקבע על ידי הסובבים אתכם. זו עובדה שמנהיגים מצליחים לומדים לאורך הדרך, לכן הם מוכנים להעסיק אנשים מוכשרים וחכמים מהם, אשר מתאימים לתרבות החברה ולחזון שלה.

למידה עצמית: מנהיגים קשובים ומוצלחים מקדישים זמן ללמידת מידע או רכישת כלים ומיומנויות חדשות כדי להפוך לחזקים ויעילים יותר. למשל, אם מנהיג מרגיש שכישורי המשא ומתן שלו לוקים בחסר, הוא ימצא דרכים לחזק את המיומנות הזו, על ידי קורסים מקצועיים, הכשרות ועוד.

תקשורת יעילה: מנהיגים אמתיים יודעים להתנסח באופן ברור ולהעביר מסרים באופן יעיל ומיטבי, כדי לספק לצוותים ולעובדים שלהם הבנה ברורה על משימות ויעדים. אם למנהיג יש תמונה ברורה של התוצאה הרצויה מפרויקט או מטלה מסוימת אך הוא לא מצליח לתקשר את היעדים כראוי, הצוות לא יוכל לחלוק את המטרה המשותפת ובכך נחרץ גורלה של המשימה כולה. לכן, עליכם לוודא שאתם מדברים עם הצוות לעתים קרובות ושהמטרות שלכם ברורות גם להם.

יכולות מנהיגים בקרב יזמים | צילום: Shutterstock
היכולת להעביר את החזון האישי לעובדים היא בין התכונות המשמעותיות שעל מנהיגים לרכוש | צילום: Shutterstock

היכולת להעצים אחרים: מנהיגים טובים תמיד מדברים אל אחרים בכבוד ויודעים לפרגן לאחר על הישגים. כך הם עוזרים לצוות להתאים את המטרות האישיות שלהם לאלו של הארגון, תוך שהם מעודדים עצמאות ומביעים אמון בעובדים. התנהלות זו מייצרת תחושת העצמה ושליחות בקרב העובדים, מה שמעלה במקביל את רמת הביצועים ברמה המקצועית.

דוגמה אישית: אם מנהיג מעניק דוגמה אישית על ידי התנהגותו ודרכיו, הוא מעודד ומעורר השראה בקרב הסובבים אותו להתנהג ולפעול בצורה דומה. כך למשל אם תרצו כמנהלים שחברי הצוות יעזרו אחד לשני במהלך יום העבודה, עליהם לראות שגם אתם עוזרים לשותפים ולקולגות שלכם דרך קבע.

לסיכום, ישנם אנשים ברי מזל שניחנו בכישורי מנהיגות מולדים. עם זאת, גם אם לא נולדתם עם הכישורים המצוינים, זה לא אומר שלא תוכלו לפצות על כך ולרכוש אותם עם הזמן. אם תתחילו לפעול כדי לחזק את המיומנויות שלכם תוך כדי פעולה, אין ספק שתתחילו לראות את את השינוי החיובי בהקדם.


קרן הוד היא בוגרת רשימת Forbes 30Under30, מייסדת ומנכ”לית ארגון WE – Women Entrepreneurship, המקדם נשים בתחום היזמות ומפעיל תכניות הכשרה ליזמיות.

ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.